Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálatok nem reped a Tsunami? Nálam nagyságára akkorák mint a big red-ek de sajnos kocsány felől repkednek főleg az igen nagyok.... Ha így lesz az a 10-15 kg is rajtrohad😰
Kisebb kiszerelést nem tudtam venni csak 1 ha valót, mivel hogy fele megmaradt és ugye a legjobb idő (legtöbb tápanyagot virágzás kezdetén adja) a ledarálásra az most van. Ez már bentmarad őszig...
Ide a felettem levő nagy táblába is ...ha jól láttam ...mustárt vetettek valami brutál sűrűségben ...kb 25 cm sortáv és legalább centinkénti tőtávra . Nem értettem , hogy ebből mi lesz , már kétszer permetezték meg szórták is . Beleraknak egy csomó pénzt majd letárcsázzák . Mondjuk szipolyozzák is a talajt rendesen ráadásul minden eső alkalmával telehordja a falut sárral .
Minden permetezésnek a megelőzést kell( ene ) szolgálnia a gombák elleni is és a rovarok elleni is . Különösen fontos a levéltetvek betelepülését megelőzni és mint az idén oly sok problémát okozott atkákét is . De az érés előtti szívó rágó kártevőket is jobb megelőzni mint utólag permetezni ellenük .
A tsunamival kezdünk majd kb 5-6 nap múlva van az első barackunk .
A másik kérdésre a válasz .... az attól függ , ha az eredeti hajtás jó irányú és kell a magasság akkor azt hagyom ha kifelé akarom irányítani akkor a jó irányba álló másodrendűre . ha megerősödik akkor már mindegy mi volt , az iránya a lényeges .
Jól gondolom, hogy virágzásban monília ellen megelőzésképpen? Virágzás után szintén megelőzés miatt, a sok eső, és a lehetséges egyéb gombabetegségek ellen, vagy esetleg azért kellett permetezni, mert kezelni kellett egy betegséget? Ha jól sejtem - főszabály szerint - a gombabetegségeket inkább megelőzni kell, nem szabad megvárni tüneteket, de a rovarölőknél inkább a "tünetek" után kell permetezni!? Igyekszem jövőre egy "növényvédelmi tervezetet" összeállítani magamnak..
Emellett a metszéssel próbálkozom, műtrágyát szórtam tavasszal, ősszel megpróbálok szerves trágyát szerezni. Marha trágyát nem biztos hogy tudok, ló, vagy disznó trágyát könnyebb szerezni.. Ez a téma is érdekelne, csak nem biztos, hogy helye van ebben a fórumban.
Szerettem volna már kérdezni hogy a csúcson levő hajtást hogyan szoktad alakítani, lévén elég sok másodrendű hajtás is elindul rajta? A másodrendűeket levágod és hagyod a teljes hajtást hosszában? Vagy egy alkalmas állású másodrendű hajtást meghagysz, és felette levágod? Vagy az első másodrendű hajtás alatt az elsőrendűt elvágod? Ez olyan dilemma nekem, hogy mi a jó? Vélhetően vegyes és már nagyon kellene metszenem ezeket.
Virágzás előtt réz virágzásban és utána is tebukonazol és kaptán . Volt hogy egy hatóanyaggal permeteztünk volt hogy kombinálva . Eddig 5 permetezést kapott lassan kezdjük a szedést kb 10 nap .
De azt tudni kell hogy egy egészséges jó kondícióban levő ültetvény nem csak a növényvédelem ( fújás ) miatt van hanem vannak még más munkák is amelyek hozzájárulnak a sikerhez .
Nem egy fújáson múlott . Sok éves tapasztalaton alapuló gyakorlattal megoldható a kajszi növényvédelme még ilyen körülmények között is . Kész tervet nem lehet adni ez ügyben mert nálad nem biztos hogy akkor esett és annyi mint nálam .
Persze hogy nem, de 2 hetente illik. Aki csak a tavaszi lemosóra bízza az egész évet, az sajnos szembesül azzal, hogy ez így kevés lesz. A sztigmia pedig mint már írták többen, abból adódik, hogy elhalt száraz ágak, gyümölcsmúmiák vannak a fák, amelyek folyamatosan termelik a gombát, és fertőzik a leveleket és gyümölcsöt. Tehát az első, hogy ezeket el kell távolítani. Utána sokkal kevesebb lesz a gond.
Gondolom ez az esős tavasz még azoknak is feladta a leckét permetezés szempontjából, akik nagy rutinnal bírnak, végül is nem fújhat az ember megelőzésképpen minden 2-3 napos eső után gombaölőt!