Azt hiszem itt van a mar emlitett komposztalhato viragedeny elönye.Cakkumpakkum beletehetem a vegleges földjebe,anelkül,hogy megsertenem a gyökereket , aztan abban szet is malik,aztan mehet a gyökerkepzödes.
Érdekes amit írsz azért is, mert amiket így vízben csíráztatok és utána elültetek, előfordul hogy többet egy cserépbe, 100 %-os megmaradással ültetem széjjel, kb. anblock 10 centisen, de akár később is, szépen szétnyomom a földjét, kiemelem akicsiket és átültetem. Gondolom nem húztad ki a földből, hanem alányúltál óvatosan és némi földdel vetted ki.
Ilyen spontán kikeléssel nem volt szerencsém, de...: a magtokokat amint megjelennek javasolt levágni, mert sok energiát elvesznek a növénytől és csak ha szeretnél belőle szaporítani, akkor hagyd meg. Nem tudom mennyit olvastál vissza, én vízben hajtatom őket és úgy, pár centisen ültetem földbe, elég nagy sikerrel megmaradnak, tán 80%-ban, nem számoltam. Most jut eszembe, hogy tavaly találtam egy kis kihajtott suhancot a garázslejáróban már elég nagy volt, gondoltam, hadd éljen szegény (kicsit hülyének is éreztem magam ennyi magonc mellett), átültettem és elpusztult, de akkor nem gondoltam, hogy ez tendencia.
Én elég óvatos vagyok, de ma már felhoztam elég sokat, holnap folytatom. Azért ma még nem fogok teljesen nyugodtan aludni, mert nagyon tiszta az ég, lehet, hogy hideg lesz. Sokat vitatkoztunk a fótumon ezen, szerintem nem egyforma a tűréshatár, én inkább vigyázok, de most már tavaszt igérnek, igaz, áprilisban is lehetnek fagyok.
Elnézést, hogy hozzád fordulok, de látom írogatsz sok jó tanácsot.
Kérdéseim: 1, kilehet-e tenni a leandereket ( szerintem -1 -5 fokig nincs problémája)
2, az enyémek szépen elszórják a magjaikat évközben, ki is kelnek, de ezekből a felhúzott palántákból még egy sem maradt meg, pedig cserépbe, virágföldbe ültettem.(ahol kikelnek, az a marosihomokkal kitöltött térkő köze)
A felszedésüket kb 10 -15 cm magasságban, 4-6 levéllel próbáltam!
Mitac, azonnal ölő, a Zolone pedig felszívódó, hosszabb hatású. a petéket is öli, de persze nem olyan könnyű az atkáktól megszabadulni. Az én programom: Mitac, alapos vízfürdő, utána Zolone, de valamikor ajánlottak egy talán jobb felszívódót, felírtam, de nem tudom hova, majd utána nézek.
Lassan, ha minden igaz nálam is kikerülnek a leánderek! Egész szépen átvészelték ezt a csúnya, hosszú telet. Csak a fiatalabb növénykék atkásodtak be. Tudom, hogy írtátok már, hogy milyen permetszert használtok rá atkára, de, ha kérhetném, akkor elárulnátok még egyszer? Szerintem jövő héten permetezéssel kezdek...
Arról írtál tegnap, hogy az anyukádhoz elvitt fél leandered mennyivel szebb, mint az erkényeden kevesebb napot kapó. Hát nekem is ez a fő problémám, amikor elkezdtem a leanderezést, alig találtunk néhány négyzetcenti árnyékot, mostanra viszont nagyon megnőttek a fák, amiket persze szintén nagyon szeretünk.
Lenne sajátom, de most nem próbálkoztam vele, csak sárgákkal, meg olyanokkal, amik már magról nőttek. Lehet, azok nem hajtottak ki, mindennek van határa! Meg olyan pirosast, duplát, amilyen Neked is van, arra nagyon kíváncsi vagyok, minden évben vetek. Meg ha mondjuk duplavirágun találok magtokot, esetleg rózsás rózsaszínen. Tényleg, a sárga duplát nem is néztem meg, pedig azt hiszem hakytam rajta. Na, még nem késő.
Pont tegnap érveltem a vízbevetés mellet, mert sok olyan magtok van, amiből semmi nem hajt ki és akkor hiába várja az ember, így meg látod mi a helyzet, csak azt ülteted el, ami él és virul. Magam is majdnem meginogtam, de ez meggyőzött mégis az én módszerem mellett.
Ha az vigasztal, nálam is ott sorakozik még a mosatlan, pedig 2 óra óta itthon vagyok. (De most már nem halaszthatom tovább, mert este vacsorára megyünk.)
Ha lesz egy kis időd, kérlek, kedzj el egy kicsit sajnálni, mert úgy gondolom, nem oktalan az aggodalmam! Főleg a napsütés hiánya miatt, amiről Te is beszéltél tegnap!
Köszönöm, hogy szóltál! Ne küldjek esetleg levélben, hogy újból megpróbálhasd? (Vagy csak a saját gyűjtéssel kísérletezel?) Ennek ellenére lehet, hogy megpróbálom. Az érdekesség kedvéért. Ilyet még nem csináltam. (De lehet, hogy földbe vetem a magokat. Majd visszaolvasok. Mintha valaki írta volna, hogy így is működik.)
Az már nem lesz olyan nagy munka, azért estére kipihenem magam, csak épphogy befejeztem szaladni kellett főzni, most olyan a konyha, mintha...Nincs hozzá kedvem!
Tegnap belenéztem az egykori magvetési könyvelésembe, eleinte pontosan jegyzeteltem és most nézegetve feltünt, hogy a Stark bordónak nevezetthez, ami olyan, mint a te Szimpla bordód, az volt nagy betűkkel írva: mind elpusztult! Csak azért írom, mert te írtad, hogy azon láttál magtokot, lehet, hogy nem lenne jó azzal kezdeni.
Én azt gondolom, ha néhány nap múlva teszed ki őket a kertbe, még akkor sem lesz késő. Inkább pihenj egy kicsit, napozz, és gyönyörködj a már kint lévő leanderekben!
Én eddig a pontig egyedül szeretem csinálni, mert a férjem csak úgy odahajigálná őket, de tudod, az idén nem számíthatok rá. Majd megoldjuk, nem ez a gond, hanem tényleg nagyon elfáradtam.
Ez eszméletlen! Képzeld el ezek nagy része már az idén virágozni fog! De irigyellek! Valami csodálatos érzés lesz majd, amikor napról napra várod, lesed, hogy milyen meglepetésvirággal találkozol! Hasonlóban nekem is lesz majd részem! (Persze csak "kicsibe"!) Holnap nálunk is kiköltöznek a leanderek, meg a hortenzia, meg még ami a garázsban van, mert magam sem tudom miket dugdostam el!