Valósznű sok fajtája van, melyek alakra és színre eltérnek egymástól. De névben is több változata vgan: tarlórépa, kerekrépa,káposztarépa. Sőt az idén láttam a piacon "japán retek címen" árulni azt ami nekem van, a kerek rózsaszínűt. Régebben kerek, fehér fajtájút kaptam. Felénk ezt a magot nem nagyon lehet kapni, ezért ha hozzájutok 2-3 zacskóval veszek, ami két évig biztosan jó. Másodvetésként termelem juliustól. Tavaly próbaképpen hagytam meg magnak. Nem vittem be néhány fejet, hanem elültettem egy szabad helyre, fedtem földdel, gazzal (a céklát is így szoktam) korán megindult, és junius végére be is érett. Szerintem a magnevelés mellett azért érdemes beszerezni máshnnan is magot, főleg, ha más fajta. Ha látok valahol, egy zacsival vehetek Neked is.
Neked milyen a tarlórépád? Az is ilyen hosszúkás, hamvas levelű, vagy szőrös retekszerű levele van? Arra lennék kíváncsi, mikorra fog jövőre magot érlelni, megvárjam, vagy kérjek újra az ismerősöktől magot. Eldöntöttük, hogy jövőre is szeretnék ültetni, a férjemnek is ízlett, már rendelt belőle levest. Szerinte úgy kéne elkészíteni, mint a karalábét.
Ilyenkor mindenképpen hónaposat érdemes, de túl későn azért nem biztos, hogy jó. Augusztus végénél később még nem próbáltam, igaz, nem üvegházba. Én az üvegházba áttelelő salátát vetettem egy keveset, lassan növöget, kora tavaszra szánom. De ez az első próbálkozás, eddig télen nekem az üvegházban csak néhány telelő növény volt, elsősorban palántanevelésre szántuk. Az áttelelő saláta eddig szabad földben volt, télen fátyolfólia alatt. Van most is kint.
Tavasszal én is hosszúkás rózsaszínt vetettem, a képen is látható húsvéti rózsát. Idén március 11-én. Április 28-án kezdtük el enni. Ugyanakkor vetettem Jánosnapit is, ez sárga, hosszabb tenyészidejű, lassabban magzik fel. Ezt nem szabad sűrűn hagyni, mert nem nő meg. Nyár vége felé újra vethetők, mikor már kezdenek rövidülni a napok. Akkor már nem magzik fel. Idén a Húsvéti rózsát augusztus 2-án vetettem újra, annak a maradéka van a képen, a javát apránként kiettük. A Jánosnapit nyár végé nem szoktam vetni. Egy ideje már fátyolfólia volt rajtuk, hogy ne fagyjanak meg. A téli retkeket (a képen Müncheni sör és Blauer Herbst und Winter, a feketét ugyanúgy kell) idén július 19-én vetettem. Mindig a fokhagyma helyére szoktam.
Evvel a retek üggyel világosítsatok már föl, milyen féléK vannak, és melyiket mikor kell? Én eddig csak egyfélét ismertem, a kerek pirosat, most is azt vetettem az üvegházba, gondoltam hidegtürö, és a rövidnappal is jót fog tenni neki, de nemigen fejlödik.
Tavasszal vettem még hosszúkás rózsaszínüt, de elkéstem a fölszedésével, kivirágzott és tök fás lett. Megszedtem a magját, jövöre újra megpróbálom.
Szántatni szoktunk, nyár elején még laza a talaj, ezért a répák nem ágaznak el, semmilyen fajta. (Kivéve, ha a gyökércsúcs sérül.) Később már hiába lesz olyan, mint az ipari beton, akkor már nem számít.
A zöldségest 2-3 évente szoktuk trágyázni. Tavaly hozattunk először 3 Ifával, csak nem voltunk jelen a hozatalnál, az oktalan jószág nem leborította a telek egyik vége közelében, egymás mellé? A zacskóm a térdemnél lógott, mire széttalicskáztam. A telek másik végére inkább nem toltuk el, hanem hozattunk még kettővel egy másik illetővel. Ez már teljesen érett volt. Amit először hoztak, az csak félérett, számításom szerint 30 m2-re jutott egy mázsa, ez azért már sok az ilyen félérettből, főleg locsolás nélkül. Nyáron szárította is a talajt, de ami október-novemberig a földben maradt, az rettentően megnőtt, szeptember elejétől sok eső volt.
Szép retkek. Én sajnos a télivel elkéstem, mert nem tudtam soha a telekre eljutni, mikor kellett volna. Most akkorák, mint a legnagyobb hónaposaxoktak lenni. De legalább nem erősek, ízre is a hónaposakra ütnek.
Kiszedtem az összes retket. Két kukacot is láttam, kérdés, mennyi van még, amit nem. Elég mozgalmas a felületük. Legalább 3x annyi van, mint a képen. A húsvéti rózsákat is kiszedtem, egy tállal lett, ennyivel már megbirkózunk, csinálok salátát is belőlük. A rózsaszín retkek tetején a sárga a káposztarépám, egyet kiszedtem megkóstolni. Ez az átlag méret. Éppen azt eszem. Nagyon finom, édes, jobb, mint a retek.
Ó, ez nekem is megvan, éppen árulom a teszveszen. 1977-es kiadás, a könyv levált a kemény borítóról, de amúgy viszonylag ép. 500-ért adom, plusz a levéldíj.
Szakirodalommal kapcsolatban kérem a segítségeteket. Olyan könyvet/könyveket keresek amit a hozzáértők (Ti) ajánlanak egy teljesen kezdőnek. Mindenféle zöldséget szeretnék ültetni, nevelni konkrét elképzelésem majd akkor lesz ha már van minimális tapasztalatom.
Nekem olyan másfél méteres lefagyottak is vannak még, a talajra majd a hó nyomja le legfeljebb, meg az összes paradicsom, még nem jutottam hozzá, hogy levagdossam. Azt még meg kell valamikor csinálni, hogy télire eltehessük a karókat. A férjem átalakításokat tervez rajta, kéznél kell legyenek.
A lefagyott növények nekem is a földön vannak, tavaszig takarják a talajt. A tarlórépa (kerekrépa) zsengén, mint retek használható. Nagyobbra nőve reszelve, szeletelve salátaként. Lereszelve üvegben, kőedényben ugyanúgy savanyítható, mint a káposzta (rokonok) Így savanyítva köret, vagy babos-répaleves.
Akkor ma én is kiszedem a retkeket. A káposztarépát valószínűleg bent hagyom, az úgy tudom, jól bírja a hideget. Amíg nagyon hideg lesz, megkapják a retkek fóliáját is pluszban. Elég sokat nőttek az utóbbi időben, de még rájuk férne. A paprika még nálunk is megvan a fóliában, az üvegházat már kitakarítottam és visszatettem a palántanevelő állványok nagy részét. Ma vagy holnap bepakolom oda a félig-meddig fagyállókat, rozmaringot, articsókát meg néhány más dísznövényt. A kaprot sajnálom, van még elég sok zsenge, nem biztos, hogy elég lesz a takarás -10 fokban. Hűtőbe nem teszem el, frissen szeretem szendvicshez és krumplihoz. A kelbimbón szépen megnőttek a rózsák, nemsokára főzök belőle. Nekem még nem ártana takarítgatni a kertben, sok lefagyott növény van még szanaszét, de ha tavaszig ott maradnak, az se tragédia. Attól függ, milyen idő lesz. A tarlórépából mit szoktatok főzni?
Én nem tudok szerves trágyát használni, mert akinek van, az nem adja el. Így csak azt a komposztot terítem el a kényesebb növényeknek, amit elő tudok állítani, valamint a zöldtrágyázást alkalmazom, amit vetéselőkészítéskor leforgatok a talajba. Ahol lehet állandóan takarom a talajt, így ezután a talajlakó állatkák és baktériumok dolga a talajszerkezet javítása. Eddig még jól dolgoztunk össze.:-)))
Kiszedtem a mult héten a retkeket, tarlórépát. Nem voltak benne kukacok. A kicsi, aprók kint maradtak, ezekért nem kár, ha megfagynak, meg addig is van friss. A céklával együtt el lett földelve, majd kora tavasszal esszük. A mennyi meg a télen kell, azt kartondobozba, papír közé tettem. Most két féle volt, a Müncheni, meg a téli fekete. Van még kinnt Korai piros, amit csak próbaként vetettem, de nem olyan puha, mint tavasszal, de az is jó. Az üvegházban még van paprika, meg egy tő paradicsomról is lehet szedegetni. Kint szépen fejlődnek a vörös és kel káposzták. A karfiolból már nem lesz semmi, mert annak melegebb kellene. Meg van sok zöld hagyma is, mert a dughagymából mindíg kinnt hagyom, sőt más helyre elszórom a piciket. A körömvirág nálam is szépen virágzik, a feleségem szedi is teának a virágokat. Mást már nem nagyon csinálok kinnt. Elfogyott a naspolya is, a kicsi fán lett egy ládányi. Kaptam egy tő Othello szőlőt, azt elültettem. Bennt meg tegnap vetettem el a téli adag bazsalikomot.
Il! Kiszedted már a téli retkeket? Gondban vagyok, mit csináljak. Tavaly csak dec 10-én szedtem ki, tavalyelőtt is Mikulás tájékan, de szerdára -10 fokot jósoltak. Ezt még 2 réteg fólia alatt tavaly kibírták, de nálunk az előrejelzésnél hidegebb is lehet. Hogy áll a kukachelyzet a retkekben? Mi még nem kóstoltuk a rózsaszínt esszük még mindig. December elejére ki szoktak költözni, a retek héjjal benöveszti a járatokat, gusztusos lesz és tárolható. Nem tudom, ilyen szempontból mi lehet most a helyzet. Szép nagyok, attól már ki lehetne szedni, de nem akarom a kukacokat is betárolni.
Gödöllőn az egyetemen lehet rendelni marhatrágyát. Nem minden évben adnak, de sokszor. 2-3 évenként hozatunk egy IFÁnyit. (A trágya mértékegysége az IFA.) Egyébként meg minden növényi hulladékot komposztálunk egy nagy kupacban, a kétéves részét szoktam széthordani, ha nem veszünk trágyát. Abban is ugynúgy nő minden. Sokat számít, ahova nem hordtam, ott minden fele akkora. De ha rendszeresen takarsz egy területet fűnyesedékkel, ott is sokat javul a talaj. A lombot is inkább takarásra használom ősszel, aztán tavasszal szétterítem a takart növények körül, és az is trágyáz.
Pasztinák: Pastinaca sativa. A gyökere kinézetre emlékeztet a petrezselyem gyökérre, de sokkal édesebb, a sárgarépánál is. Keress rá, biztos találsz róla képeket. A levele más, mint a petrezselyemnek, azt nem esszük. Sárga virágja van. Szerintem a legstrapabíróbb zöldség. Neked is ajánlom, kötött talajon is jól terem. Mindig lehet kapni boltban a magját, jövőre próbáld ki! Más topikokból tudom, hogy szoktál járni Németországban. Ott biztos lehet kapni Sugarsnax sárgarépa magot. Úgy tapasztaltam, hogy kötött talajon is nagyon jó arányban növeszt hosszú, egyenes gyökeret, viszonylag ritkán ágazik el. Kiszedni nehéz a hossza miatt, de neked, mint gyakorlott ásónak, ez nem lehet gond. Idén és tavaly is a kert agyagos részén volt nálunk a sárgarépa, de ezek egész szépek lettek. Más fajtákból egy csomó, mint a kesztyű. Nálam soha nincs tökéletes rend a kertben. Az évelő gyomokra ügyelek, hogy ne szaporodjanak el, de a többi nem izgat. Ahova ültetni akarok, ott mindig rendbe teszem. Minden esetre jó hogy befejezted, jövő hétre már megint modják a havat.
Nagon szívesen hallanék a trágyázási szokásaitokról. szerintem itt is, meg a tápközegesben is írtam már erröl hosszabb expozékat, amik sajnos azonban teljesen visszhang nélkül maradtak.
Talán valamit evvel alapvetöen rosszul csinálok, hogy majdnem mindenböl olyan hitvány a termés.
Nekem 3 (három) sárgarépám termett: kisujjnyi vastagok. Idén háromszor vetettem, mert nem kelt ki.
Mi az a pasztinák?
Én feketegyökeret vetettem, mert nagyon szeretem; kb ugyanakkorák lettek, mint a répák. hosszú 30-40 cm-es kb 2 cm átméröjü gyökeret kellen fejleszteni neki.
Viszont fölástam! A körömvirágoknak kénytelen voltam meghagyni egy kis refugiumot, mert a veteményes egy részét sürün borítják, és pont most virágzanak már az idén keltek is.
Nagyon fontos az ásás, el se tudom enélkül képzelni a kert rendezését. Nálam egy évben ez egyszer van csk igazán tökéletes rend a kertben. nem csak a lazítás-szellöztetés miatt fontos, hanem azért is, mert teljesen átszövik mindenféle gyökerek, évelö gyomok meg mindenfélék, amiket csak ilyenkor tudok radikálisan eltávolítani: a gyomlálás-kapálás meg se kottyan ezeknek. Van amiket meg valamennyire megtürök ugyan, de minden évben annyirá elburjánzanak mások rovására, hogy ilyenkor radikális tizedelést kell rajtuk végezni: borostyán, menta, lampionvirág, ibolya.
Ma kiszedtem a sárgarépát. Több lett, mint amannyire számítottam és meglepően jó állapotban vannak. Csak 1 v. 2 kezdett rohadni, sok lett a hibátlannak látszó. Ahhoz képest, hogy úgy benőtték az egyéb növények, hogy csak közelről látszott, hogy ott srépa van, nem rossz. Úgyhogy jól jönnének sárgarépás receptek, ennyit nem szoktunk tudni megenni. A pasztinákot is kiszedtem. Későn vetettem, kevés nőtt meg. Összesen 16 db. Azok viszont nagyok, kb. a fele hosszában végig ér a rekeszen. Jól megizzadtam, mire kiszedtem, nagyon kapaszkodtak. Csak én szeretem, így ennyi is elég lesz. Tegnap nagyon kívántam valami édességet, többször is eszembe jutott a darázsfészked.
Én valami rosszabb tálcára szoktam teríteni, és a konyhaszekrény tetején 2 nap alatt annyira mexárad, hogy ha összeforgatom, már nem tapad össze újból, és elég gyorsan zacskózhatóra szárad. Mielőtt eltenném, összemorzsolgatom, hogy elváljanak egymástól a szemek. Szerintem a túltisztított (mosott) vetőmag elveszíti a védőrétege egy részét, romlik az eltarthatósága, csíraképessége.
Júúj, aza darázsfészek... Imádom a mákos dolgokat. Nekünk alig termett lilahagymánk, de biztos van, akit érdekel. Van otthon egy csomag spagetti, a férjem a szép doboza miatt vette. Erre föl lehetne használni. Ezekből a mütyürke céklákból lesz a karácsonyi mézesekre a piros és a rózsaszín festék. Kicsi a fazék, 1 - 2 - max. 3 centis céklák. Nyersen húsdarálón héjastul kétszer átdarálom, kicsit megcukrozom, hogy több levet eresszen és harisnyával bélelt krumplinyomóval kinyomom. Ecsettel lehet vele pirosra festeni a süteményeket alapszínnek, a mázba téve meg szép rózsaszín kicsi citromlével.