Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3939
A levágott palackok a kényes palánákon vannak. Uborka, cukkíni, de szoktam tenni korai paradicsomra is. Még valamelyes védelmet nyujt hideg ellen, és megerősödésig védi a fekete tücskök rágásától, és a szomszéd kutyák sem tapossák ki olyan könnxen. A le nem vágott palack, pedig kétségbeesett kísérlet a vakond elriasztására. Tavaly nagyon sok kárt tettek. Az üvegházi paprikát legalább két héttel visszavetették. Nappal visszaültettem, amit állandóan , éjjel kidúrtak. Mindenféle népi elriasztót bevetettem, de:-((((( Úgy látom ebben az évben is lehet számízani, mert már most is sok túrás van. VAn valakinek tapasztalata az ultrahangos riasztóról, mert már tervezek egy ilyet.
Előzmény: kétbalkéz (3929)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3938
Én a szabadföldi palántákat azért vetem március elején, mert nagyon szerencsés vagyok, mert a melóhelyen olyan helyem van, hogy termosztátos fűtés, pótfény, tehát minden adott. hamar kelnek a palánták. Kelés előtt, és utánna is a földet cszárított csalánból áztatott fokhagymás lével öntözöm be, majd ha látszódnak a levelek, kapnak egy gyenge rezes permetet, csak egy kis kézi fújóval. Palántadőlés, és mindenféle gomba ellen jó.
Előzmény: Flanell (3932)
taffy Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3937
Sziasztok,

hol kaptál lila dughagymát? Most én is azt vadászok.

Én is elültettem a kapott tulipán paprika magokat. Elvetettem korai paradicsomot , csak néhány tővel, és a metélő fokhagymát is, és néhány salátát korainak.
Előzmény: taormina1 (3934)
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3936
Az edény talán 5 és 10 liter körül lehetett. Némelyik kisebb marad, sok egészen nagyra megnő, ha rendesen karóznám, lenne derékig érő az is. A cserepesek elég sok Wuxalt kapnak.
Előzmény: Flanell (3933)
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3935
Érdekes, nekem pont fordítottak a tapasztalataim. Febr. 15 és 20 között szoktam vetni, igaz, nem földbe, hanem nedves vc papírba, eztán ha lejött a maghéj, egyenként ültetem el őket. Egyik se nagyon szokott palántadőlni, ha egy-kettő tönkre is megy, nem terjed. Nekem a paradicsomok eddig jól fejlődtek a fűtetlen szoba déli ablakában. Persze az valószínűleg melegebb, mint egy előtér. A paprikákat viszont a fűtött szobában nevelem, hűvösben túl lassan fejlődtek. Meleben sem dőlnek.
Előzmény: Flanell (3932)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3934
Szia Zsebi, jó, hogy látlak!én tegnap vetettem el a töled kapott tavalyi tulipánpaprikát és paradicsomokat. jó az még? Hirtelenjében nem tudtam máshoz hozzájutni, és olyan szép leírást küldtél hozzájuk!
Valamint szereztem lila dughagymát, abból a nagyobbakat eldugtam egy sorba az üvegházban. az összel vetett retek és saláta szépen magához tért a fagy után.
Előzmény: zsebi41 (3903)
Flanell Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3933
Edényben is akkorára megnőnek? Mekkora edényben?
Nekem még csak szabadföldben volt.
Előzmény: CBNora (3931)
Flanell Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3932
Én a paradicsomvetést leghamarabb február legvégére tervezem, szobába. Amikor kikel, akkor megy a fűtetlen előtérbe, bár ott még hideg van neki általában, csak mindig reménykedem, hogy hátha nem. De mindig az lesz, hogy meg sem mozdul még hetekig, és ha véletlenül 10 napig nem gombaölőzök, akkor belemegy a palántadőlés.
A paprika jobban bírja a hideget, az nagyon lassan megindul, néha 2 hétig sem palántadől. Szóval, március 10. előtt nem sok értelme van annak sem, mert mikor bejön a jobb idő, akkor meglódulnak, és 3 nap alatt többet nőnek, mint előtte 3 hét alatt.
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3931
Hát, olyan derékig érő, vagy valamivel nagyobb. Terebélyes is. Metszeni nem kell, minél több ága van, annál több rajta a bogyó. A cserepesek szezon végén már folyton fölborulnak.
Előzmény: fárosz (3930)
fárosz Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3930
Lehet, h már írtad: milyen magas és mekkora a helyigénye?
Előzmény: CBNora (3906)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3929
Il!
Nézegettem a kerted képeit. Egyrészt gyönyörűek, másrészt lenne egy kérdésem. Sok képen látni az ágyásban levágott és nem levágott tetejű műanyag palackokat. Ezek mi célt szolgálnak?
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3928
Crassula ovata, mi is majomfának hívjuk. Valamival több, mint 20 éves.
Előzmény: katilan (3927)
katilan Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3927

Nóra milyen szép nagy majomfád van !!! (v. pozsgafa, crassula nemtom ki hogy ismeri). Hány éves lehet cirka?

Nézegettem a képtáradat, sok szép növényed van! :)

petra* Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3926
Köszi, Il, ebből kiindulva azt választottam, hogy a kelkápit teljesen, levélig beültettem, a karalábét meg csak félig- 2/3-ig. Meglátjuk... Arra jutottam, hogy a megnyúlásért hátha a nem túl hűvös szoba a felelős, ahol eddig laktak, így most kiköltöztettem őket a bejáratunkat szigetelő üvegházba, és a palántákra is tettem üveglapot. A paradicsomok-paprikák- szintén fólia alá tervezve- maradtak a szobában, az ablakban.
Bár...
Talán a jövő héten vetek mindenből egy újabb turnust, biztos, ami biztos.
Előzmény: il1321 (3917)
Vork12 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3925

Köszi. 

A kapálás nem az erősségem.

Amúgy nálunk a nejem szokott kapálni.

Én a keményebb melókat végzem.

Egyébként mi is nagyon szeretünk kertészkedni. Ma is azon dühöngtem, hogy miért nem tanultam kertésznek. Olyan szintre érkeztek a kertészeti munkák, hogy már a hobbi szintet túl lépte.

Szóval hiányzik a suli. A szakkönyvek sokat segítenek. No meg az itt olvasottak.

A gyakorló kertész tapasztalatánál nincs jobb segítség.

Előzmény: CBNora (3924)
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3924
A gödöllői mezőgazdasági boltban mintha láttam volna. De valószínűleg barkácsáruházakban is van. Én már nem nagyon figyelem, mert van saját termésű mag meg sok magától kelt növény. Egyszer kell csak megvenni. (Ha nem vagy túl pedáns, és nem kapálod ki az utódokat.)
Előzmény: Vork12 (3923)
Vork12 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3923

Hol lehet venni a galambbegy salátát?

most olvasok előszőr róla.

Előzmény: CBNora (3920)
il1321 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3922

Fodrász?:-))

Előzmény: anblock_italia (3921)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3921
És kinek a haját vágják le a cél érdekében?:-)))
Előzmény: il1321 (3915)
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3920
A hidegtől nem kell félteni. Ha az a vékony fajta fólia, akkor úgyis csak az első szélviharig tart, ha erősebb, akkor jobb, de hagyd szellőzni. De inkább fátyolfóliát tegyél rá, mert azt napos időben is rajta lehet hagyni, szellőzik, fagyos éjjeleken meg jégkéreg lesz rajta és zár. Nem kell a galambbegy salátának az a dögmeleg, ami egy műanyagfólia alatt tud lenni napos időben.
Tényleg aprók a levelei, nem túl kiadós. Az egész levélrózsa elég kicsi. Azért érdemes ősszel vetni, mert ilyenkor még nem nagyon van más friss zöld levél, ez jobban fejlődik télen, mint az áttelelő saláta. Arról még egy jó darabig nem lehet enni, addig meg ez is több, mint a semmi.
Előzmény: kétbalkéz (3919)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3919
Két rétegben van rajta takarófólia ( festéshez való), remélem, az elég lesz. Mekkorára nő meg egyébként ez a saláta? A vetőmagos zacsin lévő képen olyan aprókának tűnnek a levelek.
Előzmény: CBNora (3916)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3918
Ó, ezer hála paradicsom ügyben:-)
Én is észrevettem, hogy amikor a szomszéd néniknek-bácsiknak elmondom, hogy mi miért és mire jó, akkor lelkesen bólogatnak, hogy tényleg, micsoda okosságok:-) Talán rájuk is átragad majd valami, az már biztos, hogy többüknél is jártam bio rovarirtózni a kenőszappanos cuccal, mert nagyon tetszett nekik, és a levéltetüket néhány kezelés teljesen ki is pusztította zöldségről-virágról egyaránt.

Ami a szarvasokat illeti, ez a fajta riasztási mód olyan helyen hatásos, ahol nincs lakott település, ember a közelben. A mi szarvasaink felrúgnak minden szabályt, a folyamatos emberi jelenlét szaga nem riasztja őket, a házig jönnek, az ugató kutyáktól sem félnek.

Pár éve az egyik falubeli enyhén ittasan hazafelé tartott a kocsmából, már sötét volt. Egyszer csak patadobogásokat hallott az aszfalton. Csodálkozott, mert a faluban senki nem tartott lovat. Egyszer csak a kanyarban befordulva szembe találta magát egy hatalmas szarvasbikával. Mind a ketten megdermedtek, csak álltak és néztek egymásra. Nem tudni, melyikük ijedt meg jobban, de a szarvas dolgozta fel gyorsabban a helyzetet, megfordult és elbandukolt erdő iránt:-)
Előzmény: il1321 (3915)
il1321 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3917
Kelkáposztát lehet mélyen ültetni, ültetés előtt én, ha nem tápkockás a palánt, én sárral körbe szoktam vonni, a száráig, ez védi a gyökérgolyva ellen. A karalábé már nehezebb eset, mert a szár megvastagodása lenne az ehető termés. HA a karalábé növés közben megfázik, könnyen magszárba megy. Ha nem tudod kiültetni, akkor hűvösebb helyre kell tenni, kevesebb víz, nagyobb térállás.
Előzmény: petra* (3914)
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3916
A galambbegy saláta vetése egyáltalán nem volt elhamarkodott, sőt... Legjobb ősszel vetni, áttelel, ilyenkor már lehet róla csipegetni. Ha hagyod magot érlelni, magától is sok kikel, ha nem nagyon művelt részen van. A vetés időpontja akkor lenne optimális, mikor elkezdenek maguktól nőni a magoncok.
Érdemes fátyolfóliát tenni rá, vagy valami átlátszóval letakarni, hogy havas időben is lehessen róla enni. Most mindegy, de van, hogy márciusban is van még hó, mire leolvad, majdnem vége a galambbegy saláta szezonnak.
Előzmény: kétbalkéz (3909)
il1321 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3915

régebben egy másik kertemben nekem is ilyen idős nénik, bácsikvoltak a szoszédai. Eleinte ők is furcsán nézték a módszereimet, míg néhány év mulva, látva az eredményeket,( mert az egyik kertész számára  a legnagyobb kritikusa a másik) ők is alkalmaztak sok ötletem. Ma is ha találkozunk, jókat beszélgetünk.

Szarvasok ellen: A szarvasi arborétumban járva feltünt, hogy a fenyők, kényesebb növények ágain raschel zacsikban van valami. Amikor néztem mi az, meglepetten láttam, hogy emberi haj. Akkor mondták az ottaniak, hogy őzek ellen tették ki, mert riasztja őket. Egy próbát megér, ha nincs növény, akkor néhány karóra amerről jönnek.

A Lugas és korall paradicsom karózást igényel, max 1,7m, Kacsokat le kell szedni, legfeljebb 2-3 szálra hagyni. A zömök, az a manó paradicsom , alacsony, korai, nem kell kacsolni.

(irígylem ezt a nagy kertet:-))

Előzmény: kétbalkéz (3913)
petra* Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3914
Sziasztok!

A fóliasátor alá tervezett és január 20-án vetett karalábé és kelkáposzta palántáim úgy gondolták, kevés a fény, és mind megnyúlt. Nem dőlnek, jól vannak, de némelyiknek 10 centis szára is van, ami a két levélkéhez képest egy kicsit túlzás... Érdemes levélig beültetni őket vagy szerintetek vessek újat? Tapasztalat?
Köszönöm szépen!
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3913
:-))) Mivel ekkora a telek, több szembeszomszédom is van, kerítésem pedig nincs:-) Egyébként mind kedves, aranyos, idős, de dolgos emberek. Néha azért furcsán néznek, mert ők még a régi, hagyományos módokon művelik a kertet, és nem értik, mire való a geofilc az eper alá ( egyáltalán mi az?), és minek kell a levágott füvet a zöldségek közé pakolni:-))
Előzmény: anblock_italia (3912)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3912
Szomszédok??? Abban a hatalmas kertben olyan hely is van, ahol a szomszédok szemmel tudnak tartani???
Előzmény: kétbalkéz (3909)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3911
A paradicsomos témához: én háromfajta ZKI-s magot vettem: Lugas F1, Korall és Zömök. Ezekkel mik a tapasztalataitok? A Korallnak és a Zömöknek is kell karózás? Azokat is kell kacsolni, vagy burjánozhatnak szabadon? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, de más az, amit a könyvek írnak, és más az, amit gyakorló kertészektől tudhat meg az ember:-)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3910
Sosem hallottam róla, de jól néz ki..., a gyümölcs is, a virága is, a növény is:-) Köszi!
Előzmény: CBNora (3906)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!