A fóliába nem mentem be, de egy hasadáson bedugtam az objektívet. Ilyen most belül. Az üvegházban egyre ritkulnak a saláták, lehet, hogy el kell helyezni valami sörcsapdát. Le vannak harapva a növénykék. Ami megvan, szép.
Végre rendesen kiolvadt a fátyolfólia, szedtem káposztarépát. Az összhatás az ágyásban nem rossz, néhány levélen látszik némi fagyás. Alapjában véve nincs semmi bajuk. Már eszem is, amit a kiszedettekből főzetem. Gyorsan puhul, úgyhogy Százszorszép (más néven Rioja) krumlival főztem együtt, az is hamar fő (és kicsit szét). Az egészséges leveleket is belefőztem.
Lefényképeztem az üvegház kilincsünket. A mienk egy széllelbélet acélszerkezet. El ne kiabáljam, de most még működik. Megtanultam, hol kell megnyomni az ajtót, hogy becsukódjon, a cuccokat a kezemben ügyesen csoportosítom.
még tavaly év vége felé olvastam (azt hiszem Nóra írta), hogy az üvegház ajtajának kinyitása problémás, ha tele a keze...
Ha azóta még nem született megoldás, küldök képet egy megoldásról, aminek nem tudom mi a szakszerű elnevezése. Az ajtórészen nagy csapágygolyó, a félfa részen a negatívja. Így könnyű : ha tele a kéz, akkor vállal, könyökkel vagy bármely "kéznél levő" testrésszel :-)), ki lehet lökni és vissza is. Ha kicsit visszapattan akkor még egy nyomás és a helyén van.
Hát az egyiket kétszer is sikerült feltölteni, de törölni egyszer sem :-)
Nyersen szeretjük enni a salottahagymákat. Csak tovább tart megpucolni, mint a vörös meg a lilahagymát. Van egy fajtánk, az egészen apró, abból a legtöbb a végén komposztra kerül, amit nem ültetek vissza, mert amíg van nagyobb, nem vacakolok vele. Csak pont az kukacosodik a legkevésbé, azért tartom (Meg fajtagyűjtemény jelleggel). Egyébként 2 fajtát azoktól az ismerősöktől kaptunk, akiktől a káposztarépa magot. Tegnap a férjem hivatalosan járt az Őrségben, és meglátogatta ezeket az ismerősöket. Kaptunk erre az évre is káposztarépa magot, vethetem korábban, mint tavaly. Aztán már lesz saját mag.
Azért is írtam utánna, hogy érdemesebb ültetni. nekem az új kertemben nincs, a régiben volt, de amikor azt eladtam még nem érett, be aztán ottmaradt. De annyiféle hagyma van még. Most az idén a tefajta emeletesekre leszek kíváncsi. Szeretem a sonkahagymákat, lila, és gyöngyhagymákat. ezeket magról vetem.
Fajtától is függ, mennyire csípős. Van laposabb és hosszúkás is, a színük is lehet többféle, tényleg kisebb, mint a vöröshagyma. Pici körtealakú paradicsomból volt piros és sárga is, a piros jobb ízű volt.
A salottahagymának még nem láttam a magját gazdaboltban. Külföldön árulnak magot, pl. http://seeds.thompson-morgan.com/uk/de/list/onions/2 Németeknél is lehet több helyen kapni. Én mindig a hagymákat ültetem vissza, eredetileg ismerősöktől kaptuk ill. Grazban a piacon vettük. Van több fajta. Sajnos az nálunk nem egészen úgy van, ahogy idézett hozzászólásod előtt Zsebi írta, hogy sose kukacos. Nálunk elég sokat tönkretesz a hagymalégy. Viszont ami fölszedés után pár héttel még nem rohad el, az tényleg nagyon jól tárolható. Némelyik fajta növeszt magszárat, csak hamarabb kiszedem, mint ahogy beérik. Annyi más magot szoktam vetni, hogy erre már nem marad energiám, úgyhogy nem szoktam megvárni, hogy beérjen.
Madáreleségen kívül. Minden olyan ételhez köretként, amihez rizst vagy tarhonyatésztát eszünk. Ízesítve teszik rétesbe tölteléknek. pirítva tésztához, mint a grízes tészta. Én nem igazán szeretem, de apósomék eszik, ők esküsznek rá. Valamikor régen a hurkakészítéskor, a májas hurkához is ezt tették a pépbe. Egyébként rősrégi étel, az ún. kásaételek csoportjába tartozik. Úgy ís hívják az idősek, hogy köleskása.
Szerintem komolyabb gazdaboltokban biztos lehet kapni.
A sárga paradicsom egészségesebb voltáról nem hallottam. Mitől lenne egészségesebb? Számomra a paradicsom az piros. Legfeljebb egy különlegesség. Mint a fehér padlizsán, stb...
Kedves CBNora! Hónapok óta vadászom, vajon hol tudnék hozzájutni salottahagyma maghoz. Ha idén sem tudok szerezni, ritka bénának fogom magam érezni. Ez laposabb és kisebb, mint a vörös és nem csípős ugye? (csak hogy uarra gondolunk-e). Szeretnék még ültetni idén sárga paradicsomot is. Égre-földre kutatom, de ezt sem lelek. Pedig azt mondják az sokkal egészségesebb, mint a piros, csak nem éri meg termeszteni, ezért Mo.-n nem forgalmazzák. Aki tudna beszerzési forrást, kérem jelentkezzen!
Köszi a tapasztalatmegosztást, pedig szívesen kipróbálnám, az valóban igaz, hogy ha a boltban olyan nagyon kinyíltat veszek, az is nagyon potyog lehet, hogy itt van a " kutya" elásva.
Ha kapnék vetőmagot, szívesen kipróbálnám azért, vagy gondolod, hogy a száraz bolti fürtből pár magot elvetnék ,lenne belőle valami?
Ma +2 fok volt, végre kiolvadt a fólia bejárata. Kiszellőztettem, kicsit meglocsoltam, bár nem volt különösebben száraz. Csak ki tudja, mikor jutok be legközelebb. A saláták zömmel élnek, egy vált le a gyökeréről, azt kidobtam, egyet meg vissza kellett ülteteni, mert felfagyott. Gombabetegséget még nem észleltem. Szedtem egy nagy csokor petrezselymet, finom édes volt, már be is faltam. Versegi H. Oszkár, a szobamacska pedig végre ehet egy kis friss zablevelet. Nagyon vágyott már a fűre, de a hó alól nem tudtam szedni, amit bent vetettem, az meg nagyon lassan kel.
Eléggé elcsodálkoztam, hogy képesek pénzt kérni a magjáért. Gondolom, nem nagyon kapkodják, valószínű, hogy a németeknél is nő. De szöget ütött a fejemben a dolog, mindenképpen megkóstolom. Csak sokat nem nyerünk vele, mert erősen fagyérzékeny gaz, mikor ez nő, tényleg van már sok más, ami valószínűleg mind finomabb, ősszel meg ez fagy le először.
Hát így látatlanban elég nehéz megmondani. Sokszor elég siralmasan néznek ki ilyenkor a saláták, aztán egy részük megmarad, egy részük nem. Fotód nincs róluk?
Kaptam téli vajsaláta palántákat novemberben, el is ültettem. Most elég lehangoló látványt nyújtanak, minta kifagytak volna. Remélhetem, hogy feléled és hajtani fog?
Úgy kell kiszedegetni, hogy 15-20 cm ként 1-2 db benne maradjon, és korán elvetni. A Jégsaláta az melegebben is később magzik fel. Másodvetésre és nyárra a tépősalátaféléket javaslom, igaz ezek nem fejesednek, de folyamatosan szedhetők, és vethetők. Amit kérdezel, hogy mi van ha... nem tudom. Ki kell próbálni. Nem veszítesz semit. Vagy sikerül, vagy nem. Tudod, egy szer már írtam, a kertezés is állandó kísérlet. Kétszer egyforma semmi sem lesz.
A Nansen az nem répa? De mi történik, ha valaki pl. ezt a május királyát veti mondjuk novemberben? Nekem ahogy semmiböl, a salátából se szoktak fejek képzödni. Úgy teszek ahogy il írta házikertröl. lassan elfogy, de az utódlással probléma szokott lenni. Mßég nem találtam olyat, ami a nyarat szereti. Bár nekem a jégsaláta elég jól beválik, azt elég sokáig lehet vetni és finomabb is. van olyan saláta ami pl. másodvetésként müködik?
Nekem áttelelőben a Nansen's Nordpol (vagy csak egyszerűen Nansen) vált be. Sajnos nem mindig lehet kapni, tavaly és tavalyelőtt a Farmerexpon vettük egy szlovén cégtől. Korábban Hermész boltban vettem.
Lehet kapni Téli vajfejet, van aki szerint jó, nekem eddig két év alatt összesen 1 fej lett, mert nem kelt ki.