Szilikonnal. A kinti macskám miatt nyitva volt nyár eleje óta, ott szoktam etetni és ott rendeztem be neki alvóhelyet. Tavaly a kertben volt a kis házikója, sokszor befújta oda szél az esőt (hó nem volt, de azt is befújta volna). Etetéskor én is ott áztam-fáztam rossz időben előtte, az üvegház nekem is sokkal kényelmesebb. Oda fűtött vizestálat is be lehet tenni, nem éri a csatlakozót víz. Valahol kényelembe kell őt helyezni, a házba nem jöhet be a másik miatt. A férjemnek meg az az egy is sok bent. Nemrég le is szedtük az ajtót, hogy be tudjuk építeni az időközben megvásárolt macskaajtót, csak próbálkozás közben eltört az alsó üveg.
Amíg nincsenek a káposztarépák kiszedve, tudok róluk levelet is szedni. Régóta terveztem, hogy megkóstolom főve is (nyersen ízlett), ma végre kipróbáltam. Néhány nyeszlett példányt kiszedtem és sárgarépával, sok krumplival, fokhagymával, borssal, köménymaggal megfőztem a nyamvadt gyökereket és a viszonylag sok zöldjét, tettem bele sok tejfölt. Finom lett. Ma már teljesen jól néztek ki, tényleg nem ártott nekik a hideg. A szebb példányokat nem bántom, ha már végleg jön a tél, azok mennek a pincébe.
Szerintem elég necces üvgbe vágott lyukon járatni a macskát. De mér kell neki az üvegházba menni? Tarts inkább olyan lusta macskát mint én, az télen sose akar kimenni, úgy kell kituszkolni. meg aztán ilyen méretekkel xxxl-es macsakaajtó kellene neki.
Elfagytak az üvegházban a paradicsomok és a paprikák, tehát fagyott a múlt héten odabent. Érdekes, hogy a padlizsánok és a dobozostul bemenekített petuniák még élnek. Akkor most már ott is föl lehet ásni, csak sajnos elfogyott a marahatrágyám. Van viszont még 6 zsák gombatrágya.
Az összel vetett retek és lollo bionda saláta még él, de nagyon lassan fejlödik.
Most már mindegy, meg fogja kapni azt az ajtót, ha már megvettük. Erős kis jószág, csak ki fogja tudni nyitni. Bár szerintem a fejét dugta már át a kerítésen, aztán átmenni már nem tudott. Az 10x10-es nyílás. Végre nem fagy. Meglestem, hogy vannak a káposztarépáim a fátyolfólia rétegek alatt. Tegnap elég kókadtak voltak, mára egész jól magukhoz tértek. Kibírták a -13 fokot.
Igen, felnőtt korában egészen biztosan kibírja a -30-at. Szerintem már a 2. telét is töltheti kint, ha tavasztól szabadföldben volt, csak persze olyan óvintézkedésekkel, hogy 10 centivel mélyebbre kerüljön, mint a cserépben, és fel is kell kupacolni még vagy 2 télen. Fiatal korában nem bírja annyira a hideget, de a föld alatti része nem fog kifagyni. Ha a föld feletti része lefagy, akkor legalább szebb törzset fejleszt. Még évente visszafagyva is sokkal erősebben fejlődik, mint edényben. Egyszer csak olyan erős lesz, hogy már nem fagy vissza.
Gondoltam, melegebb marad az üvegház, ha nincs az ajtaján Medvényi lyuk. Más: (off, de a fagytűrő déligyümölcsök nem igazás a mi esetünk) : most, hogy ismered hőmérsékleti viszonyainkat, még mindig azt mondod, hogy kiültethetem a Poncirust?
Jaa, hogy bolti ajtó! A szentendrei skanzenban látható vályogházakon emlékeim szerint valami 12 cm átmérőjű lyukak vannak a bejárati ajtók mellett. Régen a disznót tartották hízlalásra, nem a macskát. :) Meg kell mérni a bajúszának fesztávolságát, és akkora átmérőjű lyukon könnyedén közlekedik.
Olyan fajta macskaajtót kaptunk, amihez kerek lyukat kell vágni. Amúgy a macska elég gömbölyű. Nem akartunk kisméretű ajtót, jó széles vállú gombóc macskánk van és ez az ajtó elég jól is nézett ki, átlátszó a kerete is. Nem gondoltuk, hogy nem fogjuk tudni kivágni.
Kerek lyuk? Hát nem szögletes a macskátok? :) Azért szögletes lyukon is be tudott volna menni szerintem. Én a pinceablakot léccel megosztottam, az alsó részt még egyszer, és akkora lyuk maradt, amin bejár a macska, meg soványabb korában a kutya. A többi részt beüvegeztem.
Ha vöröshagymát akarsz termelni, akkor nem is baj, hogy most nem kapsz, mert a hideghatásra korai maxárfejlesztéssel reagál. Ha korai zöldhagymát akarsz enni, akkor meg vegyél a piacon kisebb méretű vöröshagymákat, azokat dugdosd le. Az apró, normál dughagymából úgysem lenne korai. A rendes méretű vöröshagymában viszont megvan hozzá a felhalmozott tápanyag. Egy hagymából több szár várható, nagy hagymából 10 is. Ha nem üvegházba megy, hanem szabadba, akkor mélyebbre tedd, mint tavasszal, a teteje 10 cm mélyre kerüljön, jobban bírja az esetleges hosszú és kemény fagyot. Úgyis az a jó, ha hosszú a fehér része. Bár kiásni nehezebb. :)
Hát majd meglátjuk, ha visszakerül az ajtó. Szerintem az azért még kell, hogy javítson rajta. Így most elég nagy rés van az elején, befúj a szél is. Már megrendeltük üvegesnél a nyílást a macskaajtónak, ha kész lesz, visszatesszük. A férjem már próbálkozott, de kerek lyukat nem sikerült vágni.
Lehet, hogy eredetileg hasonló a mienk is, a Baumaxban vettük, vékony horganyzott fémváz összecsavarozva. Ebben is jó nagy hézagok voltak az üvegek mellett, mi kifugáztuk. Eredetileg is úgy terveztük, hogy tavasszal fűtjük, ne menjen az egész a levegőbe és tényleg nagyon cúgos volt. De kifugázva is legfeljebb 3 fokkal volt bent melegebb. mint kint, mikor már rövidek voltak a napok, sokszor csak 1-gyel. Az meg nem biztos, hogy jó, ha nappal 25 fok van, éjjel meg fagy. Így bélelve jobb, még ajtó nélkül is. És gondolom, sokkal kevesebbet kell majd fűteni.
Ez reális is, én is így tippeltem volna, a körülmények ismeretében. Tényleg hideg helyen lax, nálunk az autó hőmérője szerint -4,5 volt fél 8-kor, szerintem 6-kor lehett vagy -5,5-6. Az előtető alatt, a beugróban még kint vannak a nagyobb leanderek, mediterrán gyümölcsök.
Amúgy a kérdés konkrétan Taormina pici üvegházára vonatkozott, mivel már láttam, és az üveglapok nem fexenek a keretre, fél centis hézagok vannak, át tud szellőzni, ami ilyen kis légtérnél szerintem szélcsendes, fagyos időben max. 2 fokot jelent a kintihez képest, szélben meg 0,5-öt. Azért annyi haszna így is van, hogy ha süt a nap, akkor bent felmelexik a levegő és a talaj.
Tegnap este elkezdtem mérni. Ma reggel 6-kor kint melléképület ablakában -12,5 fok volt, az üvegházban kb. fél méter magasan -5,8. Ki van bélelve buborékfóliával, van bent egy csomó vizes palack, de le van szedve az ajtó. Az ajtó nyílás elé buborékfólia van húzva két szárnyban, összecsipeszelve, alul kb. 10 cm hézag és lent a két szárny sem ér teljesen össze. Gondolom, számítani fog, ha visszakerül az ajtó, most némileg átszellőzik az üveg és a fólia közötti légrés is. Míg kb. 20 percig bent voltam macskát etetni, 0,5 fokot fűtöttem.
Akkor az más lehet, mint az enyém. Lefotózhatnál majd párat. A levelére nem emlékszel, milyen volt? Akiktől mi kaptuk, tavasszal vetik, ez hosszabb tenyészidejű lehet sajnos. Tulajdonképpen így is elég sok az is, ami nekünk van, de elég aprók. Most néztem, kicsit kókad a levelük, lehet, hogy fáznak. Megfoltozgattam a fóliájukat, egy réteg alatt hagyom őket kicsit napozni, aztán jó vastagon bebugyolálom a következő 2-3 hideg napra. Szörnyű idő van, hiába süt a nap, tombol a szél és alig van több 1 foknál. Én is majd megfagyok, de van még kint némi dolgom a dísznövényekkel is. Muszáj kimenni, ki kell használni, hogy itthon vagyok.
Valósznű sok fajtája van, melyek alakra és színre eltérnek egymástól. De névben is több változata vgan: tarlórépa, kerekrépa,káposztarépa. Sőt az idén láttam a piacon "japán retek címen" árulni azt ami nekem van, a kerek rózsaszínűt. Régebben kerek, fehér fajtájút kaptam. Felénk ezt a magot nem nagyon lehet kapni, ezért ha hozzájutok 2-3 zacskóval veszek, ami két évig biztosan jó. Másodvetésként termelem juliustól. Tavaly próbaképpen hagytam meg magnak. Nem vittem be néhány fejet, hanem elültettem egy szabad helyre, fedtem földdel, gazzal (a céklát is így szoktam) korán megindult, és junius végére be is érett. Szerintem a magnevelés mellett azért érdemes beszerezni máshnnan is magot, főleg, ha más fajta. Ha látok valahol, egy zacsival vehetek Neked is.