2 fej lila hagymát olajon meg dinsztelek, hozzáadom a cukrot, ecetet tököt, sót borsot együtt párolom még öt percig, ezután hozzáadom, a lecsepegtetett, mazsolát, a szárazon megpirított fenyőmagot, majorannát, borsot és ráöntöm a kifőzött spagettira.
ez olyan tészta aminek az evését nehéz abba hagyni.
Lila hagyma lekvár? megvan? még nem késő készíteni
Vegyetek egy kis szilvalekváros, mákos darázsfészket jól fog esni uzsonnára a kávé mellé.
A tökmagon van kívül egy hártya, mikor megszárad, lejön a húsmaradványokkal együtt, olyan, mintha megmostam volna. Én azért mosom, mert nem tudom rendesen szétteríteni, és mielőtt megszárad, elkezd rohadni és úgy gusztustalan.
Ami viszonylag nagyobb piros, és a közepe sárga, azt vágóvirágnak használom, és nem szoktam metszeni, jövőre legalább 6 szárat fog hozni. Én akkor szoktam levágni, mikor elfagy, addig virít.
Nem kellett volna metszeni ezeket? Az egyik csak egyetlen hosszú száron hozott egy csomó piros virágot. Télire majd levágjam? Most még javában virágzik.
Más az ásást az is akadalyozza, hogy egész évi stagnálás után egy csomó minden mostanra zöldült csak ki igazán, és javában virágzik. Pl pont a veteményes teli van virító körömvirággal. Sajnálom föltépni, de hát muszáj lesz ásni.
Nem annyira képzavar, mivel írásban tettem, vagyis a csuklómozdulat fennállt. :)
Nem szoktam káposztaféléket termelni, mivel száraz földben rendszeres locsolás nélkül felesleges kínlódni velük, de szerintem a rózsa, ill. fej fejlesztéséhez el kell érniük egy bizonyos fejlettségi fokot. Ha nem nőttek meg eléggé a megfelelő időpontra, akkor csak levelet hoznak. Aztán ilyen hidegben ha meg nem is fagynak, de leáll a fejlődésük.
De lehet, hogy igazad van, az én tudásom ebböl a szempontból elméleti jellegü: úgy tudom ezért szokták megmosni a magokat, nem azért mert piszkosak.
Más: ma félig fölástam:-))), de sajnos elfogyott a marhatrágya, azt pedig mifelénk aranyárban mérik. Újra és újra megbizonyosodom róla, mennyire nélkülözhetetlen az ásás; a talajlazításon kívül egy csomó gyomot, gyökeret, tarackot is így ártalmatlanítok, amitöl kapálással, gyomlálással nem tudtam mexabadulni.
Ennek keretében fölszedtem a karfiolt: a legnagyobb öklömnyi mérteü volt. Már kérdeztem: nektek mi a tapasztalatotok? Mitöl nö a karfiol? Október közepen még csak kb 1 cm-esek voltak a virágok (márciusi vetés) de óriásiak a növények. Ekkor leszedtem a külsö leveleit, ettöl hirtelen nekirugaszkodtak, de az utóbbi idöben megint megállapodtak, úgyhogy megettük öket.
Még más: ezt is kérdeztem már: mi az oka, hogy a piros káposzták kb fele nem fejet fejleszt, hanem leveleket, mint a saláta.
Az üvegházban még kint van a paprika, paradicsom, basilikum és padlizsán, az elöbbiek még szép lassan fejlödnek.
Vetettem salátát (lollo bionda,) meg retket. Kkeltek, De nem nagyon sietik el, hetek óta stagnálnak. Vagy van ezekböl valami külön téltürö fajta?
Ezt a csírázásgátlást egy laza csuklómozdulattal hülyeségnek nyilvánítom. :) Mi mindig is rengetegféle kabakost termeltünk, soha nem mostuk meg a vetőmagot, és egészséges mag esetén nem nagyon fordult elő, hogy 10 szem magból ne keljen ki legalább 9.
Idén senki nem dicsekedett különösebb tökterméssel, az idei év nagyon rossz volt ilyen szempontból. Fák környezetében egyébként is nehéz bármi tököt termelni rendszeres locsolás nélkül.
Dehogy ketten, én is itt vagyok, csak csendben iszom, azaz eszem szavaitokat:-))))) (ne aggódj ezen a receptes dolgon, a nyáron már megbeszéltük) Holnap úgy érzem szednem kel fel kelt.
Nekem is most van először, karórépának is hívják. Ha kiszedtem, lefényképezem. Majd kérünk az ismerősöktől receptet, akiktől kaptuk, meg egyet megfőzök üresen, megkóstolom, aztán majd kitalálok belőle valamit. Nekem általában ízlik minden főtt zöldség tejföllel, sajttal, de a férjem biztos szívesebb enné komplikáltabban elkészítve. A káposztás recepted nagyon finom lehet. És az a zabpelyhes töltött kel? Izgalmasan hangzik. Lehet hús nélkül is?
Nagyon szégyellem de fogalmam sincs mi az a káposzta répa, még soha nem hallottam róla, nem is láttam.
Finom a zöldséges sülted én is szoktam hasonlót csinálni.
Burgonya camemberrel.
70dkgburgonya kockákra vágva sósvízben 10 percig főzve, leszűrve tálba öntve, hozzáadva, 20 dkg fellaskázott kel /lehet kinai is./ 2o dkg felszeletelt gomba, 2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1-2 csilipaprika lehet por is /vagy nem tesz bele aki nem szereti/ só bors olivaolaj, 2o dkg paradicsom /most megteszi 1 kanál sűrített vagy az eltett léből egy löttyintés/
Ezt az egészet jól össze kell keverni, egy kiolajozott sütőtálba tenni, tetejére camember,k vagy fetasajtot kockázni /izlés szerint/
180 fokos sütőben 40-50 percig sütni.
Hús nélkül tálalva is komplett étel.
Szerintem ez is fog izleni ha megcsinálod.
A leveles kel tökéletesen megfelel hozzá. A régi nagy kertemben nekem is volt, nagyon szerettem.
Mindig abból készítettem a zabpelyhes tölött kelt.
Finom lehet a cékla, valószínűleg kipróbálom egyszer. Kelkáposztát nem ültettem, egyszer próbáltam, és nem lett szép. Káposztafélékből csak brokkolit, kelbimbót és káposztarépát ültettem, a brokkoliról már nem nagyon lehet szedni semmit, hacsak nem lesz még hetekig meleg. Kelbimbó levélből talán meg lehet csinálni a kelkáposztás receptet. Magától kikelt néhány növény a magas díszkáposztám magjából, az ehető leveles kel, csak én tartom dísznek. A magoncok legtöbbje nem is annyira szép, mint az eredeti volt, kevésbé kár megenni. Talán abból is jó lenne az a kaja, úgyhogy írd csak le. Szeretem az ilyen tepsis dolgokat, hamar megvan és biztos hús nélkük is jó, legfeljebb teszek rá sajtot, hogy laktatóbb legyen.
Krumplis-káposztás rakottat én is szoktam csinálni: héjában főtt krumplit+fokhagyma szeletkéket vajban kicsit átpirítok (ha nincs kedvem ablakot nyitnyi, vékonyabban szeletelem a fokhagymát és nem pirítom), ráteszem a brokklit, kelbimbót vagy ezek zsenge leveleit és hajtásvégeit, amit előzőleg párolóedényben megpuhítottam. Leöntöm sóval, borssal szerencsendióval ízesített tojásos tejföllel, reszelt sajtot is keverek bele, vagy azt a tetejére szórom. A végén zöldpaprika darabkákat szórok a tetjére, és átsütöm. Majd káposztarépás receptekre is szükségem lesz, még sose ettem, csak a férjem kóstolta egyszer.
Én még soha nem hallottam olyat, hogy tökmagot megmosni. :) Pedig régebben jeles töktermelők voltunk, mi is faltuk, meg árultuk is. A magot étkezési célra sem mostuk még soha. Megszárad, megsül, és már nincs is rajta semmi.
Jól néznek ki. Elég nehezen állnám meg, hogy föl ne faljam a tököt és a sült fokhagymát, mielőtt még leves lenne belőle. Lehet, hogy majd kipróbálom a húsleves nélküli változatot némi darabos tököt bennehagyva. A férjem nem szereti a krémlevest. A cékláról írhatsz bővebben is. Legtöbbször héjában megfőzöm, meghámozom és minden további előkészítés nélkül megeszem szendvicshez, krumplihoz, vagy csak úgy magában. Krumplival vegyes salátát szoktam még csinálni belőle nyers hagymával, héjában főtt krumplival mustáros tejlföl öntettel. Legutóbb meg krumpli és hagyma helyett konzerv kukorica volt benne. Idén két rekesszel termett, jól jönne még némi változatosság.
Egy kicsi tököt kb. 1kg volt meghámoztam felvágtam kis darabokba egy kis tepsibe tettem aláöntöttem egy kis vizet, és rászórtam 2 fej fokhagymaát gerezdekre szedve, héjastól, meghintettem egy kicsi csilipehellyel, alufoliával letakartam, mikor már majdnem puha volt, levettem a fóliát és még egy rövid ideig sütöttem lé már nem volt alatta.
Ezután áttettem egy fazékba a sült fokhagymának a krémes belsejét a két újjam között kinyomtam a tökhöz, felöntöttem húslevessel /de lehet tejjel, tejszínnel és ezek keverékével is./ először kevéssel ekkor botmixerrel pépesítettem utána a többi lé felforraltam
Akinek ízlik érdemes egyszerre többet készíteni és lefagyasztani
Tegnap megfőztem az utólsó adag brokkolit. Volt még néhány nyeszledt rózsa, leszedtem a zsenge leveleket és hajtásvégeket is, így krumplival kijött egy tepsire való. Nem lett volna értelme tovább hagyni.
Ráadásul a kép másnap délben készült, a fele addigra leolvadt. Foltokban még tegnap is volt belőle, mára meg már ígérték a következőt.
Idén mosott magot vetettem, úgyhogy bízom benne, hogy a mosástól még ki fog kelni. Én egyébként még nem hallottam, hogy nem szabad mosni. Az lehet, hogy nem kell, mert ha megszárdt, lejön róla egy hártya húsmaradvánnyal együtt. A szivacstökmagot nem mostam ki, az elég tisztán kipotyogott.
Érdekel a recept. Én is szoktam a kis pirosakból levest főzni, de jobb, ha nem mindig ugyanaz. Dinsztelek hagymát karikára vágott sárgarépával, aztán teszek bele kockára vágott krumplit meg a tököt, fokhagymát, sót, borsot, szerecsendiót, vizet és megfőzöm. Én a sima sülttököt is minden nap meg tudnám enni, annyira szeretem. Ha rágcsálok hozzá diót, még finomabb és laktatóbb.
Kösz. Nem hóra méreteztem. Úgy láttam, a növényeknek nagy baja nem lett, némileg összetört a levelük, de ebben a hidegben gondolom sokat már úgyse nőnének a retkek. Tárolni törött levéllel is lehet a földben, és nem mind sérült. A káposztarépák fölött nem rogyott be, és azok jobban is bírják a hideget, talán még fognak nőni. Azokat akarom utóljára kiszedni. Persze függ az időjárástól.