Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3770
Tagetes tenuifoliát szoktam vetni, annak finom citromossütemény illata van, tömött kis bokrai és rengeteg apró virágja. A hagyományos büdöskét nem merem  ültetni, mert egyszer a tenuifoliából vettem sötétebb színűt, és nem volt olyan illata. Félek, hogy keveredne a kettő, és hiányozna a finom illat. Azt hiszem, ennek is van riasztó hatása és a levelének az íze is jó.
Előzmény: il1321 (3769)
il1321 Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3769
Büdöskéből van nekem is több fajta, alacsony, magas és tiszta sárga. Én teszem mindenhova, ahol üres hely marad, akár a körömvirágot. A répa, zöldségágyásokhoz meg főleg, mert a gyökerének fonálféreg riasztó hatása van. Egy félreeső helyen a kerthatáron elszórom a magot, és onnan palántolgatom szét. De volt olyan év is, hogy alig kelt ki. pl. tavaly.
Előzmény: CBNora (3768)
CBNora Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3768
Én is próbáltam a mézontófüvet. Nekem nem nagyon vált be, elég hamar eldőlt és nagyon törékeny, túlságosan kellett rá vigyázni gyomláláskor.
Előzmény: il1321 (3767)
il1321 Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3767
Nekem az őszrózsa nem igazán szokott sikerülni. De szép a kertben. Ebben az évben, még tervezek mézontófüvet is Miért ne lehetne a kert virágos, színes? Én tavaly még ráncoslevelű rózsát is ültettem. majd ha nagy lesz, jó lesz a bogyója lekvárnak.
Előzmény: Matykoka (3765)
CBNora Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3766

Őszirózsát nem próbáltam, nekünk a körömvirágon kívül pillangóvirág, Verbena rigida, Lychnis coronaria, egynyári szarkaláb, pipacs, Impatiens glandulifera és Coreopsis tinctoria nő magától, csak a fölösleget gyomlálom. Meg néha itt-ott megjelenik egy ökörfarkkóró, azt se kell vetni. A büdöskéből nekem magától kevés  szokott kelni, palántázni szoktam. Nyilván más fajtánk van. Van egy vörös levélerű sóskánk is, az is szinesít, de az évelő és nehéz kigyomlálni a fölösleget. Ennek ellenére hagyok belőle. Díszgyom a varjúmák és a selyemmályva. Tavaly a srépa közt kelt díszdohány is.

Előzmény: Matykoka (3765)
Matykoka Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3765
Idén, nagyon színes kertet tervezek. Tavaly is volt már rengeteg körömvirágom és méteres magas büdöskéim mindenfelé a kertben, volt is katica rengeteg. De idén gyönyörű őszirózsákat is szeretnék.
Van valakinek tapasztalata velük? Tudom, hogy ez nem igazán a klasszikus vetemény kategória, de végülis a veteményesem lesz szebb tőle.
Matykoka Creative Commons License 2008.01.08 0 0 3764
nekem általában megnyúlnak, mert azért nincs olyan nagyon hideg a szélfogóban. Szépen elhajlanak, de amikor már lehet őket edzeni, mindig kirakom reggeltől estig a levegőre őket, ott megerősödnek, aztán amikor már palántázom a salikat, már semmi jele a kezdeti megnyúlásnak.
Gyönyörű fejek szoktak lenni belőle. Igy lehet, hogy nem igazán profi, de eddig még mindig sikerült, és mint mondtam a kezdeti megnyúlást is kiheverték.
Előzmény: il1321 (3756)
il1321 Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3763

Ha arra a kis fóliára gondolsz, amit tavaly használtam takarásra (a lukacsos), az a Lidlben volt akkor kapható max 2 e Ft-ért.

Előzmény: taffy (3761)
il1321 Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3762

Fóliába, márciusi kiültetésre január végén. Szabadföldbe március elyső dekádjában. Persze ez függ az időjárástól is.

Mekkora aza pici fólia? A legegyszerűbb és legolcsóbb váznak való, a műanyag KPE vízvezeték cső. Mérete a fólia méretétől függ. Erre meg veszel fóliát.

Előzmény: taffy (3761)
taffy Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3761
Szaisztok,

Boldog új évet mindenkinek!

Ti mikor kezditek a paprikamag elvetését?
Tudja vki hol érdemes pici fóliasátrat keresni?
il1321 Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3760
Elvileg a káposztafélék, a karfiol, brokkoli, karalábé kivételével jól tűrik a fagyot. Üvegházban meg kellene locsolnom megint a földet, ott sok salátamag elszóródott, biztos ki fog kelni majd.
Előzmény: CBNora (3759)
CBNora Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3759
Akkor talán reménykedhetek, hogy a 3 réteg fátyolfólia alatt még élnek a káposztarépák. Nem nagyon férek hozzá, hó is van rajta, most meg még jég is. Talán ha marad az enyhébb idő, megnézem, és ha még megvannak, főzök belőle.
A fóliába se tudtam még bemenni, össze van fagyva a bejárat.
Előzmény: il1321 (3758)
il1321 Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3758

Ősszel nem szedtem fel a nyamvadt kelkáposztákat. És milyen jól tettem! Szombaton szedtem belőle, túlélték a kéthetes -3 átlag fokot, a hétvégi 11-et, takarva nem voltak. Már meg is főztük.

Ahonnan kiszedtem.

Bazsalikomok. (mert az mindíg kell:-))

Elkezdődött. A zellervetés.

CBNora Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3757
Tényleg, egyszer és is úgy jártam, hogy bent vetettem salátát, és nem kelt ki. Aztán kiraktam hűvösre, és elkezdett kelni.
Van egy fűtetlen szobánk, talán ott most még elég hűvös van, vagy kicsit később az üvegházban is jó lesz. Az őszi vetés még él ott, bár eléggé megritkult, gyanúsan egy sávban, mintha kiették volna. Két sziklevelük és egy lomblevelük van, most nem nőnek, de megvannak.
Zellert nem vetek, nem szeretem, és eddig a férjem sem hiányolta, ahogy a spenótot sem.
Előzmény: il1321 (3756)
il1321 Creative Commons License 2008.01.07 0 0 3756
Jó kertészkedést az újévben is mindenkinek. Kint nem igazán kertezős a z időjárás, de ez ne riasszon vissza senkit, mivel lehet az új terveket kigondolni, beszerezni a magokat, és főleg KERTEZNi. Igaz bennt a lakásban, de el lehet kezdeni. Virágládába laza virágföldkeverékbe, melyet komposzttal dúsítunk lehet vetni a zeller palántának valót. Ennek a kiültetésig sok időre van szüksége. El lehet kezdeni a fejessaláta palántjainak vetését, ha valaki fólia alá akarja palántázni, de vigyázni kell, mert a saláta nem szereti a meleget, lehet, hogy ki sem kel, vagy megnyúlik.
Matykoka Creative Commons License 2008.01.05 0 0 3755
Van fóliám, de bentre vetem muskátlis hosszú ládákba, a szélfogóban nem megy a radiátor, elég hideg van, és amint jobb lesz az idő mindennap kiteszem őket edzeni, eddig (3 éve) mindig sikerültek.
Március végén ha minden jól megy már lehet őket kiültetni, január közepén szoktam vetni. Nagyon szeretjük a Kobak-ot, nagyon jó izű saláta.
Előzmény: CBNora (3754)
CBNora Creative Commons License 2008.01.05 0 0 3754
Hol veted el? Van üvegházad, vagy szobában?
Én is szeretnék idén salátapalántákat nevelni, az áttelelőből kevesebb van a szokásosnál. Azt hiszem, picit még várok, remélem, a fóliában levőkből lesz korán. Sajnos már rég nem láttam őket, össze van fagyva a fólia, nem tudok bemenni. Elég nedves volt ültetéskor, ebben a borús időben valószínűleg nem szárdtek ki, ráérek locsolni, ha melegebb lesz.
Előzmény: Matykoka (3753)
Matykoka Creative Commons License 2008.01.04 0 0 3753
Sziasztok,

mindenkinek boldog új évet kívánok. Habár tombol a tél, mi már nemsokára vetjük a kislányommal a Kobak saláta magot.
Ti hogy szoktátok csinálni? Mi minden év januárjában vetjük el, hogy márciusra használható palántáink legyenek.
PeciMaci Creative Commons License 2008.01.04 0 0 3752

Boldog  (virágos) Új Évet  Minden Kedves Fórumózónak!

CBNora Creative Commons License 2007.12.31 0 0 3751
B.Ú.É.K.!

il1321 Creative Commons License 2007.12.31 0 0 3750
BUÉK
Vork12 Creative Commons License 2007.12.28 0 0 3749

Boldog Új Esztendőt kívánok a topiktársaknak.

Igaz én inkább olvasgatok, és tanulok tőletek.

BUÉK

Üdv. Vork12

Flanell Creative Commons License 2007.12.26 0 0 3748
Ezt a sós dolgot meg kellene valahogy jegyeznem, tavaly nekem is megmolyosodott az összes aszalványom, minden óvintézkedés ellenére.
Előzmény: V.M. (3744)
Flanell Creative Commons License 2007.12.26 0 0 3747
K. CBNora!
Letöltöttem a krumpliismertetődet a TVN-ről, és nagyjából át is néztem. (Majd a tavasz közeledtével még folytatom, ha új krumplifajtákat látok a környező boltokban.) Köszi!
Figyeltem az Agriát, ennek elég nagy méretet írnak, a Desirée-nél nagyobbat, az én Ismeretlen Sárga Krumplim pedig elég kis szemű. Igaz, csapadékos évben sokkal szebb, mint idén, viszont olyankor a Desirée is még nagyobb, tehát az arányok állandóak. Az enyém alatt rengeteg apró szem van, ezért nem tud megnőni jobban. Nem is tartanám, ha nem ez lenne a legjobb ízű fajtám.
PeciMaci Creative Commons License 2007.12.24 0 0 3746
Békés Ünnepeket Minden kedves fórumozónak és szeretteinek!!!
CBNora Creative Commons License 2007.12.23 0 0 3745
Boldog Karácsonyt mindenkinek!

V.M. Creative Commons License 2007.12.21 0 0 3744

A legközelebbi aszalásodnál vagy szárításodnál, legyen az akár gyömölcs vagy zöldség, javasolom, hogy a felaprított darabokat forgasd meg 1%-os só oldatban,

csorgasadd le s ugyanúgy aszald mint egyébként.

Ez a minimális só mennyiség visszatartja a rovarokat az aszalványtól az ízét

pedig nem befolyásolja.

Előzmény: peter513 (3743)
peter513 Creative Commons License 2007.12.21 0 0 3743
Nyár végén, amikor leért az alma, a hibásakat megmostam, megpucoltam, felszeleteltem, és kiszárítottam. Régi háromszárnyú ablakokhoz való szúnyogháló kerettel, terítettem rá szimpla gézt (vékony ritka szálú, szellőzik), rá az almaszeleteket, és egy másik szúnyoghálót rátettem. Amikor a szeletek kiszáradtak befőttesüvegbe tettem. Egy dolgot nem tettem meg. Mielőtt üvegbe tenném, sütőbe be kell tenni pár percre 100 fokon. Ugyanis némelyik üvegben ilyenkorra kikelnek a peték. Pedig látszólag egy bogár sem férhetett az aszalódó gyümölcsszeletekhez. Békés Boldog Karácsonyt mindenkinek!
il1321 Creative Commons License 2007.12.21 0 0 3742
Kedves Topictársak!

Kellemes Karácsonyt, és boldog, békés, eredményekben és egészségben gazdag Új Esztendőt kívánok mindenkinek.

IL.

Vork12 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 3741

Szia!

Köszi a képet annyira ismerős biztosan láttam már. Egyszerüen nem ugrik be a képe. A képet nagyon eltaláltad mintha egy csokorban lenne. Nagyon szép.

Üdv Vork12

Előzmény: CBNora (3738)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!