Hmm, erdekes, meg google sem talal rola semmit ;) Hmm, a becsuletes neve amugy NV-HV51EP. Mindegy, kapd le az nvhv60-at, az ott leirtakbol vond le az egyiks scart csatlakozot, a sztereo rca hang kimenetet, es a vps/pdc-t, add hozza a jet rewind-ot, es akkor kb. ott is vagy, hogy mit tud. /Megjegyzem, hogy ugyan kishazankban ezt a vps cuccost a honi tv-knel nem lehet hasznalni, pedig rajukferne, de jo dolog, hogy van egy halalpontos ora a szobamban, amit sosem kell beallitani ;)/
Nagyhirtelen be akartam lineklni a forgalmazo oldalarol, hogy mit tud, de mar szamtalan esetben rajottem, hogy ez halott otlet, ha valamit meg akarsz tudni egy cuccrol a neten, akkor le kell tolteni valahonnan az angol nyelvu user manualt. Erre a www.panasonic.co.uk cimen akadhatsz ra szerintem... De mondjuk a nem daewoo szerintem is eleg nyomos erv ;) Masreszt pana cuccokra 2 ev gari van. Harmadreszt meg egy nvhv60 /fekete rulez ;)/ elegedett gazdija vagyok :)
A VFTD-ket ne is nagyon várd új (kommersz) készülékekbe!
Egyszerűen: baromi drága (!) és a technológiája kifejezetten környezetszennyező - azaz egyszerűen avult.
A LED-es megoldások olcsóbbak, környezetbarátabbak és ésszerűen (!) kialakítva állítom, hogy versenyképesek.
Most elárulom Neked (is), hogy 0,75-0,80-as rövidlátóként milyedn jókat tudtam szívni a közelről is alig észlelhető LP/SP kijelzésekkel, az (oldalról érkező) (nap)fényben már nem látható kijelzésről nem is beszélve.
Az OSD mellett pedig létjogosultsága is megkérdőjeleződik, és ennek ellenére értelmesebb fejlesztők (nekem ebből a szempontból a Samsung bejön) képesek elegendő infót kitenni azokra a "ronda legyekre"...
És elárulok még valamit: az ugyancsak Samsung (2004-es) DVD-mbe, nyilván a sokkal több infó miatt, de a kis magassággal, mint ellenkező peremfeltétellel dacolva ;-) sikerült olyan kis magasságú (így pixel-méretű) kvázi-grafikus VFTD-t betenni, melyet egyszerűen még szemüveggel sem látom 2,5-3 méterről! Úgyhogy szívok vele, mint atorkos borz, még jó, hogy a magyar szinkron nélküli kínálat miatt jóformén csak porfogóként van ilyen korszerű berendezésem ;-DDD
Ettől még a profi/félprofi illetve design-re sokat adó (front end) gyártók persze használják még, de azokat 4 méterről szemüveg nélkül simán "kiértékelem" - arról nem is beszélve, hogy mibe: 1-2 év múlva már ott (ott is?) TFT-k lesznek?!
Hali!
Elképesztô! Szereztem egy új JVC katalógust. 4 oldalon keresztül 22 db tökéletesen hagyományos videómagnó van a kínálatukban!!! Ilyen választék szerintem soha nem volt a JVC-nél sem!
Ezekbôl 9 típus S-VHS. Ami azonban szomorú, hogy a legdrágábban sincs már fluoreszkáló kijelzô, csak ocsmány zöld LED-es.
Ezeken kívül kb 6-8 féle DVD-video kombi készülékük is van.
Érdekes, félig offtopic kérdés következik: NTSC/PAL transzkóder (boltban kapható, vagy egyéb helyen fellelhető) készülék vagy kapcsolási rajz kapcsán tudna valaki infót szolgáltatni? (külföldön ezekkel Dunát lehet rekeszteni, de nálunk nem találok...)
Hat, nagyot csodalkoznek, ha en itt monortel korzetben tudnek tele2-ozni. Ugyanugy nem lehet, mint pl a monortelen kivul barki mastol adsl-t rendelni. Ofcoz monortel horror aron adja, eljen a monopolium.
(OFF: elfelejtettem mail-ezni, ha újra elfelejtem, "üvölts" rám! ;-) ON)
Természetesen amit korábban írtam, miszerint rögtön aktív üzembe menne hálózati bekapcsoláskor a TV, tényleg nem általános - sajnos! Erről lásd az alábbiakat:
Az alacsonyaab frekis sivítás oka, hogy gyakorlatilag terhelés nélkül megy ilyenkor a táp, hiszen sby-ban az infra cuccokon és a uC-n kívül nem igen megy más, ez meg a maga 1-2 W-os teljesítményigényével a névleges üzemi 90-120W-hoz képest épp a működési tartomány alján van (általában ezek a tápok terhelés nélkül letiltódnak, azaz "pattogást" hallani a NF trafóról - vagy a sorkimenőről, ha pumpás/hibrid megoldású táp van -, hiszen be sem indul a rezgés mivel terhelés híján túlfeszültségvédelembe mennek át: épp emiatt egy előterhelést illik a megfelelő méréshez a 140 V környékén dolgozó kimenetre - sorvégfok felé - tenni, mely egy 230V-os, táp és TV típustól függően 5-25W-os izzó; léteznek csak kisebb feszültséget előállító tápok is, nyilvánvalóan ott kisebb feszültségű izzót kell/lehet használni, hiszen a nagyon alulfűtött izzó túlterhelést is okozhat).
A hiba egyébként, amui miatt épp sby-ba nem tud eljutni a készülék, épp ezért ilyen érdekes!
És itt jön be a képbe az az életvédelmi okok miatt alkalmazott szépséghiba, miszerint a készülék 230V (bármilyen módon történő!) kikapcsolása majd visszatérte után NEM teljes üzemben működik, hanem sby-ba megy: a hálózati feszültség külső ok miatti és esetleg felügyelet nélküli kimaradása esetén a teljes üzembe visszatérő TV rossz esetben akár a tulaj megérkeztéig tartó akármilyen hosszú ideig üzemelhet (vö. folyamatosan működő jelforrások és emiatt az automata kikapcsolás funkcivesztése), mely esetben kifejezetten megnő az élet és vagyonbiztonsági rizikó faktor.
Természetesen a drága, aranyos fejlesztőknek/gyártóknak csupán egy rémesen egyszerű, a mai vezérléstechnika (uC-k) mellett igazán jelentéktelen többlet feladatot jelentő megoldással lehetősége volna az ellentmondás (azaz a BEKAPCSOLÁSKOR teljes üzemben indulás kontra életvédelem) feloldására: csak annyit kellene figyelni, hogy a 230V HOL (azaz a kapcsoló előt vagy utána) "ment el" és azt eltárolni EEPROM-ban (kb 100ms, ami időre bőven elegendő energia van jelen).
És a meghibásodások tipikusságára is jellemző a témánkban szereplő hibajelenség:
Ugyanis a sby-ban induláskor az inverter (tápegység) végtranzisztora kifejezetten kis impulzusokkal nyitódik, gyakorlatilag csak az elkókat kell feltöltenie.
Ezért enneka soros csatoló kondenzátornak a közepes (!) kiszáradása (mechanikai tervezési hiba, hogy általában a kapcsoló tranzisztorhoz közel, azaz "megfelelően" forró helyre helyezik a NYHL-en) esetén is már annyira lecsökken az ilyen "tűszerű" impulzusok bázis/gate oldali árama/feszültsége és/vagy a meredeksége (!), hogy a kapcsolótarnzisztor nem tudja elvégezni a tarfó felmágnesezését, és a védelmi elektronkai részek megszakítják az indulást!
Ez a jelenség egyébként több fajta laptop/notebook tápegységre is jellemző, így nem árt alapesetben mindig ezt a csatoló kört ellenőrizni.
Szilva!
Szerintem csak azért hallod most ezt a frekvenciát sby-ban, mert foglalkoztás vele és ilyenkor érzékenyebb az ember pszichológiai alapon is!
Az, hogy 0V-ról 230V-ra történő bekapcsolás esetén miért nem hallasz semmit (azaz miért lesz 20kHz-nél jóval magasabb a freki avagy miért érzékeli a tápegység esetleg terheletlennek magát...) és teljes üzemből sby-ba kapcsolva miért hallasz "sivítást", szerintem abból ered, hogy a lecsökkenő teljesítményfelvételre máshova áll be az inverter frekvenciája (egyfajta hiszterézise lesz) - szerintem ez önmagában nem gond, kivéve, ha az utóbbi esetben a sby-ban hallható hang nem hallható a készüléktől >1 méteres távolságban is. Ekkor - az alkalmazott tápvezérlő IC alapján elindulva - esetleg lehet csökkenteni a kapacitást, mert elképzelhető, hogy az eredeti kisebb toleranciájú vagy válogatott elkó volt, esteleg tantál elkó is lehetett, és Te sima alumínium elkót használtál, aminek a szivárgási árama talán ilyen különbséget okoz... ha érdekel, írd meg magánban az IC típust és a kivett kondi minden adatát és utánanézek (persze, tudom, Te is utána tudsz nézni, csak segítséget ajánlok! ;-D)
Üdv Neked és mindenkinek!
Maus Robi
mikimaus
Ps: szeptember 1.-től megszűnt minden olyan (még fennálló) kötöttség bármely vezetékes szolgáltatónál, ami korlátozta a (hívásonkénti vagy előre beállított) szolgáltatóválasztás lehetőségét, így pl. a Tele2-őt is mindenki igénybe veheti (már aki akarja;-) )
No, ma reggel friss aggyal még egyszer körülnéztem a panelon, és azt láttam, hogy a tranzisztor meghajtóáramkörében lévő 100uF-os elkót nem sikerült kicserélni, amit kicseréltem, az a referenciaoldalon van. Kicseréltem hát ezt is, és láss csodát: rögtön indult. A TV működik, ami furcsa, hogy első főkapcsolós bekapcs után csend van, aztán ha bekapcsolom a TV-t, akkor persze hallom a sorfrekit "nyüszíteni", majd ha ismét standbyba kapcsolom, akkor nem lesz teljes csend, hanem egy, a sorfrekitől alacsonyabb frekit hallok sikítani, persze sokkal halkabban. Korábban is hallottam néha ilyet, de csak ritkán és még ennél is halkabban. Nem tudom, van-e bármilyen tennivaló, esetleg tegyek kisebb elkót tranyómeghajtóba, szimulálva a korábbi, kapacitáshiányos állapotot?:)
"Ez a Samsung is standby-ban indult, van egy piros LED a főkapcsoló mellett, ami bekapcsoláskor kialszik, standbyban világít."
Pont így működik az enyém is!
Ez a Samsung is standby-ban indult, van egy piros LED a főkapcsoló mellett, ami bekapcsoláskor kialszik, standbyban világít. Nos, most ez is sötét marad, abszolút nem indul a cucc. Korábban, amikor bizonytalanul indult, akkor az volt a jelenség, hogy főkapcsolóra a LED bekapcsolt, aztán néhány másodperc alatt lassan elaludt, nem maradt égve. Ilyenkor úgy még be lehetett kapcsolni, hogy P+ vagy P- gombot nyomva kapcsoltam be a főkapcsolót, akkor rendesen indult a TV, nem standbyban. Most odáig sem jut el, hogy a LED felvillanjon:(
"Már csak azért is, mert ilyenkor (230V Off->230V On) nem is megy sby-ba, hanem rögtön teljes üzemmódban indul(na) el a készülék..."
Ezt konkrétan szilva készülékére írtad, vagy általánoságban?
Mert pl. az én Samsung CK 3312-esem az sby-ban indul ilyenkor.
Csak mindenki megnyugtatása végett rövidre zártam a kapcsolót két vezetékdarabbal, úgyhogy most a konnektor lett a főkapcsoló:) Sajnos így sem indul...
Azért nem ártana magát a kapcsolót megnézni, érdekes dolgokat tud nak tenni.
Már csak azért is, mert ilyenkor (230V Off->230V On) nem is megy sby-ba, hanem rögtön teljes üzemmódban indul(na) el a készülék... ezért aztán szerintem ugyanúgy kellene elindulnia, mintha sby-ból indulna.
Ha nem lenne meg a rajz, a táp-vezérlő IC típusa alapján szóba jöhető az a végtranzisztor/FET meghajtására alkalmazott láb és a meghajtott elem (tranzisztor bázisa, FET gate-je) közötti 1-25uF-os kondenzátor elöregedése, kapacitás-vesztése - ezt rajz nélkül is az IC adatlapja alapján be lehet azonosítani.
Rajzot (azaz szervízkönyvet) a SiniAswo-nál ha kéred, tudok rendelni, mail-ben megbeszélhetjük..
Vagy az alább javasolt honlap is sok készüléket tartalmaz, valamint pl. a