Kimentem a konyhába, és láttam, hogy tényleg nem volt teljesen pontos, amit írtam. Ahhoz, hogy valami gyümölcs legyen, nem elég, hogy jó legyen nyersen fogyasztani, hanem az is, hogy magában. Pl. az uborkát, vagy a paprikát is nyersen esszük de mindig csak valami mellé. Tehát:
Gyümölcs az, amit a közízlés szerint jó magában
nyersen enni, az összes többi zöldség.
Dinnye, csonthéjasok...nem főzzük, sőt sütjük, mint a tököt, vagy a gesztenyét!
Almakompót, gyümölcsleves....
Paradicsom, paprika, hagymafélék...főzzük sütjük nyersen fogyaszjuk!:-)
Hát Te jártál már konyhában?:-)?
Döbbenetes. Hát egyikőtük sem járt még konyhában?
A zöldség az, amit általában megfőzünk (sárgarépát lehet nyersen is enni, de nem ez a tipikus), gyümölcs pedig az, amit főleg nyersen eszünk, esetleg befőzve. Azon persze lehet töprengeni, hogy miért jobb az egyiket megfőzni, a másikat meg nyersen enni.
Ha valaha is elképzelem a saját számmal a szilva elfogyasztását, azt csak az őszibarack módjára tudom elképzelni. Tehát a mag nem kerül be a számba, és így nem is köphetem ki! Hasonló okból borít ki a tea, pontosabban a benne úszkáló citromfoszlányok, illeve végkép a mag!
A "köpködés" miatt nem szeretem a szőlőt, cserit, meggyet, mandarint. De az ellentmondásosságomat mutatja, hogy nem szeretem a szilvát sem, ámde az epret(szamóca), szedret, málnát csípem....
Az ananászt, úgy hittem, gondoltam, hogy a virág megvastagodott szára. A bromériát valahonnan tudtam, de az alakja amúgy is gyanús. A bromáriákat nagyon kedvelem, nem enni, hanem virágként! Kösz az ültetési ötletet, most úgyis van belőle itthon(kaptam)
A banánt pedig tudtam! Lejjebb írtam is!
Ja, a buza is fu, es annak is a magjat esszuk, tehat a banan ezzel az erovel gabona is lehetne...erre utal a bananos kalacs is, ami biztos bananlisztbol van. :)
Jo, csak kotozkodni akartam. :) Az ananasznak a termeset esszuk...pontosabban a termeseit...termesagazatat. (Mar most nem tennem fel a marhaimat arra, hogy ez a terminus technicus azt fedi-e, amire en gondolok...eh, regen volt mar az a magyar nyelvu novegyszervezettan. :( Szoval compound fruit.)
Egyebkent meg egy bromelia, olyan, ami lent no a foldon, es nem a fak tetejen. (Eletem legjobb ananasza az volt, amit a fonokom szedett a kertjebol az erkezesem napjan...sajnos utana megromlott a kapcsolatunk, es nem jott tobb gyumi. :( )
A banan meg fu. Csak jo nagyra no. Tehat fa. :)
Amit meg eszunk belole, szinten termes. Csak a mag hianyzik belole...ezt mondjak ugy szepen, hogy parthenocarp termese van. :)
JH
Ja, lehet, hogy mar tudtad, de ha legkozelebb ananaszt hamoznal az asszonnyal, vagjatok le a "koronajat", ugy, hogy maradjon egy pici a gyumolcsbol is, tisztogassagok le, es bele a fodbe...sipirc legyokerezik az amulattol. :)
Es a szomszedasszony meg ott fog kivancsiskodni, hogy hol vettetek azt a dudvat, mert olyan neki is kell. :)
A bab, az kuszik-maszik. Egeszen ujkeletu, hogy a botanikusok egy csoportja, kfiejezetten a kuszonovenyeket kezdte kutatni...foleg azokat, amelyek a tropusokon elnek. (Tavaly fel evet toltottem egy szubtropusi kutatokozpont botanikus kertjeben. Annyi kiraly eloadast tartottak, hogy csak na! :)))))) Mondjuk ezen kivul mas pozitivumot nem igazan tudok mondani...ja de, alig koltottem kajara, mert mindig lehetett gyumolcsot (zoldseget) lopni...meg egesz kulonlegeseket is az elo gyujtemenybol. :))) Volt pl. olyan bokor, aminek a levelei mogyoroizuek voltak...na akkor az most mi? Mert en az izeert ettem...szoval zoldseg, vagy gyumolcs? :))) )
Egyszer, szakértelem nélkül, de tökprofin a nejemmel kruplipucolás közben egymást szórakoztattuk ezzel a kérdéssel!
A dinnye volt az egyik csúcs!
A banán, ananász sem semmi!
Csúcs!
A racionalitás minimális jegyeivel, vagy inkább anélkül!
Tényleg ezt biztosan tudod, mert én nem vagyok biztos a dologban!
Az ananász, az virág? Mint az orchideáknál? Mert akkor a karfiolfélék mintájára lehetne zöldség!:-)
Igen, en is epp erre celoztam. Nem vitatkozni akartam, hanem csak gepelhetnekem volt. :)))
Egyebkent mit hivsz fanak? Mindent, aminek "elfasodik" a szara? Akkor probald meg a paradicsomot a szezon utan visszanyirni, es atteleltetni a pinceben...ugyanis kis baratunk "otthon" evelo. Gusztustalan kis bokorra novi ki magat, akarcsak unokatesoja, a paprika. :)
Es akkor most az oroszkremtorta zoldseg vagy gyumi? :)
Bocsi, ossze-vissza olvasgattam a hozzaszolasokat.
Akkor arra is figyeljunk, hogy a novenynek mely reszet esszuk.
Nezzuk pl. az altalad emlitett diot meg mondjuk a cseresznyet.
Ez utobbinak a "husat" esszuk, mit az elobbinek a szikleveleit.
A legviccesebb, hogy valakinek a gyumolcsrol eloszor talan az alma ugrik be, ami raadasul altermes. :)
Egy nagy tucat zoldsegnek a levelet esszuk, masoknak a viragjat.
Van aminek a gyokeret (repa), van, aminek aggumojat (krumpli alias pityoka), stb.
Tehat meg csak ez sem lehet szempont.
A hagyomany, a hagyomany...de ezt mar Tevje is megmondta. :))))))))
Bar ez sem mindenutt mervado, hiszen rozsa CSAK tovis NELKUL van. (A rozsanak tuskei vannak ugyanis). :)
Szoval akkor most igy. Most hogy igy jobban belegondolok, nem ertem, miert utalom ugy az amerikai felfogast: minek a kertesznek a rendszertan? Tenyleg, minek? :) [Bar szerintem tok jo dolog... :)]
Szia JH!
Ugyan ezek nem valódi fák, de van paradicsom, uborka, bab(paszuj) -FA! A bab biztos, mert nálunk a kertben idén is a kétméteres kerítés tetején átnőtt a szonszédba. Az akácról szedtük.
A fa megnevezés itt annyira népi, mint a zöldség, vagy gyümölcs!
Na, ha egy kerteszmernok-palanta velemenyere is kivancsiak vagytok... :))))
Fogalmam sincs. :)))))
A gond ezzel a felosztassal az, hogy kb olyan, mint a nepi "fu-fa-virag" rendszertan. :) Na meg az, amit az amcsik csinalnak: gyom-vadvirag-disznoveny-gyogynoveny stb. (Ertsd: gyermeklancfu: ha a paradicsom mellett no, gyom; ha kint a reten, vadvirag; ha a kisgyerek szed belole egy csokorral a szivbajt kapo anyukajanak, disznoveny; ha pedig vesebantalmakra alkalmazzak, gyogynoveny.)
Bar meg mind a zoldseg-, mind pedig a gyumolcstermesztes targyak elottem allnak, szerintem nincs fix kategoria. A kialakult hagyomanyok szerint nevezzuk az epret gyumolcsnek, a babert meg fuszernek. (Most konkretan nem ugrik be farol szedett zoldseg.)
Legmeghatarozobb a termesztesi mod. De itt is vannak kivetelek. (Pl a csiperket sokan tekintik zoldsegnek, pedig hat az meg csak nem is noveny!)
A cukortartalom megint lehet egy masik kapaszkodopont, de itt is vannak anomaliak.
Errol lehet, hogy egy okonombotanikus velemenyet kene kikerni. :))))
Na majd egy ev mulva mar tobbet tudok a temarol...remelem, vizsgan is. :)
A dinnye gyümölcs, a családjába tartozó uborka, patiszon, és tök pedig zöldség. :-)
A cukortartalom sem lehet a rendező elv, mert a hagyma, a répa egyes gyümülcsöknél lényegesen több cukrot tartalmaz, hogy mást ne is említsek pl a dió.
Ha a keményítőre vizsgálunk, avval sem jobb a helyzet.
Aztán, a gabona félék beletartoznak e a gyömölcsök közé? Pedig a banán fűféle.
És mi a helyzet a fűszernövényekkel?
Olyan mint a j-ly páros. :-)
A megszokás a kategorizálás.