A takarást én nehezen tudom megoldani, különösen a karfioloknál; ök 60-70 cm magas növények.
Most elöször van, és okt. vége feléig kb 2-3 cm átméröjü viragot fejlesztettek.
Valahol azt hallottam, hogy le kell szedni a leveleit; az egyiknél kipróbáltam, 1 hét alatt 3-4 szeresével hagyta el a társait. Erre a többinek is leszedtem, kérdés, hogy számíthatok-e ilyen hideg (de fagymentes!) idöben még növekedésre. Mi igaz ebböl a levélleszedésböl?
Más: nekem gyakorlatilag az egész veteményes részt elborította a körömvirág. Ha bent hagyom, nem tudok fölásni, és tavasszal géppel beforgatni se tudom, mert nincs gép. Hagyjam, vagy kidobjam? Olyan szépen virágzik.
Még más: mi a helyzet a bab meg borsógyökerekkel. Máskor az egész növényt komposztáltam, de most a levágtam és a gyökeret bent hagytam. Ha kihúzom a gyökeret, akkor is bentmarad az összegyüjtött nitrogén, vagy csak a gyökérrel együtt marad ott?
én a 3517-ben írt válaszomban érintettem ezt is. De Te meg olvasod a válaszokat?:))) A káposztákat, főleg takarva nyugodtan kinnt lehet hagyni, bár már nőni nem nagyon fognak, mert ahhoz melegebb idő kell. A kelkáposzta, bimbóskel akár kinnt is telelhet. A karfiol az igényesebb, de takarva esetleg meg lehet próbálni.
A rozmaringot télálló fajtának vettem, de aki árulta, azt mondta, azért ez is valamennyire fagyérzékeny. 3. éves, eddig a fűtetlen üvegházban telelt vizespalackokkal körülvéve és hólyagos fóliával lazán takarva. A hólyagos fóliával csak éjszakára szabad takarni, vagy hagyni kell rést szellőzni, mert napsütésben megfő alatta a növény. Az üvegházat belülről kibéleltem vele, úgy tűnik, számít, a -6 fokos hajnalokon nem fagyott meg bent a víz. Egy réteg üveggel hajnalra már alig volt melegebb bent, mint kint. Egyébként eddig az üvegházban nem takartam a veteményt, de hideg időben főleg palánta nevelésre használom és inkább fűtöm, amíg szükséges. A fátyolfólia szerintem nagyon jó dolog, mert szellőzik, de fagyos éjszakákon általáben jégkéreg keletkezik rajta, és elég jól véd. Ezt 1 rétegben állandóan rajta lehet hagyni a növényen, úgy még nem árnyékol túlságosan. A téli retek tavaly -10 fokban is megmaradt több réteg fátyolfólia alatt, csak december elején szedtem ki. A cserepes növényeimet 2, helyenként 3 réteggel betakartam, és a -6 fokos hajnalokon semmi bajuk nem lett.
Ezekkel nincs tapasztalatom, egyszer ültettem vöröskáposztát, alig lettek nagyobbak, mint egy alma, úgyhogy nem nagyon figyeltem, mit bír. Brokkolink szokott lenni, most a -6 fokok idején a rózsák eléggé megfagytak, a növény megmaradt, de nem nagyon nő rajta új. Szerintem a karfiol sem bírja jobban, de biztos van, aki jobban tudja.
Ez nagyon érdekelne, én még nem nagyon csináltam ilyet, vagy ha igen, nem sikerült. Pl. A rosmarinom minden évben elfagy. A delospermából vittem ma be a hozzászólásotok nyomán 1 dugványt, bár tavaly áttelelt. Az üvegházban is takarod a veteményt? Hólyagos folia is jó? Ez a fátyolfólia ér valamit?
Más: képtelen vagyok fölásni, amikor hozzájutnék folyton zuhog az esö, és aztán napokig nem lehet rámenni
Persze, a hideg levegő leül a talaj fölé sík vidéken, lejtőn pedig lefolyik, mint a méz. A domb tetején, oldalán mindig melegebb van pár fokkal, legalábbis csendes időben, mert a szél viszont felkavarja. A domb alján, patakvölgyben pedig megül a fagy. Ha lefelé folyás közben útját állja egy ház, bokorsáv, akkor fölötte feltorlódik, vízszintesen. Ilyen helyen a talajmenti fagy több méter magasra is emelkedhet. Tavasszal is így fagyott el a gyümölcsösöm alsó része, az alul lévő bokorsáv (kb. 3 méter magas) megfogta, a lejtőn eddig a magasságig minden totál elfagyott. Pár méterrel magasabban pedig a fagyveszélyes fák is megúszták.
Na, ma itthon is elfagyott a kert. Pontos képem még nincs, mert kora reggel mentem el, és sötétedés után értem haza. Még a védettebb zugokban is fagy volt, a legvédettebb helyeken azért megmaradtak a még kint lévő cserepesek. Délután meg 2 óra havazás volt.
Lefolyik olyan helyekre, mint ahol mi lakunk. 1/2 9-kor mentem ki macskát etetni, már keményre volt fagyva a retkeken a fátyolfólia. Gyorsan ráraktam még egy réteget, 3 másik család is számít a téli retkünkre, nem fagyhat meg. Ezen a hülye hideg helyen már olyan gyakorlatot szereztem növénytakargatásból, hogy sötétben is simán megcsinálom.
A paprika a kicsi, körülzárt kertben van, azért nem fagyott el. A közeli nyílt terepen volt pár fok fagy. A paradicsom és a retek pedig a domboldali barackosban éldegél, onnan a fagy le tud folyni.
Én vetettem Lollo Biondat fütetlen übegházba. Kikelt, de mint nálam minden, elég hitvány. Meglátjuk, lesz-e belöle valami. Én salátát nem szoktam palántázni, se szétültetni, hanem ritkítom a sürün kelt sort úgy, hogy megeszegetjük a fölösleget.
Én úgy másfél hete az üvegházba vetettem, Nansent. Egy hét után kezdett kelni. Szabad földbe szeptemberben szoktam, de nálunk nagyon hideg van. Esetleg takard le fátyolfóliával, nem olyan borzasztó drága, ha vigyázol, hogy ne szakadjon ki, tavasszal is hasznos a retekre kukacok ellen. Elég sokat számít a hideg ellen. Ha karókat szúrsz a földbe és palackot húzol rá, hogy ne szúrja ki a fóliát, és megkéred a férjed, hogy hajlítson U vasakat a csücskök rögzítéséhez, fél óra alatt kész a fóliasátor. Egy baja, hogy elég ronda.
Nem akarlak ijesztgetni, de nekem a téli vajfej nem kelt ki. Remélhetőleg több szerencséd lesz, de nem biztos, hogy túl sűrű lesz.
valamelyikőtök irta nemrég, hogy vetett még salátát idén, nem is olyan rég. Milyen saláta volt az, lehet azt még vetni? Mikor fogjátok azt szétpalántázni? Én ma vetettem áttelelő téli vajfejet, bár az volt ráirva, hogy azt ilyenkor (sőt előbb) már palántaként kell szétültetni, lehet, hogy semmi nem lesz belőle, csak próbálkoztam.
Nem csalás, nem ámítás: érik a paradicsom a szabadföldben. Nem állítom, hogy olyan, mint nyáron, de mindenképpen sokkal jobb, mint a télen kapható fóliás.
A fagy megválogatta, némelyik tő kiment, mások megmaradtak, fajtától függően. Utoljára kb. 2 hete szedtem, és mindet, ami már nem volt igazi zöld. Ez a fél vödörnyi azóta színesedett be. Holnap éjszakára megint fagyot mondanak, azért szedtem le. Zöld még lett volna egy 10-es rekesszel, csak nem értem rá. (Meg hátha még beérnek. :)
Volt egy kis sár. (Fél talicskányi föld mindkét cipőn.)
Ez a paprika meg itthon van a kertben, itt még nem volt fagy. A levelek nem a hideg miatt ziláltak, hanem a múltkori szélvihar miatt.
Nem tudjátok, hogy mángold íze mennyire hasonlít a cékla levélnyélhez? Ma szedtem ki a céklát (kell a rajtuk lévő fátyolfólia a retkekre plusz rétegnek, jövő hétre nagyon hideget jósolnak), és megkóstoltam néhány vastagabb levélnyelet párolva, tojással. Egész jó volt, bár kicsit töményre sikerült, vegyes zöldségbe talán jobb lenne.
Szervusztok! Zsebi, a segítséged kérem! Tettem el aszalt paradicsomot, a te recepted szerint. Írtad annak idején, hogy pestohoz is felhasználod. A Terebess fűszerkalauzban utána néztem, igy legalább már tudom, mi az a pesto ( bár attól tartok, márványból készült mozsarat nem tudok beszerezni ). Jók az ottani receptek is, csakhogy aszalt paradicsomost nem találtam. Kérlek, írd meg a receptet! Köszönettel:M.
Én is csodálkoztam, de ezek szerint igen. Egész közönséges padlizsánok voltak, Black Beauty, az egyetlen fajta, aminek a magját a boltban kapni lehetett. Sokáig szabályos lila volt, bár nem túl sötét, biztos, mert üveg alatt tartottuk. Kissé trehány háziasszony lévén, nem szedtem le időben, de nem baj, most nézegetjuk és fogdossuk a finom bőrét.