Keresés

Részletes keresés

kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3908
Szia! Ne is emlegesd őket! Valamelyik hajnalban ugattak a kutyák, mint az őrült. Kinéztünk, és három szarvas kolbászolt épp a kertünkben, feltúrták a csicsókást és egy fenyőt is tönkretettek. Azóta rendszeres látogatók, még egy fát megkezdtek, és marhára nem érdekli őket, hogy a kutyák a ház előtt csaholnak, a nyomaik alapján egészen a ház sarkáig jönnek. Sürgős lenne már az a kerítés.
Előzmény: vm.aniko (3897)
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3907
Nem rég jöttem be a kertből. Most láttam, hogy a földön hagyott tavalyi salátakórók körül elkezdett kelni a saláta. Ma -6 fok volt, tegnapelőtt -8. Ahhoz képest, hogy nyári salátának vettem, egész jól bírja a hideget is. Jövő héten rendbeteszem azt a részt, hogy nőhessenek a palánták. Valahova át kell majd ültetni őket, mert az a krumpli helye.
A ládákba vetett Kobak salátából egy-két mag a felszínen maradt, csíráznak. Lehet, hogy sok salátapalántám lesz.
CBNora Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3906
Physalis peruviana. Finom gyümölcs. Nem terem nagy mennyiséget, de kb. júliustól a fagyokig. Ez az:


Előzmény: anblock_italia (3904)
il1321 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3905
Szia! Akkor én is vetem a petúniát:-)) Most már gyere többet.
Előzmény: zsebi41 (3903)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3904
Mondd csak, mi az a földicseresznye?
Előzmény: CBNora (3896)
zsebi41 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3903

üdvözlök minden régi és új topik lakót!

 

Már régen nem voltam nálatok, de most már elkezdődött a tavasz nálam az első magvetésen túl vagyok, ültettem jan.24.-én szárzellert, petúniát, tulipán paprikát, metélő hagymát, és metélő fokhagymát.

A tulipánpaprika már kikelt és az óriás petúnia is.

 

A muskátli növendékeim amit aug. duggattam szépek, türelmetlenül várják a tavaszt velem együtt.

 

Az ősszel ültetett spenót már kikelt tavaly ápr. 1-én már szedtem remélem idén is úgy lesz, a helyére kerül majd a paradicsom, aminek a magjait márc első hetében fogom el veteni.

tulipán paparikaóriás petúnianövendékek
Előzmény: il1321 (3901)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3902
Mi is le szoktuk vágni a levelek kb. kétharmadát, hogy honnan jött az ötlet, azt nem tudom. Talán mert túl sűrű volt a fóliasátorban, de főként azért, mert mi a fő paradicsomtermő kertünkbe hetente kétszer tudunk csak eljárni (bár tavaly kénytelenek voltunk kétnaponta, de minek?), és úgy gondoltuk, hogy a levélzet nagyon sok nedvességet párologtat. Eddig komposztba tettük a levágottakat, de eztán beáztatom, mennyi ideig ázzon? A tövükre meg főnyesedéket szoktunk tenni, így általában nem látszanak egyáltalán kiszáradni az agyagos földben. Azt, hogy az íz rovására ment volna, nehéz lenne megállapítani, talán tényleg kellene próbát csinálni. Fogok is. Arra emlékszem, hogy amikor pár éve volt az a nagy paradicsomvész, akkor a mi paradicsomaink nagyon sokáig állták a sarat, vödörszámra vittük haza őket, talán lehet a szellőzöttség javára írni.
Előzmény: fárosz (3863)
il1321 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3901

Szépek.

Helyesbítés: tavaly ilyen fajtából tettünk el...:-))) (siettem, már kiabálnak, hogy kész az ebéd:-)))

Előzmény: anblock_italia (3899)
il1321 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3900

Tavaly ilyen, csak még nagyobb fjtánól ztetüünk el egészben üvegbe. Nagyon fino, édesebb, mint a nálunk megszokott paradicsomok.

Ma vetettem üvegházba salátát, hónaposretket, karalábét. Reménykedve, hogy már nem lesz nagy tél. A káposzták szépen átteleltek kint.

Előzmény: anblock_italia (3898)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3899

Ez az a fajta, amihez nagy reményeket fűzök! Ha tényleg olyan, amilyet kinn vettünk, akkor nagyon finom lesz. Csak attól félek, talán az olasz napsütés is kellene neki:-( Habár, ha olyan idő lesz, mint tavaly...:-( Azért inkább ne legyen!

Ezt már csak ráadásnak vettük, gondolom hasonló, mint az itthon kapható fürtösek.

Előzmény: anblock_italia (3898)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.03 0 0 3898

Látom itt nagyban megy a paradicsom téma:-)

 

Nekem is az egyik zacskó olasz paradicsomom hasonló, nálunk még ilyen magot sosem láttam. A nagynénink már sok éve a saját magjait felhasználva ülteti őket, bár már nem az igazi, de azért még működik.

Nagyon sok mag van egy zacskóban, legalább 150, kétszáz, úgyhogy lesz egy pár évre:-)

Előzmény: il1321 (3860)
vm.aniko Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3897
szia!:)és hogy vannak a szarvasok?:)
Előzmény: kétbalkéz (3895)
CBNora Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3896
A földicseresznyét és a padlizsánt most betettem csírázni, azok eddig mindig nagyon lassan keltek. A paradicsommal még két hetet várnék, de már van néhány csíranövényem. A piros körtéből elfelejtettem kimosni a magokat, egyben megrohadtak, kukacok kicsit tisztítottak rajta. Próbaképpen betettem vizes papírba néhény szem magot, mára elkezdtek csírázni.
Ugyanígy jártam a tavaly kapott tomatilló temésekkel is, kissé penészesen összeszáradtak. Mára azok a magok is pompásan elkeztek csírázni.
Sajnálom kidobni a magoncokat. Azt hiszem, ha ledobták a maghéjat, beültetem kis pohárkákba őket, és berakom a fűtetlen szobába, déli ablakba. Talán nem nyúlnak meg nagyon, ha mégis, vetek másikat. Most már tudom, hogy pár nap alatt ki fognak csírázni. A többi paradicsommal még várok kb. két hetet, a Brill paprikát tizedike körül beteszem csírázni a fűtött dobozba. Az mindig lassabban kel, mint a többi fajta.
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3895
Igen, elférne a krumpli, nem is azzal van a gond, hanem a gondozással. Meló mellett amúgy sem könnyű, de nekünk még a házzal és a kert többi részével is vannak komoly munkáink, amiket idén meg szeretnénk csinálni, pl. még nincs kerítés ( ilyen telekméretnél az sem lesz kis munka!), garázst kell építeni, egy méretes területet leburkolni terasznak, mert most télen belefulladunk a ház előtt a sárba, meg hasonló apróságok. Szóval örülök, ha ezt a kicsi konyhakertet rendben tudom majd tartani, plusz 100 nm burgonya idén biztosan nem fér bele. Ha minden jól megy, jövőre már több időm lesz, más lesz a munkabeosztásom is, meg páromnak is lesz rengeteg ideje. Akkor komolyabb bővítést tervezek, gyümölcsfronton is, mert az sincs egy szem se még a kertben:-(( Viszont van egy fenyvesem, nyírfaligetem és mogyorósom is:-)
Előzmény: CBNora (3893)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3894
Türelmetlen kertész vagyok:-)) Én is úgy jártam, mint közületek néhányan, nagyvárosból (Miskolc) költöztem ki falura, és imádom!!! Alig várom, hogy a kertben lehessen motoszkálni! A paradicsomból meg majd kiderül, hogy mi lesz, legfeljebb vetek márciusban is:-)) A többivel nem kapkodtam el olyan nagyon? Azoknak vehetem még valami hasznát?
Előzmény: il1321 (3892)
CBNora Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3893
Húúú, 4000 négyzetméter... mesés. Irigylem.
Ide azért csak elférne valahogy a krumpli, ha nagyjából rendbeszedted. Szerintem nagyon megéri, ha gondosan válogatod a fajtákat. Mi ketten vagyunk a férjemmel, van minden évben 8 sor (kb. talán 100 nm) krumplink, és bőven elég, még anyáméknak is jut belőle. A 8 sor idén 6 fajta volt. Nagyon jó érzés lemenni a pincébe, végignézni a krumplikon, és kiválasztani a tervezett ételhez éppen megfelelő fajtát. Elég nagy különbség van köztük ízben, állagban, a boltban nehéz mindig megfelelő minőségűt venni.
Ágyásméret: nálunk kb. 1,20m, lényeg, hogy mindkét széléről elérjem a közepét.
Ültetési sorrendnél ami nálunk állandó: borsó után célka, fokhagyma után téli retek. Eddig kombináltam a sárgarépát a hagymával, de mégis mindig mindkettő kukacos lett, úgyhogy idén mindegyik külön ágyást kap. Könnyebb lesz rendben tartani, egyben letakarhatom a hagymákat szalmával, a srépa is szépen betakarhatja magának nyárra az ágyást, nem árnyékolja be a hagymát.
A karfiollal én is úgy jártam, mint te, marad a brokkoli és a kelbimbó.
Előzmény: kétbalkéz (3891)
il1321 Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3892

Szia!

Örülök, hogy sikeresen kezdődött a saját kertetek kialakítása. A legnagyobb öröm ilyenkor az, hogy saját magad állítasz elő mindent, végig részt veszel a növény felnevelésében. Magam részéről kicsit korainak tartom a paradicsom elvetését. Kb egy hónappal:-))) Ha attól félsz, hogy kevés fog kikelni, akkor inkább vessél többet mindenből, de megfelelő időben. A felesleget meg ajándékozd el, vagy ne sajnáld kidobni. Én nagyjából ugyanúgy teremek, mint tavaly, az ágyások adottak, de ezt a képtáramban megnézheted. A növények csúsznak eggyel arrább, meg néhány paradicsom és paprika fajtát cserélek le másra. Sok helyem nincs, 100 nm nem sok. Jól kell beosztani. Az ágyások 1,2 és 1,5 m szélesek, ezt taposás nélkül lehet művelni, mindkét olalról. A borsó után megy majd a paprika, a paradicsom előtt körömvirággal vetem be az ágyást, zöld trágyának. A répa hagymával váltott sorokban. A káőosztafélék, paradicsom zellerrel,és bazsalikommal. A többi társításokról, már olvashattál korábban. A korai karalábét, hónaposretket, salátát is lehet korán vetni, ha már látszik a tél vége. Jó munkát.

Előzmény: kétbalkéz (3891)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3891
Sziasztok!
Nem tudom, emlékeztek-e még rám:-) Tavaly tavasszal írtam, hogy hamarosan egy hatalmas kert tulajdonosa leszek, és érdeklődtem, hogy mit és hogyan érdemes vetni.
Nos, tavaly tavasszal a költözés megtörtént. A kert 4.000 négyzetméteres, azonban elég gazos volt, hónapokig tisztítottuk az akácsarjaktól, vadszedertől és még ki tudja, mitől. A kert sík részén pedig a csicsókával vettük fel a harcot. Ennek ellenére szorítottam időt, és egy pici konyhakertet már tavaly tavasszal kialakítottam. Az egész kb. 40 négyzetméter volt, ennél nagyobbat nem tudtam volna gondozni a sok egyéb munka mellett.
Mivel a kert kialakítása csak májusra sikerült, sok mindent csak késve tudtam vetni, és hát őszintén szólva nem túl tervezetten, csak ahogy jött:-(( Ennek ellenére gyönyörű volt a termés mindenből, főleg paradicsomból, babból, uborkából, no meg sárgarépából és petrezselyemgyökérből, annak ellenére, hogy nem trágyáztam, és a permet is csak bio volt. A talaj szerencsére nagyon jó, pihent, majdnem fekete, laza szerkezetű, nem cserepesedett. Dudva viszont volt rendesen:-(( Ami viszont jó hír volt, hogy a csicsókát a rendszeres fűnyírás kifektette, szerintem 1-2 év még, és a földben maradt gumók teljesen kimerülnek.
Idén már komoly munkatervvel álltam elő, szakkönyveket és titeket olvasgatva:-)) Kicsit bővítettem is a kerten, bár így sem túl nagy, kb. 60 nm. Lesz istállótrágya is, műtrágyát nem akarok használni. A növényvédelem továbbra is a szomszédomban lévő erdő madaraira és a rengeteg békára lesz bízva, meg a szappanos-zsúrlós-hagymás-csalános lére. Tavalyi tapasztalatok alapján letettem a burgonya termesztéséről, bár egy darab krumplibogár sem volt rajtuk (!), de ilyen kis kertben nem éri meg. Letettem a karfiolról is, mert hatalmas levelei voltak, takarózni is lehetett volna vele, de feje nem nagyon nőtt:-(( Viszont megint lesz paradicsom, paprika, uborka, karalábé, borsó, bab, kelkáposzta, tök, retek, saláta, újhagyma, fokhagyma, póréhagyma. Meg van egy kis fűszernövény kert is. A tanácsaitokra hagyatkozva tavaly is ZKI-s magokat vettem, és idén is. Most viszont megpróbálkozom a saját palánta nevelésével az ablakban ( fóliasátram egyenlőre még nincs). Lehet, hogy korai, de a kudarcra gondolva ma vetettem paradicsomot, paprikát, uborkát és karalábét is.
Kicsit hosszú voltam:-))
Írnátok arról, hogy idén hogyan tervezitek a kerteteket? Milyen méretű ágyásokkal, mit mivel, mi után és mikor ültetve? Hátha ellophatnék 1-2 ötletet:-)))
fárosz Creative Commons License 2008.02.01 0 0 3890
Köszönöm az infót!
Előzmény: CBNora (3889)
CBNora Creative Commons License 2008.02.01 0 0 3889
A Kobak salátamagot a gödöllői mezőgazdasági boltban vettük. ZKI vetőmag, úgyhogy szerintem máshol is lehet kapni.
Salottahagymát ismerősöktől kaptunk az Őrségben ill. Püspökladányban és a grazi piacon vettünk. Figyelj a piacokon, hátha kifogod egyszer.
Az őrségi ismerősök kertje egy kincsesbánya, tőlük van a káposztarépa magunk is meg több jó fajta paradicsomunk. Tavaly tomatillót kaptunk. Legalábbis azt hiszem az, ők nem is eszik, csak van nekik, mert egyszer kapták valahonnan és azóta nem gyomlálják ki, ha nincs útban.
Előzmény: fárosz (3888)
fárosz Creative Commons License 2008.02.01 0 0 3888

A Sarlott hagymára rákeresve azt olvastam, hogy magról nagyon macerás szapotitani, jobb a dughagyma. De kérdem én hol lehet kapni?

 

Érdeklődéssel olvasom a kobak slátáitokkal kapcsolatos beszélgetéseiteket. Megtudhatom hol lehet venni?

Matykoka Creative Commons License 2008.02.01 0 0 3887
kibújnak.
Előzmény: Matykoka (3886)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.01 0 0 3886
egyébként 2-3 nap alatt kintbújnak.
Előzmény: CBNora (3884)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.01 0 0 3885
pont most akartam megkérdezni, hogy kibújtak-e már a salátáid? Nekem már egész nagyok, kb. 3 centisek. Persze megnyúltak, de majd megedződnek. Minden nap kiteszem őket az erkélyre a muskátlik helyére és ott süti őket a nap. Estefelé (ma pl. 1 fok volt), már bevetettem őket a férjemmel mert féltem, hogy megfittyennek. Szóval edződnek.
Előzmény: CBNora (3884)
CBNora Creative Commons License 2008.01.31 0 0 3884
Vetettem 3 ládába Kobak salátát. Egyelőre betettem a fűtetlen szobánkba, remélem, ott nem lesz melegük. Később valószínűleg kirakom kelésig a teleltetőbe, aztán az üvegházba.
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3883

Jó a szúnyogháló is, nyáron a fátyolfólia már túl meleg. Csak a szúnyogháló sokkal keskenyebb, több darabból kell összevarrni az ágyás takarásához valót. Nekem a káposztapalánták fölött szokott lenni szúgyogháló, tavaly nyár végén fölraktam az őszre vetett Húsvéti rózsa retkekre, nem lettek kukacosak.

Külföldi honlapokon láttam a magot, de innan a fórumról valaki látott valahol, ha visszakeresel, megtalálod, már az idén volt.

Ha netán jársz Ausztriában, ott a piacon lehet venni, nekünk a grazi piacról volt az első.

Előzmény: kisszszoros (3882)
kisszszoros Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3882
Ha eszik a kukacok, akkor az gáz. Mindenesetre a felajánlásoddal nem élek, köszönettel visszautasítom, ha nem sértődöl meg, nem venném a lelkemre, hogy ne legyen elég munkád az ültetésnél. Ám ha lehet vetőmagot kapni, akkor veszek. KI termeszti a magot, hol keressem... ahol eddig néztem, gazdabolt Soroksáron, áruházak... nem volt...

Lejjebb olvastam, hogy takarod fátyolfoliával, és az megóvja a legyektől. Ki fogom próbálni, jó ötlet, én szúnyoghálóra gondoltam eredetileg, azon az eső jobbára átjut, és a 40 fokok idején egy kis árnyék is jól jön.

Előzmény: CBNora (3879)
fárosz Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3881
Bocs! Nekem természetes,de a teljesen kifejlett levelekről beszélünk. A levélszár első  pár(a szárhoz legközelebbi) csipkéjét hagyom meg.
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3880
Én próbálok majd néhány fajtából csak 1-2 tövet tartani. Pl a körteparadicsomokon meg azon az apró bogyójún nyár végén már rengeteg van, nem is kell belőle több. Persze úgy, hogy nem egyszáras. A koraiakból szokott lenni sok tő, azok kistermetűek. De a balkonból se kell 12, mint tavaly, elég 5-6 maximum, a férjem kedvéért.
Előzmény: il1321 (3875)
CBNora Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3879

Nálunk azt eszik legjobban. Viszont amit meghagynak, nagyon jól tárolható.

Azt hiszem, lehet magról is szaporítani, bár nálunk nem mindegyik fajta hoz magot. Mindig előbb ki kellett szedni, mint ahogy a magok beértek, jött még utánuk a másodvetés, nem kerülgettem azt a néhány hagymaszárat. Interneten már láttam árulni vetőmagot.

Fajtától is függ, mennyi a sarj. Szerintem nem túl kiadós, mert a rendes étkezési hagymából kell félretenni a következő évi ültetéshez, és némelyik hagyma csak 2-3 felé osztódik. Az egyik fajtánk nagyon sokfelé osztódik, de az meg olyan apró, hogy nem nagyon lehet mit kezdeni vele.

Merre laksz? Elég kevés a tavalyi termés, nagyjából annyi, amennyit ültetni kéne. Tényleg csak pár szemet tudnék adni, de ha nem kell vele postára menni, vihetsz Gödöllőről.

Előzmény: kisszszoros (3872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!