Nem tudjátok, hogy mángold íze mennyire hasonlít a cékla levélnyélhez? Ma szedtem ki a céklát (kell a rajtuk lévő fátyolfólia a retkekre plusz rétegnek, jövő hétre nagyon hideget jósolnak), és megkóstoltam néhány vastagabb levélnyelet párolva, tojással. Egész jó volt, bár kicsit töményre sikerült, vegyes zöldségbe talán jobb lenne.
Szervusztok! Zsebi, a segítséged kérem! Tettem el aszalt paradicsomot, a te recepted szerint. Írtad annak idején, hogy pestohoz is felhasználod. A Terebess fűszerkalauzban utána néztem, igy legalább már tudom, mi az a pesto ( bár attól tartok, márványból készült mozsarat nem tudok beszerezni ). Jók az ottani receptek is, csakhogy aszalt paradicsomost nem találtam. Kérlek, írd meg a receptet! Köszönettel:M.
Én is csodálkoztam, de ezek szerint igen. Egész közönséges padlizsánok voltak, Black Beauty, az egyetlen fajta, aminek a magját a boltban kapni lehetett. Sokáig szabályos lila volt, bár nem túl sötét, biztos, mert üveg alatt tartottuk. Kissé trehány háziasszony lévén, nem szedtem le időben, de nem baj, most nézegetjuk és fogdossuk a finom bőrét.
Ilyen hűvös időben már a melegigényes növények nem érnek fűtetlenül. (paprika, paradicsom, padlizsán) szabadban méhg a hagymafélék áttelelnek, fejlődhetnek a káposztafélék, de azokra is érdemes lenne fóliát teríteni. Ásni én nem szoktam, letekerítás után körömvirággal bevetem a talajt, tavasszal meg motoros kapával leforgatom. A te kötött talajod is lazítani kellene valamivel, erre jók a növényo gyökerek, tavasszal meg a leforgatott zöld részek. Persze ha hozzájutsz jó megoldás a trágya és a komposzt is.
Az ürgékhez meg pláne. Én gyerekkoromban láttam utoljára ürgét. A nyári fő tevékenységünk az ürge öntés volt. Hordtuk a vízet naphosszat. Volt sikerélmény bőven.
Mi terem meg? Nézz körül a környéken és meglátod, hogy milyen fák vannak.
Na, most segítsetek!:) Vettünk Tatárszentgyörgyön egy vityillót, hatalmas kert van hozzá, pontosabban: szőlő volt valaha, most meg csak homok, telistele ürgelyukakkal. Mi terem meg a homokban a szőlőn kívül? (A trágyázásra egyenlőre nem maradt pénzem, a hét tyúkocskám meg nem győz annyit enni, hogy elég legyen a szervestrágya.)
Aztan meg az ösziásással hogy álltok? Nektek ez nem gond? Ti nem szoktatok? Nekem minden évben, az utolso cm²-ig föl kell ásni mindent, különben a rákövetkezö években már csak robbantani lehet. De most nem boldogulok, pedig már meghoztam a 30 zsák gombatrágyát. (Ti használjátok?) Appropo tud valaki olcsó marhatrágyát Budapest környékén?
Most minden nagyon késön indult fejlödésnek, egy csomó növény még csak most virágzik, és nincs szívem máris fölszedni öket. Nekem még minden kint van. Nyáron semmi, most bezzeg három napja szakad az esö, a lábamat se bírom betenni a kertbe. Föl fog ez száradni még az idén egyáltalán?
Régóta nem jártam itt (idö- és internethiány + amiatti frusztráció, hogy az idén semmi, de semmi nem sikerült), de most, mielött keseregve fölsorolnám, mi mindenböl nem lett semmi az idén, megkérdezném, hogy az alábbiakból még mi menthetö: üvegházban paprika, paradicsom, padlizsán teremhet/beérhet-e még vagy szedjem ki?
A karfiolok gyönyörü, óriási, dúslevelü növények lettek, - a közepükön mintegy 2 cm átméröjü karfiollal. Meddig érdemes várni rájuk? Mennyire bírják a hideget? Tegnap leszedtem egy csomó levelüket, hátha ez serkenti a "termésnövesztést". (Az egyiknek már a múlt héten leszedtem, az azót kétszer akkorára nött, mint a többiek.)
A piroskáposztát érdemes még kint hagyni? fog még nöni?
Tök, cukkini, istengyalulta tök az idén egy se termett, a hagymákat, fokhagymákat akkorának szedtem föl, ahogy ledugtam, a paradicsomok hitványak és betegesek, a másodvetésként vetett kukorica, kb 15 növény 7 db. kb 15 cm-es csövet növesztett apró vékonyka szemekkel. A paprika az üvegházban most fordult termöre, padlizsánt eddig nem láttam, most virágzik. A broccolik is óriásira nöttek, de alig hoztak "termést". Aztán mikor az egyik virágba borult, sietve kiszedtem a többit is:-(
Hát ezek miatt nem írtam olyan sokáig. Elégge elment a kedvem...
Úristen, mit összegondolkodtam én tegnap, hogy mi a lópikula lehet az a betonháló! :) Én mindenáron valami betonból öntött, lyukacsos kerítéselemre gondoltam. (Valószínűleg azért, mert először külön volt írva, hogy beton háló.) Ezt a dolgot pedig jól ismerem, hivatalosan síkháló, a köznyelvben térháló. Szerintem legalábbis felülre mindenképpen érdemes valami merevítőt tenni, zártszelvényt vagy csövet, mert ha be van futtatva, akkor nagyon bele tud kapni a szél, és kihajlítja, meggyűri.
Dughagyma eltevése télire- gondolom korai zöldhagyma termesztésre gondoltál. Erre a nagyobb fejek alkalmasak, amik max 1-2 cm átmérőjűek. Ezek még a tél előtt kihajtanak, áttelelnek, vagy kora tavasszal kihajtanak. Korai zöldhagyma termesztés céljára alkalmasak az ilyenkor elültetett, max 10 cm mélyen, nagy fej vöröshagymák. Ezekből viszont több szál hagyma hajt ki, és kiváló korai zöldforrás. Tavasszal amint lehet, dugdosható a korai zöldhagyma is.
Az alap, tehát a "magyar"fokhagymának két típusa van, az őszi és a tavaszi. A legáltalánosabb a Makói fajta. Ezek nem hoznak magszárat, nem fejlesztenek a száron sarjakat. Az őszi ültetésűeket október végéig el kell dugdosni, legf. 20 cm sor, és 10-15 cm tőtávra gerezdenként. A tél előtt kihajt, így telel át, és nyáron a tavaszi vetésű előtt 2-3 héttel szedhető. A fejekben a gerzdek nagyobbak, mint a tavaszinál, de eltarthatósága nincs olyan tartós. Nem keverendő össze a földben szedés után benn maradt fokhagymával, ami szintén kihajt, de a fejekből sok hajtás képződik, (ahány gerezd van) Ezek tavasszal zölden szedhetők salátába, nyersen, és főzni.
A kialakult talajszerkezet megőrzése céljából télen is takarom a talajt. Erre a célra vetem a körömvirágot, mustárt. melyek télen is zöld szőnyeget képeznek, bár a mustár elfagy, de a fagyott levelek is takarnak. Azonkívül, hogy a gyökerek lazán tartják a talajszerkezetetee, tavasszal zöldtrágyaként használom, keforgatva. Év közben is vetem a körömvirágot köztesként, és az üres területek takarására, mert illat anyagainál fogva risztja a káros, illetve vonza a hasznos rovarokat. Bármikor vethető, talajfelszínen visszavágva újra kihajt. Leszedett virágjai teának, belőle készítette krém sebek gyógyítására, bőrregenerálásra használható.
2,15. A férjem szerint keret nélkül is lehet, csak hozzáhegesztgetni a hálót az oszlophoz, úgy sokkal olcsóbb. Csak +5 fok alatt nem jó hegeszteni, igyekezni kell. Nekünk 10 cm a hálószem, 5 mm vastag. Ez már elég stabil. Futtatórácsnak 15 centiset vettünk, 3 mm vastagot, ez elég hajlékony. A 2,5 méteres oszloptávolság jó, ha az oszlophoz hegeszted, 5 méteres a tábla. Egy ismerősünk szerint Teddy-henderrel kell festeni. Mi ecsettel próbáltuk, iszonyú lassú. Elég sok betonhálót hazacipeltünk már futtatórácsnak. A férjem szerint többet költök vasakra, mint elegáns asszonyok ékszerekre. Egyéb növényállványok is kellettek már. A miénk ilyen:
Ti mekkora oszloptávolsággal dolgoztatok? Én 2,5-3 mert gondoltam.
Elég masszívnak tünik a barátomnál. Igaz, hogy átlehet rajta mászni, de ezt legalábbnem tapossák le a földig. A drót fonatot állandóan javítani kellet. Hola négy lábú hol a két lábú ak miatt.
A kerítés hátul van mert a szomszéd telkétől kell leválasztani. Tehát a két kert között. Igazad van azért esztétikus legyen.
Kiszedtem a padlizsánokat az üvegházból. Éltek még, de legföljebb hetek kérdése, és elfagytak volna. Egy adag padlizsánkrém még ki fog jönni a bogyókból. Volt néhány szép, aranysárgára érett termés, azokat eltettem dísznek. A helyére vetettem áttelelő salátát. Nyáron a Farmerexpón kaptunk Nansen's Nordpol fajtát, ez nekünk bevált, és eddig mindig jól csírázott. Régebben próbáltam a téli vajfejet, egy zacskó magból egy fej lett. Idén is vettem, most egy sort vetettem, egy növény se lett belőle. Szerencse, hogy volt a Nansen.
Vannak őszi és tavaszi fokhagyma fajták. Nekünk csak őszi van, általában jól megfogom a gerezdet, és benyomom a föllazított talajba, nagy gerezdet, míg bemegy az ujjam, a kicsit valamivel kevésbé. Amelyik sarjhagymákat hoz a virágzatban, az őszi, a fonható szárúakból van ilyen is, olyan is. Be szoktam takarni szalmával, átnő rajta, de áttelel anélkül is.
Hát, betonhálóból, alappal együtt nagyon kevésnek tűnik a 60-70 ezer, hacsak nem meglévő vasakkal dolgozol. Az alapot nem érdemes kispórolni, ha kutyák is vannak a szomszédban. Ha igazán masszívat akarsz, érdemes valami acél keretbe behegeszteni és azt az oszlopokhoz, különben nem stabil és nem szép. Egyébként szerintem elég könnyű átmászni rajta. Remekül be lehet futtatni tökkel. Nekünk tavaly lett kész 40 m betonháló kerítés, zsalukő alappal. A férjem majdnem egész nyáron dolgozott rajta, novemberben hegesztettük a helyükre a táblákat.
Nagyon régen nem írtam ide,de mindig olvastam a fórumot.Szeretném megkérdezni,hogy létezik e télálló fokhagyma,vagy mindegy,hogy milyet dugdosok?Mélyebbre kell e rakni amit ilyenkor dugdosok?Még egy kérdés.Dughagymát milyet kell eltenni télére?Előre is köszi a válaszokat.
Kerítést nékem is kell csinálni. Ma mértem meg 64 m hosszan. Gyors számolással cirka 60-70 ezer körül lessz. Nem a hagyományos drótfonattal szeretném, hanem a havernál láttam beton hálót. Azzal lenne jó, mert az jó masszív (mérete 2mx4m-es )és a szomszéd kutyája nem tud átjönni. A tyúkjait már megszoktam. Azok ellen nem tudok védekezni (légpuska talán?) efféle eszközöm meg nincs.
Talán a tolvajok ellen is véd valamitamit. Felénk dézsmálják a kertet rendesen.
Még az ásás van vissza a trágyahordással egyetemben.
Holnap kihordom a trágyát és elkezdem a derék izmok tornáztatását. Fizikó terápia
Kerítést akarok csinálni, ha még belefér tél előtt. Bár azon az oldalon igazság szerint a szomszédnak kellene, de én annak is örülök, ha így nem kötözködik, nem normális família.