Most csak agyalgattam, mert nagyon koraira nem is nagyon van szükségem. Csak volt már olyan időjárás kora tavasszal, hogy nem lehetett veteményezni. Egyes könyvek meg javasolják ezt a tél alá vetést. De ez inkább korai termesztés esetén indokolt.
A petrezselyemmag igényli a megfelelő hőmérsékletett a keléshez, hiába telel kint, nem kel sokkal korábban. Tavasszal vetve egy hónapnál később kel ki, de ha május vége felé újraveti az ember, akkor képes egy hét alatt kijönni. Tavasszal viszont minél korábban kell vetni, mert az illóolajtartalom miatt nehezen ázik át hideg földben.
Mi csak gyökérpetrezselymet szoktunk vetni, az apraját használjuk levélként. Minden ősszel benne hagyunk 3-6 sort (25 méteres sorra értve), és mire ennek a levele elfogy, vagyis maxárba megy, akkorra már az új vetés levele használható.
Ezt az "elszórt kelést" ismerem, meg is szoktam hagyni a levélnek valókat. Én az un. tél alá vetést kérdeztném. Úgy elvetni, hogy az idén már ne keljen ki, hanem tavasszal, amikor az időjárás kedvez, akkor nem kell a megfelelő időpontot, talajviszonyokat lesni, hanem szépen megindul. Elsősorban gyökérzöldségekre vonatkoztatva érdekelnek a tapasztalatok.
Kikeltek a piros hónapos retkek, és még vetettem münchenit is egy hete. Még megnőhetnek. Az üvegházi berbnadett ubi is szépen terem. Dugdostam korai zöldhagymának valókat is, és vetettem salátát.
Más: tényleg nagyon finom az az almás recepted, kipróbáltam:-))))))
Én vetni nem szoktam ősszel, de mindig hagyom a petrzselymet virágozni és magot érlelni, és az elszórt magból már ősszel kikel egy csomó. Ezekről hamarabb tudunk levelet szedni, és szép erős növények lesznek. A kerti út szélén vannak meg itt-ott összevissza, ahol nincsenek útban, nem ágyásban. Díszít is a virágjával és sáros időben is könnyű 1-1 levelet lecsípni róluk. Ez mind levélpetrezselyem, gyökeret nem szoktam ültetni.
Nálunk péntek reggel volt a leghidegebb. Vasárnap a hőmérő nem mutatott mínuszt, de a kert egyik oldalán, ahol a szomszédban már alig van növény, jeges volt a retek és a cékla levele, persze ez még nem ártott nekik. A lopótökön és sütőtökön viszont már jól látszik a fagy, több levél elszáradt. A növények még élnek, de jó, hogy a féltve őrzött szivacstököket és a lopótök nagy részét becsomagoltam fátyolfóliába. A retket és a céklát minden este jól meglocsoltam, hogy kevésbé fagyjanak meg. Mellékhatásként mindegyik sokat hízott, úgyhogy továbbra is fogom esténként locsolni. Eddig is állandóan nedvesek voltak, de úgy látszik, szeretik a fürdetést.
Az én kertembe vasárnap reggelre az asztalon kint hagyott vajlingba 2-3 milliméteres jég volt . Növényeken nem vettük észre változást akkor nap . Azóta nem voltunk kint .
Régebben mi is ősszel vetettünk petrezselymet, de mióta eladásra is termelünk, leszoktunk róla, mert nálunk alig kel hamarabb, mint a normál március eleji vetés, és akkorra már olyan gyomos, hogy alig lehet kiválogatni, mi micsoda.
Szerencsére most még nem ment tönkre semmi. A reggel keményre fagyott növények is magukhoz tértek. A lopótök fólia alól kilógó részei mintha kissé fonnyadtabbak lennének, de él. Ma is még letakartam vagy behordtam minden kényeset, de azt mondják, lassan melegedni fog.
Reggelre -1 fok lett, a melléképület hátsó ablakában, kb. 1,2m magasan mérve. A paradicsom levele helyenként megkeményedett, jégcseppek lógtak rajta. Foltokban fagytak meg a növények, délután már jobban fog látszani, mi ment tönkre. Az uborka, lopótök, szivacstök fátyolfólia alatt van, remélem, átvészelték, a mérési ponton hajnali 4 körül kezdett fagyni.
Szépen rendbe tetted a kerted. Nálunk most elég gazos, de mindegy, egy részük hamarosan úgyis lefagy, majd kiszedem a maradékot.
Nagyon szép a birsed, én is ilyet szerettem volna. Almának vettük, körte lett belőle. Most meg már sajnálom kivágni, pedig a termete is kicsit túl nagy arra helyre. Tavasszal a férjem mindig alaposan visszametszi, hogy ne terpeszkedjen el nagyon.
Nálunk jó ideje szinte semmi eső nem volt. Éjjel szerencsére jött pár felhő, nem fagyott, de a +1 fok is elég kevés, holnapra is úgy készülök, hogy jöhet fagy.
Még kénytelen vagyok várni a fokhagyma ültetéssel, míg kikerül a földből az összes krumpli. A fokhagymának még jó lesz úgy is, nekem fog lefagyni a kezem dugdosás közben.
Úgy olvasom, nem unatkozol:-))) Az a mit írtál, mazsolás, almás bírs csudi ötlet, kipróbáljuk. A teák is jók. A zsályából hátha megmarad legalább egy. Most ilyen a kert, a frissen ásott helyeken, fák tányérjában a hagymák eldugdosva. A ti bírsetek körte, a mienk alma, talán ezért van illatbeli különbség. Jövőre, én is olyan támrendszert csinálok a paradicsomnak, mint ti, mert a San Marzano Rampicante futni szeret.
Hétvége után ilyen a kert, tegnap reggelre elállt az eső, ma reggelre 9 fok lett.
Felül a Grazi, alatta a kertbarát fokhagyma eltéve.
Balra a megmunkált részben a kisebb emeletes, (a nagyobbik a nyugati telekhatárra, a mogyorók elé) elől a Szattai.
A maradék fokhagymának már csak a fák tányérjában maradt hely.
Nálunk szeptember végén már többször is fagyott. Ez egy hideg patakvölgy, a házak nem nagyon védik egymást. Előfordult, hogy nálunk hidegebb volt, mint Szécsényben. A ház előtt, déli oldalon kb. 1 méter védett sáv van, aztán mindegy, átfújja a szél. Pár utcával odébb már több fokkal melegebb van. De bár igazad lenne. A mai program minden esetre növénypakolgatás és fóliázás lesz, inkább hiába dolgozzak, mint sirassam a növényeimet. Végül tegnap kiszedtem a 8-ból 3 sor krumplit. Elszámoltam a sorokat, ami leszáradt, nem a White Lady, hanem a Hópehely volt, ez 2 sor. Jobban megnézve kiderült, hogy a Százszorszépet is ki kell már szedni. A termés közepes, 1 csomag 50 db-os vetőgumóból (soronként) két alacsony rekesz kumpli lett. A sorokban sűrűn voltak, így fért el, sortávolság 85 cm, ez nem tűnt kevésnek. A gumók szépek lettek, jó formájúak, nem túl kicsik, inkább a darabszám nem túl sok, főleg a Hópehelynél. Nem a vízhiány lehetett a gond, szerintem a mellette lévő Agria betakarta. Ez most egymagában 3 sor szélesen terpeszkedik, még szép leveles. Emiatt tűnt úgy, hogy az egész terület zöld, csak a közepe száraz (odáig már nem lóg be). A felszedéssel egyáltalán nem késtem el, helyenként még nem váltak le teljesen a krumplik a földalatti szárról, egy se kezdett hajtani, és egyetlen rohadtat sem találtam.
Szerintem csak Szécsényben meg hasonló helyeken fordulhat elő fagy. Azért szeptember közepén elég korai lenne. Még november közepén is korai. A kertem nekem is hideg vidéken van. Itthon viszont a házak megvédik a kerti növényeket, az észak felől védett helyeken (fal mellett) még akkor is kint vannak a trópusi növények, mikor a sík részeken, a háztól pár tíz méterre már -3-5 van.
2001-ben is száraz év volt, akkor is öntöztük és szeptember vége felé szedtük ki. Ha a burgonyvész nem teszi tönkre, elég sokáig megmarad ilyen késői ültetéssel. Az egyik sorban White Lady van, az már leszáradt, ma szeretném kiszedni még az eső előtt. Most van nekünk először ez a fajta, kíváncsi vagyok, milyen lesz. Úgy látszi, korábbi, mint a többi. A Százszorszép és a Vénusz Gold is már szárad, az Agria, a Hópehely és a lila krumplink teljesen zöld.
Tartok tőle, hogy hamarosan laszárad. Csütörtök reggelre tegnap este min. 2 fokot mondtak az időjárásjelentésben. Vasárnap hajnalra 4 fokot jósoltak, nálunk meg lett 1,9. Igaz, derült, csillagos éjszaka volt. Most nagyon izgulok, hogy legyenek felhők, különben szártalanítva lesz sok minden. Legjobban a szivacs- meg a lopótököket sajnálnám, még érniük kellene, meg a sok gyönyörű dáliámat. Mindenesetre pakolom rekeszekbe a kisméretű fagyérzékeny növényeimet, hogy könnyű legyen éjszkára bepakolni és kikészítem a nagy cserepes növényeimnek a fátyolfóliákat. Jó, hogy a paprikákon már rajta van a fóliasátor. Még várható pár szem uborka is a kis növényeimen, be kell azokat is takarni.
Ja, öntözéssel könnyű krumplit termelni! :) Szerinted le fog még száradni? Én nem fogadnék rá. De tudni nem tudom, mindig is termeltünk, ám még soha nem láttam szeptemberben földben. Az is kihajt ebben a nedves időben, ami már egyszer leszáradt.
Mi későn ültettük és egész nyáron öntöztük a krumplit, úgyhogy inkább megvárom, hogy leszáradjon. Szerintem egy május elsején ültetett krumplit korai augusztusban kiszedni, hacsak el nem viszi a lombját a burgonyavész, mint tavaly.
Olvastam, hogy ez a sarjadékhagyma jól bírja a palántázást bármikor. Saját tapasztalatom igen csekély.
A nevem onnan van, hogy amikor ide regisztráltam, nem jutott eszembe semmi okos. Körbenéztem a szobában, megláttam egy flanellinget a szék karfáján száradni, és beírtam a név rovatba, hogy Flanell. Nem jó név, mert a flanellről az jut eszébe az embernek, hogy puha és meleg, és rám azért egyik sem jellemző. :) Aztán meg már nem akartam változtatni. Amúgy fantasztikus nevek szoktak eszembe jutni, de olyankor pont sehol nem regisztrálok, és mire kellene, már elfelejtem őket, ezért nincs is semelyik honlapon jó nicknevem.
Így fog kinézni, amit tavasszal küldtem. Azért olyan erős, mert forróságban és szárazságban minden hagyma (meg egyéb növény is, pl. paprika és torma) erősebb, mint hűvös, esős időben. Lehet, hogy az erősség már nem fog kimenni idén.
Nálam is szépen nő, bokrosodik, de idén egyetlen emeletet sem hozott, ilyen még nem volt. Talán a nyár eleji szárazság miatt.
Nem voltam egy darabig, nagyon összejöttek a munkák (meg pesti mászkálások is), most is csak annyi időm van, míg ideérnek rokonék.
A krumpli normális szedési ideje augusztusban van, amikor a szárazság miatt leáll a gumók növekedése, még akkor is, ha a lombja megmarad. Ha a lombja lemegy, akkor egyből szedni kell, mert ha újból kihajt, akkor nem lesz elálló. Ilyenkorra már beérnek a gumók, a héjuk megvastagszik.
Idén úgy jártunk, hogy nagy szárazság volt, alig nőttek a gumók, a 40 fokot is átvészelte a lombja, ezért hagytuk, hátha még nőne valamit, idén minden máshogy volt. Ehelyett elkezdett új gumókat fejleszteni, tyúktojás nagyságig jutottak, az elsők persze semmit nem nőttek már, hanem kihajtottak, már a föld fölött voltak a csírák. Természetes, hogy tavaszra mindegyik meg fog fonnyadni. Kb. 10 napja szedtük ki, az előző eső előtt. Darabra megvan, de súlyra csak fele, mint illene, kb. 2 mázsa, de az is apró, még venni kell hozzá.