Végre bedugdostam a fokhagymákat. Siettem, hogy kész legyek, mire megjön a beígért eső. Persze amilyen a mi éghajlatunk, az a mediterrán ciklon is lehet, hogy csak szelet hoz. Nálunk még mindig nem esett egy csepp se. És tegnap, is ma is -5 alatti hőmérséklet.
Tyúk, gyöngytyúk, kacsa. Főleg a kacsa rágott le sok mindent tavaly. A gyöngytyúkokkal meg az a baj, hogy be sem lehet zárni őket, mert repülnek, mint a sas. Lehet, hogy a tyúkokat egy darabig nem engedik ki, mert - két halom tollból gondolom - egy fehér és egy fekete csirkét meztelenre vetkőztetett valami fogas állat, akinek kilétét nem ismerem, de ha véletlenül kitörik a foga, saját pénzen csináltatok neki protkót. :)
Milyen madarak? Csak nam tyúkok, csirkék, mert atok nagy kárt tudnak tenni nemcsak a lecsipegetésben hanem a kapirgálással is, némelyik szinte felér egy rotációskapával!
Nálunk ma éjszaka volt nagy eső, és mérges vagyok, mert még sok kültéri munkám lett volna, ami nem tűrne halasztást. Kikelt némi elszóródott salátamag, és még szeretnék újat vetni, de a telek egyik része szántva lesz majd valamikor, a fák közötti részre meg átjárnak a szomszéd madarai, és lelegelik még az évelő virágokat is.
Á, csak olyasmire gondolok, hogy használt tetőlécből összeütni valami téglatest formájú keretet, és úgy beburkolni nejlonnal, hogy a lécek külső és belső oldalán is legyen, vagyis egymástól pár centire 2 réteg legyen. A két réteg közötti levegő a külső és belső hőmérsékletet megfelezi, nem lesz olyan erős a hőátadás. Nem kell masszívnak lenni, a padláson nem fog tombolni szibériai hóvihar. :) Magán a tetőn nem fúj át a szél, viszont a tető alatt igen, és felül is vannak szellőzők. Azért egy 10 fokot szerintem jelenteni fog a külső (lenti) hőmérséklethez képest. Alulról fog kapni némi meleget, és veszek bele valami olcsó termosztátos hősugárzót, párezer forint, fagymentesítő fokozatban kb. 4-5 fokot tart egy ilyen. Amúgy meg a déli tetőablak alá menne, szerintem nem sokat kapcsolna be a szerkezet. Méretileg 1,5x2 m, és 1,5 magasra gondoltam, az eleje lenne levehető v. nyitható. Esetleg a hátsó oldalt hungarocellezem, az a fényt is visszaveri.
Milyen az a fűtött fólia? Te csinálod, vagy készen veszed? Lehet, hogy nekem sem jönne rosszul egy ilyen, nehezen férnek már a melléképületbe a teletetni valók, sokat számítana, ha kaktuszok meg néhány sötétben teleltethető mehetnének a padlásra.
Nálunk egyelőre szokás szerint eső helyett csak szél van. Teljesen száraz gumókat ástam ki tegnap. Ha így marad, holnap locsolhatom a retket. Viszont végre nem fagyott!
Akkor Te nem unatkozol, de ide is szoktál jönni:-) Én tegnap az üres területeket felkapálta, bevetettem körömvirággal, vetettem áttelelő salátát, és petrezselymet. Az éjjel meg jött rá az eső, azóta is esik, így csak az ablakon át nézek ki. De pont jókor jött az eső, így nem haragszom.
Épp ellenkezőleg. Még a tél előtt meg akarom csinálni, amire nem volt időm nyáron. Hetek óta alig vagyok a lakásban, pedig még szabadságokat is vettem ki. A betakarítás vége, elhalt fák kivétele ásóval+fejszével, árokásatás géppel, tetőjavítás a nyári vihar végett, kerítéskészítés, telelőhely takarítása, növények rendezése, agyalás, hogy mit hová tudnék besúvasztani télre, padláson fűtött fólia kaktuszoknak, udvarról szemét elszállíása, fák összevágása, stb.
Nem csak idő kérdése. Sokszor szinte irigylem a szomszédasszonyt, hogy pikk-pakk lekapálja csupaszra a veteményest, én meg órákig válogatok a gazok között. De biztos, hogy a talajnak nem jó, ha teljesen csupasz, és agyon van bolygatva. Végül is az egy életközösség. És rovarok nélkül sokkal unalmasabb a kert, kellenek a talajlakók is. Végeredményben aztán neki is és nekünk is megterem minden, ő elintézi maga a kártékony rovarokat, nálunk meg megeszik az állatok egymást. Nekem élmény, ha láthatok pl. egy szép holyvát, csupasz kertben ennek kisebb a valószínűsége. A cékla levelének lepédkedése pedig szerintem egyszerűen hülyeség.
Hát én nem vagyok valami rendes kertész:-)) Apósom, nagynéném nem értik mit csináltam eddig. Nénémnek az egész kert üres, fel van szántva. Apósomnak is minden letakarítva, már kétszer robizta fel. Ez is egy módszer. (Bár nekik idejük is van, nyugdíjasok)
Lehet, a szomszédasszony pl. már teljesen csupaszra kiürítette a kertjét, most már csak a szőlőkről szedegeti le az elszáradt leveleket, még az sincs a talajon. Az ő oldalán a növényeim mindig jegesebbek, onnan nem véd semmi. Ő pont ellentétesen kertészkedik, mint mi, szerintem betegesen fél a befülledéstől, a csicsókáról is leszedte a leveleket, a céklát is vadul megtépte, hogy inkább a gumója nőjön.
Összesen négy tő fiatal csemegeszőlőnk van, úgyhogy megfelelnek ezek is. Mindig kis termésű fajtákra vadászok, hogy a szűkre szabott tenyészidőben be tudjanak érni. Várom, hogy kiolvadjon a kert, -3 fok van. Talán holnapra tényleg jön valami eső, addig még sok dáliát ki kéne ásni. Most jó szárazak, ennyi előnye van az aszálynak. És jó porhanyósra tudta kapálni a férjem a krumpli helyét. A fokhagyma dugdosás alighanem jövő hétre marad.
Formásak. Bár így bor kivételére nem alkalmasak. Lehet: nem is lopók?:-))) Nekem tegnap káposztasavanyítás volt a program. Egy 25 liters edénybe, így meg lesz a téli C vitaminbázis.
A vasárnap leszedett tökök alul vannak a polcon. A muskátlik idei magoncok, azok kapták az Orthocidot. Ilyen lapos és gömbölyű lopótökjeink vannak az idén.
Nálam is a paprika, paradicsom, cukkíni, uborka elfagyott. Két nap is -2 fok volt. Tegnap szedtem ki a töveket. A cékla, káposztafélék még maradhatnak, akár novemberig. A kelkáposzta, bimbós kel akár télre is. Nekem még a retkek is kinn vannak.
Jobb híján több részletben el lehetne küldeni mail-ben, a tárhelyem több, mint 3 GB, csak azt nem tudom, hogy mekkora melléklet jöhet, most már nem érek rá utánanézni.
Tulajdonképpen én nem akarok sok fajtát, csak valami olyant, ami jó ízű és szárazságtűrő. A Hópehelyről sok jót olvastam tavasszal, csak már nem volt helyem.
Egyébként mi évek óta ültetünk Agriát. Először azért választottuk, mert nagyon ízlett. Kezdő kertészként kóstolgattuk a bolti krumplikat, ha ízlett, és nem volt ráírva a fajta, fölhívtam a forgalmazót, és megkérdeztem. Így ültettük először a Hópelyhet is. Egyébként pedig bőtermő fajta, talán egy hibája, hogy az óriásira nőtt krumplik belsejében gyakran van repedés, de ezt ki lehet vágni. Ettől nem romlik meg. A másik előnye a kiemelkedő tárolhatósága.
Úgy tudom, az egész nincs fent a neten. A terméktanács honlapján http://www.obtt.hu/ a fajtalista fönt van, de nem részletesen. Talán a képtaramba ha meghívlak ismerősnek, belenézhetsz a Big file-jaimba, úgy fönt van. Ezt meg lehet próbálni. Ha nem megy, a posta is megoldható.
Én már több évben is nézegettem Agria vetőgumót, de nem vettem meg, mert majdnem fehér volt a belseje, és a héja is sokkal világosabb volt az enyémnél. Nem értem... :)
Ez a fajtajegyzék érdekelne, jó lenne, ha a neten is fent volna, de most a gugli nem találja. Nem tudom, mekkora mellékletet lehet küldeni a g-mail-re.