Sajnos csak egy elég nyeszlett példányról van képem. Rá is kereshetsz Google-ban, biztos találsz jobbat. Májusi kép, estleg majd lefotózhatom a mostani fiatal növényeket is a hóban.
Köszönöm a tartalmas válaszod! Igen a szára levele a sérülés helyén a kutyataj félékre jellemző nedvet szivárogtat s eléggé formás növény, olyan mint egy mini fa.
Nálunk egészen biztos, hogy legalább tízévnél jóval régebben hozhatott magot.
Remélem jövőre is kelni fog, és akkor meghagyom, bevonultatom a ritka disznövények osztályba. Vadonban még nem emlékszem, hogy láttam volna.
Az egy kutyatej faj, Euphorbia lathyris, magyarul azt hiszem, nagy sárfűnek hívják. Több helyen olvastam, hogy elűzi a vakondokot, de azt is, hogy mégsem. Nálunk egy szép fejlett példány tövébe jó nagy kupacot túrtak, úgyhogy én nem nagyon bízom a riasztó hatásában. De mutatós növény, ahol nincs útban, meghagyom. Egyébként kétéves, a képen látható növények jövőre fognak virágozni (ha ki nem húzom, ez majd jövőre kialakul), utána elpusztulnak. Sok mag még a szétszóródás évében kicsírázik, ezek a növények is az idén virágzottak magoncai. Ezek szerint, ahogy írod, el is fekszik a magok egy része, ezt még nem tudtam kitapasztalni, nem régóta van ilyan növényünk. Tetszik, hogy olyan hihetetlenül szabályosan nő, és jópofán pattog, mikor lövöldözi a magjait.
Ismered azt a nővényt, amely a második képed előterében látható /a háttérben is van néhány/? Nálunk is kel belőle évente néhány /egyre kevesebb/, de mindig kihuzkodom. Már hosszú évek óta nem hoz magot, mégis kel.
A nagyanyám szerint vakondűző hatása van. Én sajnos ezt nem tapasztaltam.
Te hallottál erről, vagy más célból hagyod meg? Egyébként szép is.
Ha jövőre is kel nálam, hagyok felnőni, magothozni egyet-kettőt.
Ma befejeztem a veteményessel kapcsolatos munkákat. Tegnap a fóliában leszedtem a maradék paprikákat, kihúzkodtam a növényeket és beültettem a helyükre a saláta palántákat. Ma bedogdostam a saláták közé 1 kg lila, 1/2 kg Stuttgarti dughagymát és az emeletes hagymák sarjhagymáit újhagymának. Egy ágyást üresen hagytam a tavaszi reteknek. Tavaly a saláták több, mint a fele tönkrement tavaszra. Gondolkodom, ne permetezzem-e le őket Cuproxáttal, ha jön egy borús, enyhe idő. Ártani talán nem fog. Annyiban jobbak az esélyeik, mint tavaly, hogy könnyebben tudom szellőztetni a fóliát, tavaly elég idétlenre sikerült a bejárat. 1. A leszedett paprikák 2. A fólia ma délben. A zsalukő darabon volt a fűtőventillátor. Az időkapcsolót átköltöztettem a teletetőbe, most már ott kell majd éjszakánként fűteni.
Nőstény macskáink vannak, az idejárogató meg kandúr, és nem mernek kikezdeni vele. A különböző nemek egymástól függetlenül osztják fel a terepet, tehát egy adott udvarnak mindkét nemből van gazdája.
Úgy látszik, nem elég harcias a macskátok. A mi babusgatni való, szelíd kis gombóc Mackónk minden más macskát kiver a kertből, még a nála sokkal nagyobbakat is. Kutyánk nincs, elintézi egyedül. Mióta velünk él, eltűnt az összes macska a kertből, akik eddig hozzánk jártak.
Nem is akkora résre kell gondolni, amin bejön az egér, 1-2 milliméter elég a szélnek, hogy átfújjon egy ilyen pici építményt. De konkrétan emléxem, hogy tavaly láttam ott fél centinél nagyobb réseket is, asszem, üveglapok között a tetőn.
Láttam már néhány fóliával turbózott profi üvegházat, sík- és buborékos fóliával is, és kivétel nélkül belül volt a fólia, nekem sem jutna eszembe kívülre tenni.
Így van, a PUR-hab nem UV-álló, ha kültérre kerül, be szokták vonni átlátszatlan sziloplaszttal. De egyébként is veszélyes üveghez használni, olyan erősen duzzad, hogy még a vastag deszkát is elhajlítja, üveg alá téve meg elpattintja az üveglapot.
A 2000 Ft-ot több tubus sziloplaszttal értettem, olcsóbbakat már 500 alatt is lehet kapni, sőt 400 alatt is láttam már.
A kilincsre sajnos nem emléxem. Azt tudom, hogy valami forgatós, de nincs előttem, régen láttam.
Jó lett a macskaajtó, még nem láttam ilyent! :) Zárd be este a macskát, meglátod, ki fog jönni reggelre. Nálunk a pincébe a macskaajtón a szomszéd macska is be-kijár, pedig arra próbáljuk tanítani intenzíven, a kutyával egyetemben, hogy ne járjon a mi udvarunkon.
Kényelmetlenebb ültetni, mint fólia nélkül, de lehet. Ha magad mellé teszel egy vödröt, abba bele tudod tenni a lyukból kikanalazott földet, aztán a lyukba komposzt, növény, föld vissza amennyi fér. Nem kell túl kis keresztet vágni, mert a növény töve is szélesedhet. Mozoghat is valamennyit a fólia, és akkor elnyírhatja a növényt, ha túl passzentos a lyuk. Minden esetre célszerű a lyukasztva beültetett fóliát úgy tervezni, hogy ne kelljen járni rajta, mert akkor tényleg könnyen elmozdul. Szerintem a vékonyabb buborékfólia is több a semminél. Fólisátrakat duplafalúra is szoktak csinálni, két sima fóliával, a két fólia közti légrés szigetel. A buborékfóliánal ez a hatás is érvényesül, (üveg és fólia közti rés) + valamit a buborékok is számítanak. A nagy buborékú persze jobb lenne, de most komoly összegeket nem szánunk ilyesmire. Ha kívülre tenném a fóliát, nehezebb lenne légrést biztosítani, a szél folyton mozgatná, stabilan rögzíteni nehéz lenne légréssel. Nyilván lehet, de ez már inkább férfi munka lenne, a férjem meg nem nagyon ér rá. Az van, amit én össze tudok tákolni.
Ez a foliás megoldás már régen izgatja a fantáziámat, de nem tudom elképzelni, hogy egy kis kereszt alakú vágásba hogyan lehet egy növényt besegíteni. Én úgy szoktam ültetni, hogy lukat ások neki, abba komposztot teszek, beleteszem a növényt, két kézzel megnyomkodom körülötte, aztán elegyengetem a földet. De hogy ezt egy folián keresztül?
Szerintem szigetelö fóliának csak az a nagy buborékos jó, mert kell egy bizonyos távolság a levegönek ahhoz, hogy szigetelö hatást fejtsen ki.
Fölül nincs gondom az ajtóval. Azért amit leírsz a kilincsedről, háát, az se az, amire vágyom. Jó volna, ha csak úgy simán be lehetne csukni, és úgy maradna. Sokat mászkálok ki-be, most éppen jól megnyomva be lehet csukni, de kétkezes. Az se jó, hogy a hónom alá szorított cuccokkal nyomkodom az ajtót. És idővel úgyis kilazul, akkor meg forogni fog a kilincs. És mindig akkor szokott kilazulni, mikor éppen sietek valahova, aztán jöhet a kapkodás a kulcsokkal. Azért Flanellt kérdeztem, mert a technikai megoldásokra neki szoktak lenni javaslatai.
Miért szegény Flanellt kérded, mikor az enyém az üvegház?:-)
Már írtam korábban, hogy kiszereltem belöle a távolságtartó hosszabbítást és viszonylag szorosra húztam az anyákat. Így az illeszkedés majdnem tökéletes, viszont becsukásnál kívülröl kell egy pár kört tekerni, mire belül becsukódik, de annyi baj legyen. Neked fölül nincs illesztési problémád, hogy az ajtó tetején belógó két csavarfej miatt nem lehet becsukni az ajtót, csak úgy, hogy enyhén meghajlítva a helyére segíted?
Flanell! Ha ismered az üvegházat, nyilván ismered azt a vacak kilincsét is. Vagy marhára szorul, vagy valamelyik anya kilazul a sok közül és lötyög, forog az egész, nem lehet becsukni. Már most kezdem visszasírni azt a kényelmes állapotot, mikor csak 3 ruhaszárító csipeszt kellet le-föl csipeszeljek és könnyedén tudtam közlekedni. Most nyomkodom az ajtót és feszegetem a kilincset. Tavaly tavasszal már néhány kulcsot is készenlétben tartottam, hogy a kilazult anyákat meg tudjam húzni. Van valami jó kilincs megoldásod?
Fönt van üvegház ajtaja macskaajtóval együtt! Medvém egyelőre nem boldogul vele. Mikor föktettük az ajtót, szépen nekiszaladt az üvegnek, ahol eddig be szokott menni. Aztán betessékeltük az üvegházba és rácsuktuk az ajtót. Szegénynek járt a feje, mint az inga, próbálta mindenütt becserkészni az üveget az ajtó körül. Egy idő után elunta, és visszament a táljához enni. Ha van a közelben ennivaló, mindenféle probléma esetén ehhez a megoldáshoz szokott folyamodni. Ideiglenesen kikötöttem a macskaajtót, hogy be tudjon menni, legalább megszokja, hogy hol a bejárat. Most így egy elegáns lyuk. Holnap majd oktatom tovább. Lehet, hogy teszek valamit az ajtó köré az üvegre, hogy ott legyen a legátlátszóbb, akkor talán az ajtónál fog próbálkozni. Íme az ajtó:
Csomagoláshoz használt buborékfólia. Igyekeztem úgy összerakni, hogy ne legyenek hézagok. Egymásba csavarva vannak összecsipeszelve, elég sok ráhagyás kellett így.
Gyakori nálunk a szélvihar, a kívülre erősített dolgokkal folyton foglalkozni kell, és előbb vagy utóbb leszakad vagy elrepül. A fóliám idén elég stabilnak tűnik, de elég egy ilyesmire figyelni. Szerintem szigetel belül is, csak elvesz a légtérből, de elfér benne így is, ami bélelés nélkül.
Ilyenkor nem fűtöm, majd kb. márciustól, mikor már lesznek palánták. Vagy esetleg ha mínusz 20 fok alá megy kint, akkor egy egész picit éjszakára. Villannyal, van egy alacsony kis fűtőtest, ilyenkor a melléképületben a teleltetőt fűti kb. 5 fokra. Elvileg hőfokszabályzós, de hajlamos túlfűteni, biztonság kedvéért időkapcsolóval szoktam bedugni. Nemrég szert tettünk egy új fűtőventillátorra, úgy tűnik, jobb a szabályzása, lehet, hogy azt fogom használni.
A szakirodalom különben kívülre javasolja ezt a hólyagos foliát, de azon 3 cm átmeröjü hólyagok vannak. Létezik valami speciális konstrukció a fölerösítésére is, olyasmi mint a konyhai tapadókorong
A purhab meg meg bírja a napot, megbarnul és szétmorzsálódik. Egy szezon után még nem látszik semmi a sziloplasztunkon. Az üveges is ilyet használt a melléképület üvegajtajánál, az már pár éve jó.