Igen, még ha marad, jövőre is. Esetleg, hogy biztos legyen vessed kettessével őket, aztán vagy meghagyod, vagy áttűzdeled, vagy kidobod. A korai fajtákat válasszad elvetni minden növényből. A babnak mi a neve?
Egy éve lelkesen belevetettük magunkat a konyhakertbe, és ahhoz képest, hogy mindenféle okokból félig-meddig foglalkoztam (nagy bánatomra) a kerttel, egészen szép lett minden-kivéve a káposztákat, mert azok leveleit lukacsosra legelte "valaki".:). Éppen most olvastam vissza az akkori kérdéseiteket-válaszaitokat- megintcsak tanulságos mind... A félig-meddig kertezés miatt elmaradt az őszi ásás. Kérdés: ha most ásunk, akkor hogyan lesz abból földkupacok-rögök helyett finom, porhanyós föld? Vagy esetleg ne is ássunk már? És. Ásás előtt érdemes-e gyomirtózni? Mert ha igen, akkor -míg az irtószer hat, újabb 3 héttel később lehet ásni. Az előző évi fóliasátram- kínai ipar alumíniumcsöves terméke, ráadásul szögletes- vitorlává változott, a csövek a szélben meghajlottak. Szerintetek ilyen gyenge csövekkel érdemes-e tovább kísérletezni, vagy esetleg fogjuk fel tanulópénznek és építsünk hagyományosat? Uccsó kérdés-egyelőre:) A fátyolfólia mire való????
Csak szólok, hogy aki kis üvegházba, fóliába márciusban akar kiültetni paradicsomot, paprikát, itt az ideje a palántanevelés elkezdésének. Lehet közvetlen egyesével elvetni a magot az edénybe, egyesével, esetleg ikertőnek. A keléshez 18-20 fok kell. Ezután óvatosan, alulról öntözve nevelni a palántákat.
De de, épp azt írtam, hogy ezek nem maradhatnak ki a kertemből !!!
Én is permetezés nélkül szeretem a kertészkedést, azonban a dög bagolylepke néha olyan tömegével jön (száraz nyáron) hogy muszáj, de ez is csak Bac. thuringiensis készítmény lehet, tehát bio !!!
Igazad van,én is tapasztaltam már, hogy amikor a képeket nézegettem, sokszor szebb minden, mint a valóságban. A paradicsomot nehéz permetezés nélkül egészségesen megőrízni, de én inkább nem permetezek, annyi mindíg van amennyi nekünk kell. Nekem az a baj, hogy kicsi a helyem, de mégis sok fajtát akarok paradicsomból, és valószínű tul sűrűn ültetem. Amik ritkábban, vagy egyedül vannak, azok sosem betegek. Ezt tudom is, de nem birok ellenálni a választéknak. Palántából így is mindíg háromszor annyit nevelek, mint amennyi kell, így marad az elosztogatás. Pedig még a virágok közé is szoktam "becsempészni" 1-2 tövet. Ne szereted a paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkínit? Nálunk pont ezek a sztárok:)
Szokott lenni, de nem vészes. Védekezni nem lenne érdemes ellene, és inkább nyár vége felé van, mikor már vagy sok a paradicsom, és marad elég, vagy már úgyis mind lerohadt.
Így fényképen tényleg milyen jól néz ki a fóliám, de közben árvízvédekezésnél használt, jó retkes darab volt, elkértük...odaadták, kibírta a szezont, majd elkezdett szakadozni, elfáradt szegény. Nyilván nem az a kimondott fénystabil kertészeti fólia volt.
Mikor megszáradt rajta a sár, a nagyját lesöpörtem, hogy azért még véletlenül se a hajammal törölgessem tisztára.
Lehet, hogy én is kipróbálok valami új ellenálló fajtát is idén nyáron, megtartva fővonalként az eredeti paradicsomfajtát.
Neked meg szokott-e gyűlni a bajod a gyapottok-bagolylepke hernyójával?
Tavaly is, tavalyelőtt is vettünk egy-egy üveg vodkát, hogy majd beáztatom a levelét, hátha lehetne belőle valami citromillatú italt csinálni. Aztán elfogyott a vodka és lefagyott a büdöske. Talán az idén...
Nagyon klassz. Az ilyen sodródások engem se nagyon izgatnak, csak fitftóra ne legyen, más nyavalyákat ki szoktak bírni. Csak nem Tagetes tenuifoliád volt? Használtad valamire, vagy csak dísz volt?
Még így is megtámadta valami levél sodrodás, de eznem okozott visszaesést, vagy komolyabb kárt, lehet hogy csak valami élettani dolog amit később sikerült jobbítani.
Ezek nagyon szépek. És szép nagy igazi fóliád van, nem olyan tákolmány, mint az enyém. Igaz, hogy azt meg könnyű költöztetni. Paradicsomot egyszer próbáltam az üvegházban nevelni, de nem tudom eléggé átszellőztetni, túl meleg volt, nem kötött rendesen termést. Pedig jó lenne, akkor nem rohadna le egy tartós esőzés után. Így csak néhány cserepes, tető alá rakott tövem van vésztartaléknak a szabadföldieken kívül. Idén valószínűleg kipróbálok 2 új fajtát, állítólag ellenállnak a Phytophtorának. Legend és Ferline F1. Tavaly de Bero volt, ami állítólag ellenálló, de nem volt igazán jó ízű, idén nem ültetek.
Inkább Zsebit kéne felfogadnod, csak ő mostanában nem jelentkezik. Leves-kavarás közben azért én se megyek ki, szénné égne, akármannyi vizet is raknék bele.
Tulajdonképp talán a sínen csúszó ajtó lenne kinyitás-becsukás szempontjából legjobb valószínűleg.
Elfogadnálak szakácsnak! Biztos sok klassz kitalálmány zöldséges kaját tudsz "rittyenteni".
Nekem a zöldségek amik egyáltalán nem hiányozhatnak a kertből az a paradicsom, paprika, uborka és a cukkini.
A többi is érdekel mind nevelési, mind evési szempontból, csak még nem olyan kertem van ahova két leves-kavarás közt ki tudok menni gazolni-gyönyörködni stb.
Nálam ez egyik nagy növény tövébe kupacot túrtak. Nem tűnik igazán hatásosnak. De tetszik, és most is, mikor alig van kint valami, ilyen szép zöld. Én decemberben dugdostam a fóliába hagymát, még nem bújt ki. A fokhagyma most kezdi itt-ott kidugni a levele hegyét.
Ma nem volt időm kimenni, mert napközben úton voltam. Remélem hét végére még jó idő marad. A metélő petrezselymeket egyáltalán nem viselte meg a fagy. A zöldhagymákból lehet húzgálni fel. A káposzták is fogyaszthatók.