A Kobak salátamagot a gödöllői mezőgazdasági boltban vettük. ZKI vetőmag, úgyhogy szerintem máshol is lehet kapni. Salottahagymát ismerősöktől kaptunk az Őrségben ill. Püspökladányban és a grazi piacon vettünk. Figyelj a piacokon, hátha kifogod egyszer. Az őrségi ismerősök kertje egy kincsesbánya, tőlük van a káposztarépa magunk is meg több jó fajta paradicsomunk. Tavaly tomatillót kaptunk. Legalábbis azt hiszem az, ők nem is eszik, csak van nekik, mert egyszer kapták valahonnan és azóta nem gyomlálják ki, ha nincs útban.
pont most akartam megkérdezni, hogy kibújtak-e már a salátáid? Nekem már egész nagyok, kb. 3 centisek. Persze megnyúltak, de majd megedződnek. Minden nap kiteszem őket az erkélyre a muskátlik helyére és ott süti őket a nap. Estefelé (ma pl. 1 fok volt), már bevetettem őket a férjemmel mert féltem, hogy megfittyennek. Szóval edződnek.
Vetettem 3 ládába Kobak salátát. Egyelőre betettem a fűtetlen szobánkba, remélem, ott nem lesz melegük. Később valószínűleg kirakom kelésig a teleltetőbe, aztán az üvegházba.
Jó a szúnyogháló is, nyáron a fátyolfólia már túl meleg. Csak a szúnyogháló sokkal keskenyebb, több darabból kell összevarrni az ágyás takarásához valót. Nekem a káposztapalánták fölött szokott lenni szúgyogháló, tavaly nyár végén fölraktam az őszre vetett Húsvéti rózsa retkekre, nem lettek kukacosak.
Külföldi honlapokon láttam a magot, de innan a fórumról valaki látott valahol, ha visszakeresel, megtalálod, már az idén volt.
Ha netán jársz Ausztriában, ott a piacon lehet venni, nekünk a grazi piacról volt az első.
Ha eszik a kukacok, akkor az gáz. Mindenesetre a felajánlásoddal nem élek, köszönettel visszautasítom, ha nem sértődöl meg, nem venném a lelkemre, hogy ne legyen elég munkád az ültetésnél. Ám ha lehet vetőmagot kapni, akkor veszek. KI termeszti a magot, hol keressem... ahol eddig néztem, gazdabolt Soroksáron, áruházak... nem volt...
Lejjebb olvastam, hogy takarod fátyolfoliával, és az megóvja a legyektől. Ki fogom próbálni, jó ötlet, én szúnyoghálóra gondoltam eredetileg, azon az eső jobbára átjut, és a 40 fokok idején egy kis árnyék is jól jön.
Én próbálok majd néhány fajtából csak 1-2 tövet tartani. Pl a körteparadicsomokon meg azon az apró bogyójún nyár végén már rengeteg van, nem is kell belőle több. Persze úgy, hogy nem egyszáras. A koraiakból szokott lenni sok tő, azok kistermetűek. De a balkonból se kell 12, mint tavaly, elég 5-6 maximum, a férjem kedvéért.
Nálunk azt eszik legjobban. Viszont amit meghagynak, nagyon jól tárolható.
Azt hiszem, lehet magról is szaporítani, bár nálunk nem mindegyik fajta hoz magot. Mindig előbb ki kellett szedni, mint ahogy a magok beértek, jött még utánuk a másodvetés, nem kerülgettem azt a néhány hagymaszárat. Interneten már láttam árulni vetőmagot.
Fajtától is függ, mennyi a sarj. Szerintem nem túl kiadós, mert a rendes étkezési hagymából kell félretenni a következő évi ültetéshez, és némelyik hagyma csak 2-3 felé osztódik. Az egyik fajtánk nagyon sokfelé osztódik, de az meg olyan apró, hogy nem nagyon lehet mit kezdeni vele.
Merre laksz? Elég kevés a tavalyi termés, nagyjából annyi, amennyit ültetni kéne. Tényleg csak pár szemet tudnék adni, de ha nem kell vele postára menni, vihetsz Gödöllőről.
Nem ment az íz rovására. Sőt!!!! Az egész normalizálodott: termés érlelés, és a következő virágok akkor jelentek meg túlnyomóan, amikor az elöző virágzás terméséből már csak a "fehéredő" volt.
Kösz! Van egy olasz filmem, egy idős kertészről, aki kis területen termel csodásabbnál csodásabb zöldségeket. Annak volt ilyesmi paradicsom ágyása, de az még felülről takarta is. Ki fogom próbálni, valószínű.
(Köszi, a biokert fórumon én is tettem közé irodalomlistát:-))
Úgy hallottam, hogy a salotta hagymát nem eszik a kukacok, ez igaz? Azt is állítják, hogy magról nem szaporítható, viszont sok sarjat hoz... van valakinek esetleg néhány darab felesleges hagymája?
Én most azt fogadtam meg, hogy nem ültetek olyan sokat. Ha jó évjárat van, nem fogy el annyi, ha jön a burgonyavész, úgyis csak a pár védett helyre telepített tő marad. Viszont a paprikaalakúból is fogok cserépbe ültetni a fal mellé, tető alá, a Gardener's Delight fajtánál nagyon bevált. Tavaly abból volt 2 tő cserépben, annyi lett rajtuk, hogy nem győztük enni. Idén lesz 1 olyan, és 1 paprika alakú. (A paprika alakú a család kedvence.) És szilvát nem ültetek, kipróbálok helyette egy új fajtát. A mag eláll, jövőre ültethetek újra, ha az új nem lesz jó. Sárga körte se lesz.
Érdekes modon hónaljból, ha nőtt hajtás akkor az termőág volt.
Sajna nincs képem rola.
Igen valóban sokkal jobban át tudta járni a nap és a levegő is. És ami egyáltalán nem mellékes, bőséges és gyors érésü terméseket lehetett szedni.
Én napos helyre ültetem a parit és a paprikát, és naponta 2x kútból locsolom őket.
Az első az mindig hajnali, amikor éppen csak látni, és ekkor felülről fürdetőn locsolom meg öket, a délutáni az viszont inkább a föld eláztatásából áll.
Amikor zöldlével locsolom őket akkor azt a tövüknél és nap közben akár mikor.Ez a zöld lötyi a legjobb.
Remélem a mindenféle nyavaja az idén is elkerül minket.
Én nem használok permetszert!
Nagy szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe a Mezőgazdasági Kiadó
1987-ben megjelent: Gertrud Franck - Öngyógyitó kiskert c. kötetét.
Nem tudom, hogy újabb kiadás van e forgalomba, de meg kell nézni a kiadó lapját, online forgalmat is bonyolitanak.
Ha érdekel valakit emlithetek néhány címszót, és ha kell a hozzá tartozóakat.
Én csak azért szedem le, mert a sárguló levelek hamarabb fertőződnek. A talajt is szoktam takarni. Amúgy, amikor beindul a növekedés, egy idő után én sem győzöm, vagy nincs rá időm, vagy csak egyszerűen elfelejtem a leszedegetést. Így nyár végére csak elbokrosodnak. De majd ebben az évben biztos....:-))))
Én meg szoktam várni, míg alsó levelek maguktól elszáradnak. Azért takarom az aljukat vastagon szalmával, hogy ne csapódjon föl a növényekre a sár. A burgonyavész eddig még sose a legalsó levelekről indult.
Azt hiszem, ez a kérdés nálam úgyis tisztán elméleti jellegű. Eddig még egyik évben sem sikerült hosszú távon lépést tartanom a paradicsomjaim növekedésének ütemével. Egy darabig mindig próbálom szellősen tartani, de nyár végére sűrű lesz.
És élvezem is, hogy el tudok bújni a padicsomlugasban a szomszédasszonnyal való bájcsevegés elől. Tetszik a dzsungel.
Én is eddig a hajtásokat szedtem le, de én leszedtem a talaj fölött olyan 30 cm magasságig a leveleket is. Szellősebb, és a talajról visszacsapódó eső, pára nem teremt olyan hamar nedves baktériumlehetőséget. De szivesen megnézném a másik módszer eredményét is. Esetleg kísérlet képpen két azonos fajtájú tövet különböző módszerrel nevelni?
Mindig kételkedve olvasom, mikor a levelek leszedését ajánlják, hacsak nem a gombabetegségek megelőzéséről van szó. Ott enyértelműen előny, ha egy növény szellős. Végül is a levelek állítják elő a növény számára a tápanyagokat. Mikor valami betegség leviszi a lombot a paradicsomról, a maradék bogyó sokszor hamarabb beérik, de savanyú marad. Én mégis inkább az oldalhajtásokat törném ki, hogy megmaradjon a növényen a lomb és a termés egészséges aránya. A beteg leveleket persze leszedem, egészségeset soha. Inkább kevesebb legyen a termés, de jóízű.
Nincs véletlenül képed? A hónaljakból nem fejlődtek szárak? Gondolom így a levegő és a nap is jobban járja át a növényt, és kisebb a gombafertőzés lehetősége. Jó ötlet. Bővebben írnál róla?
Azt nem mondanám, hogy "ropogosan új " vagyok ezen a fórumon, csak ritkán jövök.
A Bálint gazda lapján olvastam, - ha jól emlékszem - és tavaly meg is csináltam, és nagyon jól sikerült a pari ültetvényem.
Szóval Azt csináltam, hogy minden levelet levágtam annyira, hogy csak 5-10 cm maradt a száron, és ezt akkor amikor már erős kifejlett növényem volt, úgy kb az első virágzás alatt.
Én igaznak tapasztaltam ennek az eljárásnak eredményét, miszerint a termések nevelésére állt rá a növény. Viszont a honaljakat nem bántottam!
Nekem többségében eperpari, fa fürtös, 1 cm átmérőjü, koltél és beföző parim szokott lenni. Bár a befözőt az idén nem vetettem, nem értek be a hideg elött.