Igen, felnőtt korában egészen biztosan kibírja a -30-at. Szerintem már a 2. telét is töltheti kint, ha tavasztól szabadföldben volt, csak persze olyan óvintézkedésekkel, hogy 10 centivel mélyebbre kerüljön, mint a cserépben, és fel is kell kupacolni még vagy 2 télen. Fiatal korában nem bírja annyira a hideget, de a föld alatti része nem fog kifagyni. Ha a föld feletti része lefagy, akkor legalább szebb törzset fejleszt. Még évente visszafagyva is sokkal erősebben fejlődik, mint edényben. Egyszer csak olyan erős lesz, hogy már nem fagy vissza.
Gondoltam, melegebb marad az üvegház, ha nincs az ajtaján Medvényi lyuk. Más: (off, de a fagytűrő déligyümölcsök nem igazás a mi esetünk) : most, hogy ismered hőmérsékleti viszonyainkat, még mindig azt mondod, hogy kiültethetem a Poncirust?
Jaa, hogy bolti ajtó! A szentendrei skanzenban látható vályogházakon emlékeim szerint valami 12 cm átmérőjű lyukak vannak a bejárati ajtók mellett. Régen a disznót tartották hízlalásra, nem a macskát. :) Meg kell mérni a bajúszának fesztávolságát, és akkora átmérőjű lyukon könnyedén közlekedik.
Olyan fajta macskaajtót kaptunk, amihez kerek lyukat kell vágni. Amúgy a macska elég gömbölyű. Nem akartunk kisméretű ajtót, jó széles vállú gombóc macskánk van és ez az ajtó elég jól is nézett ki, átlátszó a kerete is. Nem gondoltuk, hogy nem fogjuk tudni kivágni.
Kerek lyuk? Hát nem szögletes a macskátok? :) Azért szögletes lyukon is be tudott volna menni szerintem. Én a pinceablakot léccel megosztottam, az alsó részt még egyszer, és akkora lyuk maradt, amin bejár a macska, meg soványabb korában a kutya. A többi részt beüvegeztem.
Ha vöröshagymát akarsz termelni, akkor nem is baj, hogy most nem kapsz, mert a hideghatásra korai maxárfejlesztéssel reagál. Ha korai zöldhagymát akarsz enni, akkor meg vegyél a piacon kisebb méretű vöröshagymákat, azokat dugdosd le. Az apró, normál dughagymából úgysem lenne korai. A rendes méretű vöröshagymában viszont megvan hozzá a felhalmozott tápanyag. Egy hagymából több szár várható, nagy hagymából 10 is. Ha nem üvegházba megy, hanem szabadba, akkor mélyebbre tedd, mint tavasszal, a teteje 10 cm mélyre kerüljön, jobban bírja az esetleges hosszú és kemény fagyot. Úgyis az a jó, ha hosszú a fehér része. Bár kiásni nehezebb. :)
Hát majd meglátjuk, ha visszakerül az ajtó. Szerintem az azért még kell, hogy javítson rajta. Így most elég nagy rés van az elején, befúj a szél is. Már megrendeltük üvegesnél a nyílást a macskaajtónak, ha kész lesz, visszatesszük. A férjem már próbálkozott, de kerek lyukat nem sikerült vágni.
Lehet, hogy eredetileg hasonló a mienk is, a Baumaxban vettük, vékony horganyzott fémváz összecsavarozva. Ebben is jó nagy hézagok voltak az üvegek mellett, mi kifugáztuk. Eredetileg is úgy terveztük, hogy tavasszal fűtjük, ne menjen az egész a levegőbe és tényleg nagyon cúgos volt. De kifugázva is legfeljebb 3 fokkal volt bent melegebb. mint kint, mikor már rövidek voltak a napok, sokszor csak 1-gyel. Az meg nem biztos, hogy jó, ha nappal 25 fok van, éjjel meg fagy. Így bélelve jobb, még ajtó nélkül is. És gondolom, sokkal kevesebbet kell majd fűteni.
Ez reális is, én is így tippeltem volna, a körülmények ismeretében. Tényleg hideg helyen lax, nálunk az autó hőmérője szerint -4,5 volt fél 8-kor, szerintem 6-kor lehett vagy -5,5-6. Az előtető alatt, a beugróban még kint vannak a nagyobb leanderek, mediterrán gyümölcsök.
Amúgy a kérdés konkrétan Taormina pici üvegházára vonatkozott, mivel már láttam, és az üveglapok nem fexenek a keretre, fél centis hézagok vannak, át tud szellőzni, ami ilyen kis légtérnél szerintem szélcsendes, fagyos időben max. 2 fokot jelent a kintihez képest, szélben meg 0,5-öt. Azért annyi haszna így is van, hogy ha süt a nap, akkor bent felmelexik a levegő és a talaj.
Tegnap este elkezdtem mérni. Ma reggel 6-kor kint melléképület ablakában -12,5 fok volt, az üvegházban kb. fél méter magasan -5,8. Ki van bélelve buborékfóliával, van bent egy csomó vizes palack, de le van szedve az ajtó. Az ajtó nyílás elé buborékfólia van húzva két szárnyban, összecsipeszelve, alul kb. 10 cm hézag és lent a két szárny sem ér teljesen össze. Gondolom, számítani fog, ha visszakerül az ajtó, most némileg átszellőzik az üveg és a fólia közötti légrés is. Míg kb. 20 percig bent voltam macskát etetni, 0,5 fokot fűtöttem.
Akkor az más lehet, mint az enyém. Lefotózhatnál majd párat. A levelére nem emlékszel, milyen volt? Akiktől mi kaptuk, tavasszal vetik, ez hosszabb tenyészidejű lehet sajnos. Tulajdonképpen így is elég sok az is, ami nekünk van, de elég aprók. Most néztem, kicsit kókad a levelük, lehet, hogy fáznak. Megfoltozgattam a fóliájukat, egy réteg alatt hagyom őket kicsit napozni, aztán jó vastagon bebugyolálom a következő 2-3 hideg napra. Szörnyű idő van, hiába süt a nap, tombol a szél és alig van több 1 foknál. Én is majd megfagyok, de van még kint némi dolgom a dísznövényekkel is. Muszáj kimenni, ki kell használni, hogy itthon vagyok.
Valósznű sok fajtája van, melyek alakra és színre eltérnek egymástól. De névben is több változata vgan: tarlórépa, kerekrépa,káposztarépa. Sőt az idén láttam a piacon "japán retek címen" árulni azt ami nekem van, a kerek rózsaszínűt. Régebben kerek, fehér fajtájút kaptam. Felénk ezt a magot nem nagyon lehet kapni, ezért ha hozzájutok 2-3 zacskóval veszek, ami két évig biztosan jó. Másodvetésként termelem juliustól. Tavaly próbaképpen hagytam meg magnak. Nem vittem be néhány fejet, hanem elültettem egy szabad helyre, fedtem földdel, gazzal (a céklát is így szoktam) korán megindult, és junius végére be is érett. Szerintem a magnevelés mellett azért érdemes beszerezni máshnnan is magot, főleg, ha más fajta. Ha látok valahol, egy zacsival vehetek Neked is.
Neked milyen a tarlórépád? Az is ilyen hosszúkás, hamvas levelű, vagy szőrös retekszerű levele van? Arra lennék kíváncsi, mikorra fog jövőre magot érlelni, megvárjam, vagy kérjek újra az ismerősöktől magot. Eldöntöttük, hogy jövőre is szeretnék ültetni, a férjemnek is ízlett, már rendelt belőle levest. Szerinte úgy kéne elkészíteni, mint a karalábét.
Ilyenkor mindenképpen hónaposat érdemes, de túl későn azért nem biztos, hogy jó. Augusztus végénél később még nem próbáltam, igaz, nem üvegházba. Én az üvegházba áttelelő salátát vetettem egy keveset, lassan növöget, kora tavaszra szánom. De ez az első próbálkozás, eddig télen nekem az üvegházban csak néhány telelő növény volt, elsősorban palántanevelésre szántuk. Az áttelelő saláta eddig szabad földben volt, télen fátyolfólia alatt. Van most is kint.
Tavasszal én is hosszúkás rózsaszínt vetettem, a képen is látható húsvéti rózsát. Idén március 11-én. Április 28-án kezdtük el enni. Ugyanakkor vetettem Jánosnapit is, ez sárga, hosszabb tenyészidejű, lassabban magzik fel. Ezt nem szabad sűrűn hagyni, mert nem nő meg. Nyár vége felé újra vethetők, mikor már kezdenek rövidülni a napok. Akkor már nem magzik fel. Idén a Húsvéti rózsát augusztus 2-án vetettem újra, annak a maradéka van a képen, a javát apránként kiettük. A Jánosnapit nyár végé nem szoktam vetni. Egy ideje már fátyolfólia volt rajtuk, hogy ne fagyjanak meg. A téli retkeket (a képen Müncheni sör és Blauer Herbst und Winter, a feketét ugyanúgy kell) idén július 19-én vetettem. Mindig a fokhagyma helyére szoktam.
Evvel a retek üggyel világosítsatok már föl, milyen féléK vannak, és melyiket mikor kell? Én eddig csak egyfélét ismertem, a kerek pirosat, most is azt vetettem az üvegházba, gondoltam hidegtürö, és a rövidnappal is jót fog tenni neki, de nemigen fejlödik.
Tavasszal vettem még hosszúkás rózsaszínüt, de elkéstem a fölszedésével, kivirágzott és tök fás lett. Megszedtem a magját, jövöre újra megpróbálom.
Szántatni szoktunk, nyár elején még laza a talaj, ezért a répák nem ágaznak el, semmilyen fajta. (Kivéve, ha a gyökércsúcs sérül.) Később már hiába lesz olyan, mint az ipari beton, akkor már nem számít.
A zöldségest 2-3 évente szoktuk trágyázni. Tavaly hozattunk először 3 Ifával, csak nem voltunk jelen a hozatalnál, az oktalan jószág nem leborította a telek egyik vége közelében, egymás mellé? A zacskóm a térdemnél lógott, mire széttalicskáztam. A telek másik végére inkább nem toltuk el, hanem hozattunk még kettővel egy másik illetővel. Ez már teljesen érett volt. Amit először hoztak, az csak félérett, számításom szerint 30 m2-re jutott egy mázsa, ez azért már sok az ilyen félérettből, főleg locsolás nélkül. Nyáron szárította is a talajt, de ami október-novemberig a földben maradt, az rettentően megnőtt, szeptember elejétől sok eső volt.
Szép retkek. Én sajnos a télivel elkéstem, mert nem tudtam soha a telekre eljutni, mikor kellett volna. Most akkorák, mint a legnagyobb hónaposaxoktak lenni. De legalább nem erősek, ízre is a hónaposakra ütnek.
Kiszedtem az összes retket. Két kukacot is láttam, kérdés, mennyi van még, amit nem. Elég mozgalmas a felületük. Legalább 3x annyi van, mint a képen. A húsvéti rózsákat is kiszedtem, egy tállal lett, ennyivel már megbirkózunk, csinálok salátát is belőlük. A rózsaszín retkek tetején a sárga a káposztarépám, egyet kiszedtem megkóstolni. Ez az átlag méret. Éppen azt eszem. Nagyon finom, édes, jobb, mint a retek.