"Szóval egyrészt munkásmozgalomról beszélni a SZU története kapcsán nem _teljesen_
alaptalan, másrészt K.T. valóban foglalkozik ezzel a témával (is)."
Munkasmozgalomrol addig jogosult beszelni szovjetoroszorszagban amig leteztek fuggetlen munkasszervezetek akar legalisan akar fellegalisan vagyis kb a bolsevikok totalis hatalomatveteleig utana nem.
Ugyanugy ahogy MO-on sem lehet munkasmozgalomrol beszelni 1948 utan.
Es ezt egy peyerk igazan tudhatna.
Én éppen K.T. által vagy közreműködésével készült írásokban olvastam arról, hogy a SZU-ban milyen rendszerellenes fellépésekre került sor. Szóval egyrészt munkásmozgalomról beszélni a SZU története kapcsán nem _teljesen_ alaptalan, másrészt K.T. valóban foglalkozik ezzel a témával (is).
Igazán jó lenne, ha azoktól, akiktől K.T. írásait ismered - hiszen nem olvasod - kérnél néhány idézetet, alátámasztandó azt, hogy "a sztálini terror rémtetteit próbálta szőnyeg alá söpörni"!
Visszatérve az eredeti témára, az MSZP új, libafosszínű forgószekfűs honlapján fő helyen szerepel emberünk értelmes megnyilatkozása.
Hogy lehet, hogy az MSZP-nél ez a fő hír? Vajon nincs más infó a tarsolyban?
"Néha egész értelmes dolgokat írsz. Jvasalom, hogy ne tintázz, miközben géphez ülsz, mert ha elszabadul a
rosszabbik éned, elviselhetetlen vagy. "
Jegyezd meg eloszor is: en mindig ertelmes dolgokat irok es nem is kell ehhez nagy megeroltetes ha olyan a mezony mint te es ha en iszom akkor meg veled sem kotozkodom. Ez nem talalt.Akkor meg rezsovel is turelmes vagyok, meg akkor a legkevesbe sem erdekel, hogy ki , milyen okorsegeket ir ide. En ha iszom egy jovialis nagypapa vagyok.
Éles szemre valló meglátás, kedves Derek. Ez inkább üdvtörténet. De a hozzászólásokból úgy észlelem, hogy legalább ott a tényekhez ragaszkodott Krausz. Lehet, hogy ráunt, azért lett politikus. Én már inkább ezt az utóbbi, szomorü korszakát ismerem. Üdv. szalonna
Hú, ez teccik, kedves Darrow, ez a megengedő hangnem.
Bár tudna ez kevésbé szépen is szólni; mondjuk akkor, ha a Fidesz egy szélsőséges párttal indítana közös jelöltet. Na mindegy, ezt úgyse tudjuk meg.
:-)
Tudod, Dekóder,én sem helyeslem, mert Thürmernél demagógabb és ostobább süketfajd kevés van a mai Magyarországon.Krausz politikusnak ott a helye, nála. (Krausz történészt ezért nem értem.)
Nélkülük is meg lehet verni az egymással veszekedő kormánypártokat Fehérgyarmaton.Nem kéne nyitni ThGY felé.
Ha befut a balos jelölt, az nem az MSZP sikere lesz, hanem a kormánypárti küszködők hibája.
Utána persze lehet mondani, hogy miféle jelölt ez a balos, erre meg azt mondom, hogy tetszettek volna megegyezni, és akkor nem ilyen fut be.
Söprök én a balos portán, söpörjön más a jobboson.
"De ha felsorolsz nehány 1989 előtti, a munkásmozgalon történetét kozmetikázó Krauszt, megbocsájtok neked. "
Nem tudok rola,hogy valaha Krausz irt volna is egy szot a munkasmozgalom torteneterol, mert ha nem tevedek a kronstadti lazadas leverese ota Oroszorszagban nincs munkasmozgalom. Szigoruan be volt tiltva.
Krausz Szovjetoroszorszagrol es a bolsevikokrol irogatott.
Kedves Darrow, mi köze a kormánypárti jelöltállításnak ahhoz a tényhez, hogy az MSZP egy szélsőséges, anticionista nyilatkozatot aláíró, háborús bűnössel barátkozó párttal indít közös jelöltet?
Te párttag voltál? KISZ-vezér? Még mindig elvtársam jön a szádra?
Látod, én soha semmi ilyenbe bele nem mentem.
De ha felsorolsz nehány 1989 előtti, a munkásmozgalon történetét kozmetikázó Krauszt, megbocsájtok neked.
------------------------------------------------
Másoknak. Krausz iszonyú rossz politikus,semmi keresnivalója az MSZP-ben.Sajnos, ott van.
Fehérgyarmatra meg állítson egy jelöltet a 3 kormánypárt.Vagy ez olyan nehéz?
Hát, kedves to_jeno, én is biztos egy őskövület vagyok, de számomra Krausz pont azt a történészt jelentette, aki a legkevésbé kozmetikázott. Klasszikusan "technokrata" történész volt.
Tudtommal a könyveket azért írják, hogy azok olvassák el azokat, akiket érdekel.
Tehát: A történelmi tanulmányokat nem kizárólag történészek számára készítik. Így ha megengeded én is merítek egy csöppet ebből a tudományágból.
Ha további engedélyedet is megkapom, akkor elárulom, hogy bár Ormossal világnézetileg nem mindenben értek egyet, de zseniális történésznek tartom. Ugyanis könnyű volt Krausznak a kommunizmusban a munkásmozgalom történetéről kozmetikázgatnia, viszont annál nehezebb Ormosnak pl. a Hothy-rendszerről, vagy manapság Hitlerről.
Szóval ha megengeded Ormost olvasom Krauszon meg csak kuncogok (de halkan, hogy ne zavarjalak.)
Te is nevetnél rajta, ha élőben hallanád.
Én egyetlen könyvet olvastam tőle: Életrajzok a bolsevizmus történetéből. Ez a Szovjetúnió történelmét feldolgozó magyar nyelvű könyvek között az első és mindmáig legátfogóbb történelmi munka. Alapmű.
Ha jól emlékszem, az ELTE Politikatudományi füzetek sorozatban jelent meg, talán 1986-ban?
Krauszról csak annyit, hogy egy igen korrekt ember. Hiszen ő egyike annak a "négyesfogatnak" nevezett körnek az ELTE BTK egyik töri tanszékén, akik pl. megtették már azt is, hogy egy államvizsgázót (aki történetesen már két éve azzal a témával foglalkozott) meg akartak buktatni, mert azt találta mondani a szerencsétlen, hogy a '47-es választások kékcédulások voltak. Erre tombolni kezdtek, végül "hármasnál jobb akkor sem lehet" felkiáltással zárták le a vitát. "Korrekt" ugye. Szerintem ennyi Krauszról elég is.
Üdv: gyogyi
Egyébként Krausz megnézhetne néhány ismereterjesztő filmet a gulagokról. Egyidőben a Spectrum TV-n rendszeresen ment. Szóval a gazdasági haszon nem látszott, csak sok elpazarolt energia, anyag és emberi erőfeszítés. Országnyi területeket átszelő vasutvonalak, amelyeken sosem járt vonat. Mozdonyok, amelyek sosem indultak el.
találtam róla egy képet jónéhány heurékatalálat megtekintése után. a képet sajnos nem tudom berakni (erről a rendszerről nem lehet), úgyhogy csak címet tudok beváni. ő az?