Igazad van igaz szeretem a leándert mert hálás virág ,de a kedvencem a kála mikor virágzik 25-30 -tenyérnyi nagyságú virág van 1-1 növényen ,virágom meg sok féle van igaz az is , hogy nekem nincsen olyan sok idöm .De amennyit tudok foglalkozok velük külön-külön./virágos kert versenybe töpször lettem elsö/Ezért is elfogadok minden jó tanácsot és tapasztalatot.
Ez tényleg komoly gond. ha esik, az a baj, ha nem, akkor meg az. Kárenyhítésként én eső után, ha tudom, jól megrázom a virágzó ágakat, ez segít. Pesze nekem könnyebb a dolgom...
Most jutott eszembe egy remek célszerszám, ami szintén megoldás lehet: hajszárító.
ja, ha vtlenül lenne egy kis metszési hulladék, ne dobd ki, gondolj rám.
Csak arra gondolhatok, hogy van még száz egyéb virágod és nincs számodra akkora jelentősége a leandernek, de én sajnos időmilliomos lévén folyamatosan számontartom a virágokat, és nekem egynek a barnulása is nagy veszteség, hátmég többé. Oleandrónak abban igaza van, ha egy kis zápor van és utána jön a jóidő, akkor még meg lehet úszni veszteség nélkül, de ha ez az zápor este van és éjszakára nedvesen maradnak, akkor már baj van. Sajnos én ebben a témában már mániákus vagyok, biztos neked is van olyan, amit jobban féltesz az átlagosnál. De ha esetleg nem hiszel nekem, valamennyi szakirodalom óvja a virágokat az esőtől, és az sem lehet véletlen, hogy a leanderek legszebben a déli országokban virítanak, ahol ha netán esik is, de nincsenek napokig tartó esős, felhős időszakok. Sajnos akkor még nem volt digit. gépem, amikor két éve csodálatos virágszőnyeg volt a teraszon eső után, tényleg szép volt, de azért nem bántam volna, ha a bokrokon maradnak. Majd megpróbálom lefényképezni a fényképet, talán sikerül megmutatnom. Persze ezek a szimplák voltak, mert a rózsásak ott csüngnek marnára rohadva a bokron, nelem kell lecsipegetni, vagy méginkább levagdosni őket ha már fáj az ujjam.
Én lennék a legboldogabb, ha nem nekem lenne igazam ebben a kérdésben, mert igencsak kellemetlen számomra az az állapot, hogy vágyom már magam is az eső után, hiszen mindennek szüksége van rá, de a leanderek miatt kétségbe vagyok esve.
Értem én, csak arra gondoltam, amitől Te is tartasz, hogy talán a gyökérzete is sérült, talán át nem fagyott, de a sok hideg víz árthatott neki.
Rém idegesítőek, akik gondoskodni akarnak a mi növényeinkről, mondjuk nekem csak a férjemmel van gondom, eleinte több szobanövényt sikerült kettesben kirohasztanunk, de most már leállítottam, csak én locsolhatok. Attól, hogy a felszín néha száraznak tűnik, belül elegendő lehet a nedvesség, meg egyáltalán, az embernek van egy rendszere, abba nem szabad belekontárkodni.
De ha megmarad, tényleg szép lesz hamarosan, persze könnyű ezt mondanom.
Én a saját tapasztalatomat irtam le ,de eszem ágába sincs vitatkozni nekem 20-éve van folyamatosan leanderem és soha nem jutott eszembe ha esik az eső bárhogy is megvédjem .
Komoly fagyok nem voltak, de mínusz 2-3 időnként lehetett.
Egy vízzel teli növény ezt nem bírja ki.
Ha éppen csak annyi vizet kapott volna, hogy életben maradjon, akkor semmi baj sem lett volna, hiszen nem lett volna benne annyi víz, hogy szétroncsolja a szöveteket.
Tényleg fájdalmas műtét volt.
Már elterveztem, hogy idén mi hol lesz az erkélyen.
Hát ennek így lőttek.
Persze venni fogok leandert, mert nélkülük nem az igazi.
Azért kérdem, hogy nem e inkább rothadás volt a fő baj, azért talán érdemes lenne megnézni, megszaglászni a gyökérzetét, nincs e rajta valami szokatlan.
Sziasztok! Nagyon fájdalmas lehetett a műtét! Szerintem se csinálj most vele semmit, ha megmarad akkor megmarad, most a nyugi tán a legjobb neki. Olyan hideg volt a lépcsőházban, hogy akár komoly fagyok is voltak?
- Szerintem nem tudsz most mit tenni, várj, hohgy kezdenek-e előbújni új hajtások. max 2 hét az egész.ha igen, utána rárész tápozni, stb.
- Egyébként azt hiztem, csak én vagyok olyan szerencsétlen, hogy a leader levele állandna megszúrja a szememet. csekély elégedettséggel tölt el, hogy mások is képesek így járni.
- Anblock, szerintemamíg nem eszel levelet-virágot nem kell agódni.
Tegnap átültettem a leandereket (nekem szerencsére nincs sok), egyúttal megmetszettem a gyökereket is. Rendesen benőtték a cserepet. Remélem örülni fognak az új földnek, meg a növényenkénti 1 db Buviplant tablettának.
(Közben egy levél hegyének, a szemüvegemet ügyesen megkerülve, sikerült megbökni a szememet, még mindig fáj...:-((( Vigyázzatok!)
Hű, elég ijesztő amiket írtál! gyébként gondolok rá néha, hogy vajon az a sok méreg, ami a kezemre kerül a levelek és elszáradt virágok lecsípkedésével, belekerül e részben a szervezetembe. Dehát valamitől meg kell halni.
Mostmár nagyon késő van ahhoz, hogy újra leírjam, miért is nem ismertem fel vsz., de ilyenre tényleg nem emlékszem. Mármint ilyen kicsi fehér cuccokra. Az én tetveim szép kövérek voltak régen, most bizonnyal kevés tápoldatot kaptak.
Ha ismered, akkor miért nem volt felismerhető. Egyébként a gyapjas tetű az tényleg gyapjas, ez élőben jól látszik, a 2 dimenziós fényképen meg nem. Úgyhogy biztos pajzstetű, de még szerencsére nagyon kevés. Kis túlzással nálam ilyenek lettek a levelek miután már megtisztítottam őket a tetvektől...
Már nincs itt senki sem. Mindenestre nesztek egy kis adalék
A növény mérgező képessgéről ismert. Már idősebb Plinius is megemlítette, hogy azt a mézet tilos eladni, amely olyan méhektől származik, amelyek fogyaszthattak a leadervirágok nektárjából.
Indiában a gyász virága. Egy antik legenda hősnője leandervirágból készült koronát hordott a fején amikor áldozatul öngyilkosságot követett el. Líbiában ugyanakkor fekélyek, gyulladások kezelésére használják a leveléből készült főzetet.
Tudományos neve Nerium Oleander a görög neron (víz) szóból ered, és arra utal, hogy a leander mély gyökereket ereszt, hogy vizet teláljon saját túlélése érdekében.
Babonás ember nem örül, ha ilyet kap ajándékba: a virág jelentése ugyanis megbízhatatlanság.
A szárakon sehol nincsenek, ezért is nem vettem őket észre, mert nem rendszerese nézek a növények alá. Most, a nagyvizitnél derült ki a turpisság. Jobb. ha nem gyapjas, azt nem ismerem, a pajzstetű már nem ellenfél.
Jó éles a kép, de mégsem tudom ról eldönteni, hogy gypjastetű vagy pajzstetű. Előbbit én még leanderen nem láttam, de sok szobanövényen igen. Az biztos, hogy a gyapjastetű először a levéltöveken jelenik meg. ha ott nincs, akkor biztos nem az.
Szóval valószínűbb a pajzstetű. ha leszeded, nézd emg a szárakat is, mert ott is lehetnek. legalábbis nálam ott is nyüzsögtek.
Én úgy szoktam, hogy beledobom a kanálnyi port a locsolóba és utána jó erős sugárral engedem bele a vizet. Az erős vízsugár fel is oldja a tápot. Szinte alig marad az alján, de az meg mehet a következőknek. De most már tényleg jó éjszakát! (Vagy Ti nem dolgoztok holnap?!)