zöldászpíker !
Látszik, hogy csak irni szoktál, olvasni nem. Én vettem a fáradságot, és végigolvastam az egészet, ezért állítom, hogy egy két gyerekes beszólástól eltekintve a legtöbb beírás kellő tisztelettel, szívhez szólóan beszél nemzeti himnuszunkról. Úgyhogy, szépen kérlek másutt liberálbolsizzál, ha lehet.
Köszi
Szalai András
Altalaban utalom Ragika hozzaszolasait, de most meg kell, hogy vedjem. Nem konkretan azt amit irt, hanem azt, hogy neki is joga van kozzetenni barmit. Nem erzem (kivetelesen), hogy tulsagosan messzire ment volna el, a himnusz elemzesevel. Ugyhogy szerintem nem kell moderator. Sok igazsag van abban, hogy amikor a himnusz irodott, a nacionalizmus egy pozitiv dolgot jelentett, es foleg nem azt, hogy masok karara szeresse egymast egy nep, mint manapsag. Es sok a szovegben a - mai izlessel - giccs, mivel hat ez a jo oreg romantika jellemzoje. Ez a versre vonatkozik.
De! A zene szenzacios, az is edes-bus romantikus (hat ez volt a mult szazadban a divat), de nagyon ott van. Szoval a ketto egyutt jo. Mi a mai uzenete? Az, hogy tiszteld a hazad, akkor is ha nem megy jol a szeker.
Zoldaszkam, szallj mar le az SZDSZ kopkodesrol. Most mar kezd uncsi lenni.
Bubu,
:-)
Babe,
A Himnusz tipikusan magyaros verselésű, azaz lehet Szabolcska Mihályosan kántálni, azaz lehet rá csárdást ropni. Próbáld csak ki a tükör előtt! (Tam-ta tam-ta tam-ta tam x 4)
Hu!
...huh...meg kell emeszteni
Egy HIMNUSZ egy orszagot jelent! Ha valahol meghalljuk a Magyar Himnuszt, akkor csakis Magyarorszag jut az eszunkbe. De nem csak a keseruseg + a banat! Gondoljunk csak azokra a pillanatokra, amikor a Himnuszt jatszottak: pl. gyozelmek a sportban. Vagy mit jelenthet a Himnusz a kulfoldon elo magyaroknak? A Himnusz olyan, mint a nyelv: nem mondhatjuk, hogy a magyar nyelv tul balkani, beszeljunk olaszul, az 1100 ev meg le van szarvasborrel takarva??!!
VAGY:
A Himnusz nem csak 1 strofa, amelyet a meccsek elott elhozong a nep! Olvassatok csak el Piritos 98-11-24 11:28-i beirasat! Ott van a MI HIMNUSZUNK! A nep tortenetet felolelo nagyszabasu mu!
Mondhatnank azt, hogy Rakosi/Szalasi/Bardossy/Ferenc Ferdinand/barki nem volt, akkor is volt. Mondhatnank, hogy a Himnusz nem jo, pesszimista, onsanyargato, stb. DE akkor is a mienk!
-o-
Pesszimista, hat pesszimista. Mindig ilyenek voltunk, de mint a Kepesnel hallottuk vidamabb volt, csak hat az evek alatt egyre lassabban enekeljuk. Egyszer lehet, hogy visszaterunk az eredeti (gyorsabb) valtozathoz?
Bocs a hosszusagert, de kicsit belelendultem.
tényleg nem rossz darab, hisz benne vannak a karddal szaladgáló elődeink, akik töretlenül kergették a törököket, labancokat, mikor kiket kellet. persze biztos lehetne másikat irni, de ha minden ismérvet bele akarnánk tenni ami default követelmény, akkor visszakapnánk a régit...
az viszont nem lenne rossz 5let, hogy minden évszázadban hozzáirnának 1 versszakot... ti mit irnatok hozza ami a lassan lefuto XX szazadot mutatná be ? /mielött póznán szeretnének látni 1esek mint hazaárulót, hozzátesztem nem gondolom komolyan hogy bármit hozzá lehetne tenni... csak kiváncsi vagyok ti milyen versszakot tennétek hozzá ha mégis.../
Beleolvasva a topicba az a benyomásom, hogy egyesek nem csak a Himnuszt szeretnék lecserélni, hanem az országot is.
Most ez az országcsere a négyéves rohammunka után kissé lelassult, ezért legalább a jelképeit (címer,himnusz) szeretnék elsöpörni.
Ez egy igazi "hazafias" topic, illik főlé az SZDSZ legó.
Írod:
„...Mint azt megtudtam HJM kollégától, medwe kolléga hasonlata nem minősül a magyar Himnusz fikázásának.
Akkor vajon hol kezdődik (és végződik) a Himnusz fikázása? ..."
IMHO nem ez téma.
Szépen kérlek....
Kedves speaker!
(98-11-24 19:53 )
Téged is szépen kérlek, olvass és több méltósággal írj.
Nekem nagyon tetszik, hogy az egyik topicban (Politika- Címert a kisebbségnek!) a címert akarják egyesek megváltoztatni, (tegyük már bele a kisebbségek címereit is), a másikban meg a Himnuszt.
Szegény Kodály jut az eszembe, aki keresetlen szavakkal küldte el Rákosít, amikor az megbízta, hogy írjon új Himnuszt a magyaroknak.
Mi van itt? Szezonvégi liberális brain storming?
Pirítós: kérlek, kukkants be a Politika fórum "Nyílt levél..." (rezső) topicjába! (Ott és az olvírban feltettem neked egy kérdést, amire azóta is várom a választ.)
A 98-11-24 15:09-es üzenetekhez: ezek egy súlyosan terhelt, beteg lelkű egyén sorai. A moderátor szégyene, ha sokáig itt virít. Annyi megjegyzésem van, hogy Amerikában a himnusz, a zászló, stb. alkotmányban rögzített védelmet élvez. Ilyen szintű gyalázásáért valóságos büntetést osztogatnak.
Aki tud valamit a székely himnuszról (ki szerezte, miért mikor, sztorik, ilyesmik) az léci írjon má valamit mert én nem took sajna róla semmit. Különben a miep honlapon rajta van a művészúr arcképe mellett a hangfile.
Más: van olyan hogy cigány-himnusz? tud valaki valamit róla?
Még Kodalyhoz. Kodalynak megparancsoltak (Rakosi fajta nem szokott kerni), hogy legyen uj himnusz. Kodaly azt felelte (kozel sem diplomatikusan), hogy ha uj Himnusz lesz, akkor kivandorol. Akkoriban igy nem lett uj himnusz. (Offtopic: Kodaly amugy mas dolgok mellett is kemenyen kiallt akkoriban.)
Kedves MaCS!
A kocsmai Himnusz éneklést magam is mélyen elítélem. Sajnos pont a székely Himnuszt szokták időnként elővenni, úgy éjjel kettő tályt. Egy székely barátom egyszer megkérdezte a Szarvas pince dajdajozó közönségét, vajon tudják-e, hogy mit énekelnek.
“Persze, hogy tudjuk - válaszolták - a székely Himnuszt.”
“És Önök szerint a Himnusz - bármely Himnusz - arra való, hogy részegen ordítsák egy kocsmában?”- kérdezte tőlük.
Nem nagyon értették a balyát...
Szóval szerintem a Himnusz nem mulatós-nóta.
A Himnusz pontosan arra való, hogy éppen a medwe kolléga által említett ünnepi eseményeken (“Újév hajnala, olimpiai aranyérem, sátoros ünnepi istentisztelet, vagy nagymise, válogatott mérkőzés, kormány eskütétele, stb.”) énekeljék/hallgassák és a segítségével megemlékezzenek arról a kis országról, amelyből sarjadtunk, amelyben élünk.
Nemzetünk dalának együttes éneklése, tartalmának, megszületése körülményeinek átérzése közösségformáló erővel bír - segít felismerni az ismeretlenekben az azonosan gondolkodó távoli testvért, barátot, így a közös értékek közös megerősítésével alakítja az identitástudatot.
Akinek a Himnusz “megzenésített panaszkönyv”, annak azon kívül, hogy itt él és beszéli a nyelvet nem túl sok köze van ehhez a nemzethez.
Apropo: “megzenésített panaszkönyv”.
Mint azt megtudtam HJM kollégától, medwe kolléga hasonlata nem minősül a magyar Himnusz fikázásának.
Akkor vajon hol kezdődik (és végződik) a Himnusz fikázása?
Hali,
Pirítós
P.s.: Meg kell, hogy mondjam én speciel ezt az egy kitételt vettem eléggé rossz néven. Igaz, tudom, nekem nem szabad rossz néven vennem semmit.
Magam részéről megértem azt, akinek nem tetszik a Himnusz, /bizony, így nagy betűvel/
de azzal értek egyet, aki nem szeretne váltani, mert elfogadja az életnek azt a predesztinált voltát, miszerint nem választhatod meg, mely naprendszer,ország,nemzet,tagja leszel születésed pillanatában.Megszülettél és vagy.Alapvetően azt a nyelvet beszéled,azokat a meséket hallod, az lesz a himnuszod, ami a többi sorstársadé/ha úgy tetszik honfitársadé/.Változtatni szerintem akkor lenne érdemes, ha a véletlenségből egy helyre születettek igen nagy része erős ingerültséget érez erre.
Ha valaki ezzel nem ért egyet,ezzel vitatkozik, annak csak örülni tudok, mert így a dolog nagyobb fórumot kap, több ember több információhoz jut.És ez lenne a cél ezen a helyen, ha jól sejtem.
Ragika,
tudod milyen jó volt olvasgatni ezt a topicot? 1-2 hozzászólás olykor nagyon kellemesen szíven ütött. A tiéd nem volt közöttük.
A Himnuszról szól ez a topic, nem pedig balkánozásról, nem érek fel ésszel addig, hogy felfogjam, miért kell ezt csinálnod???
Légyszíves...
Olyan elesen mint HJM talan nem fogalmaznek, de az mindenkeppen igaz, hogy himnuszertelmezesed kisse egyedi, onkenyes, es nem hiszem, hogy tulzottzn helytallo. Egeszen pontosan arra gondolok, hogy a commentjeidnek semmi koze a Himnusz eredeti mondanivalojahoz. Ne is haragudj, de Tokaj es a Kunsag felemlegetese nem a nemdolgozasrol szol, es a tortenelemnek sincs semmi koze a jelenlegi NATO iranyultsagunkhoz. Szoval ennel egy kicsit tobb tiszteletet erdemelne ez a dal, pedig en nem szoktam a cimet, rangot vagy epp a kort minden ok nelkul tisztelni, de ez mas eset.
Amennyiben legközelebb hasonló mértékben felháborodtok egy üzeneten, nyugodtan rá lehet kattintani a moderátor nevét tartalmazó linkre és akkor nem kell 4 órát várni.
Egyszer egy szalloban toltottem a
szilvesztert ahol akadt par Nemet allmpolgar.
Ejfel gyanant jott a Himnusz es aztan vege lett.
Es aztan nezem a Nemetek arcat es latom sirnak.
Gondolkodoba estem. A szoveget nem erthetik ugyebar.
Kovetkezeskepp a zene hatott. De ennyire egy par Nemetnek Akiket alig fuzott valami Magyarorszaghoz?
Szoval valami lehet a zeneben nem de?
Ragika
Meg ha en kepes is vagyok rohogni az ertelmezeseden az nem jelenti azt hogy ezzel valamit is segitenel az otthon levoknek.
Szemelyes keserved a hazaval szemben miert kell hogy masokat basztasson.
Raadasul egy kozosseg eletehez hozzatartozik hogy akarmikor is de elkezd gondolkodni. Lehetetlen lenne a gyalazkodast felcserelni valami epito jellegu megnyilvanulasra?
Egyebkent ha hozzaerto emberek komolyan azt allitanak hogy a Himnusznak
viselkedes formalo szerepe van,akkor tenyleg gondolkodni kene a valtoztatason.
Vagy mas modszerekkel megtanulni a melyerzesu sirdogalas mellett a ket tegla kozott
nem ucsorgok olyan sokat metodust.
Aztan majd raerunk sirni.
Bizalom
Srácok, adnék egy kis utánnajárást igénylő háttérinfót. A Kepes műsorában Fischer Iván azt mondta, hogy az eredeti Erkel verzió egy verbunkos (vidámabb, pattogós ritmusú)dallam volt, csak a nép szája formálta ilyen kesergővé. Tehát az eredetit kellenne újra divatba hozni és megoldódott a probléma.
MaCS!
restelkedve bevallom, hogy a szózatot bezony elfelejtettem. pedig valamikor azt is tudtam végig. A Székely himnuszt sem ismerem. Betennéd ide őket?(a zenét nem kell:-)
A Magyar Himnusz (így, nagybetűvel) szerintem igazi himnusz, csodálatos és felemelő. A magam részéről sokkal magasztosabbnak tartom, mint sok lentebb említett indulókat. Egy jó induló — különösen ha az egy országnak a himnusza — nagyon lelkesítő lehet, de a mi Himnuszunk szerintem sokkal szívbe markolóbb, sokkal mélyebben fog meg. Dallam alapján két olyan nemzeti himnuszt ismerek, amit ugyanebbe a kategóriába sorolnék: a németet és az angolt. A németet is rendesen lassan, méltósággal játsszák, a pattogós előadásmód éppen olyan idegen tőle, mint egyes nemzetközi előadásokban a Magyar Himnusz csárdásosítása.
A szöveg szerintem csodálatos, nem pesszimista. Ez egy ima, aminek nem optimistának kell lennie. Én valahányszor hallom, legalább magamban mondom a szöveget, ha pedig valamilyen ünnepi alkalomhoz kapcsolódik a lejátszása, el sem tudnám képzelni, hogy ne énekeljem. Nálunk valahogy úgy alakult, hogy még szűk baráti körben is (mondjuk Szilveszterkor) mindenki hangosan énekli. A szüleim még kiskoromban megtanították, és ehhez szilárdan ragaszkodom: más nemzetek himnuszát vigyázzban hallgatom, a Magyar Himnuszt éneklem. (Természetesen megfelelő alkalom esetén. Sportközvetítéskor nyilván nem állok vigyázzban minden himnusz alatt.)
Szentül egyetértek azzal is, hogy a teljes verset tudnunk kellene. Annak idején a jogi egyetemi felvételin minden évben visszatérő írásbeli feladat volt a Himnuszból idézni. Nagyon megdöbbentem, mikor kiderült, hogy milyen kevesen tudják.
Szerintem a Szózattal is hasonló a helyzet, amit én amolyan második Himnuszként tisztelek. A dallama ugyan nem egyszerű, de gyönyörű, a szövegét pedig nagyon-nagyon komolyan kellene venni. Szerintem nem szabadna egyszerűsíteni a dallamon, az egyszerűen hamisítás lenne. Meg kellene tanulni. Mindenkinek.
És még — biztosan sokak rettenetére — a Székely Himnuszról is ezt gondolom. Azt nyilván keveset halljuk, de ismernünk kellene. Az is nemzeti kincsünk, történelmünk része.
Pirítós szerintem nagyon jól tette, hogy bemásolta ide a szöveget, Irokéz felhördülését pedig egyszerűen nem értem.
Abban viszont Medwével értek egyet, hogy lejáratni nem szabad a Himnuszt. A jó múltkorában egy kocsmai társaság vonította el egy új hordó sör tiszteletére. Meglehetősen kiakasztott, és ezzel, gondolom, még Wágner sztrovacsek is egyetért! :-)
Azt viszont, hogy ünnepi alkalmakkor énekeljük, jónak tartom, legfeljebb egy kicsit a Szózatot is többet kellene hallanunk.
Himnuszcseréhez: nemtom hallottátok-e, amikor az ausztrálok játszották a himnuszt valamely aranyérmes úszónknak: Kábé dupla sebességgel.
aki nagyon változtatni akar, legyen szíves egy ilyen sessiont meghallgatni elôtte....
Mit jelent a Himnusz énnekem? ( mivel azt szeretném) van egyfajta identitásom: magyarul beszélek, a magyar kultúrát, hagyományt ismerem a legjobban, melynek szerves, és jelképes része ez a "dal". Én mindig elérzékenyülök, ha hallom.
Volt egy sztori: egy bulin az emberek a világ különféle tájairól elkezdték csak úgy poénból énekelni ki-ki a saját himnuszát. Volt olyan, hogy nem jutott a srác eszébe (a különben baromi hosszú) himnuszuk egy strófája, és csak úgy lazán közbeénekelt egy bazmeget.Mikor rám került a sor, nem értették meg, mért nem vagyok hajlandó elénekelni a miénket. Csak.
Pont azt kéne észrevenni, hogy a Himnusz politikai rendszerektől függetlenül élt és létezik ma is, ez benne a nagyszerű.
Innentől kezdve mindenfajta komcsizás, vagy népnemzetizés okafogyott.
Sajnos inkább azzal kellene foglalkozni, hogy miért nem ismerik ma már az első versszakon túl a többit is az emberek. Attól tartok, hogy az elsőt is csak focimeccsekhez tudják kötni...
Úgy gondolom, hogy magyarságunk egyik alapvetése a Himnusz. És szegényebb az, aki nem ismeri.
Most, amikor a társadalom morális válságban van, méginkább szükség van a régi gyökerek és értékek megóvására.
medwe krónikus himnusz-módosítási mániája nekem se teccik, de azér vadászni rá... Szó se lehet róla. Meg aztán, nem tudom, ismeritek-e a viccet a medvéről, meg a vadászról.
És hát, be kell vallanom: én is nagyon kellemesen csalódtam.
Medwét pedig azt hiszem, találóbb lesz lassan Piszkos medwe Frednek hívni... :)
Medwe kartács, ha szépen kérlek: szidnád egy kicsit a Fideszt? :) Esetleg dicsérd az ellenzéket, az is lyó. :)
Jó, hogy ilyen okosan szóltál hozzá, Piritós, mert már kezdtem aggódni, hogy a T.asztal szakít jól bevált hagyományaival és véletlenül lesz egy komcsizás és egyéb anyázástól mentes topic. Tetszik az is, hogy bemásoltad a Himnuszt, biztos kevesen ismerik. Azért a felsorolt operák partituráját is bekopizhattad volna, van hely elég, nem igaz?