Egy kicsi tököt kb. 1kg volt meghámoztam felvágtam kis darabokba egy kis tepsibe tettem aláöntöttem egy kis vizet, és rászórtam 2 fej fokhagymaát gerezdekre szedve, héjastól, meghintettem egy kicsi csilipehellyel, alufoliával letakartam, mikor már majdnem puha volt, levettem a fóliát és még egy rövid ideig sütöttem lé már nem volt alatta.
Ezután áttettem egy fazékba a sült fokhagymának a krémes belsejét a két újjam között kinyomtam a tökhöz, felöntöttem húslevessel /de lehet tejjel, tejszínnel és ezek keverékével is./ először kevéssel ekkor botmixerrel pépesítettem utána a többi lé felforraltam
Akinek ízlik érdemes egyszerre többet készíteni és lefagyasztani
Tegnap megfőztem az utólsó adag brokkolit. Volt még néhány nyeszledt rózsa, leszedtem a zsenge leveleket és hajtásvégeket is, így krumplival kijött egy tepsire való. Nem lett volna értelme tovább hagyni.
Ráadásul a kép másnap délben készült, a fele addigra leolvadt. Foltokban még tegnap is volt belőle, mára meg már ígérték a következőt.
Idén mosott magot vetettem, úgyhogy bízom benne, hogy a mosástól még ki fog kelni. Én egyébként még nem hallottam, hogy nem szabad mosni. Az lehet, hogy nem kell, mert ha megszárdt, lejön róla egy hártya húsmaradvánnyal együtt. A szivacstökmagot nem mostam ki, az elég tisztán kipotyogott.
Érdekel a recept. Én is szoktam a kis pirosakból levest főzni, de jobb, ha nem mindig ugyanaz. Dinsztelek hagymát karikára vágott sárgarépával, aztán teszek bele kockára vágott krumplit meg a tököt, fokhagymát, sót, borsot, szerecsendiót, vizet és megfőzöm. Én a sima sülttököt is minden nap meg tudnám enni, annyira szeretem. Ha rágcsálok hozzá diót, még finomabb és laktatóbb.
Kösz. Nem hóra méreteztem. Úgy láttam, a növényeknek nagy baja nem lett, némileg összetört a levelük, de ebben a hidegben gondolom sokat már úgyse nőnének a retkek. Tárolni törött levéllel is lehet a földben, és nem mind sérült. A káposztarépák fölött nem rogyott be, és azok jobban is bírják a hideget, talán még fognak nőni. Azokat akarom utóljára kiszedni. Persze függ az időjárástól.
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy ez egy karóvázas tákolmány, kb. szeptemberben, mikor kezd hűlni az idő, fölrakjuk a paprikákra és kb. májusig marad. Aztán leszedjük. Következő szezonban oda kerül ahova a paprikákat ültetem. Mikor már nappal is fagy, vagy nagyon hideg van éjjelente, kiszedem a paprikákat és nem fűtünk többet. Akkor áttelelő salátát ültetek bele (már nőnek a palánták), és dugdosok újhagymának valót. Kora tavasszal vetek bele retket. Így minden korábban lesz és nem lesz kukacos a retek és az újhagyma. Paradicsomot egyszer próbáltam üvegházban, de nem tudtam eleget szellőztetni, túl meleg volt nekik. De a fólát valószínűleg jobban át lehet szellőztetni. Az uborka meg a padlizsán nyáron is bírja a benti meleget, csak idén nagyon atkás lett. A bazsalikom is jól nőtt bent, ha nem árnyékolta be az uborka.
Tényleg szépek a növényeid és jól bírják. Nekem már elfagytak szabadföldön. Én jövőre indítom a fóliasátrat. Paprika, paradicsom, uborka, saláta az én elgondolásom. Te miket ültettél bele?
Leszedtem a rácsba belenőtt legszebb tökünket. A pirosnak a magjából lett ez is, kereszteződött a Nagydobosival. A végeredmény nagyon jó lett, pont egy tepsi lett tele a húsával, vastag, száraz, édes húsú. Jutott belőle zsömlébe is. Kimostam a magját, kíváncsi vagyok, jövőre mi lesz belőle. Lehet, hogy érdemes ültetni egy Nagydobosit és beporozni vele a pirosat, talán kijönne belőle újra ez. A tök és a végeredmény.
A fóliasátorban még elég szépek a növények. Luxus fűteni, de úgy döntöttünk, ennyit megengedünk magunknak, olyan finomak a paprikák. Időkapcsolóval megy egy fűtőventillátor, így valamit lehet spórolni. Tegnap este oda is be kellett mászni és belülről lelökdösni a havat, mert már eléggé belógott a fólia a tetőn. Jól el is fáradt a karom, nagyon vastagon állt rajta a hó.
A nagy hó szétszkította a fátyolfóliámat. Szerencsére voltak még régebbi darabok, azokból még rádobtam éjszakára. Nem akarom még kiszedni sem a téli retket, sem a káposztarépát.
Szúr, mint a nyavalya. Lehámozva, sütve/főzve karalábé jellege van. Akitől kaptam, azt mondta "kínai gesztenye", ami persze nem jelent semmit, mert nálunk ma már bármi lehet kínai...
Úgy emléxem, februárban vetettem, és véletlenül nálam is a piroskáposzta szomszédságába került, de szerintem nincs gumója.
Miért van az, hogy a káposzták közül kb. minden 2. nem fejet fejleszt, hanem csak egy olyan levélcsokrot, kb. mint a saláta? A legnagyobb fej kb 13 cm átméröjü.
Én felszedtem, mert nem akarom, hogy megfagyjon. A zeller hosszú tenyészidejű. Már januárban vetni kell a magját palántának, aztán április végén kitenni. Nagyon víz és kálium igényes. Én a paradicsom, uborka, káposztafélék közteseként termesztem, illatának riasztó hatása miatt. Szép nagyokra meg szokott nőni. Túl nagyra sem érdemes hagyni, mert pudvásodásra hajlamos lehet néhány fajta.
A zellert már föl kell szedni? Bár tartok töle, hogy csak zöldje lesz, pedig gumós zellernek vetettem. Biztos ennek is van valami trükkje, mint a karfiol levele.
A FENE EGYE MEG!! Zuhog az esö, megint nem tudok ásni. Ma szép idö volt pedig, de az eddigi esök miatt olyan sár, hogy gondoltam várok még egy napot. Hát most aztán várhatok két hetet.
Igazán a többieket nem érdekli, mert csak én művelem a kertet. Az egyik oldalon vágják a füvet, de csak azért, hogy rendben legyen, egy-két csapás nem számít. A másik oldalon meg évente kétszer feltárcsázzák a gaz ellen. Az övé meg ki van adva bérbe, a szezon elmúlt, a bérlőt nem érdekli. Na majd elmúlik ez is egyszer.ú