Ez megint csak nézőpont kérdése. Szerintem meg az az eszmefuttatás hülyeség, hogy Ivan Rakitic nem játszhat a horvát válogatottban (annak ellenére, hogy horvát), mivel Svájcban született, és utánpótlás és klub szinten sohasem focizott Horvátországban.
Hála Istennek, a nemzetközi labdarúgó szervezetek sem akadályozák mindezt meg!
az egy dolog, én most éppen csak felhívtam a figyelmed rá, hogy nyilvánvaló hülyeséget mondtál, ha ezek után csak ütögeted a füled, mint Emese a reklámban, akkor nem tudom, minek írsz fórumra egyáltalán.
Ez úgy könnyű, hogy a nyugati klubok lerabolják 7-10 éves korban a tehetséges keleti játékosokat (csak mert ott több pénz van), hogy aztán később akár a nyugati válogatottakban is játszanak, mert szerinted ők már az eredeti válogatottjukban innentől kezdve nem játszhatnak.
Számomra jogilag és erkölcsileg megakadályozni, hogy egy albán az albán válogatottban szerepeljen, függetlenül attól, hogy hol született vagy hogy hol kezdett el focizni, továbbra is nonszensz.
Mindezt főleg annak tudatában, hogy a nagy nyugati ligák csapatai lassan már csecsemő korban "kereskednek" a játékosokkal.
A mai világban ez az egész már szinte követhetetlen. Akkora az emberek vándorlása országról-országra, hogy az egész értelmét vesztette. Itt van példának a mai Svájc-Belgium. A belgák "nem belgái" Benteke (Zaire) kivételével mind Belgiumban születtek. A svájciaknál viszont..hát...van legalább 7 játékos a keretben, akik a nevük alapján nem igazán echte svájciak, viszont ők már ott születtek. Ezen felül 2 kameruni, 2 koszovói, 2 macedón, 1 elefántcsp., 1 zöld-foki köztársasági meg 1 kongói születésű. Ezek közül a volt jugók gondolom gyerekkorukban kerültek oda a háború elől menekülve. Az afrikaiak meg fene tudja mikor. Na most ez a 16 (7+9) svájci melyik válogatottban kellene hogy játszon?
ez elég ritka, az albánokra, bosnyákok stb. vagy kisgyerekként jöttek el az anyaországból, vagy már Nyugaton születtek.
"A logikád mentén a bosnyák válogatott valahol az azeri/moldáv szintjén lenne, mert a játékosaiknak a 95%-a nyugateurópai ország kezdett el focizni. Ugyanez igaz az albánokra, és a többi délszlávra is."
na és? mi is rosszul állunk a mostani kijutás ellenére, sajnál minket ezért valaki, vagy mi? majd mi is várhatunk az Angliában kinevelt fiatalokra, juhé, itt a megoldás, a Szakma megmenekült.
"Ezek alapján szerinted sokkal jogosabb lenne ha a holland válogatottban mutatkozna be (ahol részben nevelkedett)"
Viszont adódik ebből kifolyólag jó néhány homályos dolog!
Hány éves kortól számít egy gyerek egy klub (ország) neveltjének?
Hány éves korig számít egy gyerek egy klub (ország) neveltjének?
Hány évig kell játszania egy klub utánpótlás csapatában, hogy annak a klubnak (országnak) a neveltje legyen?
Mi van akkor ha több országban nevelkedett?
"igazolgatásra már ott a klubfoci, ha az albán válogatott Svájcból válogat, akkor tényleg megszűnhet a válogatott foci."
Az albán válogatott albánokat válogat. Az egy másodlagos dolog, hogy azok akkor éppen Svájcban élnek. Nem hiába nevezik nemzeti válogatottnak!!! Attól még, hogy valaki Svájcban születik, vagy ott nő fel nem feltétlenül lesz (német, francia vagy olasz ajkú) svájci.
A logikád mentén a bosnyák válogatott valahol az azeri/moldáv szintjén lenne, mert a játékosaiknak a 95%-a nyugateurópai ország kezdett el focizni. Ugyanez igaz az albánokra, és a többi délszlávra is. Például a horvátok 2008-as sikeres menetélésében (három csoportgyőzelem, és egy tizenegyesekkel való bukta a negyeddöntőben a törökök ellen) a meghatározó emberek ugyancsak nem Horvátországban nevelődtek és születtek: Rakitic (Svájc), Robert és Niko Kovac (Németország), Klasnic (Németország), Petric (Svájc), Simunic (Ausztrália),... Ez a sikeres csapat akkor nem is számít a horvát foci sikerének?
De, hogy legyen egy magyar vonatkozása is, itt van például Otigba. Nigériában született magyar anyától és nigériai apától. Focizni Magyarországon kezdett el, de 16 évesen Hollandiába igazolt, tehát részben magyar, részben holland nevelés?! Nigériában nem focizott. Ezek alapján szerinted sokkal jogosabb lenne ha a holland válogatottban mutatkozna be (ahol részben nevelkedett), mintha a nigériai válogatottban (ahol született, de soha nem focizott)?
a klubfociban mindig is voltak igazolások, még amatőr szinten is, most meg országok között is van, nehogy már egy lapra hozzuk ezt a katari kézilabdaválogatott példájával.
a rasszistákat biztos zavarja, hogy a franciák négerekkel nyertek VB-t meg EB-t, de ők annyira hülyék, hogy azt sem látják, azt követelik, hogy az ő országukban kinevelt játékosok más országok színeiben játsszanak.
Szóval: senkinek nincs megtiltva, hogy jó játékosokat neveljen: vagy csak a saját országából igazoljon játékosként, vagy csak a saját nevelt játékosait játszassa, ha 20 évig nincs klasszisa, akkor a Real Madrid takarodjon vissza a BL 1. selejtező fordulójáig, mint a Wales most Bale-el, vagy mit tudom én. De ilyen szabályok hozhatók a végtelenségig. Ki tudja, 20 év múlva a spanyol válogatottban lesz egy női focista is. Miért ne? Furcsa is, hogy az egyenlőség megáll a nemeken belül.
Tehát 2016-ban ne csodálkozzunk már azon, hogy X válogatott (még az orosz putyinista leszbikusokat börtönbe zárató is) zsoldosokat igazol. Lehet nem következetesek az eddig felsorolt példáim a magyar-brazil Leonardo (vagy Leandro...) óta, de rámutatnak a globalizált problémára. És akkor a balkáni válogatottakéba még bele se mentünk. (kb. valaki lehetne eb-győztes szovjetként, oroszként, más jugoszlávként, szerbként, szerb-montenegróiként, szerbként, koszovóiként stb.).
De ezt az UEFA/FIFA által megszabott szabályok részletezik/korlátozzák (a hangsúly pedig mindig talán a korlátozáson van, sose az előírt minimumon). És ha lehet ilyen/olyan szabályt felállítani a válogatottra (X ismerje Petőfit, legyen 3000 szava, apja X legyen, anyja lehet akár Z, csak tudjon legalább egyik Y-ul, és éljenek K-ban legalább 5 éve), akkor bizony lehetne a ligára is, ha X illetőt zavar, hogy Y Z állampolgár (Sowumni, Nikolic; és akkor az adott játékos mentalitásáról [Vass Ádám nagymagyar, nem válogatott, Huszti válogatott volt, most már beleszarok, Gera hitgyülis, stb.] még nem is beszéltem, ez már tényleg messzire visz: Van Gaal a holland folyón a melegfelvonuláson ünnepelte a hollandok vb-bronzát, Benzema nem énekelte a himnuszt stb.), akkor hol is a határ, hogy mi legyen az elfogadható? A keleti klubcsapatok a rendszerváltás óta látják klubjaik megsemmisülését, miközben a franciák az ezredfordulón négerekkel nyertek vb-t és eb-t... bonyolult ez. Vitatkozhatunk napestig, míg véget ér az eb, szúrhatja a szemem a Boateng-testvérpár, Ibrahimovic, Benzema, bármilyen érv előjön ebben a topikban a köv. 1+ hónapban, le tudom csapni, hogy volt már ilyen az elmúlt 30 évben (ez nem vonatkozik arra, ha valaki tizenegyeset hagy ki...). Nincs megoldás, mert a rendszer rossz. Ennyi a véleményem, kicsit hosszan kifejtve fentebb.
mivel senkinek nincs megtiltva, hogy jó játékosokat neveljen, ezért az a normális, ha mindenki annak az országnak a válogatottjában játszik, amelyikben nevelődött. igazolgatásra már ott a klubfoci, ha az albán válogatott Svájcból válogat, akkor tényleg megszűnhet a válogatott foci.
Nikolics tud magyarul, bár is szerintem. Az már egy másik kérdés, hogy a szókincse lehetne nagyobb is. Nyilván, ha magyar iskolába járt volna (és ez által magyar nyelvű könyveket olvasott volna), akkor ez a "probléma" sem állna fenn.
Attól nem lett magyar nálad valaki, mert nem tud magyarul? A nyelv tanulható... mikor tudjon magyarul, a sorozat előtt, vagy az edzőtáborban tanuljon, akkor nyilatkozzon kettőt "magyarul" (megbeszélt kérdések, válaszok...), vagy elég az őszi selejtezőkön (szintén tanulható, több ideje is van, főleg, ha nem itthon játszik/él)? Csak azért kérdem ezt, mert hallom Nikolics interjúit, és úgy beszél magyarul, mint egy kisgyerek. Érti, amit kérdeznek, válaszol magyarul, nem kell tolmács, mégis, mint egy srác, aki 15 évesen az első kérdését hallja egy riportertől (hallottam már ilyet a Sport TV-n egy magyar játékos kapcsán, élő adásban az NB1-ben azzal kezdte a választ, hogy XY vagyok, Z éves, köszönöm a kérdést, ezt és ezt gondolom stb...), ami 29 évesen gáz. Bocsánat, de ennél még Sowumni is jobban tud magyarul. Ami nekem nem is felháborító, csak értem, hogy egy magyar néger tudhat (!) jobban magyarul (nem sportoló magyar négertől is hallottam már egy pesti buszon, és tényleg meg is lepődtem, de utólag már egyértelmű), mint egy anyai magyar szerb, aki történetesen a magyar válogatottban játszik - mert a szerb válogatott nem jut ki sehova? Ez lenne a másik kérdése a problémának, Nikolic játszana a magyar válogatottban, ha 1997 lenne, és a jugoszlávok mennének a vb-re? Otigba a nigériaiak mellett döntött, és beszopta, mert ők nem mennek sehova...
De Saláta Kornél, Garics György sem ugyanaz, mint Otigba... az a legnagyobb probléma, hogy szinte egyénekre lebontható, hogy miért úgy történik egy játékos pályafutása, ahogy. És szinte nem lehet általánosítani, mert a legrosszabb korban vagyunk, hogy ezt megtehessük. De ezt nem is kezdtem volna el, ha nem veti fel valaki más. :)
5-6 éve egy srác leosztott, hogy Puskás nem hős, hanem hazaáruló, mert a magyar után a spanyol válogatottban játszott. :)
Akkor nem értettem, hogy ez most mi? (nem válaszoltam rá, mert szégyenszemre akkor nem is tudtam hogy volt spanyol válogatott is > pedig arról tudtam, fényképes kommentet is írtam (korábban), hogy valamikor az 50-es években a Fradival együtt turnézott Fradi-mezben (!) Dél-Amerikában; tehát ha a mai Kispest-szurkolók számára az kimagyarázható, hogy ő akkor "fradista" volt, akkor később ő "spanyol" volt, persze csak akkor, ha elfogadjuk az ezen csapatok közötti (magyar>spanyol, kispesti>fradista) átmenetet).
Most már értem: a srác azóta külföldön él, és amikor én faterom miatt álltam a szkenneres sorba 2 éve, ő a biciklijét tolva ment a regisztrációs, "múzeumi" beléptető kapu felé, miközben előtte évekig (!) egy momentumát sem adta annak, hogy őt érdekli a magyar foci (csak a zrika szintjén, ahogy azt mondta nekem Puskás kapcsán évekkel ezelőtt személyesen), és én jártam a nem kártyás, kártyás meccsekre, ő sehol sem volt (épp ekkor osztotta Puskást) meccseken, mégis, akkor, annyira határozottan osztotta Puskást, ahogy most mi akarunk igazságot tenni. És senkinek nincs igazsága.Ha egy országban (Brazília) 5 válogatottnyi jó játékos kitehető, akkor mi a teendő? Ha a döntőben Brazília-Svájc jön össze, az elődöntőben Brazília-Brazília B/Argentina B; Svájc D- Svájc jön össze, akkor mi legyen? Szűnjön meg a foci? A sport (a sportnak már a női úszóknál meg kellett volna szűnnie, mert a női gyorsúszó világbajnok a férfi U15 dobogórája se állhat fel)? A Boateng-testvérekkel mi legyen? Nehéz kérdések/válaszok ezek, amikre pont a liberalizmus nem tud választ adni.
Nem hiszem, hogy Neustadter "szakmai értékét" lényegesen növelné, hogy most a 20-as éveinek a végén behívták az orosz válogatottba. Ő e nélkül is többnyire alapember az egyik legjobb német klubban.
Nem örültem volna, ha Leonardo magyar válogatott lett volna (ahogy Suljicnak sem), sőt kifejezetten ellenezném. Például a Lipcsében játszó Orbánnak örültem volna (mivel ő magyar felmenőkkel is rendelkezik, elvégre a magyar válogatottról van szó), de miután kiderült hogy nem tud magyarul, így már neki sem igazán. Azért az legyen már alap, hogy ha valaki magyar válogatott az beszéljen legalább úgy magyarul, mint Nikolics.
Én nem így csináltam volna az oroszok helyett. Mindenképpen vittem volna 4-5 tehetséges fiatalabb (tehát 20-22 éves) játékost, már ha egyáltalán van (az is lehet, hogy nincs, és ezért nem kerültek oda). Belefértek volna. Az oroszok a mostani "öreg" keretükkel sem hiszem, hogy előrébb lesznek, mint ha vittek volna néhány fiatalt. A vb-re nem kell selejtezniük, 2 évük lesz tétmeccs nélkül (leszámítva a konfederációs kupát). Az eb-n meg lett volna nekik a kellő nagy torna rutin. Ignasevichék a vb-n két évvel öregebbek lesznek, pedig már most sem túl fiatalok.
Az angolokkal megítélésével én várnék. Nekik egy 16 csapatos eb-re is kötelező kijutni, nemhogy egy 24 csapatosra.
Ukrajnához sincs köze, de nem is ők honosították. Putyinéknak viszont jól jön most ez a szál.
lehet a törit rágni, az biztos, hogy fociügyileg se Guilhermének, se Neustadternek nincs köze Oroszországhoz, de a brazil "honosulása" már csak azért is őszintébbnek tűnik, mert ő Akinfejev és Lodigin mögött nem fogja halmozni a válogatottságokat.
És ezzel meg is ágyaztál volna annak, hogy Leonardo legyen magyar válogatott (amikor itt játszott, a szar sprottévés (ma már m4-es fos...) 3. Félidőben lenyilatkozta, hogy nem zárja ki a honosítást. Igaz, ahhoz meg kellett volna tanulnia magyarul, lehetőleg az elküldése után nem nem megfordulni 2-3 csapatban 2 év alatt, stb., szóval lehet, hogy próbálsz valami konzervatív álláspontot felvenni, de ez azért nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy vannak szerbek, akik épp most Nikolic magyarságáról vitatkoznak az Index.sr-en (vagy mi a szerb oldal címe, le se szarom hogy van-e ilyen, vagy hogy pont sr a címe, tényleg nem ez a lényeg), hogy a szerb apa, vagy a magyar anya lénye a fontosabb (általános európai nézőpontbál az apáé, zsidóknál épp az anyáé, de ez most tényleg nem lényeg, csak írom, hogy vannak különbségek), szóval észre kell venni, hogy a modern világban a nemzeti entitás már egyáltalán nem számít, és azt kell végiggondolnunk, hogy van-e még értelme ezt a fajta szervezést végigvinni (ezzel a szabályrendszerrel), vagy átgondolni valami újat (pl. lett-e volna-e hasonló kommentháború, ha 1920 után van internet, és az akkor alakult új államok játékosai játszanak új csapataikban; Puskást hányan osztanák az internetes világban, ha a magyar válogatott után a spanyolban játszik), ami eddig elképzelhetetlen volt, és most mégis reális. Nehéz ez.
Mármint nem kifejezetten a válogatottságra gondoltam, hanem úgy összesség az Oroszországhoz való viszonyára. Elvégre egy németnek (akinek a felmenői évszázadokig Orosz Birodalom területén éltek, és annak elég fontos tényezői voltak) csak több köze van egy Oroszországhoz, mint egy brazil idegenlégiós focistának. Ettől függetlenül nem kirívóan egyedi, ha egy-két brazillal állnak fel az oroszok (máshol, és más sportokban ennél sokkal rosszabb a helyzet).
Neustadterról annyit még, hogy szerintem csak azért született Dnyepropetrovszkban, mert akkoriban az apja ép ott játszott, Ukrajnához minden bizonnyal semmi köze sincs (azon kívül persze, hogy abban a köztársaságban született). A kommunista hatalom erőszeretettel telepítette át a nemzeti kisebbségeket (németeket, tatárokat,...) a Szovjetunióban.
Ezt sose értettem. A válogatott rutin mit számít? Hogy most ki az utazó 23, az mit fog számítani 2 év múlva hazai pályán? Hány olyan válogatott van, akik 2 éve kezdték az építkezést, és pont most akarnak robbantani a 2 éve új csapattal (azokat ne említsük, akik nem is álmodtak kijutásról: albánok, északírek, izlandiak, walesiek, pár maradék határeset: MI, román, orosz, török, svéd, meg is van a ~16)? A bosnyákokat mondanám, de épp nem jutottak ki. A hollandokat mondanám, de se ki nem jutottak, se a két éve bronzérmes vb-csapatuk nem lehetne már ugyanolyan friss. Továbbá az angolok pont a vb után lettek jobbak: mármint a selejtezős srácok, akikhez jött éppen Vardy és Drinkwater, akik miatt simán mondanám, hogy jobbak lesznek, de a meccseken mindig találkozik az ilyen előrejelzésekkel a realitás. Ráadásul az angol kapitányát a vb után simán ki lehetett volna rúgni, ehhez képest kivezette őket veretlenül az eb-re, és a Leicester miatt nagy dolgokat várunk tőlük, meg amúgy is.
Továbbmenve (ha az első bekezdés nem lenne elég): az oroszok a vb-n pont annyira tényezők, mint a 94-es vb-n az amerikaiak (akik rendezők voltak): eljuthatnak az egyenes kiesésig (rendezőként a legjobb 16 szinte alap, bár az amerikaiak rendezés nélkül is eljutottak odáig, ha nem tovább), de ne várjuk, hogy felrobbantják a világot, nem lesz nagyobb tüntetés náluk, mint ami most van a franciáknál (rengeteg tüntetés van most az eb előtt a franciáknál, a taxsiok hónapokkal ezelőtt autót is felgyújtottak, reptéri utat zártak le a blokád miatt, ha kellett, tehát nem a magyar posvány jelent meg), ott minden tüntetés le lesz verve, ott nem lesz összeállás a bevándorlók ellen (de nem csak azért, mert ott nincsenek bevándorlók...), tehát egy más világ. Egyébként az olasz szövetségi kapitány szerződése is mutatta, hogy náluk a pénz ellenére semmi értelme a nagy igazolásoknak, a hype-nak, arrafelé ez nem így működik.
És mindezt leírtam anélkül, hogy egy betűt is pazaroltam volna az orosz játékosállományra. Az nem érdemel semmit az elmúlt 2 év alapján. Vagy igen?
én azt látom, hogy az oroszok honosítottak Németországból egy focistát hiányposztra, akinek talán a nagyapja talán a mai Oroszország területén élt, mellékesen odaszúrtak egyet az ukránoknak is azzal, hogy dnyipropetrovszki születésű maga Neustadter.