Keresés

Részletes keresés

Balkóbebe Creative Commons License 2023.04.19 0 0 28829

Balkóbebe Creative Commons License 2023.04.19 0 0 28828

Sziasztok ezek lennének a kepek 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.17 0 0 28827

Tünetek? Fénykép?

Enélkül tippelni sem érdemes!

Előzmény: Balkóbebe (28826)
Balkóbebe Creative Commons License 2023.04.17 0 0 28826

Sziasztok.Új vagyok a fórumon. szeretnék segítséget kérni. Valami eszi a citromfám levelét, mit tehetek elllene? Köszönöm

JHutter Creative Commons License 2023.03.12 0 1 28825

Még kell szikkasztani, de ma cukorba forgatva megkóstoltam és kellemes íze lett!

(kb. 2 óra a feldolgozás, 2 x 1/2 óra aszalóval szárítás, éjszakai levegőn állás után

1/4 óra cukorba forgatás és most szobalevegőn szikkasztom...

Kb. 39 dekás gyümölcsből kb. 20 dkg alapanyag lett... a kandírozott tételt

majd még szikkasztás után lemérem...a korábbiakban látott egy db gyümölcsből lett egy tálcányi édesség!

Érdeklődőknek leírom a recept mennyiségeit:

1 db kb. 39 dkg-os teljes gyümölcsből lett kb. 20 dkg nyers héj, kétszeri forrázás (bő vízben forralva 10-15 perceket), majd

 -közben- szűrés-öblítés! Kb. 1,5 deci vízben 15 dkg cukor feloldását követően üvegesre főzzük kb. 40 percig

(először fedővel-majd fedő nélkül, hogy sűrűsödjön a leve!)

Levéből óvatosan kiszedve (mivel puha és törékeny!) egy tálcára szétrakva, hűtés követően egy aszaló tálcáján kb. 2x 1/2 órát

aszaljuk-leszárítjuk...egy éjszakát levegőn szárítjuk, majd cukorba forgatva tovább szárítjuk ...

ha közben meg nem esszük!!!!!!!!!:))

Jó munkát-jó szórakozást kívánok minden citrombarátnak!!!

Előzmény: beetee (28824)
beetee Creative Commons License 2023.03.11 0 0 28824

milyen lett?

Előzmény: JHutter (28823)
JHutter Creative Commons License 2023.03.11 0 0 28823

Feldolgoztam...

 

 

 

JHutter Creative Commons License 2023.03.04 0 0 28822

Magától levált, gondolom kellően beérett...

most  jól jönne egy bevált kandírozási recept..

..esetleg valakinek a fórumon van kipróbált módszere?

Chemistry2002 Creative Commons License 2023.02.27 0 0 28821

Sziasztok. A citromfámon 3 kiscitrom van, a legnagyobb akkora kb. mint egy pingpong labda, de úgy vettem eszre, mintha 1-2 hónapja ugyanakkorák lennének, mintha megálltak volna a fejlődésben. Ez mitől lehet?

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.02.07 0 0 28820

"Azt meg le szoktam törölni egy nedves ronggyal. "

 

nem régen gazdagodtam egy meyer citromfával. Ennek okán kerültem ide.

Mondjuk fának még kicsi, mert alig 60 cm, de esetleg ez lesz belőle... :-)

 

Ez is elég durva pajzstetűfertőzéstől szenvedett, tiszta taknyosak voltak a levelei. Nekem is első gondolatom volt, hogy a korompenészt jó lenne megelőzni.

A levelek letörölgetéshez CIF alkoholos üvegtisztítóval befújt papírtörlőt használtam.

Egyrészt elég szépen lehozta a ragacsot, másrészt úgy tűnik a növény sem sínylette meg.

Előzmény: beetee (28813)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.02.07 0 0 28819

Ja és univerzális szer erre a két kártevőre nincs, ne is keresd!

Előzmény: Don Palesz (28815)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.02.07 0 0 28818

Tetvek ellen a Teppeki lehet jó.

Ez a pajzstetvekkel is végez, mert a növény zöld részein keresztül felszívódik és csúcsirányban tud terjedni. A kontakt típusú szerekkel szemben a pajzstetvek eléggé védettek. Ez viszont bekerül a növény nedvkeringésébe és a nedveket szívogató valamennyi tetűt megöli.

Nem kell pánikolni, nyugodtan lehet használni, korszerű szer és levéltetű specifikus.

A növényben 14-21 nap alatt maradéktalanul lebomlik. Ha tehát van termés, a fán, akkor ne fogyaszd ez alatt az idő alatt!

Ha jól emlékszem, 1,5-2 gr-os kiszerelésben is kapható. Szabad forgalmú növényvédőszer, amit bárki megvehet a gazdaboltokban. Egy ilyen kiszerelés 10 liter vízhez elég, tehát rendkívül kevés kell belőle.

Általános szabály növényvédőszerekre és a Teppekire is, hogy bekevert vegyszer nem tárolható, mert a vízben pár nap tárolás után már jelentősen csökken a hatása. Max 24 órán belül fel kell használni a bekevert vegyszert! Későbbi használat után pedig a tetvek nem csak hogy túlélik a kezelést, hanem rezisztensekké válnak, mint sok más korábban hatásos szer esetében. Tehát közügy!

A hatás nem lesz azonnali, de a kezelést követően a tetvek felfüggesztik a táplálkozást és éhen pusztulnak.

 

A takácsatka esetében sok alkalmas atkairtó szer létezik. Ha 30 napon belül nem lesz szüret, akkor a Flumite 200 SC-t ajánlom.

Ajánlásom oka, hogy transzlamináris a működése, azaz hasonlóan a Teppekihez felszívódik a zöld felületen, de nem "vándorol" a növény nedveivel. Ennek az előnye, hogy hasonlóan a Teppekihez itt sem kell "megfürdetni" a növényt a permetlében, vagy agyonszórni-locsolni, mert a hatásmódja miatt a levelek hátoldalán megbúvó élősködőket is eléri.

A Flumite SC a kifejlett atkákat nem öli meg, csak egyéb fejlődési alakjait. Ugyanakkor a felnőtt egyedek terméketlenekké válnak és tekintettel az atkák igen rövid életciklusára, gyorsan kihal a kolónia.

Ugyanakkor a Flumite-ot -bár szintén szabadforgalmú szer- csak tavasszal kezdik el forgalmazni az év közepéig. Ilyenkor 5 ml-es kiszerelésben lehet kapni, ami szintén 10 literre elég.

 

Ezeket azért írtam le ilyen alaposan, mert nem tudom, mennyire vagy "előképzett"... :-)

 

Előzmény: Don Palesz (28815)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.02.07 0 0 28817

Sziasztok, új vagyok a fórumon és minő meglepetés, ismerős nick-eket látok! :-)

JHutter Creative Commons License 2023.02.06 0 0 28816

Képek 2020-ból (sajnos nem nevelte ki a termést)...

Don Palesz Creative Commons License 2023.01.11 0 0 28815

Üdv, valaki tud ajánlani valami jó szert mandarinfára takácsatka és pajzstetü ellen?

JHutter Creative Commons License 2023.01.07 0 0 28814

Nagyon bő levű és aromás gyümölcs...

beetee Creative Commons License 2023.01.06 0 0 28813

Valószínű korompenész.

Én is küzdök vele.

 

Betárolás előtt szoktam rendesen lecsapatni slaggal kint, és megszárítva kerülnek be. (meg általában nyáron kihypózom a teleltetőt) 

Ettől függetlenül elő-előjön. Jön egy kis pajzstetű-betelepülés, vagy más, ami miatt kifolyik a saját nedve, és abba a ragacsba megtelepszik a penész.

 

Azt meg le szoktam törölni egy nedves ronggyal. 

 

Kisleveses kumquat-ról macerás, de a nagyobb levelekről egyszerűbb. 

Előzmény: Ali-bá (28812)
Ali-bá Creative Commons License 2023.01.06 0 0 28812

Citromaim 10°C körüli helyen telelnek. Nagy a páratartalom és valami szürke bevonat jelent meg néhány levélen. Ez valami penész féle?  Mi ez és mi a teendőm?

Bonsai guru Creative Commons License 2023.01.05 0 0 28811

B.U.É.K.

JHutter Creative Commons License 2022.12.22 0 0 28810

Téli várakozás...

Etrog:

 

 

csoer Creative Commons License 2022.12.09 0 1 28809

Tahiti lime szuper finom, érett

 

 

 

A Sweetie -ből lehullott egy, így alig 40 dkg-os

Citrusok érési hónapja a december, így folyamatosra vált az érés

 

 

öccse Creative Commons License 2022.11.30 0 0 28808

Köszönöm, akkor várok még.

Előzmény: csoer (28804)
csoer Creative Commons License 2022.11.30 0 0 28807

Ezt mindenki tudja

Előzmény: öccse (28803)
csoer Creative Commons License 2022.11.28 0 1 28806

Lekaptam egy zöld citromot, tökéletes. Majd apránként leszedegetem.

Honikanból is van már érett, az íze kiváló.

 

csoer Creative Commons License 2022.11.22 0 1 28805

Kissé zsúfoltan, de jól el lesznek tavaszig

 

csoer Creative Commons License 2022.11.20 0 0 28804

Igaz, hogy zöld citrom kategória, de én hagyom enyhén besárgulni, megszoktam középen kicsit nyomogatni és mindig gyönyörű és fogyasztható a levételkor.

Papír héj, lédús, kellemes aromájú és nem bolti.

Előzmény: öccse (28803)
öccse Creative Commons License 2022.11.19 0 0 28803

Nagyon szépek! Honnan lehet tudni, hogy érettek?

Előzmény: csoer (28802)
csoer Creative Commons License 2022.11.19 0 0 28802

Tahiti Lime szépen produkált, mint minden évben.

 

Bonsai guru Creative Commons License 2022.11.13 0 0 28801

Hali ! Ezt találtam, a C. medica-ról .Úgy látszik, hogy ez alapfaj, és a gyümölcs formátumok -bizonyára- már hibridizáció. 

csoer Creative Commons License 2022.11.09 0 0 28800

A lényeg, hogy tavalyi évben  (mint máskor is) kandíroztam a gyümölcsöt, igen vékony csíkokra vágva és fantasztikus csemege, hosszú hetekig vígan elállt.

Nincs hozzá fogható finomság.

Előzmény: csoer (28797)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!