Ősszel nem szedtem fel a nyamvadt kelkáposztákat. És milyen jól tettem! Szombaton szedtem belőle, túlélték a kéthetes -3 átlag fokot, a hétvégi 11-et, takarva nem voltak. Már meg is főztük.
Tényleg, egyszer és is úgy jártam, hogy bent vetettem salátát, és nem kelt ki. Aztán kiraktam hűvösre, és elkezdett kelni. Van egy fűtetlen szobánk, talán ott most még elég hűvös van, vagy kicsit később az üvegházban is jó lesz. Az őszi vetés még él ott, bár eléggé megritkult, gyanúsan egy sávban, mintha kiették volna. Két sziklevelük és egy lomblevelük van, most nem nőnek, de megvannak. Zellert nem vetek, nem szeretem, és eddig a férjem sem hiányolta, ahogy a spenótot sem.
Jó kertészkedést az újévben is mindenkinek. Kint nem igazán kertezős a z időjárás, de ez ne riasszon vissza senkit, mivel lehet az új terveket kigondolni, beszerezni a magokat, és főleg KERTEZNi. Igaz bennt a lakásban, de el lehet kezdeni. Virágládába laza virágföldkeverékbe, melyet komposzttal dúsítunk lehet vetni a zeller palántának valót. Ennek a kiültetésig sok időre van szüksége. El lehet kezdeni a fejessaláta palántjainak vetését, ha valaki fólia alá akarja palántázni, de vigyázni kell, mert a saláta nem szereti a meleget, lehet, hogy ki sem kel, vagy megnyúlik.
Van fóliám, de bentre vetem muskátlis hosszú ládákba, a szélfogóban nem megy a radiátor, elég hideg van, és amint jobb lesz az idő mindennap kiteszem őket edzeni, eddig (3 éve) mindig sikerültek. Március végén ha minden jól megy már lehet őket kiültetni, január közepén szoktam vetni. Nagyon szeretjük a Kobak-ot, nagyon jó izű saláta.
Hol veted el? Van üvegházad, vagy szobában? Én is szeretnék idén salátapalántákat nevelni, az áttelelőből kevesebb van a szokásosnál. Azt hiszem, picit még várok, remélem, a fóliában levőkből lesz korán. Sajnos már rég nem láttam őket, össze van fagyva a fólia, nem tudok bemenni. Elég nedves volt ültetéskor, ebben a borús időben valószínűleg nem szárdtek ki, ráérek locsolni, ha melegebb lesz.
mindenkinek boldog új évet kívánok. Habár tombol a tél, mi már nemsokára vetjük a kislányommal a Kobak saláta magot. Ti hogy szoktátok csinálni? Mi minden év januárjában vetjük el, hogy márciusra használható palántáink legyenek.
K. CBNora! Letöltöttem a krumpliismertetődet a TVN-ről, és nagyjából át is néztem. (Majd a tavasz közeledtével még folytatom, ha új krumplifajtákat látok a környező boltokban.) Köszi! Figyeltem az Agriát, ennek elég nagy méretet írnak, a Desirée-nél nagyobbat, az én Ismeretlen Sárga Krumplim pedig elég kis szemű. Igaz, csapadékos évben sokkal szebb, mint idén, viszont olyankor a Desirée is még nagyobb, tehát az arányok állandóak. Az enyém alatt rengeteg apró szem van, ezért nem tud megnőni jobban. Nem is tartanám, ha nem ez lenne a legjobb ízű fajtám.
A legközelebbi aszalásodnál vagy szárításodnál, legyen az akár gyömölcs vagy zöldség, javasolom, hogy a felaprított darabokat forgasd meg 1%-os só oldatban,
csorgasadd le s ugyanúgy aszald mint egyébként.
Ez a minimális só mennyiség visszatartja a rovarokat az aszalványtól az ízét
Nyár végén, amikor leért az alma, a hibásakat megmostam, megpucoltam, felszeleteltem, és kiszárítottam. Régi háromszárnyú ablakokhoz való szúnyogháló kerettel, terítettem rá szimpla gézt (vékony ritka szálú, szellőzik), rá az almaszeleteket, és egy másik szúnyoghálót rátettem. Amikor a szeletek kiszáradtak befőttesüvegbe tettem. Egy dolgot nem tettem meg. Mielőtt üvegbe tenném, sütőbe be kell tenni pár percre 100 fokon. Ugyanis némelyik üvegben ilyenkorra kikelnek a peték. Pedig látszólag egy bogár sem férhetett az aszalódó gyümölcsszeletekhez.
Békés Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Sajnos csak egy elég nyeszlett példányról van képem. Rá is kereshetsz Google-ban, biztos találsz jobbat. Májusi kép, estleg majd lefotózhatom a mostani fiatal növényeket is a hóban.
Köszönöm a tartalmas válaszod! Igen a szára levele a sérülés helyén a kutyataj félékre jellemző nedvet szivárogtat s eléggé formás növény, olyan mint egy mini fa.
Nálunk egészen biztos, hogy legalább tízévnél jóval régebben hozhatott magot.
Remélem jövőre is kelni fog, és akkor meghagyom, bevonultatom a ritka disznövények osztályba. Vadonban még nem emlékszem, hogy láttam volna.
Az egy kutyatej faj, Euphorbia lathyris, magyarul azt hiszem, nagy sárfűnek hívják. Több helyen olvastam, hogy elűzi a vakondokot, de azt is, hogy mégsem. Nálunk egy szép fejlett példány tövébe jó nagy kupacot túrtak, úgyhogy én nem nagyon bízom a riasztó hatásában. De mutatós növény, ahol nincs útban, meghagyom. Egyébként kétéves, a képen látható növények jövőre fognak virágozni (ha ki nem húzom, ez majd jövőre kialakul), utána elpusztulnak. Sok mag még a szétszóródás évében kicsírázik, ezek a növények is az idén virágzottak magoncai. Ezek szerint, ahogy írod, el is fekszik a magok egy része, ezt még nem tudtam kitapasztalni, nem régóta van ilyan növényünk. Tetszik, hogy olyan hihetetlenül szabályosan nő, és jópofán pattog, mikor lövöldözi a magjait.
Ismered azt a nővényt, amely a második képed előterében látható /a háttérben is van néhány/? Nálunk is kel belőle évente néhány /egyre kevesebb/, de mindig kihuzkodom. Már hosszú évek óta nem hoz magot, mégis kel.
A nagyanyám szerint vakondűző hatása van. Én sajnos ezt nem tapasztaltam.
Te hallottál erről, vagy más célból hagyod meg? Egyébként szép is.
Ha jövőre is kel nálam, hagyok felnőni, magothozni egyet-kettőt.
Ma befejeztem a veteményessel kapcsolatos munkákat. Tegnap a fóliában leszedtem a maradék paprikákat, kihúzkodtam a növényeket és beültettem a helyükre a saláta palántákat. Ma bedogdostam a saláták közé 1 kg lila, 1/2 kg Stuttgarti dughagymát és az emeletes hagymák sarjhagymáit újhagymának. Egy ágyást üresen hagytam a tavaszi reteknek. Tavaly a saláták több, mint a fele tönkrement tavaszra. Gondolkodom, ne permetezzem-e le őket Cuproxáttal, ha jön egy borús, enyhe idő. Ártani talán nem fog. Annyiban jobbak az esélyeik, mint tavaly, hogy könnyebben tudom szellőztetni a fóliát, tavaly elég idétlenre sikerült a bejárat. 1. A leszedett paprikák 2. A fólia ma délben. A zsalukő darabon volt a fűtőventillátor. Az időkapcsolót átköltöztettem a teletetőbe, most már ott kell majd éjszakánként fűteni.
Nőstény macskáink vannak, az idejárogató meg kandúr, és nem mernek kikezdeni vele. A különböző nemek egymástól függetlenül osztják fel a terepet, tehát egy adott udvarnak mindkét nemből van gazdája.
Úgy látszik, nem elég harcias a macskátok. A mi babusgatni való, szelíd kis gombóc Mackónk minden más macskát kiver a kertből, még a nála sokkal nagyobbakat is. Kutyánk nincs, elintézi egyedül. Mióta velünk él, eltűnt az összes macska a kertből, akik eddig hozzánk jártak.
Nem is akkora résre kell gondolni, amin bejön az egér, 1-2 milliméter elég a szélnek, hogy átfújjon egy ilyen pici építményt. De konkrétan emléxem, hogy tavaly láttam ott fél centinél nagyobb réseket is, asszem, üveglapok között a tetőn.
Láttam már néhány fóliával turbózott profi üvegházat, sík- és buborékos fóliával is, és kivétel nélkül belül volt a fólia, nekem sem jutna eszembe kívülre tenni.