Ebben az időszakban a fóliába, üvegházba szánt palántákat szoktuk elvetni. A szabadföldi kiültetésre szánt paprika és paradicsom palánták magjait március első hetében szoktam elvetni. Először a magokat balkonládába vetem. Ha valamiből kevés kell, azt lehet egyből cserépbe, pohárba szemenként vetni. Azonban azt tapasztaltam, hogy a kétleveles korban áttűzdelt palánták erősebbek, életképesebbek. A vetés után a magok földjét nedvesen kell tartani, lehetőleg 18-20 fok közötti hőmérsékleten, kelésig üveggel, papírral lehet takarni is. Áttűzdelés után a nedvességet biztosítani kell, lehetőleg alulról öntözni a gombabetegségek ellen. (esetleg be lehet öntözni a talajt valamilyen réz készítménnyel) A palánták növekedésével úgy lehet megelőzni a megnyúlást, hogy a palántokat nagyobb térállásra rakjuk szét, csökkentjük a hőmérsékletet és a vízadagot. Kiültetésig a paradicsommal nincs semmi baj ha megnyúlik, mert lehet mélyebben ültetni. Az sem baj, ha a palánt már virágos.
Paradicsom palánta? Akkor én is vetek, azt hittem még korai.
A paprikát hogy szoktátok csinálni, én egyszer próbáltam, de nem akart megnőni (bent a házban), illetve tavaly nagyon kicsiket palántáztam ki (akkorára nőttek) és mire összekapták magukat alig volt idejük teremni, pedig nagyon szép első terméseket hoztak, sokkal szebbeket mint a vett palánták. Idén mégegyszer megpróbálom. A paradicsomtól nem félek, mert az kb. 10 centis volt, mikor beültettem őket nyakig, igy lettek 5 centisek, a szomszéd néni meg sem ismerte, hogy mi az, aztán dunát lehetett volna rekeszteni augusztusban a terméssel.
Van valami trükk a paprikapalántákhoz? Anyuék mindig melegágyban csinálják, de nekem olyan nincs, illetve arra időm sem lenne, szóval marad az erkélyláda, hátha ...
Szombaton én is kint voltam, de ma nem volt felénk kertes idő. Hideg volt, a napot is ellopták. Délutánra kicsit javult. De még igazából tél van. Aki akar mákot vetni, és nem ragad a földje, már lehet. Annak ez jó idő, a korai keléssel lekésik a máktokbarkók a petéző helyet.
Néhány videó mutatóba:
Elkészült egy összeállítás videófelvételeken a kert 2007-év első feléről.
Egy kicsi, egy közepes és egy jó hosszú láda. Szerintem 200-nál több csíranövény is van bennük, biztos, hogy túl sok, ha megmaradnak. Ha nem nagy baj a megnyúlás, még várok pár napot, és a szobában hagyom őket, míg enyhül picit az idő. Aztán kiköltöztetem az üvegházba. Onnan napközben a szabadba kipakolni is egyszerű. Most emeleti ablakban vannak, párkányra nem tudom kirakni, naponta lecipelni nincs kedvem. Van pár paradicsom meg tomatillo palántám, azokat oda-vissza hurcolom, többet nem győzök.
Bizony, bizony, már a nagy Micimackó is megmondta, hogy nehéz testimunka a gondolkodás:))) A leveleskel tényleg jó, fóleg másodvetésnek. A mángold szárát, pedig olyan szépen meg lehet párolni, mint a spárgát, levelébe lehet tölteléket tenni, vagy főzeléknek, vagy.... na jó, megyek reggelizni:))
egyébként mekkora ládákkal ültettél? Nekem két ládám van, mert az első szerintem nem túl jól kelt a régi mag miatt, igy első ijedelmemben vetettem mégegy ládával. Közben az első ládában is besűrűsödtek, ugyhogy most kb. 200-ra becsülöm a palántáim számát.
Szia, én mindennap kiteszem őket a levegőre, (ablakpárkány) este pedig beszedem. Volt már, hogy csak 1 fok volt és kint voltak, semmi bajuk sem lett. Sajnos nekem a télen szétszakadt a fóliám, igy oda nem tudom kitenni. Nem baj, ha megnyúlnak, szerintem, ha nem is üvegházba, de mindenképpen tedd ki őket a napra minden nap, ott egy kicsit megerősödnek. Napközben nincsenek fagyok semmi bajuk nem lesz, nekem a kezdeti megnyúlást már kiheverték, elég pofásak kezdenek lenni. Éjszakára én még nem hagynám kint őket. Majd márciustól, akkor már szerintem nem is kell az üvegház, csak egy fedettebb, szélvédett hely. Egyik évben, nagyon megnyúltak, el is ment tőle a kedvem, kivittem a szerszámos elé a kisházba, és ott felejtettem, 1 hét múlva teljesen kikupálódtak. Nagy örömmel ültettem el őket, és nagyon finomak lettek.
Ami nagyon nyúlánk az a jégsaláta, de várok, hátha helyre jön, a biztonság kedvéért azért vetek újra. Sőt még tavaly elhatároztam, hogy júliusig minden hónapban vetek újra, hogy legyen mindig utánpótlás.
Vetettem a héten nyári lila és fehér karalébé magot, hogy legyen abból is palántám, mire lehet ültetni.
Egy csomó mindent végigolvastam, amit ajánlottál. Nagyon tetszik például, hogy pl. paradicsom mellé bazsalikomot teszel, üres helyre körömvirágot, stb. Büdöskét már én is raktam a sorok szélére védelemként
A legkülönlegesebb zöldségfélém tavaly a leveleskel volt, ami nem fejesedik be, hanem szép nagy kelkáposzta leveleket növeszt, viszont jól bírja a telet, ma is szedtem belöle. Van még bimbóskel, teller, petrezselyem, mángold - vörös és zöld levelű - ezek is szépen átteleltek. Ebből már kiderült, hogy mis is kint voltunk ma a telken, férjem permetezett, én meg a füvet szépítgettem, meg sétáltam, és bámulásztam, persze azt mondtam, hogy most tervezem a kertet :-))
Gyönyörűen sütött a nap, elképsztően jó levegő volt.....
Én is húztam ma ki káposztarépát, nem lett baja a télen. A kelbimbó is bírja még. Most még egy darabig ki kell tartsanak, ma pl. -8,4 fok volt, és szerintem lesz még ennél hidegebb is.
Mikor még új volt a kert, én is rengeteget kínlódtam a tyúkhúrral. Rendes kapával próbálkoztam, akkor volt először a kezemben (2001-ben kezdtük a gazdálkodást). Elég idétlenül csapkodtam, és szépen beledolgoztam a talajba a tyúkhúrt, még mélyebben begyökeresedett, mint ahogy volt. Később vettünk mi is sarabolót, most már szinte csak azt használom, csak krumplitöltögetésre nem. A sarabolóval valamivel a talajfelszín alatt levágod a növényt. Az egynyáriak ettől általában ki is pusztulnak, nem baj, ha a gyökerül bent marad. Később meg, mikor kezd szőrősödni az ágyás a gyomoktól, végigkapirgálod vele a tajafelszínt. Alakformáláshoz nem az igazi, de hamar megvan és nem túl fárasztó.
Poa annua ügyben kerestem fotókat a neten, igen, egyértelműen ő az, akit csak hatalmas erejű suhintásokkal lehet kikapálni. Nálunk az eddig parlagon heverő részen összefüggő szőnyeget alkot. :(
Köszönöm, holnap hozok tyúkhúr sztárfotókat- maradt még elég modell. Sarabolót eszerint be kell szereznem. Hát jó. :) Úgy egy hete 300 nm-re saccoltuk a kertet, de a pontos mérések szerint több kicsivel, mint 400. Ehhez képest én 2007 áprilisában még taracknak hittem az "álfüvemet" és azt sem tudtam, melyik felével lefelé kell dugdosni a hagymát. A végeredmény ehhez képest a káposztáktól és attól eltekintve, hogy minden hagyma újhagyma maradt- egészen ehető, sőt szép lett. Paradicsom-paprika, cukkini, pattiszon, répák, borsó, saláták, krumpli, retek volt a repertoár. Az idén kipróbálom az uborkát is, legyünk optimisták, bár nekem még a fólia alatti teendők is újdonságszámba mennek...
Jó-jó, nem trágyázom. Eddig még senki nem kapott semmilyen trágyát, nincs késő. Bár a hagymák elvileg szabályszerű szemmel símogatás után sem fejlődtek. A vetésforgót meg a kert parcellázását innen kopiztam, és elmentettem, mint egy ágyásbibliát :) Il-féle vetésforgó
Sarabolóval pikk-pakk lejön a tyúkhúr is. Nem kell négyzetcentiként vacakolni vele, lekotrod a felszínről. Nálunk mellette egy egynyári perje, a Poa annua szokott megjelenni, azt tényleg elég strapás kikapálni, de ki lehet. Esetleg biztonság kedvéért lefényképezhetnéd, nehogy tényleg évelő legyen. Amúgy mekkora a kert?
:)) Alakformáló kapálás=tyúkhúr és társai vadászata négyzetcentinként. Gyakorlatilag nem látszik a föld alatta, kellett nekünk lusta disznó üzemmódba kapcsolni az ősszel... És van még valamiféle fűnek látszó "lény", tömegével, amitől issszonyú kötött lett az egy éve felásott, majdan parlagon hagyott kertrész, pedig ide gondoltam a krumplit, ha már nem maradhat ott, ahol volt... Ezek a mi lustaságunk kerti mellékhatásai, de ami mindemellett Glialka-fanná változtatott, az, hogy óránként kb 2 négyzetmétert haladtam, mint tyúkhúr- és "álfű" kommandó... Na ilyenkor látom a kertet óriásinak - mondjuk, ha a krumplit kérdezem, akkor meg persze, hogy kicsi. :)
Répát, retket, hagymát meg ne trágyázd. Próbálj egy legalább kettel, de inkább hármas forgót kialakítani. A gyökérzöldségek, és a hagyma nem terem jól trágyás földbe, sőt kukacos is lehet hamarabb.A leg tápanyagigényesebbek a káposztafélék, kabakosok, paprika, paradicsom. Ezek szerint kell felosztani a területet, évente egyszer eltolva. A krumplit is tedd át másik helyre, mert az kapásnövény és utánna nagyon jól elmunkált talaj marad.
Szerintem tyúkhúr, pásztortáska, disznóparéj ellen alakformáló kapálás. A Glialkát hagyd meg a terjedő tövű, évelő gyomok ellen. Az egynyáriakat egyszer-kétszer kikapálod, aztán benövi a vetemény az ágyást, és úgysem nőnek már ki az egynyári gyomok. Ha pár meg szál netán marad, nem baj.
Sziasztok! Látványosan tavasz-érzetem volt ma, kapálás lett belőle- amiből meg mostanra vízhólyagok a tenyeremen- de nem baj. :) Sűrűn gondolok a hajolgatás alakformáló pozitívumaira, de azért bevetem a Glialkát tyúkhúr, pásztortáska meg disznóparéj ellen. (köszi Il a sok szép képet a kertedről, pláne a hsz-eidet, majd' mindet visszaolvastam!) az idén- a korai ágyások és a fólia kivételével, mert oda legszívesebben mostazzzzzonnal vetném a répát, hagymát, retket- de még kell pár nap, míg Őurasága összeeszkábálja. (Biztosra akar menni, mert az előző évi sátor átvitorlázott a szomszédba) Szereztem komposztált marhatrágyát- okulva egyes parcellák és növények furcsaságaiból. Mint pl az összes hagymafélém- belőlük fajtától és attól függetlenül, hogy magról vagy hagymáról neveltem őket a múlt tavasszal és nyáron- satnya "új"hagyma lett. Tegnap ettük meg azon példányokat, amelyek nem szenvedtek fagyhalált, majdan eszembe jutott, hogy talán mégsem kellett volna megenni őket, hátha tovább fejlődnek az idén...? Vagy a mészben bizonyítottan hiányos talajom az oka? (Nem pezseg ecet alatt kicsit sem). Kérdés 2: A krumplit akkor sem tanácsos ugyanoda vetnem, ha egyedül a régi helyén van olyan talaj, amit imád? (Sajnos a tyúkhúrral együtt....)
Pont ezt tervezem én is, kevesebb paradicsom, és néhány állvány mellé paradicsom helyett földicseresznye. Már több, mint egy hete betettem csírázni, és az eddigi tapasztalataimmal ellentétben most alig több, mint egy hét alatt elkezdtek csírázni. Szerintem még kb. egy szűk hét, és lehet pohárkákba ültetni. A kis piros körteparadicsomokból hármat már pohárkába ültettem. Van már 3 tomatillo palánta is. Abból egy csomó kikelt, jó sok palántát lehet majd még nevelni belőle. Csak nem tudom, mennyit érdemes, és milyen hosszú életű a növény. Még a hideg szobában vannak, de azt hiszem, napközben ki fogom tenni őket az üvegházba. Amíg csak egy-két tálca palánta van, nem olyan vészes hurcolászni. Ha sok lesz, befűtöm az üvegházat. Csak még Medve nincs betanítva, télen nem volt türelmem hozzá. Még ki van kötve a macskaajtó. Ma vetettem ládába nagyra növő hagyma magot (Ailsha Craig fajta). Ha kikelt, megy az üvegházba. A zacskó szerint ősszel is vethető, akkor bírnia kell némi éjszakai hideget. Holnap szeretném a korai paradicsomokat is betenni csírázni. Nem lennének nagy területen, ha kiültetés után hideg jön, le tudom takarni fátyolfóliával.
Lassan éledezünk, mindjárt itt a tavasz.:)) Ma az üvegházba vetettem egy sor répát, dugdostam hagymát. Lassan kelnek majd a retkek is. A palánták közül szépen kikelt a zeller, kel a paradicsom is. Ma átforgattam a komposztot.
Sok mindent lehet termeszteni. Mit értesz különlegesség alatt? Én sokféle zöldséget termesztek, de nem igazán különlegességek, hanem a szokványos élelmiszerek. De azokból is nagy a fajtaválaszték. Kérdezz nyugodtan. De közben ajánlom a biokertes hozzászólásaim közül a 1884-1893 sorszámúakat.
Vetettem egy cserép földicseresznye-magot, csak hogy én is csináljak már valamit. :) Van még egy kis maradék Zinebem, azzal öntözbem meg. Ez elég hosszú tenyészidejű, ha megnyúlik, az sem baj, de annyival hamarabb terem majd. Van paradicsomnak készített kordonom, az egyik alá ezt teszem. A két oldalról teliüveg fűtetlen előtérben is meg szoktak nyúlni a palántáim, úgyhogy amint kicsit jobb idő lesz, inkább kiteszem védett helyre. Ha lassabban nő is, akkor is jobb kint, mert erősödik.