Más:
Na, beszéltem ma egy szakemberrel, közeli ismerőse a családnak, ő fogja ezt a gépet is megépíteni. (Inkább egyedül nem vágok bele) Ő azt mondta, hogy felejtsem el a Celeront. Na oszt' erre a kijelentésére én teljesen begerjedtem. Jó kis vita lett köztünk. Végül meggyőzött, ő a szakember. Azt modta, hogy a Kalamath ezerszer veri a Celeront. Több cache miatt, meg egyebek. Én elmondtam neki a dolgokat, hogy mit szeretnék mellé. kb. Így fog kinézni a gép. Nem tudom mikor vesszük meg, 1 hónapon belül, remélem. Attól függ, el tudom -e adni a jelenlegi konfig -ot. Szóval:
Asus Bx, PII Kalamath 350, 128 Mb ram, Sb live!, Asus 3400 TNT.
Írjatok!!!!!!! Jó ez a topic! :-)
Ezt meg honnan veszitek hogy a Viper 550-nek nincsen activ hütese? Az enyimen van! De most mar mindegy mert majustol kaphato a Viper 770-es ami a Pentium 3 hoz (32mb) epitettek! Erre nagyon kivancsi leszek, hogy mit tud!
Hi!
Nos, tényleg nagy kavarodás lett ezekből a hangkártyákból, e legalább nem hiába lett ez a topic...
A Tnt-vel kapcsolatban:
A Viper V550 egy elég jó kártya, csak a hűtése nem az igazi, eléggé melegszik a kicsike.
Az Asus 3400-ason viszont a hűtőbordán kívül van ventillátor is, így annak mindenképp megoldottabb a hűtése, és így az esetleges túlhajtás is...
Egyébként a Detonator driver nem rossz, de szerintem többet ér a kártya gyártójától beszerezni ezeket (Hercules, Asus, Diamond, Elsa...)
Hirtelen ennyi
Bye!
Bocs mindenkinek, hogy így eltűntem, miután - úgy látszik - egész szép felfordulást csináltam a fülhallgató vs. 3D-hang témában. Elnézést, fennforgás volt. Na. A dolog fizikai magyarázata (a fül árnyékolásán kívül): ha egy akármilyen térben, ahol vannak határoló elemek, amik visszaverik a hangot, ha megszólal a hang, nem csak azt hallod, hanem a különféle határolóelemekről visszavert, valamennyivel késleltett és színezett hangot. Attól függően, hogy hol van a hangforrás, ezek a visszaverődések (egy teljesen sima falú téglatest szobában pl. 6 db.) az eredeti hanghoz képest más-más késleltetéssel és színezettséggel érkeznek a füledbe. Ha szimuláljuk ezeket a határolóelemeket (falakat, mennyezetet), és elég nagy teret képezünk (ami nem egy sima szobának hallatszódik), akkor elhelyezhetjük a térben a sima mono hangforrást úgy, hogy két hangszórón, vagy fülhallgatón hallgatva határozott helye van a térben. (azért jobb ez fülhallgatóval, mint hangszóróval, mert hangszórón való lehallgatásnál a tér központja nem te vagy, hanem a két hangszóró közötti pont, ezért az élmény nem olyan reális, tehát az "elöl" ill. "hátul" fogalmakat nem magadhoz mérten, hanem relatíve, ehhez a felezőponthoz képest érzékeled)
Erre alapul pl. a manapság egy csomó TV-gyártónál divatos "virtual surround" rencer is.
Ugyanakkor a legreálisabb térhangot eddig nem x ezer hangszóróval, hanem tényleg fülessel lehet elérni. (aki nem hiszi, javaslok neki valamilyen hi-fi, vagy hangtechnikai szakkiállításon bármilyen műfejes felvételt meghallgatni). Az egyetlen hátránya az, hogy a fejed elmozdulásával elmozdul a tér is :(((
Javaslat a gyártóknak: fülhallgató IR pozícionálókkal, osztán a gép tekeri a teret, ahogy köll :))))
Epp en is ilyen temaju oldalakat kerestem...
es talaltam is...
egy tok jo magyart, bar a webmester szerint kicsit regi a tartalom (kb. 1 honap), de mivel ezt jeleztem neki, megigerte, hogy frissiteni fogja...
szoval nezzetek meg a kovetkezo homepage-t:
http://hardware.pganet.com/alapok/tipusok/
es mellesleg a http://hardware.pganet.com ugy altalaban is igen erdekes...
Okéé... zárjuk le a 3d hang témát. Éngem senki se tud meggyőzni. Pont. (Na nehogy ne én mondjam má' a végszót)
Akkor: áttérhetnénk arra, hogy a gépet vevőknek segítenénk. Mint pl. nekem.
Problem1: Ugye mindenki a A300 -ast ajánlja, mivel simán bírja a 450 -et blablabla.. De. Utóbbi időben én már nem nagyon láttam a 300 -as tagokat a boltokban! Ezért úgy döntöttem, veszek egy A366 -ost. (A 400 -as még nem éri meg.) Jól teszem -e?
Problem2: Mit vegyek ezek közül: Viper 550, Asus V3400.
Ui.:A hangkártya ügy tényleg le van zárva. Live! lesz. Meghallgattam. Szerintem nagyon szép tisztességes stereo hangot ad ki magából, s egyáltalán nem zajos.
Ui:(bocs, hogy ennyire össze- vissza írok) A Tnt -hez tényleg szar driverek jönnek ki. Hallottam a Detonatorról. A meg tán' software -ből túlhajtja a kártyát? A Asuson tényleg van active hűtés?
Haaaaat jo. Ha Ti mondjatok, biztos jo nagyon. Na most nem tudom, mit higgyek, inkabb nem is mondok tobb velemenyt a 3D hang temarol :))
Egyszer majd tenyleg kiprobalom.
Hmmm...a Tie Fighter vmely verzioja tamogatja ezt a fulhallgatos megoldast? Riva TNT-t is csak azert a jatekert veszek :)))
Dozsi
Ne ketelkedj tovabb, a szobamat nem neveznem labornak, megis tokeletesen kijonnek a terhangok fejhallgatoval.
Probald ki valahol (talan pixelnel) es vegyel egyet :)
Atko:
Huh...jol elvagyunk :) Lehet, hogy erosebbnek lattam iromanyod, mint amilyennek szantad. Mindegy. Nem haragszom :)
Vegulis nem tunik hihetetlennek, hogy a fulhallgaton keresztul osszejohet a 3D. Ahogy leirod, elmeletben jo. De ugy erzem, ez csak laboratoriumi korulmenyek kozott megy. Ugy, hogy egyszerre tobb iranybol elethuen halljam a hangot, szvsz tobb hangfal kell. Majd ha tehetem, meghallgatok egy ilyen rendszert, hatha valtozik a velemenyem :)
Csak hogy ne legyek offtopic tulsagosan, ezert: a szukseges hangkartyesz egy MX300. Azota vartam, hogy kijott, es egy csepeet sem csalodtam benne. Hihetetlenul jo S/N racio:), fejhallgaton elvezheto pozicionalis audiot nyomat. Meg tudom mondani, hogy az a nyamvadt kis hang, vajon merrol szol - kis raerzessel, akar a fent/lentet is. A Surroundnak a neveben is benne van - terhatas, de NEM pozicionalt hang. Nem mindegy, hogy korulvesz, vagy pontosan megmondod, hogy honnan jon. Az elobbi filmekhez, az utobbi jatekokhoz jobb. Tamogatottsag: ja, az SB-nek biztosan jobb a tamogatottsaga, amennyiben ezt arra erted, hogy mit irnak a proggyk dobozara. Az EAX nyilt szabvany - es egeszen veletlenul az MX300-as is ismeri. A sokkal korrektebb A3D 1/2-t azonban csak az MX300-as nyomatja - nalam otthon Sennheiser HD525 fejhallgato+Altec Lansing ACS48 nyomatja a hangot. Az utobbit a basszushoz hasznalom, hogy mikozben a fejhallgatot hallgatom, valami remegtesse alattam a szeket. :)
Naszóval surround: már akkor voltak Dolby Surroundot támogató programok, amikor még nem voltak ilyen 3D-s hangkártyák. Ilyen volt pl. a EA Sport sorozat egy-két tagja. Ezt a program CPU-ból kódolta ezerrel. A 3D-s (DSP-s) hangkártyák megjelenése azért volt jó, mivel nem a CPU-ra hanem a hangkártyára (célhardver) hárult a hang előállításának a feladata... Szóval Dolby Surround tényleg úgy működik, hogy van a sztereo jel, oszt abból csihol valamit ki a Surround erősítő, de ez csak valami térhatás imitálás... Tényleg fasza térhatást csak Dolby Digital rendszerrel (AC-3) tudsz elérni, mivel az arról szól, hogy ott nem két csatona van oszt abból dekódolunk ötöt hatot, hanem ott 6, a studióban külön-külön felvett jel van... Ez anyiból jobb, hogy akkor a hangfalaidon nagyjából ugyan az a jel jön ki, mint amit a studióban rányomtak a lemezre. Az előzőekben én sem dícsértem a Dolby Surroundot, mivel az nem igazán pontos leképezése a 3D tének, viszont miért jobb a fülhallgató, mint egy ilyen rendszer? Egyszerű: sokkal egyszerűbb egy fülhallgató-fül közötti akusztikus teret szimulálni, mint a studióban kitalálni, hogy az, aki hallgatni fogja azt a lemezt az milyen szobában, milyen hangfalelrendezéssel, milyen akusztikus környezetben csinálja ezt. Ennyi. Ja még valamit arra, hogy "két csatornán igazi teret hallasz": két darab füled van, nemde? Próbáld ki: hallgas valami monoton hangot (pl. valamilyen utós játékban az alap motorzúgást) csinálj egy félkörívet a kézfejeddel, és helyezd a füled elé, úgy, hogy előröl árnékolja a füledet, majd a kezedet szép lassan fordítsd úgy, hogy hátulról árnyékolja a füledet. Érzed a különbséget a mögüled és az előled jövő hangok között? Biztos érzed.
Tényleg segítettetek, köszi.
Atko: mostmár egy picit megnyugodtam, hogy nem egy tök lámával beszélek. Az előbbi modatért bocs 1000X!!!! De! Sajnos nem értek még most sem egyet veled! Hogy ne legyek már olyan bukó, én is megkérdeztem egy ismerősömet, nevezetesen a keresztapámat. Tudniillik, ő nagyon nagy zeneőrült. Fasza erősítőket épít, meg a 100e/db forintos hangfalait (én most nem tudom, hogy ez nektek sok -e, nekem az) nevezeteden Mission -öket (jól írom?) átépítgetett, mert nem tetszett neki, ahogy a saját szobájában szólt. Namármost: én kérdezgettem tőle, elmagyarázta, hogy műxik a Sorrund. Hát igen. Ezt tudjátok. Na most kérdeztem ezt a hankártya dolgot, nem tudott rá mit mondani. Még ha lenne is hangkártya, ami tud kódolni 3d -re (ugyanis azt ne magyarázza el senki nekem, hogy 2db csatornán igazi teret hallasz!!!!!! :-)))) ), akkor se lehet 2db membránon megoldani a dolgot. Az most nem érdekes, hogy fülhallgató vagy más.
Magyarázom: Ha még a füled !!!mellett!!! van 2db hangfal, akkor sem tud olyan hatás kelteni, mintha az előtted, vagy mögötted is szólna!!! Ehhez kell az a 6db hangszóró!!!
A Sorrund pont azt csinálja, hogy a DVD, Cd stb. lejátszótól !!kaphatja!! a Sorrund jelet, azt átpréselik stereo csatornákon, az erősítő kibontja a jelet, s már 6/7 db !!különböző jelet küld el a hangfalaknak!!!!
Ui: Poirot! Figyeljél: Bocs! Nem tudom, valahol olvastam a 600 -ról, gondolom az Intelnél, :-))) , de nem figyeltem, hogy kijött mán -é. Amúgy heves vita közepette hajnali 1:18 -kor már ilyenre én nem nagyon figyelek.
Ui.2.: Utánnajártam jobban a dolgoknak. A jövőbeni gépem most így néz ki:
Abit B6, I A366, 128M ram, Nvidia Riva TNT (with 16 Mbytes yikesss!!) Creative Sb Live!
Dozsi, a "Hinni..." után a következő mondatom "Elnézés"-el kezdődött, szóval már elnézést kértem tőled. HA esetleg leugatásnak tünt az amit leírtam akkor itt kérek mégegyszer elnézést, mert nem annak szántam. Bevallom most így utólag olvasva tényelg picit keményebbnek tűnik. De tényleg nem leugatni akartalak.
Offtopic vége. :)
A hangtechnikailag amit írtam azt nem az újjamból szopt@m, hanem egy ilyen cuccokkal foglakozó boltban egy hangmérnök mondta. És mondjuk halottam már ilyen hangketyeréket (hangkártya & erősítő & stb) szólni mind fülhallgatón mind hifirendszeren és fülhallgatóval néha jobb volt. Aminek az volt az oka, hogy egy hangfalrendszert nomálisan belőni, a szobád akusztikájához igazítani nagyon nehéz...
Na mindegy, a lényeg az, hogy remélhetőleg pettyának segítettünk valamit ezzel a kisebb vitával. :)
Kedves Atko:
Hinni valoban a templomban, illetve az erre a celra felepitett epuletekben kell. Am nem ertem mondatod, mert en _nem_ irtam olyasmit, hogy "azt hiszem", pedig a "hinni a templomban kell" szoveget akkor szokas elsutni. Ha a sok szvsz-re reagaltal a fenti mondattal, akkor kozlom, hogy ezzel azt szokas kifejezni, hogy "szerintem", tehat amit irok, az nem feltetlenul igaz, nem kell keszpenznek venni, magyarul nem irok olyan kinyilatkozast, ami nem igaz, tehat igy nem kell belekotni. Am Te ezt tetted. Sajnalom. Elhiszem, hogy Te profi vagy a mediatechnika, tavkozles, hiradastechnika, szamitastechnika, hangtechnika, mittudomenmi teren, de talan hiheto, hogy en _nem_ vagyok szakember a fent felsorolt tudomanyok teren, tehat _tevedhetek_ is! Bizony. Viszont ugy velem, Te sem vagy tokeletes, sot meg tevedhetsz is! Bizony. Es ugyvelem, nem kell "leugatni" mast csak azert mert szerinted nincs igaza.
Erdekes volt magyarazatod a ful anatomiajarol es a hang fizikai tulajdonsagairol. Legyen. Ha Te azt mondod, hogy a kis stereo fulhallgatombol tokeletesen fogom hallani, hogy a motorzugas a hatam mogul, mig a lovesek elolem jonnek...tudod mit? Elhiszem!
Dozsi: hinni a templomban kell! Elnézést, de ha halottál volna egy ilyen hangkártyát
(akár A3D 1/2 akár EAX) fülhallgatón szólni, akkor nem beszélnél. Miért? Mivel ezek
tökéletesen le tudják képezni a 3D teret arra a két kimenetre. Hogyan? Gondolom ha
szereted a Hi-Fi-t, akkor halottál már a THX-röl. Ez mit is jelent? Ezt a LucasFilm
hangmérnöke találta ki azért, hogy a filmek úgy szoljanak a mozikban is mint ahogy azt a
hangmérnök megálmodta a studióban. Ez hogy müködik? A lényege az agésznek az, hogy attól
függöen, hogy honnan jön a hang, máshogyan hallod (ugyi a fülkagylód picit árnyékol
ráadásul máshogy törnek meg a hanghullámok stb, ezért picit változik a hang egy-két
fizikai tulajdonsága). Szóval a THX ezt telejes mértékben le tudja kezelni, ezért néha a
moziban nem csak azért érzed azt, hogy a hátad mögül jön a hang, mivel ott van a
hangszóró, hanem azért, mivel a mozi hangrendszere úgy modulája ezt, hogy úgy halld. Mi köze
van ennek a hangkártyákhoz? Az hogy az EAX illetve a A3D is használja ezeket a technikai
hókusz-pókuszokat annak érdekében, hogy a felhasználót még jobb hangélményben
részesítse... Ezért kell ezeknek a szoftverében beállítani, hogy min hallgatod:
fülhallgatón, sztereó ersítön, surround rendszeren esetleg Dolby Digital rendszeren
keresztül. Amúgy szeritem alegjobb hangélményt vagy fülhallgatón keresztül vagy eg dolby
digital rendszeren keresztül kapod. A Dolby Surround (ProLogic) az csak hasraütésszerüen megpróbál
két csatornából ötöt/hatot csinálni és ez nem mindig sikerül nekije... Ez picit durva
közelítés volt de a lényeget lefedi... Szóval nem kell leugatni ezeket a 3D
hangkártyákat, mert utdnak nagyon jól szólni.
Petya nem azt mondtam, hogy a TNT2 nem lesz drága, henem azt, hogy az nVidia a Cebiten jelentette be
az nVidia Vanta chipet, ami a TNT2 hipjére épül, de csak 100Mhz-en fog ketyegni, ellenben
az "igazi" TNT2 150+ órajelével. És ez a Vanta lesz a nVidia Low-end chipje...
Elnézést az offtopicért, de ezt szerintem illett tisztázni...
Az en javaslatom CPU ugyben egy Celeron 300 A vagy egy PPGA Celeron 300 A. Nekem az utobbi van es nagyon cool, tuningolhato, most is 450-en duborog, de szerintem menne tobbon is, csak a RAM nem birja. A RAM ugyben egyetertek azokkal akik min 128MB-ot javasolnak. En itt a munkahelyemen 128 MB-os geppel dolgozom, otthon 32 MB-os geppel. Iszonyu nagy kulonbseg van, sott ha 133 MHz-es RAM-ot veszel akkor az a legjobb. Alaplap ugyben en is ABIT-ot javaslok (nekem is ABIT van). A videokartyahoz nem szolok hozza, a maradek penzbol a legjobbat. A hangkartya: az SB Live-rol hallottam mar rosszat. CD-ROM-nal en a SONY-ra eskuszom, de az ASUS-al meg nem volt dolgom. Arra figyelj, hogy nem minden Celeron 300A felhuzhato! Amelyik viszont igen azert neha 5-6 ezerrel tobbet is elkernek! En a CPU-mat 13000+AFA-ert vettem (tokkal-vonoval)!!!
Biztos lehurrogtok, de szerintem a Celeron nem egy nagy szám. Én legalábbis a normális, tokozott PII-re esküszöm. Igaz hogy drágább, de ugyanúgy fel tudod húzni ha akarod, és teljesítményben magasan veri a Celeront. Nem a teszteredményekre kell alapozni, hanem arra, ha egymás mellett látsz egy Celeronos meg egy normál PII gépet üzemelni. Amúgy nekem egy PII 350 van, 128 RAM, Asus alaplap (szerintem ez a legmegbízhatóbb), Asus 40x CD (ez is nagyon jó, bár van belole egy komplett sorozat ami hibásra sikerült, erre nem árt odafigyelni). Ja és Voodoo2, szerintem van olyan jó mint a TNT alapú kártyák. Tervezem a 3-as beszerzését (márkahuség rulez :-)))
Hali!
Szerintem is inkább C300A-t vegyél, mert a mostaniak csak 4,5-szerezni tudnak, így 83,3 vagy 100 Mhz-en is valószínűleg megy, viszont a 333 vagy a 366-os csak 5 ill. 5,5-szörözni tud, így azokat nemigen lehet túlhúzni.
Alaplap ügyben erősen ajánlhatom az Abitot, nagyon tuningbarát (softmenu, jumperless...)
A hangkártyát illetőleg én hallottam mind MX 300-ast, mind SB Live-ot, szerintem az utóbbi jobb befektetés (jobb a támogatottsága...), ráadásul ma már netto 14 e-ért meg lehet kapni.
Videokártyánál én is az Asus V3400-ra vosolok, főleg az újabb generációs kártyák kijövetele után biztosan esik az ára...
Hát hirtelen ennyi
Bye
A 3D tényleg megy fülhallgatón (hallottatok már pl. műfejes felvételeket? A mindenféle szörrándoknál sokkal reálisabban tud szólni). Megy két hangszórón is, bár ott kevésbé élvezhető, mert mindkettő előtted van...
Ha valakit érdekel, hogyan, szívesen kifejtem.
Orulok, ha segithettem.
Nekem is Axion monitorom volt, a 17 colos elott. Szvsz nem olyan rossz takolmany. Ahogy igy leirod a venni szant konfigot, jo kis geped lesz. A TV kimenetrol azt irja az Asus, hogy kristaly tiszta, es meg sehol sem lattam nagyon rossz velemenyt rola, szal nem lehet olyan rossz. Bar a TV alapfelbontasa sem az igazi, nemi minosegromlas a TV miatt talan lehet. Engem foleg a TV bemenet erdekel. Igaz, tunert nem adnak alapbol, de a video jo lesz. Mar nagyon meg szeretnem nezni a Csillagok Haborujat monitoron, hifi hanggal.
Hehe..egy ujsagban lattam egy reklamot. Egy asztali hangdoboz volt rajta, oldalan egy matrica: "200 Watt!". Megneznem. Talan van benne harom villanykorte, attol fogyaszt ennyit. Biztos nem a kimeno teljesitmenyt irtak, hanem a fogyasztast :))
Köszi Dozsi! Thanx a lot!!!!!!!!
Aszzem egyetértünk. Sajnos egy rossz kis 14" -os Axion monitorom van, és ha ezeket (C.A366, Asus mother, 128M RAm, Asus V3400, Sb Live!) megveszem, asszem a gatyám is rámegy, de legalább lesz egy ?jó? gépem. Szóval monitorról most álmodni sem merek. ;-( Amúgy én nem próbáltam még ezt a Tv outputot, nem is láttam. Pl. ezért nyitottam a topicot, hogy segítsetek, hogy milyen képet szolgáltat Tv -n keresztül a dinamit. Ja nem, bocs a TNT.
Amúgy a zene dolgot alul már kitárgyaltam, én is röhögőgörcsöt tudok kapni azoktól a több száz wattosnak kikiáltott műanyagoktól. :-Á
Elfelejtettem leirni:
Ilyen 3D-t sztereoban ado akarmit ne vegyel, mert ugy szar, ahogy van. Meg semmi Creative fele surround set-et, vagy tudom is en, minek hivjak. A mostani Hifi-d tokeletesen eleg a jatekhoz. Ha meg surroundot akarsz, akkor ugyis valami igenyes dolgot fogsz valasztani, normalis hangfalakkal, es nem ilyen minihangfalasCreativakarmit (komolyan: lattam mar ilyet! Majd hanyattvagtam magam a rohogestol! 4-5 pici, talan 5x5 centis hangfal plussz egy melynyomo. A basszus az ugy-ahogy jo volt, de a tobbibe belehaltak a kis hangszorok :)
Talan vehetsz egy GravisPnP-t egy SBLive! melle. Ha be tudod oket loni Win ala, ami eleg maceras, de megoldhato (nekem sikerult, csak eppen a win mindig elkuttyulja :)
Ja, es ne irj hosszu ö betut, OK? Sot, ekezet se kell.
Szerintem vegyel alapbol 128Mb RAM-ot. A Win meghalalja. Prociugyben Cel 333A-t ne vegyel, inkabb 300A-t, mert az stabilan megy 450-en, nem melegszik es tovabb is huzhatod, ha akarod. Videokartyanak szvsz megfelel egy AsusV3400, ez RivaTNT alapu, TV ki-,bemenet. En egy ilyet fogok venni. Ujabbra szvsz nincs szukseg, mert ugyis draga lesz, a driverek nem lesznek meg megfeleloek es a jatekok ugyse fogjak nagyon kihasznalni. Persze, ha FPS buzi hardcore gamer vagy, akkor vedd meg a legujabb 3D kartyat. Hangkartyaugyben szvsz az SBLive! mellett donts, jobb, mint az AWE64. Alaplapnak az Asus tokeletes, es ha van kedved (penzed :), vegyel egy 40szeres Asus CD-t! Amugy milyen monitorod van? Ha ezek utan maradna penzed, akkor fektess be egy 17 colos Sony-ra. Gyonyoruszep a Trinitron kepe es igy nem menne tonkre a TNT szinten jo kepe.