Egyetértünk. Empírikusan :) még én sem találkoztam olyan feministával, aki azért lehímsovinisztázott volna mert udvarias voltam vele. Egyébként létezik ilyen irányzata a feminizmusnak? Ha igen, van valami kidolgozott javaslatuk az illemszabályok átalakítására?
>Egyébként ez az emancipáció kontra udvariasság érdekes kérdés de ez itt off.
Mar miert lenne offtopic? A sajat topicomban arrol beszelek, amirol akarok, foleg, ha az kapcsolodik a temahoz. Miert ne lenne kapcsolodo annak a szituacionak a kitargyalasa, mit tegyen egy atlag ferfi, ha a no nem a megszokott modon reagal az udvariassagi gesztusokra?
En szemely szerint meg nem talalkoztam ilyen harcos feministaval, de sose lehet tudni.
Egyebbkent nem ertek veluk ebben a kerdesben eggyet, hiszen a kulonbozo illem es udvariassagi szabalyok java resze nem azert keletkezett, mert a no alacsonyabbrendu leny, hanem pont ellenkezoleg, tiszteljuk oket es ezzel hozzuk ezt tudomasukra.
Röviden a gyerekszobára utaló közhellyel szokták jellemezni. Szerintem részben nevelés kérdése de a többi szocializációs tényező is belejátszik. Persze az az igazság, hogy ez az egész egy nagy össznépi társasjáték, aminek a szabályait én is hol betartom, hol nem. Amikor nem, általában lustaságból, fáradságból, tudatlanságból, önzésből.Valószínüleg az erre igényeseknek a maguk környezetében kellene lépéseket tenni de ehhez szükséges egy jó nagy adag népnevelői hajlam. Egyébként ez az emancipáció kontra udvariasság érdekes kérdés de ez itt off.
Tokeletesen igazad van, annyival kiegeszitve, hogy ha jol emlekszem azert mesz be te elobb a kocsmaba, nehogy verekedes, vagy egyebb osznepi mulatsagba kuldjed a holgyet.. :))
Egyebbirant egy csomo ilyen tipusu illemszabaly kezd modosulni, annyibol, hogy az emancipalodott nok egy csomo dologban is emancipalodtak, igy nem igenylik, esetleg visszautasitjak a dolgot. De azert meg nem ez a jellemzo.
Az ajtokra meg egy pillanatra visszaterve, ha felem nyilik az ajto, akkor en mindig atengedem a szembejovot, hiszen ez szinten igy logikus, nem engedem el neki az ajtot, hogy becsukodjon az orra elott. Viszont ezzekkel a becsukodos ajtokkal szokott problemam lenni, holggyel megyek, kifele nyilik, akkor en szoktam atmenni es atmenes utan megtartani az ajtot, ez most jo, vagy sem illem szempontjabol, azt nem tudom, mindenesetre praktikus.
Az utolso mondatodra terve, valoban nem illembol nem szemetelek, hanem, hogy jol erezzem magam meg masnap is ugyanazon az utvonalon haladva. Viszont ha ez szamomra/szamodra logikus, akkor masnak mi a problemaja ezzel?
Egy ismerosom tudva tudvan, hogy szolni fogok, ha szemetel, belulrol kinyitva a kocsi ajtajat, elotte meg a sajat oldalan kidobja a kocsi ala a kolaspalackot, hatha nem veszem eszre. Ez mar teljesen tudatos szemeteles, amit meg erthetetlenebbe tesz szamomra, hogy a srac meg intelligens is.
Szerintem itt ismet a neveles jon eloterbe, es a nagyfoku onzes, neki jo legyen. Barhol ragyujt, mert o dohanyzik. Ugyanakkor nem bunko, ertelmes gyerek, jol dolgozik.
Ezt hivjak kishibas szerianak?? ..:))
Az udvariassági versenyek, általában az illemszabályok felületes ismeretéből erednek. Ajtó: Nem mindegy minek az ajtaja. (Kocsma, lift, stb.), merre mész át rajta (befelé, kifelé). A sorrendet általában két alapvető dolog határozza meg, az áthatolók kora kora és a neme. A legtöbb szituációra van szabály.
PL: Nyilvános helyre a pasi megy be előbb, de a ő jön ki később.
Kabátot a nő veszi le előbb (pasi segít) de a pasi veszi fel előbb és utána segít a nőnek.
Ezek a szabályok általában nem öncéluak, hanem logikus magyarázatuk van. Kocsma: Az uri közönség nehogy azt gondolja, hogy a nő egyedül van, kabát: ne melegedjen rá a nőre a kabát.
Szerintem alapvető dolgokat pl. nem szemetelünk, nem udvariasságból, vagy illemből tarunk be.
Valoban nem ugyanaz az illem es a figyelmesseg, viszont ha illedelmes vagy akkor odafigyelsz a masikra.. :))
Eggyetertek veled az elegtetel ugyeben, szoktam alkalmazni ilyen apro odaszurast peldaul:
Ralepnek a labodra, erre megszolalsz: Semmi baj! Aki erti erti, aki nem nem.
A csaladi neveles valoban sokat jelent, de en az alapveto moralis hanyatlas okait a mindenkori politikai helyzetben is szoktam latni. Amig az a termeszetes, hogy egy politikusnal termeszetes allapot a hazudozas, addig hogyan magyarazzam el a fiamnak, hogy o ne tegye.
Naponta sulykoljak belenk, hogy a valasztasi igereteket nem kell betartani, mert azokat csak a megvalasztas miatt mondta.. :(( Hova vezet ez?
Kepzeld el a kovetkezo szituaciot: Bent fekszel a mutoasztalon es az orvos remego szikevel all feletted, mert nem ert az operalashoz, csak azert mondta, hogy felvegyek orvosnak...
Én egyszer azt olvastam valahol, hogy az illem azért van, hogy könnyebbé tegy a mindennapjainkat, és mint ilyen rugalmasan alakul a tásadalmi elvárásokkal és az emberek életkörülményeivel együtt. Így például -maradva az éttermi példánál- ha az ajtón egyszerre három ember is befér, nem hiszem, hogy egyesével kellene bemenni.
Viszont szerintem a viselkedést és az illemet nem lehet egymástól elválasztani.
Vegul is vitatkozhatunk rola mi fer bele az illem szoba, bar a cim kiotlesekor nem gondolkoztam ezen.
Ha a lenti torteneteket kicsit maskeppen teszem fel, akkor szerinted mar belefer az illem kategoriajaba?
Illik a dohanyfustot a busz belsejebe fujni?
Illik eldobalni a szemetet az utcan?
illik masik ember lokdosni a hatizsakommal?
illik az ajtoba allni, hogy mas ne tudjon fel/le szallni?
Nem sorolom tovabb, hiszen ezek alapveto tarsadalmi elvarasok, amik az illembol, a szokasokbol alakulnak ki. Ha jol emlekszem a tarsadalmi ismeretek oran ezeket neveztek tarsadalmi normaknak, ami ugyan valtozik az idok soran, de a devians(kirivo viselkedes, foleg negativ iranyban) viselkedes ebbe nem tartozik bele. Normanak tekintheto a tarsadalom nagyobb reszetol elfogadott viselkedes, ill. a kialakult szokasok is.
Az ajtos peldad erdekes, bar szerintem kicsit eltulzod a dolgot. Ha en masik emberrel egyszerre erek oda, akkor _szeles_ mozdulattal ramutatok az ajtora, kozben _erthetoen_ mondom : parancsoljon. Ilyenkor szokott ellenkezes jonni, de miutan latja, hogy komolyan gondoltam, belep elottem. Az egesz nem tart ket masodpercig sem. Liftnel ugyanez.
Az ellenkezes szerintem felteteles reflex, szokatlan szamara, hogy valaki meg foglalkozik ezzel is. Tipikus pelda az eladok esete, en mindig koszonessel kezdem a keresemet, amit eleg ritkan viszonoznak. Ez valoszinuleg nem bunkosag, csak nincs hozzaszokva, mert az emberek nem torodnek vele. Eleg baj ez!
Hiszen nem vagyunk gepek, a szemelyes kapcsolatban egy koszones, egy mosoly sokkal jobb hangulatba tudja hozni a masikat, es ezaltal mindketten sokkal gyorsabban, es kellemesebben oldjatok meg az adott szituaciot.
Mielott megkerdezed, nem, nem vagyok mindig happy, es a keresztenyi josag sem lengedezi korul az alakomat. Viszont hiszek az emberi kapcsolatokban, es nemi empatiaval, toleranciaval sok mindent konnyen meg lehet oldani.
Egy levelezesi listan ket sracnak ellentete volt, valami felreertesbol kifolyolag. Mindketten a listan keresztul kezdtek egymasnak uzengetni, ahelyett, hogy megbeszeltek volna direktbe a dolgot. Miutan erre ravilagitottam, ill. kozvetitokent mindket felt meghallgattam(en vagyok az admin), kiderult, hogy felreertesrol van szo, ket sor irasaval meg lehetett volna oldani, ha rogton a masiktol kerdez.
Pucros Mackó -nak igaza van, az illem és a figyelmesség nem ugyanaz. A mindennapi tömegjelenségeket tekintve itt az odafigyelésről beszélhetünk. Sajnos M.o. félbalkáni, ami alapvetően az oktatás és a gyermeknevelési szokások, valamint a jólét hiányában keresendő. Egyszerűen sokan nem tanulták meg, hogy köszönni, bemutatkozni, ha rálépek a lábára, elnézést kérni stb. Ezeken a jelenségeken rövidtávon egyszerűen nem lehet változtatni.
Ilyen esetekben a legjobb elégtétel, ha a figyelmességeddel és udvarias viselkedéseddel ébreszted rá az illetőt a saját alpáriságára.
Ez idáig teljesen rendben van, csak nekem furcsa a szóhasználat, hogy ezek a dolgok volnának az illem. Szerintem a figyelmességről, bővebben a másokra odafigyelésről van szó, arról, hogy kis ráfordítással mennyivel kellemesebbé tehetnék az emberek egymás életét - ehelyett a legtöbben nem látnak tovább az orruknál, csak magukkal törődnek, így aztán mindenki rosszul jár.
Az illem szerintem ezeknél betokosodottabb szabálygyűjteményt szokott jelenteni. Egy példa, ahol nem esik egybe a kettő: amikor társaságnak át kell jutnia egy ajtón, rendszerint udvariassági vetélkedő veszi kezdetét, így a szükségesnél jóval tovább tart, míg keresztülhaladnak. Érdekes, hogy széles ajtóban is egyesével mennek át!
Van egy kedvenc tortenetem, ami velem esett meg. Par eve egy kulfoldre szakadt hazankfia holgynel dolgoztam, es aruert mentunk Dusseldorfba. Egy ottani nagyaruhazban vasarolva a fonokasszonyom esernyoje (amit a hatan hordott, az a masfel meteres, hegyes vegu tipus) beleakadt egy masik vasarloba. A ferfi elmosolyodott, es megkerdezte, hogy van-e fegyverviselesi engedelye. Ennyi..
Nem torte el a hatan, nem anyazta le, kulturaltan megoldotta a problemat.
Tudom, hogy a nemeteknel jobb a kozhangulat, sokkal jobban is elnek, de ezek miatt meg nem kellene a magyar embernek proszto modon viselkednie.
Anno a nagy becsi bevasarlokoruton, egett a pofam, hogy _magyarul_ ki volt irva: "kerem ne lopjanak".
A masik alap dolog ami nekem tetszett nemetorszagban, az autosok kozlekedesi stilusa. Egyszer dudaltak rank, amikor fonokasszonyom ket savban keresztben haladva, atsiklott az erkezo villamos elott.
Az autopalyan hagyjak elozni a kamionokat is, igaz naluk harom sav _az_ autopalya.
Ha utoler valaki, szolidan jelzi az indexevel, hogy o meg tudna menni, iaz nem tul jellemzo az utoleres, mert azonnal kihuzodnak a legbelso savbol, amint befejeztek az elozest.
Ha valamiert meg kell allni, azonnal lassitas kozben kinyomjak a veszvillogot, hiszen naluk nincs korlatozas a palyan, igy oltari csattanasok lehetnenek. Hihetetlen latvany volt, amint ejszaka egy dombrol erkeztem lefele, es elottem a latohatar vegeig, piros es villogo sarga lampak voltak.
A sorban állás terén tényleg van mit tanulnunk még nagy általánosságban is, nem hogy még ha valami ingyen van. Mert be kell látnunk, a magyar emberek többsége minden erkölcsi, emberi és fizikai korlátozásra fittyet hány, ha valami ingyen van...
A dohanyosokrol tenyleg sok jot nem lehet elmondani, ritka kivetel aki megkerdezi manapsag, hogy ragyujthat-e. A csikk eldobasa termeszetes, a doboz es a celofan szinten.
A szemeteles egyebbirant is meglehetosen kulturalatlan dolog, reggelente a metro ujsagok szerteszet heverve szallnak a metro keltette huzatban. Jonehany ember kitalalta, hogy kirakja a tarolo melle a kopultra(Hatar ut), hogy kissebb legyen a tulekedes. A tulekedes nem lesz kissebb, viszont a huzat szethordja, es ugy nez ki a kornyek, mint piac utan.
Az ujsagert sorbaallas a masik erdekes dolog, sokan siman kikerulik a rendesen egymas moge sorolo embereket, es elolrol kikapnak egyet. Vagy szembol is alakitanak egy sort. Szerintem ha nem tulekednenek, hanem egymas utan mennenek, rengeteg idot, es szitkozodast takarithatnanak meg.
Na ez a topic teccik. Remélem hosszú életű lesz, mert nem ártana, ha magunkra szednénk egy kis kultúráltságot.
A közlekedésről annyit, hogy az engem is iszonyúan tud zavarni, ha szabad ülőhelyek vannak a buszon/villamoson és nem lehet megmozdulni. Gondolom ez azért (is) van, mert néhányan azt hiszik, hogy azzal is illedelmesebbek, ha nem ülnek le, meghagyva a helyet azoknak, akik leülnének. No ez tévedés, ha van hely, le KELL ülni. Aztán majd akkor felállni, ha meglátjuk az arra rászorulót.
Mellesleg az én legnagyobb problémám viselkedés terén a dohányzás. Én nem dohányzom, de a szüleim, akikkel még együtt élek igen így aztán megtanultam tolerálni a dolgot, de még így is szemetszúr néha egy-egy dohányos bunkó viselkedése. Néhányuk nem igen akar tudomást venni másokról.
Egy példa, mondjuk a közlekedésből, ha már itt tartunk.
Azt még (szerencsére) mindegyikük betartja, hogy a buszon/vilamoson nem lehet rágyújtani. De azt már nem veszik észre, hogy azzal hogy az utolsó adag füstöt ott fújják ki, ugyanazt az eredményt érik el.
Nezd, ha elhal egy ilyen topic, az mar mutatja azt, amirol beszelni kellene.
Sajnos nem jol szurtad be cimet, de majd keresgelek.
Latod neked is, csak ez jutott eszedbe, pedig nem hiszem, hogy ne lenne napi tapasztalatod ilyen temaban.
Sorolhatnam, dohanyzas,szemeteles, zajongas, mas ertekeinek rongalasa, park es jatszoter hasznalata, kutyasetaltatas, parkolas es meg ezer olyan apro dolog van, ahol nemi odafigyellessel es mas erdekeinek figyelembe vetelevel sokat javulhatna a moral.
En nem illemoktatast szeretnek rendezni, hiszen erre ez a forum nem alkalmas, de hatha par embert meg lehet gyozni apro valtoztatasokrol a mindennapi cselekedeteiben.
Ennek a threadnek az alapveto celja lenne, hogy beszeljuk meg a tisztesseges mindennapokhoz szukseges, tarsadalmi elvarasoknak megfelelo viselkedeseket a mindenapos helyzetekben.
Ugy tunik jelenleg egy sor olyan alapveto aprosag tunik el az eletunkbol, ami jobba teheti/tehetne a mindennapjainkat. Kezdve a tomegkozlekedesi problemaktol az aruhazakban valo viselkedesig, barmirol lehetne eszmet cserelni itt, hatha sikerul egy par embert rabeszelni a modorosabb viselkedesre.
En elkezdenem:
Reggelente a villamoson, metron allando problemat jelent az ajtoban allo, neadjisten a hatan hatizsakot viselo emberek viselkedese. Szerintem nem mulik semmi azon a par masodpercen, amit leszallaskor "elveszteget" az, aki nem az ajtoban all. A villamoson tipikus a helyzet(42-es), hogy szabad ullohely is van, de felszallni csak furakodva lehet.
A hatizsakrol pedig csak annyit, hogy nekem siman elfer egy vallamon, igy oldalra huzva nem aggat a tobbi utasnak. Aki a hatan viseli, az raadasul allando attrocitasnak is ki van teve, igy foleg nem ertem mi a jo benne.
Vitainditonak azt hiszem eleg lesz ennyi, kivancsian varom hozzaszolasaitokat.