Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Igen, csak a sajmeggy alkalmatlan erre a koronaformára. A sok hajtásnövekedés miatt szinte lehetetlen kezelni. Körténél sem lehet egy méterre rakni a vadkörte alanyt. Ezeket a koronaformákat intenzív körülmények közt alkalmazzák törpésítő alanyok használatával.
Az ültetvények átlag életkora ennél az intenzív termesztésnél 10-15 év.
Olaszországban élőben is volt alkalmam megnézni, de ott a hagyományos alanyokat nem használják. Náluk már az iskolában úgy nevelik a fákat, amiről a vevővel megállapodtak.
Ott először eldöntik mit akarnak telepíteni milyen művelésmódot választanak és ez alapján rendelik meg a fákat, nálunk sajnos ez csak álom. Visszatérve a szuperorsóra, ha lesz türelmed nyári zöldmunkához a gyökérzóna tavaszi rotálásához talán sikerülhet. Ezért írtam a kitartást hozzá.
Államilag elismert cseresznye fajták: Aida - Alex - Carmen - Bigarreau Burlat - Germersdorfi 45 - Germersdorfi 3 - Hedelfingeni óriás - Katalin - Kavics - Kordia - Linda - Margit - Münchebergi korai - Paulus - Petrus - Rita - Solymári gömbölyű - Sunburst - Stella - Szomolyai fekete - Valerij Cskalov - Van - Vega - Vera
Érdi nagygyümölcsű meggyMaliga Pál állította elő. A 'Hankovszky korai' meggyfajta szabadmegporzású magonca. Ültetvényekben és házikertekben még megtalálható ez a június második hetében érő, friss fogyasztásra kiválóan alkalmas korai meggy. Gyümölcse különlegesen tetszetős, mérete nagy vagy igen nagy (6-7 g), a megszokott meggyíznél kevésbé savas, emiatt ipari feldolgozásra és exportra nem tartották alkalmasnak. Fája erős növekedésű, jellegzetes "cseresznye habitusú". Önmeddő, s az üzemekben tapasztalt gyenge termőképességében döntő szerepet játszott az, hogy pollenadójának az eltérő virágzási idejű 'Meteor korai'-t javasolták. Egyes üzemi szakemberek szerint méltatlanul szorult ki a szaporítható fajták listájáról, mert hazai piacon nagyon jól értékesíthető, s befőttnek is alkalmas. Brózik szerint legjobb pollenadója a 'Germersdorfi óriás 3'.
Piramis: Korán, Június első napjaiban 2-4 nappal a Meteor korai előtt érik. Gyümölcse nagy, héja és húsa kármin piros, közepesen festőlevű. Magja nagy, kocsánya teljes érésben szárazon válik le a gyümölcstől. 2-3 hétig a fán tartható. Fája középerős növekedésű, ágai meredeken felfelé törnek. Mivel termését nyársakon hozza, felkopaszodásra nem hajlamos. Intenzív ültetvények létesítésére is alkalmas. Öntermékenyülése 5-8 %-os, de mértéke további vizsgálatra szorul. Jó pollenadói: Katalin, Germersdorfi 3, Linda, Carmen, Margit. Az Érdi Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht szabadalmaztatott fajtája.
Éppen ez az! Olyan kellene (esetleg 2-3 fajta) amelyiknek nem csak a végálló rügye hajt ki. Ugyanis ki szeretném próbálni meggyel is a füzérorsót és ott fontos az alsó 1-3 rügyre visszametszés (2-4 cm-en belül).
Azt tudom, hogy a meggyfajták közül sok "felkopaszodik" vagyis csak a végálló rügyek hajtanak ki ezeket váltómetszéssel vissza kell ifjítani az elágazásoknál.
Ez igen! Rajtad a tél se fog ki. Különben a meggy is ide tartozik, mint savanyú cseresznye. Ha ismered a meggyeket tudnál olyan fajtát ajánlani, amelyik nem olyan csűngős? Pontosabban a termés után a hajtáson alul is maradnak hajtó rügyek.
Ez viszont már biztosan cseresznye, annyit emlegeti a 'cherry'-t. Nem is egy, hanem egyenesen négy fajta egy fában. Kíváncsi lennék nagy korában a koronájára!
Majd rákeresek a stellára, hogy milyen.A kertben régen is egy fa volt(ismeretlen fajta)cseresznyéből és az rendesen termett, de aztán gondolt egyet és 2 év alatt kiszáradt.Locsolással nincs gond mert "végtelenitett" kutam van 1.5 gyürű viz de nem lehet kiszivatni mert valami ér van ott Igazából nekem az a lényeg, hogy szép nagyszemű legyen és ne foglaljon sok helyet maga a fa.Köszi mégegyszer!
Légyszíves írd meg /priviben/,hogy rakod fel a videókat.Nekem mostanság a képfelrakás is problémás ,a nagyot ugye alapból nem rakja fel,a kicsinyítettet meg nem találja...
Nem a nemesen múlik, hanem az alanyon, hogy mennyire bírja a homokot.
Milyen mélyen van a „vakoló” homok?
A Katalin hosszú tenyészidejű fajta, ennél a fajtánál már gondot okoz a csapadék hiány.
Linda, Carmen koraisága miatt jobban viseli kora nyári csapadék hiányt, mert addigra a termést már leszedted. Na nem a múlt évre gondoltam a csapadékkal kapcsolatban.
Majd, ha nagyon szükséges, locsolod. De ha takarod a töve körül, akkor nem szárad ki a homok. Ültető gödörbe meg egy kis szerves anyag, hogy jobban nőjön.
Köszönöm! Már csak annyit, hogy a homokot melyik birja legjobban?50 cm homokos talaj után szin homok van.(vakoláshoz kiváló)nagyszemű fajtát keresnék, kereskedésben a Katalint javasolták
Kialakítása mennyire bonyolult?Mert az alapvető dolgokkal tisztában vagyok, de nincs az ismerőseim körében szakavatott ember tehát csak magamra számíthatok.