Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3831
Igazad van,én is tapasztaltam már, hogy amikor a képeket nézegettem, sokszor szebb minden, mint a valóságban. A paradicsomot nehéz permetezés nélkül egészségesen megőrízni, de én inkább nem permetezek, annyi mindíg van amennyi nekünk kell. Nekem az a baj, hogy kicsi a helyem, de mégis sok fajtát akarok paradicsomból, és valószínű tul sűrűn ültetem. Amik ritkábban, vagy egyedül vannak, azok sosem betegek. Ezt tudom is, de nem birok ellenálni a választéknak. Palántából így is mindíg háromszor annyit nevelek, mint amennyi kell, így marad az elosztogatás. Pedig még a virágok közé is szoktam "becsempészni" 1-2 tövet. Ne szereted a paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkínit? Nálunk pont ezek a sztárok:)
Előzmény: katilan (3829)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3830
Szokott lenni, de nem vészes. Védekezni nem lenne érdemes ellene, és inkább nyár vége felé van, mikor már vagy sok a paradicsom, és marad elég, vagy már úgyis mind lerohadt.
Előzmény: katilan (3829)
katilan Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3829

Így fényképen tényleg milyen jól néz ki a fóliám, de közben árvízvédekezésnél használt, jó retkes darab volt, elkértük...odaadták, kibírta a szezont, majd elkezdett szakadozni, elfáradt szegény. Nyilván nem az a kimondott fénystabil kertészeti fólia volt.

Mikor megszáradt rajta a sár, a nagyját lesöpörtem, hogy azért még véletlenül se a hajammal törölgessem tisztára.

Lehet, hogy én is kipróbálok valami új ellenálló fajtát is idén nyáron, megtartva fővonalként az eredeti paradicsomfajtát.

Neked meg szokott-e gyűlni a bajod a gyapottok-bagolylepke hernyójával?

Előzmény: katilan (3828)
katilan Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3828

:-D  Sajna nekem nagyon rossz az orrom, kimaradok egy csomó illatélményből.

Ugrálok e topik és a Kert növények.. közt , meg kézilabdát nézek, ezért kicsit néha lemaradok a reakciókkal. (a buxust én is szeretem)

Előzmény: CBNora (3827)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3827
Tavaly is, tavalyelőtt is vettünk egy-egy üveg vodkát, hogy majd beáztatom a levelét, hátha lehetne belőle valami citromillatú italt csinálni. Aztán elfogyott a vodka és lefagyott a büdöske. Talán az idén...
Előzmény: katilan (3826)
katilan Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3826

De az, T. tenuifolia. Bedugdostam erősödni virágpalántákat ide-oda, de aztán sok ott erősödött a fagyokig :-)

Előzmény: CBNora (3825)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3825
Nagyon klassz. Az ilyen sodródások engem se nagyon izgatnak, csak fitftóra ne legyen, más nyavalyákat ki szoktak bírni.
Csak nem Tagetes tenuifoliád volt? Használtad valamire, vagy csak dísz volt?
Előzmény: katilan (3824)
katilan Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3824
Még így is megtámadta valami levél sodrodás, de eznem okozott visszaesést, vagy komolyabb kárt, lehet hogy csak valami élettani dolog  amit később sikerült jobbítani.
Előzmény: katilan (3823)
katilan Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3823

Ennél nagyobb fóliát én sem akarok, pontosan az általad említett okok miatt. ez hét bordányi, eddig kevesebb vol nekem is.

Én szabadföldön már nem próbálkozom, mert a fitoftóra majdnem mindig bealakít, így viszont nem lesz nedves a levele soha, mert árasztva öntözöm.

Eleje hátulja egész nyáron nyitva, és ami a számomra nem utolsó szempont: nem kell benne görnyedni, mert nálam magasabb. (én lenni 1,74m) :-)

Keresek még képet, feltehetőt. XD

Előzmény: CBNora (3822)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3822
Ezek nagyon szépek. És szép nagy igazi fóliád van, nem olyan tákolmány, mint az enyém. Igaz, hogy azt meg könnyű költöztetni.
Paradicsomot egyszer próbáltam az üvegházban nevelni, de nem tudom eléggé átszellőztetni, túl meleg volt, nem kötött rendesen termést. Pedig jó lenne, akkor nem rohadna le egy tartós esőzés után. Így csak néhány cserepes, tető alá rakott tövem van vésztartaléknak a szabadföldieken kívül.
Idén valószínűleg kipróbálok 2 új fajtát, állítólag ellenállnak a Phytophtorának. Legend és Ferline F1. Tavaly de Bero volt, ami állítólag ellenálló, de nem volt igazán jó ízű, idén nem ültetek.
Előzmény: katilan (3821)
katilan Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3821

Igen persze, a kertben kinnfelejti magát az ember lánya könnyen, csak vicc volt félig :-))

Az én 2007 nyári fóliám, melyben Lugas F1 paradicsomot nevelek (saját palánta-nevelés) már pár éve, mert nekem nagyon bevált.

A paprikapalánták egy részét kaptam, saját palánta nevelésem pedig Gigant  volt, szép nagy húsosak lettek.

Előzmény: CBNora (3820)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3820
Inkább Zsebit kéne felfogadnod, csak ő mostanában nem jelentkezik.
Leves-kavarás közben azért én se megyek ki, szénné égne, akármannyi vizet is raknék bele.
Előzmény: katilan (3819)
katilan Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3819

Szia, ez a megoldás is tök jö.

Tulajdonképp talán a sínen csúszó ajtó lenne kinyitás-becsukás szempontjából legjobb  valószínűleg.

Elfogadnálak szakácsnak! Biztos sok klassz kitalálmány zöldséges kaját tudsz "rittyenteni".

Nekem a zöldségek amik egyáltalán nem hiányozhatnak a kertből az a paradicsom, paprika, uborka és a cukkini.

A többi is érdekel mind nevelési, mind evési szempontból, csak még nem olyan kertem van ahova két leves-kavarás közt ki tudok menni gazolni-gyönyörködni stb.

Előzmény: CBNora (3806)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3818
Nálam ez egyik nagy növény tövébe kupacot túrtak. Nem tűnik igazán hatásosnak. De tetszik, és most is, mikor alig van kint valami, ilyen szép zöld.
Én decemberben dugdostam a fóliába hagymát, még nem bújt ki. A fokhagyma most kezdi itt-ott kidugni a levele hegyét.
Előzmény: il1321 (3816)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3817
Az én petrezselymem is metélő. Gyökeret nem ültetek, nem hiányzik és eddig mindig felzabálták a pokok.
Előzmény: il1321 (3815)
il1321 Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3816
Tényleg elűzi a vakondot? Vagy csak a neve az.
Előzmény: CBNora (3814)
il1321 Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3815
Ma nem volt időm kimenni, mert napközben úton voltam. Remélem hét végére még jó idő marad. A metélő petrezselymeket egyáltalán nem viselte meg a fagy. A zöldhagymákból lehet húzgálni fel. A káposzták is fogyaszthatók.
Előzmény: CBNora (3811)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3814
Mai kép az Euphorbia lathyrisekről.
Előzmény: V.M. (3736)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3813
4 féle salottahagyma.
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3812
Hét végén kelbimbót fogunk enni lila krumplival.
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3811
Ha nagyon kiéhezünk valami friss levélre, lehet csipegetni madársalátát. Sajnos kevés van.
Még van a szabadban is egész használható petrezselyem.

CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3810
Igen, finom édeskés. Fogok idén is vetni.
Előzmény: il1321 (3809)
il1321 Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3809
Ez tényleg más fajta, mint amit én ismerek. Jóízű főzés nélkül?
Előzmény: CBNora (3807)
CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3808
A fóliába nem mentem be, de egy hasadáson bedugtam az objektívet. Ilyen most belül.
Az üvegházban egyre ritkulnak a saláták, lehet, hogy el kell helyezni valami sörcsapdát. Le vannak harapva a növénykék. Ami megvan, szép.

CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3807
Végre rendesen kiolvadt a fátyolfólia, szedtem káposztarépát. Az összhatás az ágyásban nem rossz, néhány levélen látszik némi fagyás. Alapjában véve nincs semmi bajuk. Már eszem is, amit a kiszedettekből főzetem. Gyorsan puhul, úgyhogy Százszorszép (más néven Rioja) krumlival főztem együtt, az is hamar fő (és kicsit szét). Az egészséges leveleket is belefőztem.

CBNora Creative Commons License 2008.01.17 0 0 3806
Lefényképeztem az üvegház kilincsünket. A mienk egy széllelbélet acélszerkezet.
El ne kiabáljam, de most még működik. Megtanultam, hol kell megnyomni az ajtót, hogy becsukódjon, a cuccokat a kezemben ügyesen csoportosítom.

Előzmény: katilan (3805)
katilan Creative Commons License 2008.01.15 0 0 3805

Hehe mindkettőt kitöröltem, pedig úgy tűnt nem sikerült az egyiket. Itt a másik kép:

Előzmény: katilan (3804)
katilan Creative Commons License 2008.01.15 0 0 3804

Sziasztok,

még tavaly év vége felé olvastam (azt hiszem Nóra írta), hogy az üvegház ajtajának kinyitása problémás, ha tele a keze...

Ha azóta még nem született megoldás, küldök képet egy megoldásról, aminek nem tudom mi a szakszerű elnevezése. Az ajtórészen nagy csapágygolyó, a félfa részen a negatívja. Így könnyű : ha tele a kéz, akkor vállal, könyökkel vagy bármely "kéznél levő" testrésszel :-)), ki lehet lökni és vissza is. Ha kicsit visszapattan akkor még egy nyomás és a helyén van.

Hát az egyiket kétszer is sikerült feltölteni, de törölni egyszer sem :-)

CBNora Creative Commons License 2008.01.15 0 0 3803
Nyersen szeretjük enni a salottahagymákat. Csak tovább tart megpucolni, mint a vörös meg a lilahagymát. Van egy fajtánk, az egészen apró, abból a legtöbb a végén komposztra kerül, amit nem ültetek vissza, mert amíg van nagyobb, nem vacakolok vele. Csak pont az kukacosodik a legkevésbé, azért tartom (Meg fajtagyűjtemény jelleggel). Egyébként 2 fajtát azoktól az ismerősöktől kaptunk, akiktől a káposztarépa magot.
Tegnap a férjem hivatalosan járt az Őrségben, és meglátogatta ezeket az ismerősöket. Kaptunk erre az évre is káposztarépa magot, vethetem korábban, mint tavaly. Aztán már lesz saját mag.
Előzmény: il1321 (3802)
il1321 Creative Commons License 2008.01.15 0 0 3802
Azért is írtam utánna, hogy érdemesebb ültetni. nekem az új kertemben nincs, a régiben volt, de amikor azt eladtam még nem érett, be aztán ottmaradt. De annyiféle hagyma van még. Most az idén a tefajta emeletesekre leszek kíváncsi. Szeretem a sonkahagymákat, lila, és gyöngyhagymákat. ezeket magról vetem.
Előzmény: CBNora (3799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!