Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3879

Nálunk azt eszik legjobban. Viszont amit meghagynak, nagyon jól tárolható.

Azt hiszem, lehet magról is szaporítani, bár nálunk nem mindegyik fajta hoz magot. Mindig előbb ki kellett szedni, mint ahogy a magok beértek, jött még utánuk a másodvetés, nem kerülgettem azt a néhány hagymaszárat. Interneten már láttam árulni vetőmagot.

Fajtától is függ, mennyi a sarj. Szerintem nem túl kiadós, mert a rendes étkezési hagymából kell félretenni a következő évi ültetéshez, és némelyik hagyma csak 2-3 felé osztódik. Az egyik fajtánk nagyon sokfelé osztódik, de az meg olyan apró, hogy nem nagyon lehet mit kezdeni vele.

Merre laksz? Elég kevés a tavalyi termés, nagyjából annyi, amennyit ültetni kéne. Tényleg csak pár szemet tudnék adni, de ha nem kell vele postára menni, vihetsz Gödöllőről.

Előzmény: kisszszoros (3872)
Vezso Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3878
Hú, nem tudok ilyen gyorsan olvasni munka közben, úgy pörögtök. :) na majd este. :)
fárosz Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3877
Nem ment az íz rovására. Sőt!!!!  Az egész normalizálodott: termés érlelés, és a következő virágok akkor jelentek meg túlnyomóan, amikor az elöző virágzás terméséből már csak a "fehéredő" volt.
Előzmény: CBNora (3874)
fárosz Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3876

Az eperpari az egy fajta. Érdekes a szine, a píros hajlik a lilásbordóba, húsa kemény és grízes enyhén. Termete fa.

 

Lehet, hogy nagy szamárságot kérdezek, de:

Nem tudom, hogy itt van-e privi lehetőség, de ha van írjatok címet és küldök, valamennyi van még. Első ránézésre nem látom sehol.

 

Előzmény: CBNora (3865)
il1321 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3875
De nem bírom megállni, hogy ne legyen több fajta, és egy-két tő meg szerintem kevés.
Előzmény: CBNora (3871)
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3874
És a gyors érés nem ment az íz rovására?
Előzmény: fárosz (3870)
il1321 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3873

Kösz! Van egy olasz filmem, egy idős kertészről, aki kis területen termel csodásabbnál csodásabb zöldségeket. Annak volt ilyesmi paradicsom ágyása, de az még felülről takarta is. Ki fogom próbálni, valószínű.

(Köszi, a biokert fórumon én is tettem közé irodalomlistát:-))

Előzmény: fárosz (3870)
kisszszoros Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3872
Úgy hallottam, hogy a salotta hagymát nem eszik a kukacok, ez igaz?
Azt is állítják, hogy magról nem szaporítható, viszont sok sarjat hoz... van valakinek esetleg néhány darab felesleges hagymája?
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3871
Én most azt fogadtam meg, hogy nem ültetek olyan sokat. Ha jó évjárat van, nem fogy el annyi, ha jön a burgonyavész, úgyis csak a pár védett helyre telepített tő marad. Viszont a paprikaalakúból is fogok cserépbe ültetni a fal mellé, tető alá, a Gardener's Delight fajtánál nagyon bevált. Tavaly abból volt 2 tő cserépben, annyi lett rajtuk, hogy nem győztük enni. Idén lesz 1 olyan, és 1 paprika alakú. (A paprika alakú a család kedvence.) És szilvát nem ültetek, kipróbálok helyette egy új fajtát. A mag eláll, jövőre ültethetek újra, ha az új nem lesz jó. Sárga körte se lesz.
Előzmény: il1321 (3869)
fárosz Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3870

Érdekes modon hónaljból, ha nőtt hajtás akkor az termőág volt.

 

Sajna nincs képem rola.

 

Igen valóban sokkal jobban át tudta járni a nap és a levegő is. És ami egyáltalán nem mellékes, bőséges és gyors érésü terméseket lehetett szedni.

 

Én napos helyre ültetem a parit és a paprikát, és naponta 2x kútból locsolom őket.

 

Az első az mindig hajnali, amikor éppen csak látni, és ekkor felülről fürdetőn locsolom meg öket, a délutáni az viszont inkább a föld eláztatásából áll.

 

Amikor zöldlével locsolom őket akkor azt a tövüknél és nap közben akár mikor.Ez a zöld lötyi a legjobb.

 

Remélem a mindenféle nyavaja az idén is elkerül minket.

 

Én nem használok permetszert!

 

Nagy szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe a Mezőgazdasági Kiadó

1987-ben megjelent: Gertrud Franck - Öngyógyitó kiskert c. kötetét.

 

Nem tudom, hogy újabb kiadás van e forgalomba, de meg kell nézni a kiadó lapját, online forgalmat is bonyolitanak.

 

Ha érdekel valakit emlithetek néhány címszót, és ha kell a hozzá tartozóakat.

 

Előzmény: il1321 (3864)
il1321 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3869
Én csak azért szedem le, mert a sárguló levelek hamarabb fertőződnek. A talajt is szoktam takarni. Amúgy, amikor beindul a növekedés, egy idő után én sem győzöm, vagy nincs rá időm, vagy csak egyszerűen elfelejtem a leszedegetést. Így nyár végére csak elbokrosodnak. De majd ebben az évben biztos....:-))))
Előzmény: CBNora (3868)
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3868

Én meg szoktam várni, míg alsó levelek maguktól elszáradnak. Azért takarom az aljukat vastagon szalmával, hogy ne csapódjon föl a növényekre a sár. A burgonyavész eddig még sose a legalsó levelekről indult.

Azt hiszem, ez a kérdés nálam úgyis tisztán elméleti jellegű. Eddig még egyik évben sem sikerült hosszú távon lépést tartanom a paradicsomjaim növekedésének ütemével.  Egy darabig mindig próbálom szellősen tartani, de nyár végére sűrű lesz.

És élvezem is, hogy el tudok bújni a padicsomlugasban a szomszédasszonnyal való bájcsevegés elől. Tetszik a dzsungel.

Előzmény: il1321 (3867)
il1321 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3867
Én is eddig a hajtásokat szedtem le, de én leszedtem a talaj fölött olyan 30 cm magasságig a leveleket is. Szellősebb, és a talajról visszacsapódó eső, pára nem teremt olyan hamar nedves baktériumlehetőséget. De szivesen megnézném a másik módszer eredményét is. Esetleg kísérlet képpen két azonos fajtájú tövet különböző módszerrel nevelni?
Előzmény: CBNora (3866)
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3866
Mindig kételkedve olvasom, mikor a levelek leszedését ajánlják, hacsak nem a gombabetegségek megelőzéséről  van szó. Ott enyértelműen előny, ha egy növény szellős. Végül is a levelek állítják elő a növény számára a tápanyagokat. Mikor valami betegség leviszi a lombot a paradicsomról, a maradék bogyó sokszor hamarabb beérik, de savanyú marad. Én mégis inkább az oldalhajtásokat törném ki, hogy megmaradjon a növényen a lomb és a termés egészséges aránya. A beteg leveleket persze leszedem, egészségeset soha. Inkább kevesebb legyen a termés, de jóízű.
Előzmény: CBNora (3865)
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3865

Milyen az az eperpari?

Az ízük is jó lett, vagy csak hamarabb lett több érett?

Előzmény: fárosz (3863)
il1321 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3864
Nincs véletlenül képed? A hónaljakból nem fejlődtek szárak? Gondolom így a levegő és a nap is jobban járja át a növényt, és kisebb a gombafertőzés lehetősége. Jó ötlet. Bővebben írnál róla?
Előzmény: fárosz (3863)
fárosz Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3863

Sziasztok!

Azt nem mondanám, hogy "ropogosan új " vagyok ezen a fórumon, csak ritkán jövök.

 

A Bálint gazda lapján olvastam, - ha jól emlékszem - és tavaly meg is csináltam, és nagyon jól sikerült a pari ültetvényem.

Szóval Azt csináltam, hogy minden levelet levágtam annyira, hogy csak 5-10 cm maradt a száron, és ezt akkor amikor már erős kifejlett növényem volt, úgy kb az első virágzás alatt.

Én igaznak tapasztaltam ennek az eljárásnak eredményét, miszerint a termések nevelésére állt rá a növény. Viszont a honaljakat nem bántottam!

 

Nekem többségében eperpari, fa fürtös, 1 cm átmérőjü, koltél és beföző parim szokott lenni. Bár a befözőt az idén nem vetettem, nem értek be a hideg elött.

 

Kivétel nélkül mindegyiket "nyírbáltam". 

il1321 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3862
Lugas. A SAn Marzanók lugasparadicsomok, általában 1 szálra nevelik őket.
Előzmény: CBNora (3861)
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3861
Ez bokor vagy lugasra való?
Előzmény: il1321 (3860)
il1321 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3860

Ilyen magot is kaptam:-) A klasszikus SM.

 

Előzmény: il1321 (3849)
CBNora Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3859
Hát vesztenivalód nincs, legföljebb vetsz márciusban is.
Előzmény: Matykoka (3858)
Matykoka Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3858
CBNora!
nem fogod megbánni, szerintem az egyik legfinomabb saláta, az enyémek már kikeltek, sőt ültettem mégegy ládával, mert a magom már 2005-ös és nem jött szerintem annyi elő amennyit vetettem.

Vetettem jégsalátát is, tavaly gyönyörűek lettek, akkorák, ha fogtam a torzsájukat (ugye középen) az egész alkaromat betakarta az egyik felük.
Bár a csomagolásra az van irva, hogy márciusban kell vetni, de arra gondoltam, hogy március végén esetleg már palántaként ki is ültethetném. Ha a Kobak birja, akkor szerintem ez is, ha nem hát nem, próba szerencse, még mindig abból az egy 80 ft-os tasakból gazdálkodom amit tavaly vettem.
Előzmény: CBNora (3847)
CBNora Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3857
Mi az, hogy elálltak? Nálunk még az összes krumpli, mind a 6 fajta teljesen üde a pincében, egyetlen kifejezetten korai fajtától eltekintve nyoma sincs még csírázásnak sem. A korai meg az apósomnak előcsíráztatásra félretett vetőkrumpli, úgyhogy az is teljesen rendben van, nem is a pincében tartjuk, hanem direkt világos helyen.
Eddigi tapasztalataink szerint legjobban az Agria tárolható, nagyjából a következő termésig fogyasztható.
Előzmény: kicsee (3856)
kicsee Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3856
Így van! Tervezési fázisban vagyok. A tavalyi év csak tapogatózás volt, most jön a lényeg majd. Bár jó hülye, marha, dinnye voltam, mert azóta sem néztem meg, hogy milyen krumlit vetettem... csak annyit tudok, hogy holland hibrid volt. Érdekes mert ezek nagyon sokáig elálltak, a hagyományos krumpli meg megtöppedt, textúrára nem túl gusztusos...

Szóval maradok a hollandoknál :)
Előzmény: il1321 (3855)
il1321 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3855
Akkor még csak a tervezés, magok számbavétele, ábrándozás, csevegés....:-))))
Előzmény: kicsee (3854)
kicsee Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3854
Sziasztok fórumtársak!

Kezd feléledni a kertem. Tavaly még csak a kert alig használt részén nőtt a tyúkhúr, mostmár lassan mindenhol megtalálható(ami biztos jele a jó mennyiségű nitrogénnek és más tápanyagoknak).

A trágyától, a földforgatástól és az összel lekaszált és beforgatott írtózatos mennyiségű mustár zöldtömegtől úgy tűnik kezdenek felszaporodni a tápanyagok a földben. Örülök neki, és ha csapadékosabb nyarunk lesz, mint volt, már meg tudom termelni végre az egész évre való krumpli mennyiséget és más egyebet is.

Igazából én már mennék is kifele, de hát korán van még... ráadásul olyan vihar van odakinn, hogy csak úgy remeg a redőny.
il1321 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3853
Én sem a piciket hívom bébinek:-))) 3-6 cm ig a legjobb. Ezeket könnyű főzni. Az ennél nagyobbakat már nem nagyon szeretem.
Előzmény: CBNora (3852)
CBNora Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3852
Én is sűrűn vetem, mert számítok rá, hogy lótücsök barátom ritkít. Aztán sokszor, mint tavaly is, elhanyagolja a munkáját, és sűrű marad a cékla. De nem baj, tényleg jó az apró, bár azért van egy határ. 3 cm átmérő alatt már nagyon munkaigényes pucolni. És sokszor több van ebből a méretből, mint amannyit festéknek héjastól ledarálok.
Előzmény: il1321 (3851)
il1321 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3851
Nekem nagyon kicsi a helyem, ezért folyamatosan vetem, általában egyszerre 3métert. Először március végén, májusban, julius végén. Így folyamatosan van cékla. Most úgy tervezem, hogy a paradicsomot egy sorosan ültetem, egy ágásba egy sort. Így az ágyás szélébe mehet egy sor cékla, zeller, karalábé, vagy olyan, ami alacsony, és nem sok helyet foglal. Sűrűn vetem a céklát, mert a kicsiket szeretjük.
Előzmény: CBNora (3850)
CBNora Creative Commons License 2008.01.27 0 0 3850
Hát, majd szorítok nekik helyet. Talán a kelbimbók és brokkolik között ellesznek egy darabig. Azokat május vége előtt nem szoktam kiültetni, az ágyás közepén egy sor talán elfér egy darabig. Ha elég korán elvetem, talán ki tudjuk enni, mire a kelbimbó árnyékolná. Mit gondolsz? Legkorábban mikor szoktad vetni? Nálunk eddig mindig csak másodvetés volt a borsó után.
Előzmény: il1321 (3849)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!