Eléggé elcsodálkoztam, hogy képesek pénzt kérni a magjáért. Gondolom, nem nagyon kapkodják, valószínű, hogy a németeknél is nő. De szöget ütött a fejemben a dolog, mindenképpen megkóstolom. Csak sokat nem nyerünk vele, mert erősen fagyérzékeny gaz, mikor ez nő, tényleg van már sok más, ami valószínűleg mind finomabb, ősszel meg ez fagy le először.
Hát így látatlanban elég nehéz megmondani. Sokszor elég siralmasan néznek ki ilyenkor a saláták, aztán egy részük megmarad, egy részük nem. Fotód nincs róluk?
Kaptam téli vajsaláta palántákat novemberben, el is ültettem. Most elég lehangoló látványt nyújtanak, minta kifagytak volna. Remélhetem, hogy feléled és hajtani fog?
Úgy kell kiszedegetni, hogy 15-20 cm ként 1-2 db benne maradjon, és korán elvetni. A Jégsaláta az melegebben is később magzik fel. Másodvetésre és nyárra a tépősalátaféléket javaslom, igaz ezek nem fejesednek, de folyamatosan szedhetők, és vethetők. Amit kérdezel, hogy mi van ha... nem tudom. Ki kell próbálni. Nem veszítesz semit. Vagy sikerül, vagy nem. Tudod, egy szer már írtam, a kertezés is állandó kísérlet. Kétszer egyforma semmi sem lesz.
A Nansen az nem répa? De mi történik, ha valaki pl. ezt a május királyát veti mondjuk novemberben? Nekem ahogy semmiböl, a salátából se szoktak fejek képzödni. Úgy teszek ahogy il írta házikertröl. lassan elfogy, de az utódlással probléma szokott lenni. Mßég nem találtam olyat, ami a nyarat szereti. Bár nekem a jégsaláta elég jól beválik, azt elég sokáig lehet vetni és finomabb is. van olyan saláta ami pl. másodvetésként müködik?
Nekem áttelelőben a Nansen's Nordpol (vagy csak egyszerűen Nansen) vált be. Sajnos nem mindig lehet kapni, tavaly és tavalyelőtt a Farmerexpon vettük egy szlovén cégtől. Korábban Hermész boltban vettem.
Lehet kapni Téli vajfejet, van aki szerint jó, nekem eddig két év alatt összesen 1 fej lett, mert nem kelt ki.
A fejes saláta termesztésnek ez az "üzemi" módja. Amíg a növény kikel, és kicsi, addig nem foglalja el a termelő helyet. A kiültetés után a növények sor-és tőtávolsága adott, egyforma, elvileg azonos a fejlődés, így egyszerr történhet a betakarítás, értékesítés. Házikertben is lehet alkalmazni ezt a módszertt. benn lakásban neveljük elő a palántát, majd ha a kinti, vagy fólia/üvegházi hőmérséklet engedi, kiültetjük. A fejlődéséhez ilyenkor is szükséges a nedvesség, így ajánlom locsold meg a töveket. Ha helyben vetjük, akkor kell ritkítani, vagy átpalántázni, ha fejes salátát akarunk, mert a fejesedéshez megfelelő tér kell. ez kb 20*20 cm térállás. Ugyanakkor szokták úgy termelni házikertben, hogy az elszórt magból kikelt palántokat hagyják nőni. levesnek, egyéb ételnek szedik, így ritkul, majd a maradék befejesedik. Azért kell különböző fajta saláta, mert fajtánként eltérő a hőigényük. pl az Áttelelő fajtát el lehet késő ősszel vetni, kikel, áttelel és korán szedhető, míg a Május királya tavasz. A még későbbiek meleg hatására később mennek magszárba.
az öszirózsa igénytelen, én magról szoktam vetni, de az elözö éviek is mindig elszórnak valamennyi magot. szép színes, de elég magas, és a szél ide-oda dönti, szálanként karózni meg nem szokott kedvem lenni.
Sziasztok, a salátát miért kell palántázni? Nem lehet mindjárt helybe vetni? Nem tudtam, hogy az összel vetendö saláta más fajta, mint a többi. Mi a neve? Hol kapható? Ezért én "rendes" salátát vetettem az összel az üvegházba, kikelt, de nem fejlödik, üvegesre van fagyva, szerintem a földje is csont száraz, de nem merem meglocsolni.
Abbó a citromosból küldtél. Azt lehet, hogy a terasz környékére teszem nagyrészt, Másik felét meg a kertbe, így ha kereszteződik is nem olyan nagy baj.
Tagetes tenuifoliát szoktam vetni, annak finom citromossütemény illata van, tömött kis bokrai és rengeteg apró virágja. A hagyományos büdöskét nem merem ültetni, mert egyszer a tenuifoliából vettem sötétebb színűt, és nem volt olyan illata. Félek, hogy keveredne a kettő, és hiányozna a finom illat. Azt hiszem, ennek is van riasztó hatása és a levelének az íze is jó.
Büdöskéből van nekem is több fajta, alacsony, magas és tiszta sárga. Én teszem mindenhova, ahol üres hely marad, akár a körömvirágot. A répa, zöldségágyásokhoz meg főleg, mert a gyökerének fonálféreg riasztó hatása van. Egy félreeső helyen a kerthatáron elszórom a magot, és onnan palántolgatom szét. De volt olyan év is, hogy alig kelt ki. pl. tavaly.
Nekem az őszrózsa nem igazán szokott sikerülni. De szép a kertben. Ebben az évben, még tervezek mézontófüvet is Miért ne lehetne a kert virágos, színes? Én tavaly még ráncoslevelű rózsát is ültettem. majd ha nagy lesz, jó lesz a bogyója lekvárnak.
Őszirózsát nem próbáltam, nekünk a körömvirágon kívül pillangóvirág, Verbena rigida, Lychnis coronaria, egynyári szarkaláb, pipacs, Impatiens glandulifera és Coreopsis tinctoria nő magától, csak a fölösleget gyomlálom. Meg néha itt-ott megjelenik egy ökörfarkkóró, azt se kell vetni. A büdöskéből nekem magától kevés szokott kelni, palántázni szoktam. Nyilván más fajtánk van. Van egy vörös levélerű sóskánk is, az is szinesít, de az évelő és nehéz kigyomlálni a fölösleget. Ennek ellenére hagyok belőle. Díszgyom a varjúmák és a selyemmályva. Tavaly a srépa közt kelt díszdohány is.
Idén, nagyon színes kertet tervezek. Tavaly is volt már rengeteg körömvirágom és méteres magas büdöskéim mindenfelé a kertben, volt is katica rengeteg. De idén gyönyörű őszirózsákat is szeretnék. Van valakinek tapasztalata velük? Tudom, hogy ez nem igazán a klasszikus vetemény kategória, de végülis a veteményesem lesz szebb tőle.
nekem általában megnyúlnak, mert azért nincs olyan nagyon hideg a szélfogóban. Szépen elhajlanak, de amikor már lehet őket edzeni, mindig kirakom reggeltől estig a levegőre őket, ott megerősödnek, aztán amikor már palántázom a salikat, már semmi jele a kezdeti megnyúlásnak. Gyönyörű fejek szoktak lenni belőle. Igy lehet, hogy nem igazán profi, de eddig még mindig sikerült, és mint mondtam a kezdeti megnyúlást is kiheverték.
Fóliába, márciusi kiültetésre január végén. Szabadföldbe március elyső dekádjában. Persze ez függ az időjárástól is.
Mekkora aza pici fólia? A legegyszerűbb és legolcsóbb váznak való, a műanyag KPE vízvezeték cső. Mérete a fólia méretétől függ. Erre meg veszel fóliát.
Elvileg a káposztafélék, a karfiol, brokkoli, karalábé kivételével jól tűrik a fagyot. Üvegházban meg kellene locsolnom megint a földet, ott sok salátamag elszóródott, biztos ki fog kelni majd.