2001-ben is száraz év volt, akkor is öntöztük és szeptember vége felé szedtük ki. Ha a burgonyvész nem teszi tönkre, elég sokáig megmarad ilyen késői ültetéssel. Az egyik sorban White Lady van, az már leszáradt, ma szeretném kiszedni még az eső előtt. Most van nekünk először ez a fajta, kíváncsi vagyok, milyen lesz. Úgy látszi, korábbi, mint a többi. A Százszorszép és a Vénusz Gold is már szárad, az Agria, a Hópehely és a lila krumplink teljesen zöld.
Tartok tőle, hogy hamarosan laszárad. Csütörtök reggelre tegnap este min. 2 fokot mondtak az időjárásjelentésben. Vasárnap hajnalra 4 fokot jósoltak, nálunk meg lett 1,9. Igaz, derült, csillagos éjszaka volt. Most nagyon izgulok, hogy legyenek felhők, különben szártalanítva lesz sok minden. Legjobban a szivacs- meg a lopótököket sajnálnám, még érniük kellene, meg a sok gyönyörű dáliámat. Mindenesetre pakolom rekeszekbe a kisméretű fagyérzékeny növényeimet, hogy könnyű legyen éjszkára bepakolni és kikészítem a nagy cserepes növényeimnek a fátyolfóliákat. Jó, hogy a paprikákon már rajta van a fóliasátor. Még várható pár szem uborka is a kis növényeimen, be kell azokat is takarni.
Ja, öntözéssel könnyű krumplit termelni! :) Szerinted le fog még száradni? Én nem fogadnék rá. De tudni nem tudom, mindig is termeltünk, ám még soha nem láttam szeptemberben földben. Az is kihajt ebben a nedves időben, ami már egyszer leszáradt.
Mi későn ültettük és egész nyáron öntöztük a krumplit, úgyhogy inkább megvárom, hogy leszáradjon. Szerintem egy május elsején ültetett krumplit korai augusztusban kiszedni, hacsak el nem viszi a lombját a burgonyavész, mint tavaly.
Olvastam, hogy ez a sarjadékhagyma jól bírja a palántázást bármikor. Saját tapasztalatom igen csekély.
A nevem onnan van, hogy amikor ide regisztráltam, nem jutott eszembe semmi okos. Körbenéztem a szobában, megláttam egy flanellinget a szék karfáján száradni, és beírtam a név rovatba, hogy Flanell. Nem jó név, mert a flanellről az jut eszébe az embernek, hogy puha és meleg, és rám azért egyik sem jellemző. :) Aztán meg már nem akartam változtatni. Amúgy fantasztikus nevek szoktak eszembe jutni, de olyankor pont sehol nem regisztrálok, és mire kellene, már elfelejtem őket, ezért nincs is semelyik honlapon jó nicknevem.
Így fog kinézni, amit tavasszal küldtem. Azért olyan erős, mert forróságban és szárazságban minden hagyma (meg egyéb növény is, pl. paprika és torma) erősebb, mint hűvös, esős időben. Lehet, hogy az erősség már nem fog kimenni idén.
Nálam is szépen nő, bokrosodik, de idén egyetlen emeletet sem hozott, ilyen még nem volt. Talán a nyár eleji szárazság miatt.
Nem voltam egy darabig, nagyon összejöttek a munkák (meg pesti mászkálások is), most is csak annyi időm van, míg ideérnek rokonék.
A krumpli normális szedési ideje augusztusban van, amikor a szárazság miatt leáll a gumók növekedése, még akkor is, ha a lombja megmarad. Ha a lombja lemegy, akkor egyből szedni kell, mert ha újból kihajt, akkor nem lesz elálló. Ilyenkorra már beérnek a gumók, a héjuk megvastagszik.
Idén úgy jártunk, hogy nagy szárazság volt, alig nőttek a gumók, a 40 fokot is átvészelte a lombja, ezért hagytuk, hátha még nőne valamit, idén minden máshogy volt. Ehelyett elkezdett új gumókat fejleszteni, tyúktojás nagyságig jutottak, az elsők persze semmit nem nőttek már, hanem kihajtottak, már a föld fölött voltak a csírák. Természetes, hogy tavaszra mindegyik meg fog fonnyadni. Kb. 10 napja szedtük ki, az előző eső előtt. Darabra megvan, de súlyra csak fele, mint illene, kb. 2 mázsa, de az is apró, még venni kell hozzá.
Köszi a válaszokat. Elkezdtem keresgélni a krumplit a méteres gazban. Ha földkupacok alatt nem terem borsó, akkor az a krumplim.:( Ahová fahamut is raktam, ott nem bomlott még el, viszont rengeteg benne a hangya. Legalább megvan a fürjeim fehérje-kajája.
Szerintem még bőven ráérünk (bár a krumplit mi már felszedtük, teljesen el volt száradva a szára), a répa, cékla, karalábé, zeller, petrezselyem még várhat. Szerintem ilyenkor még nőnek is. Mivel nekünk kerített a kertünk, teljesen lopásbiztos, igy mi is egész október végéig szoktunk várni.
A krumplim még nagyrészt zöld, leveles, avval még pár hetet várni kell. Május elsején ültettük, öntözve is volt, úgyhogy még nincs is itt az ideje. Tavaly a burgonyavész hamar levitte a lombját, akkor ilyenkorra már felszedtük. Ha már teljesen elszáradt, érdemes a következő nagy eső előtt felszedni. A répa szerintem még ráér, mi október előtt nem szoktuk kiszedni sem a répát, sem a céklát. Sokszor még későbbre marad, némi fagyot is kibírnak. Igaz, hogy a sárgarépával sose szoktunk dicsekedni, de ez nem a felszedéstől függ.
Fölraktam a paprikákra a fóliasátrat. Szombaton beverte a férjem az oldalát határoló 2 méteres karókat, aztán hétfőn jött Mekk Mester tovább építeni a sátrat. Ma még befejeztem a külső zsinegezést, ez akadályozza meg, hogy a szél lobogtassa a fóliát, és nem engedi elmozdulni a rögzítő sziklákat. A szellőztetéshez enyvezőcsipeszek tartják a fólia elejét. Van a sátorban 3 tő fiatal uborka és náhány bokor petrezselyem is. Abban bízom, hogy ha a váz a fólia fölráncigálását kibírta, akkor talán a széltől sem fog összedőlni. Néhány kép a tákolmányról.
Teljes virágzásban van az Allium tuberosum. Fokhagymaízű, az éretlen terését esszük salátába, már az is van rajta. Tulajdonképpen a levelét kéne szedni, de azt nem vágom, hogy bőven virágozzon. Ez a rész most jó méhlegelő, a hagyma is és a mellette meghagyott virágok is tele vannak méhekkel.
Nekünk kutyánk nincs, nem lenne időnk eleget foglalkozni vele, különben meg a legtöbb kutya elég sok kárt tud tenni a kertben. Bekeríteni meg nem szeretnénk. Ez a plusz macska (van egy a házban is) is elég sok elfoglaltsággal jár, de megéri, mert tényleg nagyon aranyos. Egy szomszéd nem vitte magával, mikor elköltözött, és megsajnáltuk. Ilyen sarjhagymái vannak az emeletes hagymának, néha a képen láthatónál egy szinttel több is. A férjem kóstolt egy ilyen sarjat, iszonyú csípős volt. A földben lévő hagymát még nem volt szívem megenni.
Ilyen szépen nőnek most az emeletes hagymák. A kimúlt uborkák helyén szépen megnőtt 3 bokor bazsalikom. Több volt vetve, ezek vészelték át az atkainváziót és uborkák árnyékát. A paradicsomok közé vetettek nagyon nyamvadtak lettek, valószínűleg túl nagyok a társításhoz ezek a paradicsomok, elnyomták.
Hát azért csak nem marad ilyen hideg! Nálunk egyébként már egy ideje foltos a birsek levele és elkezdett hullani. Az vigasztal, hogy a korábbi években is így volt, de ki szokták heverni.
Pontosan. Én is a sima zöld, és lila hagymára gondoltam. Ha ilyen hideg marad, nem kell permetezni rézzel, mert 10 fok alatt nem nagyon üzemelnek a gombák.
A rendes vöröshagymánál igen, ezeket viszont nem kell felszedni, úgy fognak tovább osztódni, és a sarjakat szedegetik ki a földből. Úgy tudom, ezek nyugodtan kihajthatnak, egy darabig megmarad a levelük, nagy hidegben lefagy, de tavasszal újra kihajt. A szomszédasszonynak van ilyen, tavaly tavasszal szedett ki néhány jó nagy csomót újhagymának.
Az emeletes hagymát se szedjük ki, már egy ideje megnőttek a tetején a sarjhagymák és szép nagy lombjuk nőtt. Úgy látom, most kezdtek hízni a földben a hagymák. Ezek is osztódni szoktak, csak a hagymalégy jó sokat ki szokott pusztítani, tavasszal nem mind hajt ki. Azt nem tudom, étkezésre mikor kéne kiszedni, csak dísznek tartjuk.
Néhány fej vöröshagymát érdemes bent hagyni, ha nincs útban, tavasszal lesz belőlük egy kis csomó újhagyma. Ha már kihajtott, akkor ez a legcélszerűbb felhasználás.
Idén viszonylag szerencsénk volt a hagymákkal. Nem termett sok, nem is lettek nagyok, de alig volt bennük kukac. Máskor kiszedés után néhány héttel kb. az 1/3-át ki kellett dobni, most majdnem mind megmaradt.
Zsebi, szerintem a hagymáknál nem a kirohadás a legfőbb veszély, hanem hogy újra gyökereket fejlesztenek, és ha utána felszedjük, akkor emiatt romlik az eltarthatósága.
Készítek olyan ragu csomagokat amibe teszek feldarabolt z.paprikát, paradicsomot, cukkinit, padlizsánt /ezt előzőleg besózva és kinyomva/
Ez kerül a zacsiba és így megy a mélyhűtőbe. Télen mikor előveszem karikázok még hozzá hagymát, apróra vágott fokhagyma, és krumpli. Rá egy kis olaj só, és megy a sütőbe, vagy van benne hús vagy nincs.
Lereszelve az idősebbek ugyanolyanok, mint a főző spárgatök, csak szerintem finomabb, lefagyasztva. Kockára, vagy szeletekbe feldarabolva,, szintén lefagyasztva. A kisebbek savanyítva. Üvegbe felkockázva, kicsit megfőzve, és cukorral és citromlével, narancslével, ananászlével(szörppel) ízesítve.
Szevasztok nekem az esőről az jutott eszembe, hogy lassan mindenki eltalál a számítógépéhez.
Hagyma ügyben félek mert az agyon dédelgetett 5 tő sarjadék hagymámat amit Flaneltől /honnan lehet ez a név?/ kaptam eső előtt felszedtem, és máshová ültettem mert ahol volt Apának útban volt.
Nálunk ez volt a 3. nyár ebben a kertben és még forrong a dolog.
Remélem ez a sok eső nem rohasztja ki. Vigasztaljatok meg.
Annyira hajtottam rá, meg üt a guta, ha most szúrtam el.