Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.10.19 0 0 3489
Nálunk egyelőre szokás szerint eső helyett csak szél van. Teljesen száraz gumókat ástam ki tegnap. Ha így marad, holnap locsolhatom a retket. Viszont végre nem fagyott!
Előzmény: il1321 (3488)
il1321 Creative Commons License 2007.10.19 0 0 3488
Akkor Te nem unatkozol, de ide is szoktál jönni:-) Én tegnap az üres területeket felkapálta, bevetettem körömvirággal, vetettem áttelelő salátát, és petrezselymet. Az éjjel meg jött rá az eső, azóta is esik, így csak az ablakon át nézek ki. De pont jókor jött az eső, így nem haragszom.
Előzmény: Flanell (3487)
Flanell Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3487
Épp ellenkezőleg. Még a tél előtt meg akarom csinálni, amire nem volt időm nyáron. Hetek óta alig vagyok a lakásban, pedig még szabadságokat is vettem ki. A betakarítás vége, elhalt fák kivétele ásóval+fejszével, árokásatás géppel, tetőjavítás a nyári vihar végett, kerítéskészítés, telelőhely takarítása, növények rendezése, agyalás, hogy mit hová tudnék besúvasztani télre, padláson fűtött fólia kaktuszoknak, udvarról szemét elszállíása, fák összevágása, stb.
Előzmény: il1321 (3481)
Flanell Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3486
Azt már nem tudom, mit írtak a Hópehelyről, mit dícsértek vele kapcsolatban. Lehet, hogy a szárazságtűrését, ami nálam a legfontosabbak egyike.

Köszi a meghívót, még nem regisztráltam, nincs időm semmire. De hát ez ráér még tavaszig is. :)
Előzmény: CBNora (3472)
il1321 Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3485
Ebben egyetértünk. Én is vetem be a letakarított területeket körömvirággal, mustárral.
Előzmény: CBNora (3484)
CBNora Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3484
Nem csak idő kérdése. Sokszor szinte irigylem a szomszédasszonyt, hogy pikk-pakk lekapálja csupaszra a veteményest, én meg órákig válogatok a gazok között. De biztos, hogy a talajnak nem jó, ha teljesen csupasz, és agyon van bolygatva. Végül is az egy életközösség. És rovarok nélkül sokkal unalmasabb a kert, kellenek a talajlakók is. Végeredményben aztán neki is és nekünk is megterem minden, ő elintézi maga a kártékony rovarokat, nálunk meg megeszik az állatok egymást. Nekem élmény, ha láthatok pl. egy szép holyvát, csupasz kertben ennek kisebb a valószínűsége.
A cékla levelének lepédkedése pedig szerintem egyszerűen hülyeség.
Előzmény: il1321 (3483)
il1321 Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3483
Hát én nem vagyok valami rendes kertész:-)) Apósom, nagynéném nem értik mit csináltam eddig. Nénémnek az egész kert üres, fel van szántva. Apósomnak is minden letakarítva, már kétszer robizta fel. Ez is egy módszer. (Bár nekik idejük is van, nyugdíjasok)
Előzmény: CBNora (3482)
CBNora Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3482
Lehet, a szomszédasszony pl. már teljesen csupaszra kiürítette a kertjét, most már csak a szőlőkről szedegeti le az elszáradt leveleket, még az sincs a talajon. Az ő oldalán a növényeim mindig jegesebbek, onnan nem véd semmi. Ő pont ellentétesen kertészkedik, mint mi, szerintem betegesen fél a befülledéstől, a csicsókáról is leszedte a leveleket, a céklát is vadul megtépte, hogy inkább a gumója nőjön.
Előzmény: il1321 (3481)
il1321 Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3481
Olvtársnők, olvtársak egy része telelni ment? Ilyen korán?:-)))
CBNora Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3480
Összesen négy tő fiatal csemegeszőlőnk van, úgyhogy megfelelnek ezek is. Mindig kis termésű fajtákra vadászok, hogy a szűkre szabott tenyészidőben be tudjanak érni.
Várom, hogy kiolvadjon a kert, -3 fok van. Talán holnapra tényleg jön valami eső, addig még sok dáliát ki kéne ásni. Most jó szárazak, ennyi előnye van az aszálynak. És jó porhanyósra tudta kapálni a férjem a krumpli helyét. A fokhagyma dugdosás alighanem jövő hétre marad.
Előzmény: il1321 (3479)
il1321 Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3479
Formásak. Bár így bor kivételére nem alkalmasak. Lehet: nem is lopók?:-))) Nekem tegnap káposztasavanyítás volt a program. Egy 25 liters edénybe, így meg lesz a téli C vitaminbázis.
Előzmény: CBNora (3478)
CBNora Creative Commons License 2007.10.17 0 0 3478
A vasárnap leszedett tökök alul vannak a polcon. A muskátlik idei magoncok, azok kapták az Orthocidot.
Ilyen lapos és gömbölyű lopótökjeink vannak az idén.

CBNora Creative Commons License 2007.10.17 0 0 3477
Ilyen a retkek és a cékla fölött a fátyolfólia belülről. Egész hangulatos, és a slaggal be is tudok locsolni.
il1321 Creative Commons License 2007.10.17 0 0 3476
Nálam is a paprika, paradicsom, cukkíni, uborka  elfagyott. Két nap is  -2 fok volt. Tegnap szedtem ki a töveket. A cékla, káposztafélék még maradhatnak, akár novemberig. A kelkáposzta, bimbós kel akár télre is. Nekem még a retkek is kinn vannak.
Előzmény: taffy (3475)
taffy Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3475
NÁlunk nincs fólia, így a aparadicsom és a paprika is elfagyott, szerencsére előtte leszedtük.
A karalábét és a céklát meddig lehet kint hagyni?
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3474
Majd küldök meghívót.
Előzmény: il1321 (3473)
il1321 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3473
Ha regisztrál Flanell, saját fájlnak jelöli a fajtajegyzéket, ezután semmi akadálya a letöltésnek.
Előzmény: CBNora (3469)
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3472
Lehet, hogy félreérthető, amit írtam.Nem a Hópehely a bőtermő, hanem az Agria. A Hópehely nem különösebben, az elsősorban finom.
Előzmény: CBNora (3470)
Flanell Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3471
Jobb híján több részletben el lehetne küldeni mail-ben, a tárhelyem több, mint 3 GB, csak azt nem tudom, hogy mekkora melléklet jöhet, most már nem érek rá utánanézni.

Tulajdonképpen én nem akarok sok fajtát, csak valami olyant, ami jó ízű és szárazságtűrő.
A Hópehelyről sok jót olvastam tavasszal, csak már nem volt helyem.
Előzmény: CBNora (3469)
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3470
Egyébként mi évek óta ültetünk Agriát. Először azért választottuk, mert nagyon ízlett. Kezdő kertészként kóstolgattuk a bolti krumplikat, ha ízlett, és nem volt ráírva a fajta, fölhívtam a forgalmazót, és megkérdeztem. Így ültettük először a Hópelyhet is. Egyébként pedig bőtermő fajta, talán egy hibája, hogy az óriásira nőtt krumplik belsejében gyakran van repedés, de ezt ki lehet vágni. Ettől nem romlik meg. A másik előnye a kiemelkedő tárolhatósága.
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3469
Úgy tudom, az egész nincs fent a neten. A terméktanács honlapján http://www.obtt.hu/
a fajtalista fönt van, de nem részletesen. Talán a képtaramba ha meghívlak ismerősnek, belenézhetsz a Big file-jaimba, úgy fönt van. Ezt meg lehet próbálni. Ha nem megy, a posta is megoldható.
Előzmény: Flanell (3468)
Flanell Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3468
Én már több évben is nézegettem Agria vetőgumót, de nem vettem meg, mert majdnem fehér volt a belseje, és a héja is sokkal világosabb volt az enyémnél. Nem értem... :)

Ez a fajtajegyzék érdekelne, jó lenne, ha a neten is fent volna, de most a gugli nem találja.
Nem tudom, mekkora mellékletet lehet küldeni a g-mail-re.
Előzmény: CBNora (3467)
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3467
Az Agria kívül-belül meglehetősen sötét sárga. Ez annál fehérebb.
Megvan a 2002-es nemzeti fajtajegyzék beszkennelve, csak 30mega. Van valami módja a küldésének, ha érdekel, a férjem útba igazít. Abban utánabogarászhatnál, kép alapján elég nehéz tippelni. Ott minden jellemző benne van legalább 60 fajtára, nemcsak a gumóra, hanem a növényre vonatkozóan is. Későbbi fajtaválasztásnál is hasznos.
Előzmény: Flanell (3466)
Flanell Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3466

Ez az ismeretlen sárga, amire tippeket kérnék, esetleg képekkel.

A kép nem túl jól adja vissza a színeket, a belseje a bal oldali elvágotthoz hasonlít.
A lényeg, hogy kívül-belül sárga, tehát nem olyan fehér, mint az Agria. A képen a hosszúkás a jellegzetes alak.
10-20 is van egy tő alatt, ami ilyen rossz években baj, mert aprók maradnak.
Nagyon jó ízű, szétfővő.
Flanell Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3465

Ez a lila (pont egy rágottat sikerült elvágni).
Arra már tényleg nem emléxem, hogy milyen volt a virágja, de mintha fehér alapon lila mintás lett volna.
Előzmény: CBNora (3458)
Flanell Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3464
Nálunk tegnap és ma is volt fagy, tippem szerint -2-ig, de a körben védett kertben semminek nem lett baja, még a paprikák és trópusi cserepes növények is átvészelték. Amit lehetett, azért falak védelmébe raktam.
Az alföldi kertemben állítólag nagy kárt okozott a fagy. A maradék paprikákat és paradicsomokat pár napja javarészben leszedtük, a karácsonytáji kajákba még sajátot szoktunk dobni.
Az almák és körték már majdnem egy hónapja le vannak szedve, de még hamarabb kellett volna, agyonra értek a fán, romlanak.
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3463
Mi is így be szoktuk dobozolni a paprikát, mikor már nem érdemes tartani. Én újságpapírt is szoktam közéjük tenni. Tényleg eláll egy hónapig (némi veszteséggel, persze), tavaly majdnem karácsonyig ettük.
Előzmény: il1321 (3462)
il1321 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3462
Nem, a retkeket még nem szedtem ki, ez a kajához lett felszedve. Így, hogy volt eső, hamar megnőttek. Ráérek még felszedni, legfeljebb szalmával takarom majd. A mit nem régen vetettem el hónapos retket, az is fejesedik, egy hét és szedhető. A fehér a Müncheni sör. A zölden leszedett paprikák állítólag így bedobozolva egy hónapig is elállnak. Kíváncsi leszek.
Előzmény: CBNora (3461)
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3461
Kiszedted a téli retkeket is? A fehér a Müncheni sör? Ha igen, jó gyorsan megnőtt. Én még várok, előbb megesszük a Húsvéti rózsákat és a paprikát, addig ellesznek kint is.
A paprikáknak éjszakára befűtöttem, nagyon sok van még, kár lenne leszedni. Inkább frissen esszük, lecsó nem kell annyi, savanyúság sem. Remélem, csak pár éjszakát kell átvészelni. Most a hibás és nyamvadt paprikákat fogom belefőzni lecsós, sajtos, kakukkfüves spagettitökbe.
Előzmény: il1321 (3459)
CBNora Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3460
Hát lehet, hogy szép idő lesz még hosszan, és folytatódik a szárazság, de ha nem lennénk így felszerelve fóliákkal, vége lenne a szezonnak. Az előrejelzésben szerplő -1 alapján -4-re számítottam, de -6 fok lett vasárnap reggelre (szokás szerint a melléképület ablakában). A szombat ennek megfelelően lázas munkával telt, leszedtem az összes sütőtököt (ami nem volt belenőve a kerítésbe), paradicsomot, a lopótököök egy részét, hogy egy fólia fölszabaduljon. Ezt átraktam a szivacstökökre, -4-ig a falon jó is lett volna a 2-3 réteg, de -6-nál persze megfagytak. A termés szerencsére nem löttyedt meg. A nagy cserépben lévő fagyérzékenyekre némi buborékfóliát és 2 réteg fátyolfóliát raktam, nem lett bajuk. A retkekre és a céklákra is raktam fátyolfóliát, sajnos szombaton már nem maradt idő tökéletesre megcsinálni, az ágyások szélét kicsit megviselte a fagy. Nagyon nem aggódom, mert tavaly direktbe kapták a -6-ot, csak nem ilyen hirtelen és kibírták. Tegnap aztán rendesen becsomagoltam, most nemsokára részben kibontom, hogy napozzanak is. Az almát is tegnap szedtük le. Tapasztalatból tudom, hogy -6 még nem árt, de féltem, hogy hidegebb is lesz. Leszedtem az összes lopótököt és szivacstököt is. Végül ma -6,3 lett.
Lehangoló fagyott növényszag terjeng az egész kertben. Rengeteg dáliánk van, úgyhogy most nagyon ronda a kert, igyekszem hamar kiszedni őket.
Előzmény: il1321 (3450)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!