Akkor ma én is kiszedem a retkeket. A káposztarépát valószínűleg bent hagyom, az úgy tudom, jól bírja a hideget. Amíg nagyon hideg lesz, megkapják a retkek fóliáját is pluszban. Elég sokat nőttek az utóbbi időben, de még rájuk férne. A paprika még nálunk is megvan a fóliában, az üvegházat már kitakarítottam és visszatettem a palántanevelő állványok nagy részét. Ma vagy holnap bepakolom oda a félig-meddig fagyállókat, rozmaringot, articsókát meg néhány más dísznövényt. A kaprot sajnálom, van még elég sok zsenge, nem biztos, hogy elég lesz a takarás -10 fokban. Hűtőbe nem teszem el, frissen szeretem szendvicshez és krumplihoz. A kelbimbón szépen megnőttek a rózsák, nemsokára főzök belőle. Nekem még nem ártana takarítgatni a kertben, sok lefagyott növény van még szanaszét, de ha tavaszig ott maradnak, az se tragédia. Attól függ, milyen idő lesz. A tarlórépából mit szoktatok főzni?
Én nem tudok szerves trágyát használni, mert akinek van, az nem adja el. Így csak azt a komposztot terítem el a kényesebb növényeknek, amit elő tudok állítani, valamint a zöldtrágyázást alkalmazom, amit vetéselőkészítéskor leforgatok a talajba. Ahol lehet állandóan takarom a talajt, így ezután a talajlakó állatkák és baktériumok dolga a talajszerkezet javítása. Eddig még jól dolgoztunk össze.:-)))
Kiszedtem a mult héten a retkeket, tarlórépát. Nem voltak benne kukacok. A kicsi, aprók kint maradtak, ezekért nem kár, ha megfagynak, meg addig is van friss. A céklával együtt el lett földelve, majd kora tavasszal esszük. A mennyi meg a télen kell, azt kartondobozba, papír közé tettem. Most két féle volt, a Müncheni, meg a téli fekete. Van még kinnt Korai piros, amit csak próbaként vetettem, de nem olyan puha, mint tavasszal, de az is jó. Az üvegházban még van paprika, meg egy tő paradicsomról is lehet szedegetni. Kint szépen fejlődnek a vörös és kel káposzták. A karfiolból már nem lesz semmi, mert annak melegebb kellene. Meg van sok zöld hagyma is, mert a dughagymából mindíg kinnt hagyom, sőt más helyre elszórom a piciket. A körömvirág nálam is szépen virágzik, a feleségem szedi is teának a virágokat. Mást már nem nagyon csinálok kinnt. Elfogyott a naspolya is, a kicsi fán lett egy ládányi. Kaptam egy tő Othello szőlőt, azt elültettem. Bennt meg tegnap vetettem el a téli adag bazsalikomot.
Il! Kiszedted már a téli retkeket? Gondban vagyok, mit csináljak. Tavaly csak dec 10-én szedtem ki, tavalyelőtt is Mikulás tájékan, de szerdára -10 fokot jósoltak. Ezt még 2 réteg fólia alatt tavaly kibírták, de nálunk az előrejelzésnél hidegebb is lehet. Hogy áll a kukachelyzet a retkekben? Mi még nem kóstoltuk a rózsaszínt esszük még mindig. December elejére ki szoktak költözni, a retek héjjal benöveszti a járatokat, gusztusos lesz és tárolható. Nem tudom, ilyen szempontból mi lehet most a helyzet. Szép nagyok, attól már ki lehetne szedni, de nem akarom a kukacokat is betárolni.
Gödöllőn az egyetemen lehet rendelni marhatrágyát. Nem minden évben adnak, de sokszor. 2-3 évenként hozatunk egy IFÁnyit. (A trágya mértékegysége az IFA.) Egyébként meg minden növényi hulladékot komposztálunk egy nagy kupacban, a kétéves részét szoktam széthordani, ha nem veszünk trágyát. Abban is ugynúgy nő minden. Sokat számít, ahova nem hordtam, ott minden fele akkora. De ha rendszeresen takarsz egy területet fűnyesedékkel, ott is sokat javul a talaj. A lombot is inkább takarásra használom ősszel, aztán tavasszal szétterítem a takart növények körül, és az is trágyáz.
Pasztinák: Pastinaca sativa. A gyökere kinézetre emlékeztet a petrezselyem gyökérre, de sokkal édesebb, a sárgarépánál is. Keress rá, biztos találsz róla képeket. A levele más, mint a petrezselyemnek, azt nem esszük. Sárga virágja van. Szerintem a legstrapabíróbb zöldség. Neked is ajánlom, kötött talajon is jól terem. Mindig lehet kapni boltban a magját, jövőre próbáld ki! Más topikokból tudom, hogy szoktál járni Németországban. Ott biztos lehet kapni Sugarsnax sárgarépa magot. Úgy tapasztaltam, hogy kötött talajon is nagyon jó arányban növeszt hosszú, egyenes gyökeret, viszonylag ritkán ágazik el. Kiszedni nehéz a hossza miatt, de neked, mint gyakorlott ásónak, ez nem lehet gond. Idén és tavaly is a kert agyagos részén volt nálunk a sárgarépa, de ezek egész szépek lettek. Más fajtákból egy csomó, mint a kesztyű. Nálam soha nincs tökéletes rend a kertben. Az évelő gyomokra ügyelek, hogy ne szaporodjanak el, de a többi nem izgat. Ahova ültetni akarok, ott mindig rendbe teszem. Minden esetre jó hogy befejezted, jövő hétre már megint modják a havat.
Nagon szívesen hallanék a trágyázási szokásaitokról. szerintem itt is, meg a tápközegesben is írtam már erröl hosszabb expozékat, amik sajnos azonban teljesen visszhang nélkül maradtak.
Talán valamit evvel alapvetöen rosszul csinálok, hogy majdnem mindenböl olyan hitvány a termés.
Nekem 3 (három) sárgarépám termett: kisujjnyi vastagok. Idén háromszor vetettem, mert nem kelt ki.
Mi az a pasztinák?
Én feketegyökeret vetettem, mert nagyon szeretem; kb ugyanakkorák lettek, mint a répák. hosszú 30-40 cm-es kb 2 cm átméröjü gyökeret kellen fejleszteni neki.
Viszont fölástam! A körömvirágoknak kénytelen voltam meghagyni egy kis refugiumot, mert a veteményes egy részét sürün borítják, és pont most virágzanak már az idén keltek is.
Nagyon fontos az ásás, el se tudom enélkül képzelni a kert rendezését. Nálam egy évben ez egyszer van csk igazán tökéletes rend a kertben. nem csak a lazítás-szellöztetés miatt fontos, hanem azért is, mert teljesen átszövik mindenféle gyökerek, évelö gyomok meg mindenfélék, amiket csak ilyenkor tudok radikálisan eltávolítani: a gyomlálás-kapálás meg se kottyan ezeknek. Van amiket meg valamennyire megtürök ugyan, de minden évben annyirá elburjánzanak mások rovására, hogy ilyenkor radikális tizedelést kell rajtuk végezni: borostyán, menta, lampionvirág, ibolya.
Ma kiszedtem a sárgarépát. Több lett, mint amannyire számítottam és meglepően jó állapotban vannak. Csak 1 v. 2 kezdett rohadni, sok lett a hibátlannak látszó. Ahhoz képest, hogy úgy benőtték az egyéb növények, hogy csak közelről látszott, hogy ott srépa van, nem rossz. Úgyhogy jól jönnének sárgarépás receptek, ennyit nem szoktunk tudni megenni. A pasztinákot is kiszedtem. Későn vetettem, kevés nőtt meg. Összesen 16 db. Azok viszont nagyok, kb. a fele hosszában végig ér a rekeszen. Jól megizzadtam, mire kiszedtem, nagyon kapaszkodtak. Csak én szeretem, így ennyi is elég lesz. Tegnap nagyon kívántam valami édességet, többször is eszembe jutott a darázsfészked.
Én valami rosszabb tálcára szoktam teríteni, és a konyhaszekrény tetején 2 nap alatt annyira mexárad, hogy ha összeforgatom, már nem tapad össze újból, és elég gyorsan zacskózhatóra szárad. Mielőtt eltenném, összemorzsolgatom, hogy elváljanak egymástól a szemek. Szerintem a túltisztított (mosott) vetőmag elveszíti a védőrétege egy részét, romlik az eltarthatósága, csíraképessége.
Júúj, aza darázsfészek... Imádom a mákos dolgokat. Nekünk alig termett lilahagymánk, de biztos van, akit érdekel. Van otthon egy csomag spagetti, a férjem a szép doboza miatt vette. Erre föl lehetne használni. Ezekből a mütyürke céklákból lesz a karácsonyi mézesekre a piros és a rózsaszín festék. Kicsi a fazék, 1 - 2 - max. 3 centis céklák. Nyersen húsdarálón héjastul kétszer átdarálom, kicsit megcukrozom, hogy több levet eresszen és harisnyával bélelt krumplinyomóval kinyomom. Ecsettel lehet vele pirosra festeni a süteményeket alapszínnek, a mázba téve meg szép rózsaszín kicsi citromlével.
2 fej lila hagymát olajon meg dinsztelek, hozzáadom a cukrot, ecetet tököt, sót borsot együtt párolom még öt percig, ezután hozzáadom, a lecsepegtetett, mazsolát, a szárazon megpirított fenyőmagot, majorannát, borsot és ráöntöm a kifőzött spagettira.
ez olyan tészta aminek az evését nehéz abba hagyni.
Lila hagyma lekvár? megvan? még nem késő készíteni
Vegyetek egy kis szilvalekváros, mákos darázsfészket jól fog esni uzsonnára a kávé mellé.
A tökmagon van kívül egy hártya, mikor megszárad, lejön a húsmaradványokkal együtt, olyan, mintha megmostam volna. Én azért mosom, mert nem tudom rendesen szétteríteni, és mielőtt megszárad, elkezd rohadni és úgy gusztustalan.
Ami viszonylag nagyobb piros, és a közepe sárga, azt vágóvirágnak használom, és nem szoktam metszeni, jövőre legalább 6 szárat fog hozni. Én akkor szoktam levágni, mikor elfagy, addig virít.
Nem kellett volna metszeni ezeket? Az egyik csak egyetlen hosszú száron hozott egy csomó piros virágot. Télire majd levágjam? Most még javában virágzik.
Más az ásást az is akadalyozza, hogy egész évi stagnálás után egy csomó minden mostanra zöldült csak ki igazán, és javában virágzik. Pl pont a veteményes teli van virító körömvirággal. Sajnálom föltépni, de hát muszáj lesz ásni.
Nem annyira képzavar, mivel írásban tettem, vagyis a csuklómozdulat fennállt. :)
Nem szoktam káposztaféléket termelni, mivel száraz földben rendszeres locsolás nélkül felesleges kínlódni velük, de szerintem a rózsa, ill. fej fejlesztéséhez el kell érniük egy bizonyos fejlettségi fokot. Ha nem nőttek meg eléggé a megfelelő időpontra, akkor csak levelet hoznak. Aztán ilyen hidegben ha meg nem is fagynak, de leáll a fejlődésük.
De lehet, hogy igazad van, az én tudásom ebböl a szempontból elméleti jellegü: úgy tudom ezért szokták megmosni a magokat, nem azért mert piszkosak.
Más: ma félig fölástam:-))), de sajnos elfogyott a marhatrágya, azt pedig mifelénk aranyárban mérik. Újra és újra megbizonyosodom róla, mennyire nélkülözhetetlen az ásás; a talajlazításon kívül egy csomó gyomot, gyökeret, tarackot is így ártalmatlanítok, amitöl kapálással, gyomlálással nem tudtam mexabadulni.
Ennek keretében fölszedtem a karfiolt: a legnagyobb öklömnyi mérteü volt. Már kérdeztem: nektek mi a tapasztalatotok? Mitöl nö a karfiol? Október közepen még csak kb 1 cm-esek voltak a virágok (márciusi vetés) de óriásiak a növények. Ekkor leszedtem a külsö leveleit, ettöl hirtelen nekirugaszkodtak, de az utóbbi idöben megint megállapodtak, úgyhogy megettük öket.
Még más: ezt is kérdeztem már: mi az oka, hogy a piros káposzták kb fele nem fejet fejleszt, hanem leveleket, mint a saláta.
Az üvegházban még kint van a paprika, paradicsom, basilikum és padlizsán, az elöbbiek még szép lassan fejlödnek.
Vetettem salátát (lollo bionda,) meg retket. Kkeltek, De nem nagyon sietik el, hetek óta stagnálnak. Vagy van ezekböl valami külön téltürö fajta?
Ezt a csírázásgátlást egy laza csuklómozdulattal hülyeségnek nyilvánítom. :) Mi mindig is rengetegféle kabakost termeltünk, soha nem mostuk meg a vetőmagot, és egészséges mag esetén nem nagyon fordult elő, hogy 10 szem magból ne keljen ki legalább 9.
Idén senki nem dicsekedett különösebb tökterméssel, az idei év nagyon rossz volt ilyen szempontból. Fák környezetében egyébként is nehéz bármi tököt termelni rendszeres locsolás nélkül.
Dehogy ketten, én is itt vagyok, csak csendben iszom, azaz eszem szavaitokat:-))))) (ne aggódj ezen a receptes dolgon, a nyáron már megbeszéltük) Holnap úgy érzem szednem kel fel kelt.
Nekem is most van először, karórépának is hívják. Ha kiszedtem, lefényképezem. Majd kérünk az ismerősöktől receptet, akiktől kaptuk, meg egyet megfőzök üresen, megkóstolom, aztán majd kitalálok belőle valamit. Nekem általában ízlik minden főtt zöldség tejföllel, sajttal, de a férjem biztos szívesebb enné komplikáltabban elkészítve. A káposztás recepted nagyon finom lehet. És az a zabpelyhes töltött kel? Izgalmasan hangzik. Lehet hús nélkül is?
Nagyon szégyellem de fogalmam sincs mi az a káposzta répa, még soha nem hallottam róla, nem is láttam.
Finom a zöldséges sülted én is szoktam hasonlót csinálni.
Burgonya camemberrel.
70dkgburgonya kockákra vágva sósvízben 10 percig főzve, leszűrve tálba öntve, hozzáadva, 20 dkg fellaskázott kel /lehet kinai is./ 2o dkg felszeletelt gomba, 2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1-2 csilipaprika lehet por is /vagy nem tesz bele aki nem szereti/ só bors olivaolaj, 2o dkg paradicsom /most megteszi 1 kanál sűrített vagy az eltett léből egy löttyintés/
Ezt az egészet jól össze kell keverni, egy kiolajozott sütőtálba tenni, tetejére camember,k vagy fetasajtot kockázni /izlés szerint/
180 fokos sütőben 40-50 percig sütni.
Hús nélkül tálalva is komplett étel.
Szerintem ez is fog izleni ha megcsinálod.
A leveles kel tökéletesen megfelel hozzá. A régi nagy kertemben nekem is volt, nagyon szerettem.
Mindig abból készítettem a zabpelyhes tölött kelt.
Finom lehet a cékla, valószínűleg kipróbálom egyszer. Kelkáposztát nem ültettem, egyszer próbáltam, és nem lett szép. Káposztafélékből csak brokkolit, kelbimbót és káposztarépát ültettem, a brokkoliról már nem nagyon lehet szedni semmit, hacsak nem lesz még hetekig meleg. Kelbimbó levélből talán meg lehet csinálni a kelkáposztás receptet. Magától kikelt néhány növény a magas díszkáposztám magjából, az ehető leveles kel, csak én tartom dísznek. A magoncok legtöbbje nem is annyira szép, mint az eredeti volt, kevésbé kár megenni. Talán abból is jó lenne az a kaja, úgyhogy írd csak le. Szeretem az ilyen tepsis dolgokat, hamar megvan és biztos hús nélkük is jó, legfeljebb teszek rá sajtot, hogy laktatóbb legyen.
Krumplis-káposztás rakottat én is szoktam csinálni: héjában főtt krumplit+fokhagyma szeletkéket vajban kicsit átpirítok (ha nincs kedvem ablakot nyitnyi, vékonyabban szeletelem a fokhagymát és nem pirítom), ráteszem a brokklit, kelbimbót vagy ezek zsenge leveleit és hajtásvégeit, amit előzőleg párolóedényben megpuhítottam. Leöntöm sóval, borssal szerencsendióval ízesített tojásos tejföllel, reszelt sajtot is keverek bele, vagy azt a tetejére szórom. A végén zöldpaprika darabkákat szórok a tetjére, és átsütöm. Majd káposztarépás receptekre is szükségem lesz, még sose ettem, csak a férjem kóstolta egyszer.
Én még soha nem hallottam olyat, hogy tökmagot megmosni. :) Pedig régebben jeles töktermelők voltunk, mi is faltuk, meg árultuk is. A magot étkezési célra sem mostuk még soha. Megszárad, megsül, és már nincs is rajta semmi.
Jól néznek ki. Elég nehezen állnám meg, hogy föl ne faljam a tököt és a sült fokhagymát, mielőtt még leves lenne belőle. Lehet, hogy majd kipróbálom a húsleves nélküli változatot némi darabos tököt bennehagyva. A férjem nem szereti a krémlevest. A cékláról írhatsz bővebben is. Legtöbbször héjában megfőzöm, meghámozom és minden további előkészítés nélkül megeszem szendvicshez, krumplihoz, vagy csak úgy magában. Krumplival vegyes salátát szoktam még csinálni belőle nyers hagymával, héjában főtt krumplival mustáros tejlföl öntettel. Legutóbb meg krumpli és hagyma helyett konzerv kukorica volt benne. Idén két rekesszel termett, jól jönne még némi változatosság.