Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.09.18 0 0 3384
2001-ben is száraz év volt, akkor is öntöztük és szeptember vége felé szedtük ki. Ha a burgonyvész nem teszi tönkre, elég sokáig megmarad ilyen késői ültetéssel.
Az egyik sorban White Lady van, az már leszáradt, ma szeretném kiszedni még az eső előtt. Most van nekünk először ez a fajta, kíváncsi vagyok, milyen lesz. Úgy látszi, korábbi, mint a többi. A Százszorszép és a Vénusz Gold is már szárad, az Agria, a Hópehely és a lila krumplink teljesen zöld.
Előzmény: Flanell (3381)
CBNora Creative Commons License 2007.09.18 0 0 3383
Tartok tőle, hogy hamarosan laszárad. Csütörtök reggelre tegnap este min. 2 fokot mondtak az időjárásjelentésben. Vasárnap hajnalra 4 fokot jósoltak, nálunk meg lett 1,9. Igaz, derült, csillagos éjszaka volt. Most nagyon izgulok, hogy legyenek felhők, különben szártalanítva lesz sok minden. Legjobban a szivacs- meg a lopótököket sajnálnám, még érniük kellene, meg a sok gyönyörű dáliámat.
Mindenesetre pakolom rekeszekbe a kisméretű fagyérzékeny növényeimet, hogy könnyű legyen éjszkára bepakolni és kikészítem a nagy cserepes növényeimnek a fátyolfóliákat. Jó, hogy a paprikákon már rajta van a fóliasátor. Még várható pár szem uborka is a kis növényeimen, be kell azokat is takarni.
Flanell Creative Commons License 2007.09.17 0 0 3382
A többség nálam sem száradt le, hanem úgy 2 hete ellepte a krumplibogár, és tövig rágta, már nem akartam permetezni.
Flanell Creative Commons License 2007.09.17 0 0 3381
Ja, öntözéssel könnyű krumplit termelni! :)
Szerinted le fog még száradni? Én nem fogadnék rá. De tudni nem tudom, mindig is termeltünk, ám még soha nem láttam szeptemberben földben.
Az is kihajt ebben a nedves időben, ami már egyszer leszáradt.
Előzmény: CBNora (3380)
CBNora Creative Commons License 2007.09.16 0 0 3380
Mi későn ültettük és egész nyáron öntöztük a krumplit, úgyhogy inkább megvárom, hogy leszáradjon. Szerintem egy május elsején ültetett krumplit korai augusztusban kiszedni, hacsak el nem viszi a lombját a burgonyavész, mint tavaly.
Előzmény: Flanell (3376)
Flanell Creative Commons License 2007.09.16 0 0 3379
Olvastam, hogy ez a sarjadékhagyma jól bírja a palántázást bármikor. Saját tapasztalatom igen csekély.

A nevem onnan van, hogy amikor ide regisztráltam, nem jutott eszembe semmi okos. Körbenéztem a szobában, megláttam egy flanellinget a szék karfáján száradni, és beírtam a név rovatba, hogy Flanell. Nem jó név, mert a flanellről az jut eszébe az embernek, hogy puha és meleg, és rám azért egyik sem jellemző. :)
Aztán meg már nem akartam változtatni.
Amúgy fantasztikus nevek szoktak eszembe jutni, de olyankor pont sehol nem regisztrálok, és mire kellene, már elfelejtem őket, ezért nincs is semelyik honlapon jó nicknevem.
Előzmény: zsebi41 (3355)
Flanell Creative Commons License 2007.09.16 0 0 3378
Így fog kinézni, amit tavasszal küldtem.
Azért olyan erős, mert forróságban és szárazságban minden hagyma (meg egyéb növény is, pl. paprika és torma) erősebb, mint hűvös, esős időben. Lehet, hogy az erősség már nem fog kimenni idén.

Nálam is szépen nő, bokrosodik, de idén egyetlen emeletet sem hozott, ilyen még nem volt. Talán a nyár eleji szárazság miatt.
Előzmény: zsebi41 (3368)
Flanell Creative Commons License 2007.09.16 0 0 3377
A gyökérzöldségek még csak most indultak meg, eddig csak senyvedtek, de a sok vizet és a hűvös időt imádják.
Flanell Creative Commons License 2007.09.16 0 0 3376
Nem voltam egy darabig, nagyon összejöttek a munkák (meg pesti mászkálások is), most is csak annyi időm van, míg ideérnek rokonék.

A krumpli normális szedési ideje augusztusban van, amikor a szárazság miatt leáll a gumók növekedése, még akkor is, ha a lombja megmarad.
Ha a lombja lemegy, akkor egyből szedni kell, mert ha újból kihajt, akkor nem lesz elálló. Ilyenkorra már beérnek a gumók, a héjuk megvastagszik.

Idén úgy jártunk, hogy nagy szárazság volt, alig nőttek a gumók, a 40 fokot is átvészelte a lombja, ezért hagytuk, hátha még nőne valamit, idén minden máshogy volt. Ehelyett elkezdett új gumókat fejleszteni, tyúktojás nagyságig jutottak, az elsők persze semmit nem nőttek már, hanem kihajtottak, már a föld fölött voltak a csírák. Természetes, hogy tavaszra mindegyik meg fog fonnyadni.
Kb. 10 napja szedtük ki, az előző eső előtt. Darabra megvan, de súlyra csak fele, mint illene, kb. 2 mázsa, de az is apró, még venni kell hozzá.
dracaena Creative Commons License 2007.09.16 0 0 3375
Köszi a válaszokat. Elkezdtem keresgélni a krumplit a méteres gazban. Ha földkupacok alatt nem terem borsó, akkor az a krumplim.:( Ahová fahamut is raktam, ott nem bomlott még el, viszont rengeteg benne a hangya. Legalább megvan a fürjeim fehérje-kajája.
Matykoka Creative Commons License 2007.09.13 0 0 3374
Szerintem még bőven ráérünk (bár a krumplit mi már felszedtük, teljesen el volt száradva a szára), a répa, cékla, karalábé, zeller, petrezselyem még várhat. Szerintem ilyenkor még nőnek is.
Mivel nekünk kerített a kertünk, teljesen lopásbiztos, igy mi is egész október végéig szoktunk várni.
Előzmény: dracaena (3372)
CBNora Creative Commons License 2007.09.12 0 0 3373
A krumplim még nagyrészt zöld, leveles, avval még pár hetet várni kell. Május elsején ültettük, öntözve is volt, úgyhogy még nincs is itt az ideje. Tavaly a burgonyavész hamar levitte a lombját, akkor ilyenkorra már felszedtük. Ha már teljesen elszáradt, érdemes a következő nagy eső előtt felszedni.
A répa szerintem még ráér, mi október előtt nem szoktuk kiszedni sem a répát, sem a céklát. Sokszor még későbbre marad, némi fagyot is kibírnak. Igaz, hogy a sárgarépával sose szoktunk dicsekedni, de ez nem a felszedéstől függ.
Előzmény: dracaena (3372)
dracaena Creative Commons License 2007.09.12 0 0 3372
Ti már felszedtétek a krumplit meg a répákat? Vagy még ráérünk?
CBNora Creative Commons License 2007.09.12 0 0 3371
Fölraktam a paprikákra a fóliasátrat. Szombaton beverte a férjem az oldalát határoló 2 méteres karókat, aztán hétfőn jött Mekk Mester tovább építeni a sátrat. Ma még befejeztem a külső zsinegezést, ez akadályozza meg, hogy a szél lobogtassa a fóliát, és nem engedi elmozdulni a rögzítő sziklákat. A szellőztetéshez enyvezőcsipeszek tartják a fólia elejét.
Van a sátorban 3 tő fiatal uborka és náhány bokor petrezselyem is.
Abban bízom, hogy ha a váz a fólia fölráncigálását kibírta, akkor talán a széltől sem fog összedőlni.
Néhány kép a tákolmányról.

CBNora Creative Commons License 2007.09.12 0 0 3370
Teljes virágzásban van az Allium tuberosum. Fokhagymaízű, az éretlen terését esszük salátába, már az is van rajta. Tulajdonképpen a levelét kéne szedni, de azt nem vágom, hogy bőven virágozzon. Ez a rész most jó méhlegelő, a hagyma is és a mellette meghagyott virágok is tele vannak méhekkel.
CBNora Creative Commons License 2007.09.08 0 0 3369
Nekünk kutyánk nincs, nem lenne időnk eleget foglalkozni vele, különben meg a legtöbb kutya elég sok kárt tud tenni a kertben. Bekeríteni meg nem szeretnénk.
Ez a plusz macska (van egy a házban is) is elég sok elfoglaltsággal jár, de megéri, mert tényleg nagyon aranyos. Egy szomszéd nem vitte magával, mikor elköltözött, és megsajnáltuk.
Ilyen sarjhagymái vannak az emeletes hagymának, néha a képen láthatónál egy szinttel több is. A férjem kóstolt egy ilyen sarjat, iszonyú csípős volt. A földben lévő hagymát még nem volt szívem megenni.
Előzmény: zsebi41 (3368)
zsebi41 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 3368

A bazsalikomod nem irigyelem az nekem is van több is a kelleténél. De a cica:::::::::, azért nagyon fáj a szivem.

Ilyenkor nagyon haragszom a kutyámra, hogy nem tűri meg a cicákat.

Nagyon hülyének tartasz, ha megkérdezem mi az az emeltes hagyma?

Előzmény: CBNora (3367)
CBNora Creative Commons License 2007.09.07 0 0 3367
Ilyen szépen nőnek most az emeletes hagymák.
A kimúlt uborkák helyén szépen megnőtt 3 bokor bazsalikom. Több volt vetve, ezek vészelték át az atkainváziót és uborkák árnyékát. A paradicsomok közé vetettek nagyon nyamvadtak lettek, valószínűleg túl nagyok a társításhoz ezek a paradicsomok, elnyomták.

CBNora Creative Commons License 2007.09.06 0 0 3366
Hát azért csak nem marad ilyen hideg! Nálunk egyébként már egy ideje foltos a birsek levele és elkezdett hullani. Az vigasztal, hogy a korábbi években is így volt, de ki szokták heverni.
Előzmény: il1321 (3365)
il1321 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 3365
Pontosan. Én is a sima zöld, és lila hagymára gondoltam. Ha ilyen hideg marad, nem kell permetezni rézzel, mert 10 fok alatt nem nagyon üzemelnek a gombák.
Előzmény: dracaena (3363)
CBNora Creative Commons License 2007.09.06 0 0 3364

A rendes vöröshagymánál igen, ezeket viszont nem kell felszedni, úgy fognak tovább osztódni, és a sarjakat szedegetik ki a földből. Úgy tudom, ezek nyugodtan kihajthatnak, egy darabig megmarad a levelük, nagy hidegben lefagy, de tavasszal újra kihajt. A szomszédasszonynak van ilyen, tavaly tavasszal szedett ki néhány jó nagy csomót újhagymának.

Az emeletes hagymát se szedjük ki, már egy ideje megnőttek a tetején a sarjhagymák és szép nagy lombjuk nőtt. Úgy látom, most kezdtek hízni a földben a hagymák. Ezek is osztódni szoktak, csak a hagymalégy jó sokat ki szokott pusztítani, tavasszal nem mind hajt ki. Azt nem tudom, étkezésre mikor kéne kiszedni, csak dísznek tartjuk.

Néhány fej vöröshagymát érdemes bent hagyni, ha nincs útban, tavasszal lesz belőlük egy kis csomó újhagyma. Ha már kihajtott, akkor ez a legcélszerűbb felhasználás.

Idén viszonylag szerencsénk volt a hagymákkal. Nem termett sok, nem is lettek nagyok, de alig volt bennük kukac. Máskor kiszedés után néhány héttel kb. az 1/3-át ki kellett dobni, most majdnem mind megmaradt.

Előzmény: dracaena (3363)
dracaena Creative Commons License 2007.09.06 0 0 3363

Zsebi, Il, köszi a tanácsokat.:)

Zsebi, szerintem a hagymáknál nem a kirohadás a legfőbb veszély, hanem hogy újra gyökereket fejlesztenek, és ha utána felszedjük, akkor emiatt romlik az eltarthatósága.

zsebi41 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 3362

Kössz a vigaszt remélem úgy is lesz.

A kirohadásról annyit, hogy egy kövirózsám kirohadt mert olyan helyen volt, hogy oda csurgott a víz.

Modjuk ez nem tragédia mert van még egy pár belőle.

Előzmény: CBNora (3358)
il1321 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 3361

nyersen.

Előzmény: taffy (3360)
taffy Creative Commons License 2007.09.05 0 0 3360
A tököt, cukkinit nyersen fagyasztod, vagy blansirozod?
Előzmény: il1321 (3357)
zsebi41 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 3359

Készítek olyan ragu csomagokat amibe teszek feldarabolt z.paprikát, paradicsomot, cukkinit, padlizsánt /ezt előzőleg besózva és kinyomva/

Ez kerül a zacsiba és így megy a mélyhűtőbe. Télen mikor előveszem karikázok még hozzá hagymát, apróra vágott fokhagyma, és krumpli. Rá egy kis olaj só, és megy a sütőbe, vagy van benne hús vagy nincs.

Mindehogy finom és isteni illata van.

Előzmény: dracaena (3356)
CBNora Creative Commons License 2007.09.05 0 0 3358
Az a hagyma évelő, ki kell, hogy bírja. Homokon meg egyébként sem rohad annyira semmi.
Előzmény: zsebi41 (3355)
il1321 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 3357
Lereszelve az idősebbek ugyanolyanok, mint a főző spárgatök, csak szerintem finomabb, lefagyasztva. Kockára, vagy szeletekbe feldarabolva,, szintén lefagyasztva. A kisebbek savanyítva. Üvegbe felkockázva, kicsit megfőzve, és cukorral és citromlével, narancslével, ananászlével(szörppel) ízesítve.
Előzmény: dracaena (3356)
dracaena Creative Commons License 2007.09.05 0 0 3356
A cukkinit el lehet valahogy tenni? (Mármint a komposzton kívül).
zsebi41 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 3355

Szevasztok nekem az esőről az jutott eszembe, hogy lassan mindenki eltalál a számítógépéhez.

Hagyma ügyben félek mert az agyon dédelgetett 5 tő sarjadék hagymámat amit Flaneltől /honnan lehet ez a név?/ kaptam eső előtt felszedtem, és máshová ültettem mert ahol volt Apának útban volt.

Nálunk ez volt a 3. nyár ebben a kertben és még forrong a dolog.

Remélem ez a sok eső nem rohasztja ki. Vigasztaljatok meg.

Annyira hajtottam rá, meg üt a guta, ha most szúrtam el.

Előzmény: il1321 (3354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!