Madáreleségen kívül. Minden olyan ételhez köretként, amihez rizst vagy tarhonyatésztát eszünk. Ízesítve teszik rétesbe tölteléknek. pirítva tésztához, mint a grízes tészta. Én nem igazán szeretem, de apósomék eszik, ők esküsznek rá. Valamikor régen a hurkakészítéskor, a májas hurkához is ezt tették a pépbe. Egyébként rősrégi étel, az ún. kásaételek csoportjába tartozik. Úgy ís hívják az idősek, hogy köleskása.
Szerintem komolyabb gazdaboltokban biztos lehet kapni.
A sárga paradicsom egészségesebb voltáról nem hallottam. Mitől lenne egészségesebb? Számomra a paradicsom az piros. Legfeljebb egy különlegesség. Mint a fehér padlizsán, stb...
Kedves CBNora! Hónapok óta vadászom, vajon hol tudnék hozzájutni salottahagyma maghoz. Ha idén sem tudok szerezni, ritka bénának fogom magam érezni. Ez laposabb és kisebb, mint a vörös és nem csípős ugye? (csak hogy uarra gondolunk-e). Szeretnék még ültetni idén sárga paradicsomot is. Égre-földre kutatom, de ezt sem lelek. Pedig azt mondják az sokkal egészségesebb, mint a piros, csak nem éri meg termeszteni, ezért Mo.-n nem forgalmazzák. Aki tudna beszerzési forrást, kérem jelentkezzen!
Köszi a tapasztalatmegosztást, pedig szívesen kipróbálnám, az valóban igaz, hogy ha a boltban olyan nagyon kinyíltat veszek, az is nagyon potyog lehet, hogy itt van a " kutya" elásva.
Ha kapnék vetőmagot, szívesen kipróbálnám azért, vagy gondolod, hogy a száraz bolti fürtből pár magot elvetnék ,lenne belőle valami?
Ma +2 fok volt, végre kiolvadt a fólia bejárata. Kiszellőztettem, kicsit meglocsoltam, bár nem volt különösebben száraz. Csak ki tudja, mikor jutok be legközelebb. A saláták zömmel élnek, egy vált le a gyökeréről, azt kidobtam, egyet meg vissza kellett ülteteni, mert felfagyott. Gombabetegséget még nem észleltem. Szedtem egy nagy csokor petrezselymet, finom édes volt, már be is faltam. Versegi H. Oszkár, a szobamacska pedig végre ehet egy kis friss zablevelet. Nagyon vágyott már a fűre, de a hó alól nem tudtam szedni, amit bent vetettem, az meg nagyon lassan kel.
Eléggé elcsodálkoztam, hogy képesek pénzt kérni a magjáért. Gondolom, nem nagyon kapkodják, valószínű, hogy a németeknél is nő. De szöget ütött a fejemben a dolog, mindenképpen megkóstolom. Csak sokat nem nyerünk vele, mert erősen fagyérzékeny gaz, mikor ez nő, tényleg van már sok más, ami valószínűleg mind finomabb, ősszel meg ez fagy le először.
Hát így látatlanban elég nehéz megmondani. Sokszor elég siralmasan néznek ki ilyenkor a saláták, aztán egy részük megmarad, egy részük nem. Fotód nincs róluk?
Kaptam téli vajsaláta palántákat novemberben, el is ültettem. Most elég lehangoló látványt nyújtanak, minta kifagytak volna. Remélhetem, hogy feléled és hajtani fog?
Úgy kell kiszedegetni, hogy 15-20 cm ként 1-2 db benne maradjon, és korán elvetni. A Jégsaláta az melegebben is később magzik fel. Másodvetésre és nyárra a tépősalátaféléket javaslom, igaz ezek nem fejesednek, de folyamatosan szedhetők, és vethetők. Amit kérdezel, hogy mi van ha... nem tudom. Ki kell próbálni. Nem veszítesz semit. Vagy sikerül, vagy nem. Tudod, egy szer már írtam, a kertezés is állandó kísérlet. Kétszer egyforma semmi sem lesz.
A Nansen az nem répa? De mi történik, ha valaki pl. ezt a május királyát veti mondjuk novemberben? Nekem ahogy semmiböl, a salátából se szoktak fejek képzödni. Úgy teszek ahogy il írta házikertröl. lassan elfogy, de az utódlással probléma szokott lenni. Mßég nem találtam olyat, ami a nyarat szereti. Bár nekem a jégsaláta elég jól beválik, azt elég sokáig lehet vetni és finomabb is. van olyan saláta ami pl. másodvetésként müködik?
Nekem áttelelőben a Nansen's Nordpol (vagy csak egyszerűen Nansen) vált be. Sajnos nem mindig lehet kapni, tavaly és tavalyelőtt a Farmerexpon vettük egy szlovén cégtől. Korábban Hermész boltban vettem.
Lehet kapni Téli vajfejet, van aki szerint jó, nekem eddig két év alatt összesen 1 fej lett, mert nem kelt ki.
A fejes saláta termesztésnek ez az "üzemi" módja. Amíg a növény kikel, és kicsi, addig nem foglalja el a termelő helyet. A kiültetés után a növények sor-és tőtávolsága adott, egyforma, elvileg azonos a fejlődés, így egyszerr történhet a betakarítás, értékesítés. Házikertben is lehet alkalmazni ezt a módszertt. benn lakásban neveljük elő a palántát, majd ha a kinti, vagy fólia/üvegházi hőmérséklet engedi, kiültetjük. A fejlődéséhez ilyenkor is szükséges a nedvesség, így ajánlom locsold meg a töveket. Ha helyben vetjük, akkor kell ritkítani, vagy átpalántázni, ha fejes salátát akarunk, mert a fejesedéshez megfelelő tér kell. ez kb 20*20 cm térállás. Ugyanakkor szokták úgy termelni házikertben, hogy az elszórt magból kikelt palántokat hagyják nőni. levesnek, egyéb ételnek szedik, így ritkul, majd a maradék befejesedik. Azért kell különböző fajta saláta, mert fajtánként eltérő a hőigényük. pl az Áttelelő fajtát el lehet késő ősszel vetni, kikel, áttelel és korán szedhető, míg a Május királya tavasz. A még későbbiek meleg hatására később mennek magszárba.
az öszirózsa igénytelen, én magról szoktam vetni, de az elözö éviek is mindig elszórnak valamennyi magot. szép színes, de elég magas, és a szél ide-oda dönti, szálanként karózni meg nem szokott kedvem lenni.
Sziasztok, a salátát miért kell palántázni? Nem lehet mindjárt helybe vetni? Nem tudtam, hogy az összel vetendö saláta más fajta, mint a többi. Mi a neve? Hol kapható? Ezért én "rendes" salátát vetettem az összel az üvegházba, kikelt, de nem fejlödik, üvegesre van fagyva, szerintem a földje is csont száraz, de nem merem meglocsolni.
Abbó a citromosból küldtél. Azt lehet, hogy a terasz környékére teszem nagyrészt, Másik felét meg a kertbe, így ha kereszteződik is nem olyan nagy baj.
Tagetes tenuifoliát szoktam vetni, annak finom citromossütemény illata van, tömött kis bokrai és rengeteg apró virágja. A hagyományos büdöskét nem merem ültetni, mert egyszer a tenuifoliából vettem sötétebb színűt, és nem volt olyan illata. Félek, hogy keveredne a kettő, és hiányozna a finom illat. Azt hiszem, ennek is van riasztó hatása és a levelének az íze is jó.
Büdöskéből van nekem is több fajta, alacsony, magas és tiszta sárga. Én teszem mindenhova, ahol üres hely marad, akár a körömvirágot. A répa, zöldségágyásokhoz meg főleg, mert a gyökerének fonálféreg riasztó hatása van. Egy félreeső helyen a kerthatáron elszórom a magot, és onnan palántolgatom szét. De volt olyan év is, hogy alig kelt ki. pl. tavaly.