Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Azt azért tudni kell,hogy Csarli kifejezetten az én kérésemre hozza ezt az alany-fajtát.Én is szívesen kipróbáltam volna több fajtát is,de mivel kisebb tételben nem árulnak azt a fajtát választottam ,ami az én igényeimnek legjobban megfelel.Ez azért lenne jó,mert törpésít és több fajnak is jó alanya.
Van egy sárga, napos oldalán cirmosan piros cseresznye fajtám. Elég nagy szemű, enyhén kesernyés (nem csak édes). Hajtásai vaskosak. Ha oltana belőle valaki, jelezze!
Eredetileg az Ati által emlegetett hibridre gondoltam, de cseresznyéből is elfogadnék 1-2-t, márcsak az összehasonlítás kedvéért is. /átkozott kíváncsiság! :-))/
Így van,az Ishtara nevű alanyból hozatok 60 db-ot.Ebből 20-25 db-ot tudok nélkülözni,ha érdekel.Ez egy myrabolán x őszibarack hybrid-alany.Törpésít és jó alany szilvára,őszibarackra és kajszira is.
Igen, csak a sajmeggy alkalmatlan erre a koronaformára. A sok hajtásnövekedés miatt szinte lehetetlen kezelni. Körténél sem lehet egy méterre rakni a vadkörte alanyt. Ezeket a koronaformákat intenzív körülmények közt alkalmazzák törpésítő alanyok használatával.
Az ültetvények átlag életkora ennél az intenzív termesztésnél 10-15 év.
Olaszországban élőben is volt alkalmam megnézni, de ott a hagyományos alanyokat nem használják. Náluk már az iskolában úgy nevelik a fákat, amiről a vevővel megállapodtak.
Ott először eldöntik mit akarnak telepíteni milyen művelésmódot választanak és ez alapján rendelik meg a fákat, nálunk sajnos ez csak álom. Visszatérve a szuperorsóra, ha lesz türelmed nyári zöldmunkához a gyökérzóna tavaszi rotálásához talán sikerülhet. Ezért írtam a kitartást hozzá.
Államilag elismert cseresznye fajták: Aida - Alex - Carmen - Bigarreau Burlat - Germersdorfi 45 - Germersdorfi 3 - Hedelfingeni óriás - Katalin - Kavics - Kordia - Linda - Margit - Münchebergi korai - Paulus - Petrus - Rita - Solymári gömbölyű - Sunburst - Stella - Szomolyai fekete - Valerij Cskalov - Van - Vega - Vera
Érdi nagygyümölcsű meggyMaliga Pál állította elő. A 'Hankovszky korai' meggyfajta szabadmegporzású magonca. Ültetvényekben és házikertekben még megtalálható ez a június második hetében érő, friss fogyasztásra kiválóan alkalmas korai meggy. Gyümölcse különlegesen tetszetős, mérete nagy vagy igen nagy (6-7 g), a megszokott meggyíznél kevésbé savas, emiatt ipari feldolgozásra és exportra nem tartották alkalmasnak. Fája erős növekedésű, jellegzetes "cseresznye habitusú". Önmeddő, s az üzemekben tapasztalt gyenge termőképességében döntő szerepet játszott az, hogy pollenadójának az eltérő virágzási idejű 'Meteor korai'-t javasolták. Egyes üzemi szakemberek szerint méltatlanul szorult ki a szaporítható fajták listájáról, mert hazai piacon nagyon jól értékesíthető, s befőttnek is alkalmas. Brózik szerint legjobb pollenadója a 'Germersdorfi óriás 3'.
Piramis: Korán, Június első napjaiban 2-4 nappal a Meteor korai előtt érik. Gyümölcse nagy, héja és húsa kármin piros, közepesen festőlevű. Magja nagy, kocsánya teljes érésben szárazon válik le a gyümölcstől. 2-3 hétig a fán tartható. Fája középerős növekedésű, ágai meredeken felfelé törnek. Mivel termését nyársakon hozza, felkopaszodásra nem hajlamos. Intenzív ültetvények létesítésére is alkalmas. Öntermékenyülése 5-8 %-os, de mértéke további vizsgálatra szorul. Jó pollenadói: Katalin, Germersdorfi 3, Linda, Carmen, Margit. Az Érdi Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht szabadalmaztatott fajtája.