Tavaly is, tavalyelőtt is vettünk egy-egy üveg vodkát, hogy majd beáztatom a levelét, hátha lehetne belőle valami citromillatú italt csinálni. Aztán elfogyott a vodka és lefagyott a büdöske. Talán az idén...
Nagyon klassz. Az ilyen sodródások engem se nagyon izgatnak, csak fitftóra ne legyen, más nyavalyákat ki szoktak bírni. Csak nem Tagetes tenuifoliád volt? Használtad valamire, vagy csak dísz volt?
Még így is megtámadta valami levél sodrodás, de eznem okozott visszaesést, vagy komolyabb kárt, lehet hogy csak valami élettani dolog amit később sikerült jobbítani.
Ezek nagyon szépek. És szép nagy igazi fóliád van, nem olyan tákolmány, mint az enyém. Igaz, hogy azt meg könnyű költöztetni. Paradicsomot egyszer próbáltam az üvegházban nevelni, de nem tudom eléggé átszellőztetni, túl meleg volt, nem kötött rendesen termést. Pedig jó lenne, akkor nem rohadna le egy tartós esőzés után. Így csak néhány cserepes, tető alá rakott tövem van vésztartaléknak a szabadföldieken kívül. Idén valószínűleg kipróbálok 2 új fajtát, állítólag ellenállnak a Phytophtorának. Legend és Ferline F1. Tavaly de Bero volt, ami állítólag ellenálló, de nem volt igazán jó ízű, idén nem ültetek.
Inkább Zsebit kéne felfogadnod, csak ő mostanában nem jelentkezik. Leves-kavarás közben azért én se megyek ki, szénné égne, akármannyi vizet is raknék bele.
Tulajdonképp talán a sínen csúszó ajtó lenne kinyitás-becsukás szempontjából legjobb valószínűleg.
Elfogadnálak szakácsnak! Biztos sok klassz kitalálmány zöldséges kaját tudsz "rittyenteni".
Nekem a zöldségek amik egyáltalán nem hiányozhatnak a kertből az a paradicsom, paprika, uborka és a cukkini.
A többi is érdekel mind nevelési, mind evési szempontból, csak még nem olyan kertem van ahova két leves-kavarás közt ki tudok menni gazolni-gyönyörködni stb.
Nálam ez egyik nagy növény tövébe kupacot túrtak. Nem tűnik igazán hatásosnak. De tetszik, és most is, mikor alig van kint valami, ilyen szép zöld. Én decemberben dugdostam a fóliába hagymát, még nem bújt ki. A fokhagyma most kezdi itt-ott kidugni a levele hegyét.
Ma nem volt időm kimenni, mert napközben úton voltam. Remélem hét végére még jó idő marad. A metélő petrezselymeket egyáltalán nem viselte meg a fagy. A zöldhagymákból lehet húzgálni fel. A káposzták is fogyaszthatók.
A fóliába nem mentem be, de egy hasadáson bedugtam az objektívet. Ilyen most belül. Az üvegházban egyre ritkulnak a saláták, lehet, hogy el kell helyezni valami sörcsapdát. Le vannak harapva a növénykék. Ami megvan, szép.
Végre rendesen kiolvadt a fátyolfólia, szedtem káposztarépát. Az összhatás az ágyásban nem rossz, néhány levélen látszik némi fagyás. Alapjában véve nincs semmi bajuk. Már eszem is, amit a kiszedettekből főzetem. Gyorsan puhul, úgyhogy Százszorszép (más néven Rioja) krumlival főztem együtt, az is hamar fő (és kicsit szét). Az egészséges leveleket is belefőztem.
Lefényképeztem az üvegház kilincsünket. A mienk egy széllelbélet acélszerkezet. El ne kiabáljam, de most még működik. Megtanultam, hol kell megnyomni az ajtót, hogy becsukódjon, a cuccokat a kezemben ügyesen csoportosítom.
még tavaly év vége felé olvastam (azt hiszem Nóra írta), hogy az üvegház ajtajának kinyitása problémás, ha tele a keze...
Ha azóta még nem született megoldás, küldök képet egy megoldásról, aminek nem tudom mi a szakszerű elnevezése. Az ajtórészen nagy csapágygolyó, a félfa részen a negatívja. Így könnyű : ha tele a kéz, akkor vállal, könyökkel vagy bármely "kéznél levő" testrésszel :-)), ki lehet lökni és vissza is. Ha kicsit visszapattan akkor még egy nyomás és a helyén van.
Hát az egyiket kétszer is sikerült feltölteni, de törölni egyszer sem :-)
Nyersen szeretjük enni a salottahagymákat. Csak tovább tart megpucolni, mint a vörös meg a lilahagymát. Van egy fajtánk, az egészen apró, abból a legtöbb a végén komposztra kerül, amit nem ültetek vissza, mert amíg van nagyobb, nem vacakolok vele. Csak pont az kukacosodik a legkevésbé, azért tartom (Meg fajtagyűjtemény jelleggel). Egyébként 2 fajtát azoktól az ismerősöktől kaptunk, akiktől a káposztarépa magot. Tegnap a férjem hivatalosan járt az Őrségben, és meglátogatta ezeket az ismerősöket. Kaptunk erre az évre is káposztarépa magot, vethetem korábban, mint tavaly. Aztán már lesz saját mag.
Azért is írtam utánna, hogy érdemesebb ültetni. nekem az új kertemben nincs, a régiben volt, de amikor azt eladtam még nem érett, be aztán ottmaradt. De annyiféle hagyma van még. Most az idén a tefajta emeletesekre leszek kíváncsi. Szeretem a sonkahagymákat, lila, és gyöngyhagymákat. ezeket magról vetem.
Fajtától is függ, mennyire csípős. Van laposabb és hosszúkás is, a színük is lehet többféle, tényleg kisebb, mint a vöröshagyma. Pici körtealakú paradicsomból volt piros és sárga is, a piros jobb ízű volt.
A salottahagymának még nem láttam a magját gazdaboltban. Külföldön árulnak magot, pl. http://seeds.thompson-morgan.com/uk/de/list/onions/2 Németeknél is lehet több helyen kapni. Én mindig a hagymákat ültetem vissza, eredetileg ismerősöktől kaptuk ill. Grazban a piacon vettük. Van több fajta. Sajnos az nálunk nem egészen úgy van, ahogy idézett hozzászólásod előtt Zsebi írta, hogy sose kukacos. Nálunk elég sokat tönkretesz a hagymalégy. Viszont ami fölszedés után pár héttel még nem rohad el, az tényleg nagyon jól tárolható. Némelyik fajta növeszt magszárat, csak hamarabb kiszedem, mint ahogy beérik. Annyi más magot szoktam vetni, hogy erre már nem marad energiám, úgyhogy nem szoktam megvárni, hogy beérjen.