Megnéztem most ezen az oldalon a BS virágját, és nem lila, hanem lilásfehér. Lehet, hogy ilyen volt, nem tudom. Régen volt. :)
Nem tudok semmit erről a krumpliról, csak aki adta, azt mondta, hogy Blauer Schwede a neve és hogy ezen az oldalon tudom megnézni. Még azt sem tartom kizártnak, hogy csak "beazonosította", hogy így néz ki, tehát ez a neve. (Bár, ezt nem tartom valószínűnek, ehhez túl magabiztos volt a névvel.)
Köszi, nekem egy lila fajta elég. Legfeljebb ha kész a képtárad, majd szólj. Az itteni mailcímem él, küldd a neved-címed.
Adnak el krumplit, csak nem azokat a gyönyörű sötétlila virágúakat. Nézted a fotókat a virágokkal? Ezek szerint neked Blauer Schwede van, pont onnan? Ismersz ott valakit? Nagyon szeretnék belőle, max. 5 szemet, aztán remélhetőleg el lehet szaporítani, ha érdemes, és nem túl érzékeny a vírusokra. A mienkből adtunk mintát a keszthelyi burgonyanemesítőknek. Megnézték, nem Solanum tuberosum, hanem vmi más faj, és persze vírusos. De már évek óta tartja ezt a termésmennyiséget, rosszabb valószínűleg már nem lesz. Ha kérsz a mi lilánkból, küldök, vagy valami mást, ami megtetszik. Lassan kezd összeállni a képtáram, mire az ültetetés és a magküldés aktuális lesz, befejezem. Onnan kinézheted, mit kérsz cserébe, vagy majd küldök listát.
Azt hiszem, a lilának sötétlila volt a virágja, de megesküdni nem mernék rá, nem nézegettem, mert a telken egy félreeső csücsökben, maradék helyen volt, mivel nagyon későn kaptam. Ez is hosszúkás, bár a fotón pont nem olyanok látszódnak, de némelyik egészen kifli formájú. Az a jellemzője, hogy egymás mellett több gumó képződik, kisebbek-nagyobbak, amik összenőnek, és érdekes alakok jönnek ki. Megnéztem a linkedet, és éppen ezt adta meg, akitől kaptam, a Blauer Schwede nevű kartoffelt. Van nekik onlineshop-juk, hogyhogy nem adnak el? Egyébként én adok belőle, de nem nagy szám, csak érdekesség. Bár, elhamarkodottan minősítem, mert nem itthon tárolom, és még nem hoztam haza belőle, csak azt ettem, amit tavasszal kaptam, és az talán tárolási hiba miatt nem volt túl jó.
A krumpli nem azért zöld, mert éretlen, hanem mert fényt kap. :) Ilyenkor klorofill keletkezik benne, és ugyanúgy mérgező, mint a levele és a bogyója. Vastagon kell hámozni emiatt. Ez a sárga egy tő alatt 15-20 darabot terem, és az alsók a felsőket felnyomják a föld felszínére, az eső meg mégjobban leveri a földet, ezért kap fényt. Különben a legtöbb már el volt száradva. A másik két fajta még zöld volt, csak meglepte töménytelen mennyiségű bogár vagy 3 hete, permetezni már nem akartam, és csak a szára maradt.
Csinálj majd félbevágva is. Milyen állagú? Persze van több, mint 60 minősített fajta, így elég nehéz. Nem cserélhetnénk krumplit? Nekünk hosszúkás lilánk van, az se túl jó ízű és keveset és aprót terem, de érdekes. A mienket nyersen nem is nagyon lehetne megházomni, annyira mélyen vannak a rügyei. Tavasszal főve tettem föl róla képet. A virágja sajnos fehér. A te liládnak milyen a virágja? Nagyon vágyom egy sötétlila virágú krumplira, de még csak képen láttam olyat. www.kartoffelvielfalt.de itt meseszép krumplik vannak, olyan virággal is, amilyenre vágyom. Csak azok sajnos nem eladók, csak közbenső állomások a nemesítésnél. Már írtam nekik, de csak képet küldenének, krumplit nem. Kedden kiszedtem a White Ladyt is (meg a lila legnagyobb részét). Kb. másfélszer annyi volt alatta, mint a másik két fajta alatt, kimondottan bő termést adott. Ez az egyik burgonyavésznek ellenálló fajta, idén persze mind egészséges maradt ebben a száraz időben. Az ízéről többen állítják, hogy nem jó. Mi nem találtuk rossznak, csak jellegtelen. Puha húsú, lisztes, de nedvesebb, mint pl. a Százszorszép. Kíváncsi vagyok, mennyire lesz tárolható. Kívül-belül fehér, ovális, szabályos alakú, sekély rügyekkel.
A sárgarépával mi úgy jártunk az idén elmentünk egy hétre Erdélybe, mire hazajöttünk a sárgarépa jórésze eltűnt. Levelek elvoltak száradva egykiscsonkkal ,szépen megdézsmálták.
Szerintem a gyep alá is ők tanyázhattak be ,mert mintha szivacson jártunk volna úgy süllyedt meg a gyep jórészen.
Az ismeretlen sárga krumpli. Majd csinálok közelebbi képeket, hátha valakinek lesz ötlete rá.
Rózsaszín (Kondor) Ez alatt bokronként csak pár darab hatalmas szokott lenni, most annak is örülök, hogy Desiree-méretűek lettek.
Lila, a nevét nem tudom fejből. Tavasszal kaptam, a belseje élénklila. Nem túl jó ízű, de elég tűrhető méretű. Érdekesség. Kifő a színe, ezért héjában kell főzni, utána darabolni.
A pockoknak van létrájuk. :) A nyáron jártam kint, alig tudtam úgy lerakni a lábam, hogy ne pocokra lépjek. Az öreg mondta, hogy járt oda egy egész gólyacsalád, és percenként csapott le valamelyikük.
Én csak cukor nélkül csináltam, kevesebb birssel, úgy nem lett ilyen sajtszerű. Ki fogjuk így is próbálni. A mi változatunk sütemény tölteléknek lett volna jó. Csak olyan savanyú a birsünk, hogy 1 birshez teszek 4-5 almát, és így is alig bírom megenni.
Szerintem ez a szép piros tök a főzőtöknek egy változata, a száráról lehet látni. A sütőtöknek vastag, puha, parafadugó szerű szára van, a főzőtök különböző változatainak (mint a Halloween tökök és a takarmánytök is) kemény, barázdált, vékonyabb.
Ja, bocs, >>Halloween<<. (A Helloween egy német zenekar neve.) Nagyon úgy néz ki. De ez persze nem jelenti azt, hogy nincs elfajozva pl. marhatökkel. A sütőtököknek elvileg legalább szeptember végéig a száron kellene lenni, hogy igazán jó ízűek legyenek, de ez már nagyon szép érett. Nem is kell megvárni a dércsípést, amúgy sem a hideg maga a lényeg, hanem hogy a hidegig a szárán legyen, akkor játszódnak le bizonyos folyamatok, de ha úgysincs szára, akkor mindegy, inkább edd meg, mert rengeteg a pocok, és könnyen tökházikót csinálnak belőle, a magot imádják.
A képen látható mennyiséghez: 4 db alma, 4 db birsalma, 25 dkg cukor, ízlés szerint (nálam 1 zacsi) mazsola (esetleg dió, mogyoró)
Az almákból eltávolítom a magházat és héjastól apróra összevágo. Lábasban elkezdem főzni, közben kavarni kell. Amikor néhány perc mulva látszik, hogy puhultak én botmixerrel pépesítem, majd hozzáteszem a cukrot, mazsolát, és 20-25 percig állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Ezután formába öntöm. Amikor kihült falapra kiborítom, mert így ma maradék nedvesség jobban eltávozhat. kihűlés, száradás után fogyasztható. (nálam az első tesztvágás a kihűlés, kiborítás után következett:-))))
Azt mondod, hogy ez valami fajtatiszta tök.? Úgy kaptam a magját, hogy egy elfajzott keverék, csak szépségként tartom meg, lehet, hogy megkóstoljuk, de
Az én áttelelő petrezselymem már most kikelt, egy, kettő három levelesek.
Nem ezek lesznek jövőre a gyökérzöldségek, ahhoz csak a jól időzített koratavaszi
vetés a jó.
Ezek a már kikelt növények egészen az erős fagyokig növekednek, még a hó alól is
lehet petrzöldet szedegetni. A télvégi időjárástól függően nagyon korán és erőteljesen fellődnek, folyamatosan vághatóak, de hamar felmagzanak. A magszár
oldalánlevő leveleket is lehet eszegetni, izletesebbek mint a korai petr.
Mindig hagyom, hogy felmagzott petrezselyemről valamennyi mag hulljon el s csak
úgy szorványban kelnek. A szedett magból pedig külön is vetek.
Hasonlóan az áttelelő hagyma szálacskák is diszlenek már, szintén az elhullott
magokból. Ez már hosszú évek óta igy megy, a 20-30 cfokos teleket is átvészelik.
A húvéti rózsa retkünk már lassan ehető méretű. Kíváncsi vagyok, hogy a szúnyoghálóval sikerült-e megvédeni a kukacoktól. Az áttelelő salaláta elszórt magjából elég sok kikelt, ma ültettem belőlük 66 palántát. A fólia alá mennek majd, ha kikerült a paprika. Valószínűleg ületetek majd még, mert tavaszra legalább a fele tönkre szokott menni. A vetett magok is kikeltek már, de helyenként zsúfolt, helyenként hézagos, azokból is kell majd átültetni. Nálad úgy tűnik jobb az éghajat, jobban ráérsz a vetéssel. A céklák, retekek káposztarépák (utóbbinak főleg még csak levele van) A legnagyobb Müncseni sörök A saláták szétültetés előtt A palánták
Egy ismerős öreg kertész szokta bakhátra tenni a korait. 2-3 héttel előbb tud veteményezni, mint sík földre. Tavasszal lentről süt a nap, így növeli a beesési szöget. Meg persze a talajfelület is nő a bakhátazással, így a szél szárító erejét is kihasználja.
Most csak agyalgattam, mert nagyon koraira nem is nagyon van szükségem. Csak volt már olyan időjárás kora tavasszal, hogy nem lehetett veteményezni. Egyes könyvek meg javasolják ezt a tél alá vetést. De ez inkább korai termesztés esetén indokolt.
A petrezselyemmag igényli a megfelelő hőmérsékletett a keléshez, hiába telel kint, nem kel sokkal korábban. Tavasszal vetve egy hónapnál később kel ki, de ha május vége felé újraveti az ember, akkor képes egy hét alatt kijönni. Tavasszal viszont minél korábban kell vetni, mert az illóolajtartalom miatt nehezen ázik át hideg földben.
Mi csak gyökérpetrezselymet szoktunk vetni, az apraját használjuk levélként. Minden ősszel benne hagyunk 3-6 sort (25 méteres sorra értve), és mire ennek a levele elfogy, vagyis maxárba megy, akkorra már az új vetés levele használható.
Ezt az "elszórt kelést" ismerem, meg is szoktam hagyni a levélnek valókat. Én az un. tél alá vetést kérdeztném. Úgy elvetni, hogy az idén már ne keljen ki, hanem tavasszal, amikor az időjárás kedvez, akkor nem kell a megfelelő időpontot, talajviszonyokat lesni, hanem szépen megindul. Elsősorban gyökérzöldségekre vonatkoztatva érdekelnek a tapasztalatok.
Kikeltek a piros hónapos retkek, és még vetettem münchenit is egy hete. Még megnőhetnek. Az üvegházi berbnadett ubi is szépen terem. Dugdostam korai zöldhagymának valókat is, és vetettem salátát.
Más: tényleg nagyon finom az az almás recepted, kipróbáltam:-))))))
Én vetni nem szoktam ősszel, de mindig hagyom a petrzselymet virágozni és magot érlelni, és az elszórt magból már ősszel kikel egy csomó. Ezekről hamarabb tudunk levelet szedni, és szép erős növények lesznek. A kerti út szélén vannak meg itt-ott összevissza, ahol nincsenek útban, nem ágyásban. Díszít is a virágjával és sáros időben is könnyű 1-1 levelet lecsípni róluk. Ez mind levélpetrezselyem, gyökeret nem szoktam ültetni.
Nálunk péntek reggel volt a leghidegebb. Vasárnap a hőmérő nem mutatott mínuszt, de a kert egyik oldalán, ahol a szomszédban már alig van növény, jeges volt a retek és a cékla levele, persze ez még nem ártott nekik. A lopótökön és sütőtökön viszont már jól látszik a fagy, több levél elszáradt. A növények még élnek, de jó, hogy a féltve őrzött szivacstököket és a lopótök nagy részét becsomagoltam fátyolfóliába. A retket és a céklát minden este jól meglocsoltam, hogy kevésbé fagyjanak meg. Mellékhatásként mindegyik sokat hízott, úgyhogy továbbra is fogom esténként locsolni. Eddig is állandóan nedvesek voltak, de úgy látszik, szeretik a fürdetést.
Az én kertembe vasárnap reggelre az asztalon kint hagyott vajlingba 2-3 milliméteres jég volt . Növényeken nem vettük észre változást akkor nap . Azóta nem voltunk kint .