Keresés

Részletes keresés

vm.aniko Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3968

sziasztok!!!

lenne egy kerdesem!en minden növenyemre disznövenyre,zöldsegre es gyümölcsre volldüngert hasznalok.szerintetek van ennek a mütragyanak mergezö hatasa az emberre?eü varakozasi idö nincs,es az van a csomagolason,hogy nem mergezö.en eperre paradicsomra mindenre hasznaltam es ettünk is belöle termeszetesen.valakinek ajanlottam ezt a mütragyat it  a forumon es azert irok,mert biztos akarok benne lenni,hogy nem mergezö a legkisebb mertekben sem.

ha valaki szinten ezt hasznal lögyszi irjon,mi a tapasztalata vele.

mmjutka Creative Commons License 2008.02.08 0 0 3967

Kedves Konyhakertesek!

Bár időnként már olvasgattam ezt a topikot, most írok először.

Pesten lakunk télen, tavasztól őszig meg a Pilisben a kis telken, mert beleszerettünk - így aztán már nagy kertésznek képzelem magam :-))

Tudtok-e különleges, de azért egyszerűen termeszthető zöldség- vag gyümölcsfélét ajánlani?

Galambbagysaláta magot ma láttam az Int.rsp.rban (nem tudom, hogy ki szabad-e írni??), egy tasak 42 Ft.

Előzmény: Vork12 (3923)
CBNora Creative Commons License 2008.02.08 0 0 3966
Matykoka!
Most már szépen kikelt a Kobak saláta. Eléggé nyúlnak a fűtetlen szobában, a szárak kezdenek a víszinteshez közelíteni. Gondolkozom, hogy kiteszem az üvegházba, csak ott éjszaka fagy, ha nincs is annyira hideg, mint kint. Szerinted ez a fajta is bírja? A zacskón kimodottan hajtatásra ajánlják.
Lehet, hogy először egy ládával kipróbálom, hogy az állványra teszem, és éjszakára buborékfóliával letakarom. Ha nem lesz baja, kiteszem a másik kettőt is.
CBNora Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3965
Tavaly kiültettem az átteleltetett töveket, eleinte volt rajtuk termés, később elég kevés. Valószínű, hogy a közelben lévő dáliák nagyon beárnyékolták őket, és talán túl későn ültettem ki, kicsi volt a földlabdájuk a lombjukhoz képest, elég sokáig folyton lekókadtak. Ezeket már nem teletettem át, csak a tavalyi újakat. Idén megpróbálom naposabb helyre korábban kiültetni. Azért hagytam az újakat cserépben, hogy egyszerűbb legyen átteleltetni, elég volt kiásni a rengeteg dáliát és az ananászzsályákat. Nagyon erősen visszavágtam a cserepeseket is.
Magról szaporítom. Elképzelhető, hogy dugványozni is lehetne, bujtással biztos szaporítható. Ahol az ágak leértek a földre, meggyökeresedtek.
Előzmény: taormina1 (3964)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3964
Nóra, te nem ülteted ki a physalist? Nekem csak egy van, de azt ki szoktam, úgy mint a daturát. összel nagyon visszavágom és cserépben behozom. Hideg, világos helyen telel. Szaporítani nem sikerült. Neked hogyan lett több?
Előzmény: CBNora (3906)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3963
Nem tudom, kezdetben nálunk még nem volt vakond, így nem is törődtünk a témával. De azt tudom, hogy sok ezer forintokat költöttek a témára, nem tudom egy olyan mennyibe kerül. 3000 Ft körüli gyakori pénzkidobásokra emlékszem.
Előzmény: il1321 (3962)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3962
Az ultrahangost is próbálták?
Előzmény: anblock_italia (3959)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3961

Hát igen néha a véletlen is segíthet egy ilyen rátalálásban, mint jelen esetben ez a fajta palack. A millió féle közül lehet hogy a második volt a sorban :-D

Mondjuk eleve a módszer is érdekes, ki gondolná hogy kicsit is érdekli a "vakundokokat" ez az egész betonvasasdi-palackosdi?

De már várom, hogy vajon az én birodalmamban műkszik-é? :-)

Előzmény: anblock_italia (3959)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3960

Örülnék, ha sikerülne:-) Persze több kell belőle, mondjuk 50 nm-ként egy. Nem túl szép látvány ez a modern rózsagömb, de a veteményesben elmegy:-)

Előzmény: il1321 (3958)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3959

Állítólag csak ezzel működik, talán szélesebb, vagy a dudorai miatt..? Csak azt tudnám, erre hogyan jött rá valaki, kipróbált egy csomó palackot? Ha tudod, hogy borszéki, akkor találni is fogsz biztos:-)

Amúgy igazad van, nem nagy befektetés, nem nagy veszteség, de esetleg haszon. A sógornőmék már mindenfélét összevásároltak, ezzel már meg vannak nyugodva. Csakhát közös telkünk van, ergó mi vagyunk a szomszédok:-) Így hát nekünk is szükségünk lett rá:-)

Végülis  a mi telkünk teraszos, nagyobb a szél, meg lehet az agyagos föld is befolyásolja a hanghatást..., sokminden lehet a siker titka, garancialevelet nem tudok adni:-)

Előzmény: katilan (3957)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3958
Köszi! Kipróbálom, egy próbát megér. Így már jól látszik, és a leírás is tökéletes:-) Ha harc, akkor harc. Biztos a betonvas vezeti le a rezgést, amit a palack forgása kelt, és a hangot.
Előzmény: anblock_italia (3956)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3957

Köszi,

ha találok olyan borszéki ásványvizest akkor csinálandusz. Ha nem akkor is megér egy próbát valamelyik hasonló palackkal !

Vesztenivalóm nincs csak nyerhetek ha a kis gengsztereket sikerül száműzetni.... :))

Előzmény: anblock_italia (3955)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3956
Na igen, így már jobban látszik:-)
Előzmény: il1321 (3950)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3955

Úgy van elhelyezve, ahogy a képen látszik, a levegőben. A palack alján átdugva egy betonvas karó (ha jól mondom), úgy, hogy kényelmes forgás legyen biztosítva  a palacknak. A karót beszúrjuk úgy a földbe, hogy kb. 1 méret magasan legyen a palack teteje. A palack alsó, széles felén meg ki van vágva és ki van hajtva három kis "ablak", ezekkel pörgeti a szél a palackot, aminek a hangja a jelek szerint zavarja a vakondokot. Jobb képem sajnos nincs róla és egy ideig nem is lesz, mert szombaton voltunk kinn, sajnos azért a tavasz még odébb van:-(

Az emberi találékonyság határtalan, ha a vakondról van szó, de hogy menyire hatásos...??? Ez úgy tűnik, ha nem is tökéletes, de jelentősen jobb a helyzet, mint előtte volt.

Előzmény: katilan (3949)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3954

Nálam is jobban szeretnek mint a körbevevő "végtelen" pusztaságon, szántóföldön:-S

Nekem sincs annyi energiám és pénzem hogy minden növényemet így megvédjem, csak néhányat gondoltam, persze majd meglátjuk mi valósul meg .

Előzmény: il1321 (3952)
zsebi41 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3953

Szia Taormina!

Én is örülök Neked! Ültesd el nyugodtan biztos kikel, én január 24.-én ültettem ma már ekkora a a tulipám paprika.

A  paradicsomot, csak márciusba ültetem

Előzmény: taormina1 (3934)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3952
Az edény nálam nem jön szóba, amikor jó sok palántát kiültetek. És a védettségük sem érdekel. van elég terület mennyenek oda:-))) Otta szomszédok üres területe, miért nem ott tartanak országgyűlést? Ha neked csak néhány ilyen növényed van, akkor lehet így is védeni. Nekem csakaz üvegházban volt vagy 40 palánt....
Előzmény: katilan (3951)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3951

A kis fekete bársonybundások nálam is élik életüket, azt találtam ki, hogy talán olyan hagymaülteő-edényt leások palántázáskor, és akkor nem tudja kibillenteni csak nagy föddel a frissen ültetett kis növényt , így nem szárad ki míg oda nem érek órák múlva.

Az edény a földben maradhat, hiszen a nagy nyílásokon bőven kifér az óriásira cseperedett növény gyökere. Ez a módszer eléggé kíméli a kis büdösöket, persze nem minden növény alá tehetek ilyet bizonyos okokból, de a legfontosabbak talán védve lesznek.

Mit szóltok, hüleség?

il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3950
Jó kérdés. Nincs közelebbi, vagy nem tudnád csak ezt kinagyítani? Köszi
Előzmény: katilan (3949)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3949

Anblock Italia úgy kell elhelyezni ahogy a képen van? , mert eddig földbe nyakig ásottról hallottam amibe fütyül a szél :). Vagy pedig ez csak a palackot illusztráló kép? (Talán bugyutának tűnök, de csak megkérdezem.)

Előzmény: anblock_italia (3947)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3948
Nem tudom, nekem 5 palack volt kihelyezve, elment 1 zacsi pissoár golyó, 1 csomag karbidgolyó, sok-sok víz (egyéb népi módok) stb. Nem használt ellene semmi:-((
Előzmény: anblock_italia (3947)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3947
Mi ilyen módszerrel küzdünk a vakondokkal a budaörsi kertben, itthon szerencsére nem volt soha.  Állítólag csak ez a palack jó, ez valamilyen román ásványvíz (Borsec, azt hiszem), olyan hullámos az üveg. Merem állítani, hogy használ, míg korábban egy évben volt 25 vakondtúrás, most van 5, de azok is olyan kicsik, mintha éppen kibújás előtt megérezné, hogy valami nem stimmel és továbbáll..., a szomszédhoz:-)
Előzmény: il1321 (3939)
peter513 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3946
Két hete vetettem el a zellert. Mustátlis ládába tettem virágföldet, rászórtam a magokat. Letakartam folpackkal nehogy kiszáradjon a föld, kicsit kiluggaaltam, gyengén megöntöztem. Szombaton vettem észre, hogy cérnavékonyságú 5-6 cm-esek. Kiraktam a hidegre, bent a lakásban nem találok olyan helyet, ahol érné a nap. Remélem nem lesz gond.
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3945
Én piacokon szoktam látni, de még nincs szezonja, majd márciustól. De árulják gazdaboltokban is. Ha késeinek kell, akkor pedig lehet magról nevelni, azt mindenhol lehet kapni. Ha sűrűn veted jó lesz jövőre dugdosni, ha ritkán, akkor még ebben az évben ehető. Ha veszel most bármely zöldségesnél néhány nagy fej lilahagymát, el kell ültetni, ez hoz magot, így lesz bőven saját lilahagyma magod jövőre. Ugyanez a helyzet a vöröshagymával. Szép nagy fejek kellenek magnak, később karózni kell, hogy a szél le ne verje.
Előzmény: taffy (3937)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3944
Igen. Még jövőre is, legfeljebb 20%-al többet vessél.
Előzmény: taormina1 (3943)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3943
Szerintetek jó még a tavalyi (azaz minden bizonnyal tavaly elött szedett) paprika-paradicsommag?
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3942
Köszönöm!! Azt mondod jó a tapasztalat? Akkor nem is sajnálnám rá a pénzt, mert a sok bosszúság elkerülése megér ennyit.
Előzmény: taffy (3940)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3941
Berlin, Internationale Grüne woche...
Előzmény: taffy (3937)
taffy Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3940
Szia,
nekünk van ultrahangos vakondriasztó, 1 éve vettünk, mert itt nagyon sok a vakond.
Amíg előtte 15-20 túrást kellett eltüntetnünk, most csak kettőt. Itt vettük az ára miatt:
www.tvproducts.hu vmelyik boltjukban.
Előzmény: il1321 (3939)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3939
A levágott palackok a kényes palánákon vannak. Uborka, cukkíni, de szoktam tenni korai paradicsomra is. Még valamelyes védelmet nyujt hideg ellen, és megerősödésig védi a fekete tücskök rágásától, és a szomszéd kutyák sem tapossák ki olyan könnxen. A le nem vágott palack, pedig kétségbeesett kísérlet a vakond elriasztására. Tavaly nagyon sok kárt tettek. Az üvegházi paprikát legalább két héttel visszavetették. Nappal visszaültettem, amit állandóan , éjjel kidúrtak. Mindenféle népi elriasztót bevetettem, de:-((((( Úgy látom ebben az évben is lehet számízani, mert már most is sok túrás van. VAn valakinek tapasztalata az ultrahangos riasztóról, mert már tervezek egy ilyet.
Előzmény: kétbalkéz (3929)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!