Ez a lila (pont egy rágottat sikerült elvágni). Arra már tényleg nem emléxem, hogy milyen volt a virágja, de mintha fehér alapon lila mintás lett volna.
Nálunk tegnap és ma is volt fagy, tippem szerint -2-ig, de a körben védett kertben semminek nem lett baja, még a paprikák és trópusi cserepes növények is átvészelték. Amit lehetett, azért falak védelmébe raktam. Az alföldi kertemben állítólag nagy kárt okozott a fagy. A maradék paprikákat és paradicsomokat pár napja javarészben leszedtük, a karácsonytáji kajákba még sajátot szoktunk dobni. Az almák és körték már majdnem egy hónapja le vannak szedve, de még hamarabb kellett volna, agyonra értek a fán, romlanak.
Mi is így be szoktuk dobozolni a paprikát, mikor már nem érdemes tartani. Én újságpapírt is szoktam közéjük tenni. Tényleg eláll egy hónapig (némi veszteséggel, persze), tavaly majdnem karácsonyig ettük.
Nem, a retkeket még nem szedtem ki, ez a kajához lett felszedve. Így, hogy volt eső, hamar megnőttek. Ráérek még felszedni, legfeljebb szalmával takarom majd. A mit nem régen vetettem el hónapos retket, az is fejesedik, egy hét és szedhető. A fehér a Müncheni sör. A zölden leszedett paprikák állítólag így bedobozolva egy hónapig is elállnak. Kíváncsi leszek.
Kiszedted a téli retkeket is? A fehér a Müncheni sör? Ha igen, jó gyorsan megnőtt. Én még várok, előbb megesszük a Húsvéti rózsákat és a paprikát, addig ellesznek kint is. A paprikáknak éjszakára befűtöttem, nagyon sok van még, kár lenne leszedni. Inkább frissen esszük, lecsó nem kell annyi, savanyúság sem. Remélem, csak pár éjszakát kell átvészelni. Most a hibás és nyamvadt paprikákat fogom belefőzni lecsós, sajtos, kakukkfüves spagettitökbe.
Hát lehet, hogy szép idő lesz még hosszan, és folytatódik a szárazság, de ha nem lennénk így felszerelve fóliákkal, vége lenne a szezonnak. Az előrejelzésben szerplő -1 alapján -4-re számítottam, de -6 fok lett vasárnap reggelre (szokás szerint a melléképület ablakában). A szombat ennek megfelelően lázas munkával telt, leszedtem az összes sütőtököt (ami nem volt belenőve a kerítésbe), paradicsomot, a lopótököök egy részét, hogy egy fólia fölszabaduljon. Ezt átraktam a szivacstökökre, -4-ig a falon jó is lett volna a 2-3 réteg, de -6-nál persze megfagytak. A termés szerencsére nem löttyedt meg. A nagy cserépben lévő fagyérzékenyekre némi buborékfóliát és 2 réteg fátyolfóliát raktam, nem lett bajuk. A retkekre és a céklákra is raktam fátyolfóliát, sajnos szombaton már nem maradt idő tökéletesre megcsinálni, az ágyások szélét kicsit megviselte a fagy. Nagyon nem aggódom, mert tavaly direktbe kapták a -6-ot, csak nem ilyen hirtelen és kibírták. Tegnap aztán rendesen becsomagoltam, most nemsokára részben kibontom, hogy napozzanak is. Az almát is tegnap szedtük le. Tapasztalatból tudom, hogy -6 még nem árt, de féltem, hogy hidegebb is lesz. Leszedtem az összes lopótököt és szivacstököt is. Végül ma -6,3 lett. Lehangoló fagyott növényszag terjeng az egész kertben. Rengeteg dáliánk van, úgyhogy most nagyon ronda a kert, igyekszem hamar kiszedni őket.
Felénk ma reggel volt az első fagy. Szombaton esett, így a vasárnapot szerencsésen kihasználtam, a még ehető paprikákat, cukkiniket, paradicsomokat leszedtem, majd eltárolom, de a mai fagy biztos elintézte ami még kinn maradt. Ha ilyen marad az idő lassan a föld letakarítása, előkészítése a télre következik. A képek tegnapiak.
Nora: A fokhagymáid is elkezdtek kibujni. Elsőnek a Graz-i, Kertbarát, és a többi is megjelent. Az emeletes hagyma nő ezerrel. lassan eléri a 20 cm magasságot.
Nálam dióméret fölött már egyértelműen hosszúkásak, sokszor az egész aprók is, és sűrűn tele vannak rügyekkel. És hát a virágban nyomokban sincs semmi lilás, csak némi barnás árnyalt a szirmok tövében.
Szép napot. Postán szeretnék magokat rendelni (ha lehet a neten keresztül). Tudtok ilyen oldalakat, vagy ti hol szoktátok rendelni? Most Kaliforniai paprika, bébi sárgsrépa(nem is tudom a pontos nevét kis gömbölydedes répa) szeretnék. Multkor láttam valahol a neten akkor nem volt ídőm, és most nem találom hol lathattam.
Az én lilám is ilyen hosszúkás, csak nem ilyen egyenletes, mert későn is ültettem, meg egyetlenegyszer sem volt locsolva, a fél nyáron át tartó esőmentesség ellenére.
Megmutatom nektek a bűzös holyvát (Ocypus olens). Krumpliszedés közben találkoztam vele. Bűzét nem éreztem, pedig elég sokáig volt a markomban, míg áttettem a fényképező fazékba. Arról nevezetes, hogy már 2 v. 3 alkalommal láttam a kertben, ahogy egy ilyen éticsigát eszik. Szegény csiga hiába habzik és dobálja magát, a holyva nem tágít. Véres dráma, de érdekes látni is, nem csak olvasni róla. Ilyenkor mindig megerősítve érzem magam, hogy nem szabad fölöslegesen rovarirtót használni.
A kép nem tökéletes, lehet, hogy a fazék helyett valami mást kéne kitalálni, hogy helyben maradjon.
Korábban a Milyen rovar ez?-be tettem föl egy másikat, az még szebb, még a neve se akármi: aranysújtásos holyva. Őt még vadászni nem láttam, de szép.
Kiszedtem az Agria krumplikat is, meg ami még a lilából bent volt. Az Agria sokat termett és sok volt az óriás krumpli. Mutatok egy képet az átlagról meg a legnagyobbakról és a tegnap kiszedett lilákról. A lilából ezek nagyon nagynak számítanak.
Én most készülök kiszedni a maradék krumplit. Van még zöld szára, de remélem, így is el fog állni. Tegnap este az időjárásjentésben bemondták, hogy jövő hét elején vigyük be a kényes növényeket, ez nálunk komolyabb fagyokat is jelenthet. Lehet, hogy hét végén a retkek is kapnak fátyolfóliát, aztán ha újra meleg lesz, félrehúzom. Nagyobb esőt még nem jósoltak, úgyhogy ha kiürül a krumpli helye, szombaton felkapálná a férjem, és dugdoshatnám a fokhagymát. A maradék részre kiszórnám a körömvirág magokat. A káposztarépákat korábban kellett volna vetni, csak most kezdenek répát növeszteni. A levele alapján sikerült a növényfajt azonosítani, karórépa, Brassica napus. Ezt júniusig el kellett volna vetni, hosszabb a tenyészideje, mint a tarlórépának (Brassica rapa). A mienknek kékes hamvas, sima a levele, a tarlórépáé szőrös lenne. Viszont ez eléggé fagyálló, ha erősebb fagyoknál betakarom, talán még lesz belőle valami. Nyersen megkóstoltam a levelét, finom, hasonlít a kelbimbóéra. Legrosszabb esetben megesszük azt. Anyám mindig kér a piros tökökből dísznek. Elég sokáig eláll náluk a lakótelepi szobában. Az üvegházban még úgy-ahogy él a padlizsán, egy utólsó adag padlizsánkrémet még lehet majd csinálni. A bazsalikom szép, csak idén valahogy nem kívánjuk. A paprikák szépen megindultak, mióta fólia került rájuk.
Az Orange-t ismerem, azt főzni, sütni használtuk. Ezek a kis csúcsosak olyan szépek, mindenképpen vetek jövőre. A paradicsom már nekem sem érik annyira, kivéve az üvegházba, ahol a bernadett ubi is szépen terem. Paprika még van, nőnek a retkek is, még van zöldbab, és amiket kinn hagytam kelkáposzták és karfiolok, a hideggel megindultak fejlődni, így talán az is lesz. Szerintem hosszú ősz lesz, kinyúlik a termések ideje. Még nem kell letakarítani a termőhelyeket, amibe majd körömvirágot vetek.
A gömbölyded narancsszínű finom, de kevésbé édes, mint a hosszúkás Orange. Levest szoktunk belőle főzni krumplival, sárgarépával, hagymával, fokhagymával, borssal, szerencsendióval. Dísznek metélőfokhagymát (Allium tuberosum) aprítok bele, míg van. A leves sokszor sűrűre sikerül, akkor jó egytál étel. Ez az Ushiki Kuri fajta, ilyen magot küldtem. Saját termés, valamennyire keveredhetett mással is. Én is abból vetettem, mind ilyen lett, egy kivételével, az pirossal tarkázott nagydobosi jellegű lett és beszorult a rácsba. Evés előtt majd valahogy ki kell onnan vágni. Házi zsömle tésztájába is szoktam belegyúrni sült tököt (mikróban szoktam a tököt sütni). Legtöbbször teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet használok, de fehér lisztből sülttökkel gyönyörű aranyzsömlét lehet sütni. Ahhoz is jó, hogy nem annyira édes. Biztos rétesnek is jó, még nem próbáltam. Minden ötletnek örülök, van mivel kísérletezni.
Ezeket szedtem tegnap a mai reggelihez és ebédhez. Az egyik retek szedéskor kettétört, a szúnyogháló elég passzentos, nehéz alóla kihalászni. Eddig hatot ettünk meg, még nem találtunk kukacosat.
Azon vívódom, hogy leszedjem-e a kerítésről a sütőtököket. A pirosaknak már nincs lombja, a hosszúkás Orange még leveles, az talán érni is tudna egy keveset, ha nem lesz hideg. -2 foknál hidegebbre nem számítok, talán az éretlenek is elég cukrosak ahhoz, hogy ne fagyjanak meg. Tárolni se rossz a kerítés, szellős. De kockázatos is kicsit, ami leér a földre, kirághatják. Mit gondoltok, leszedjem?
Én is úgy emlékszem, hogy nem bújnak ki ilyen hamar, igaz, hogy nálunk a rájuk terített szalmán is át kell először küzdeniük magukat. Mindig átrakom rájuk a paradicsom alól a szalmát. Ez még kitart következő évben, míg ki kell a hagymákat szedni. Sokat kell locsolnom a retkeket meg a céklát, nagyon régen nem volt eső. A krumplinak nem is baj, az Agria még mindig elég lombos és nincs kedvem sárból kiszedni. Már várom, hogy leszáradjon, ültetném én is a helyére a fokhagymát. Föl is kell még kapálni, azt sem lenne jó lucskosan. Most megint takargatom este a növényeimet. Ma reggel meleg volt, 7,5 fok, de holnapra 0-t jósoltak, ha derült lesz az ég, az már veszélyes.
Tul sok munka már nincs a kertben. A terméseket szedegetem, ami letermett kiszedem, ültetgetek a kertet övező sövénysávba mindenfélét. A paprikát még hagyom, ami terem lecsónak, savanyítani jó, de van még ehető is közte. Paradicsom már nem nagyon van. Nekem müncheni fehér retkem érik, meg a téli fekete. Még van uborka is, Mohikán, de szerintem a Perez ennél is jobb. Az idő szép, úgyhogy bambulni is jó a kertben:-)))
A birseket leszedtük, eltettük, megfőztük, megettük....
A kapott emeletes hagymák hajtanak.
Az őszi fokhagymák, és a zöldhagyma is kihajtott, (Nóra, amit küldtél fokhagymák, még nem bujkálnak, úgy látszik ezek később hajtanak.)
Nálunk a veteményesből már nincs mit fotózni, viszont idén másodszor is beérett a füge. :-) Kicsit csalóka lehet a kép, ez a tálka kb. arasznyi átmérőjű, tehát a fügék is elég aprók (az első termés jó nagy méret volt). Viszont mézédesek. :-)
A Húsvéti rózsát mindig lehet nálunk kapni a boltban. Nyárinak árulják, de inkább hónapos, mert ahogy hosszabbodnak a nappalok, fölmagzik. Így ősszel viszont hatalmasra meg tud hízni, és nem szokott pudvásodni. Tavasszal mindig nejlon vagy fátyolfólia alatt van, eddig a nyár végi vetést nem takartam, nehogy túl melege legyen. Ősszel kukacos is lett, csak elég nagyok ahhoz, hogy kivagdosva is maradjon elég. Most próbáltam ki a szúnyoghálót. A télieket nem takargatom, mire kiszedem, kiköltöznek a kukacok és benőnek héjjal a járatok, nem romlik meg. Eleinte nekünk is voltak rajta bolhák, most már eltűntek.
Én nem vagyok nagy retektermelő, mert mindig kukacos lesz, nem itthon van, nem nagyon tudok vele törődni, és így fajtákat sem ismerek. Direkt azért ültettem későn, mert úgy gondoltam, ilyenkor már kevesebb a kártevő. Amit megettem, nem volt kukacos. 1-2 földibolha van a leveleken, de kárt már nem okoznak. Lótetű viszont van, de az sem okoz számottevő kárt. Csigarágást sem láttam. Ilyenkor tényleg "hónapos" a retek, tavasszal sokkal lassabban nő.
Kedden kiszedtem a Vénusz Goldot, szépen termett. 3 alacsony rekesszel jött ki a két sorból, szép nagy, sima héjú krumplik. A Gold elnevezés nem indokolt, halvány színűek, semmi aranyos árnyalat nincs benük. Még nem kóstoltuk.