Még nem késő újat vetni, ha maradt magod. Én akkor mindenképpen vetnék. (Egyébként a nagyra növő fajtákat tegnep este tettem be csírázni.) Ha nem, tedd világos helyre, és tűzdelésnél dugd mélyebbre, hogy megálljon.
Sziasztok, azt hiszem szamárságot csináltam. Kb két hete elvetettem a paradicsomot, de lent hagytam a pincében édesanyám gondjaira bízva, mert gondoltam, amíg ki nem kel, ott a legjobb neki; sötét, meleg, párás klíma. Most láttam, hogy már ki is keltek és nemelyik 7-8 cm es cérnavékony száracskán dülöngél, vagy már ki is dölt (nem palántadölés, remélem, de nagyon megnyúlt.)
A mustár jó helyen 1 m magasra is nő. talajtakarásra, zöldtrágyának szinte bármikor lehet vetni. Tavaszi fagok utántól októberig. Hamar kikel. Zöldtrágyának virágzásig bármikor levágható, a gyökere a talajba maradhat, a zöldrész meg belekapálható. Olyan helyeken, ahol nincs útban, meg lehet hagyni magnyerés céljából. Zöldségek között ne hagyd meg, mert túlnövi, és elnyomja őket. Legfeljebb ágyássarkokban. Egyedül káposztafélék előtt, és után ne vessed, mert rokonok.
Pont ma akadt a kezembe egy zacskó mustármag, ami még a savanyúság befőzésből maradt. Épp arra gondoltam, hogy ez esetleg kikelne-e? De akkor egy próbát megér, mert mezőgazdasági boltban még nem találtam vetőmagot. A kérdésem az lenne még, hogy a mustár mekkorára nő? Hogyan érdemes használni, mint talajtakarót? Úgy emlékszem, azt írtad korábban, hogy ősszel veted be vele az ágyásokat, és utána beforgatod. De esetleg el lehet vetni a zöldségekkel is, és maradhat közöttük? Vagy ez hülyeség és semmi értelme?
Ezzel a mag nézegetéssel mi is így vagyunk. Csk ebben a "város"-nak nevezett valamiben még mezőgazdasági üzlet sincs, tehát ez nekünk már túrávl kell összekötni. A kintre ültetendő paprikával még nem késtél. Az egy zacskó mag biztos elég lesz. Sok van benne. De ha a szülők profik, akkor biztosan lesz palántád.
Én a Kapiaba még tavaly szerettem bele, -lehet, hogy ciki- de a zacskója miatt, röhej, de januárban már alig várom, hogy mehessek a magocska boltomba és nézegethessem a vetőmagok zacskóit. Szóval tavaly már kicsit későn kapcsoltam, késő lett volna vetni a magot, palántában pedig sehol sem kaptam. Ezt nem is tudtam, hogy ilyen nagy lesz a bokor, és főleg a termés, köszönöm, majd erre figyelek, remélem sikerül a csiráztatás. De a biztonság kedvéért két zacskóval vettem, anyukámék ugyanis profi módon tudnak palántát nevelni a melegágyukban, ugyhogy vettem nekik is, hogy semmiképpen ne maradjak palánta nélkül.
Én eddig mindig bent nevelgettem a Kobak salátáimat, de idén rájöttem, hogy van nekem az emeleten egy olyan párkányom, hogy belül elég széles a ládáimnak, kivűl pedig egy kovácsoltvas tartja a ládákat (anno még muskátlikat terveztünk ide, de elég nagy a kert, ugyhogy a muskátlik általában kimaradnak). Szóval éjszaka a benti párkányon, nappal a kinti párkányon vannak, és épp most locsoltam meg őket és mindegyik 4 leveles állapotban leledzik, pedig január közepén vetettem őket. Nekem sem vészes a megnyúlás, ezek sokkal edzettebbek mint az eddigi években. Remélem március közepén lesz olyan idő, hogy kiültethetem őket.
Növögetnek a Kobak saláták. Nyúlnak, de szerintem nem vészes. Talán jövő héten enyhül az idő, és ki tudom költöztetni az üvegházba. Kíváncsi vagyok, mi lesz nálunk a beígért hidegből. Jó sok kelbimbót leszedtem, ami maradt, már egy szűk ebédre való. A java biztonságban van, hét végén megfőzöm.
Azt mondták, nagyon nagy lesz a növény, és nagyon erős a paprika. A nevét nem tudom, akitől kaptam, kapta valakitől, ha jól emléklszem, Dél-Afrikából származik. Most egy kis adag magot kaptam, ha jó lesz, teszek el belőle. Bár én nem nagyon fogom tudni megítélni, nem szeretem az erőset, majd a férjem és talán még mások megkóstolják helyettem.
Ha jól sikerül, a Kapia biztos tetszeni fog . Nagyra fog nőni a bokra, legalább fél m tőtávolságra van szüksége. Ugyanakkor karózni kell, mert hamar törik a szára, és a paprikák némelyike akár15 cm hosszú is lehet, majdnem fél kg. Én bogyóképződés után rézzel megpermeteztem, meg amikor csalánlével permeteztem ez is kapott.
CBNóra, Il, köszönöm a paprika palánta neveléssel kapcsolatos tanácsaitokat. A hétvégén én is elkezdem csíráztatni őket. Én a Kurtovszka Kápia paprikát szeretném az idén kipróbálni, tavaly nagyon jól sikerült a Góliát is ahhoz képest, hogy elég későn fordultak termőre, éppen azért mert nem sikerült időre palántát nevelnem.
Most voltam kint ebben a metsző szélben és hoztam be kerti földet, abba szeretnék még karalábét vetni, illetve Gödöllőn kaptam egy bio salátamagot - Roxy- ez egy nyári saláta, nagy, erős fejet hoz, még ezt is elvetem.
Ma már betettem csírázni az összes paprika magot. Idén lesz Brill, Albaregia, Elefántormány és egy Alexander nevű paradicsompaprika. Évekig volt egy csomó fajta, de a Brill, A.r. és az ormány vált be, ezeken sok volt és szép. Más fajtákkal nem foglalom a helyet. Az Alexander kísérlet a Greygo helyett. Van még lila lombú díszpaprika, meg valami kétméteres nagyon erős, abból csak 2-3 tő lesz, a lila meg virágágyásba kerül és nem esszük. Most nemsokára kimegyek, és szedek egy kiadós ebédre való kelbimbó adagot. Holnap már nem biztos, hogy kiolvad.
Tavaly február 10-én kezdtem csíráztatni a padlizsánt, március 10-én kerültek cserépbe. Idén hamarabb csíráztak, jövő héten úgy néz ki, lehet ültetni. A Delikett borsót tavaly április 4-én vetettem. Valószínűleg lehet korábban is, nálad biztos.
Még várj egy kicsit, mert a mustár megfagy, főleg ilyen kiskorban. Azután olyan helyen, ahol nincs útban, hagyj meg néhány tövet, és ezután lesz elég magod. Én régebben mindíg a fűszerpolcról vettem, 20-30 Ft-ért tasakját, és mindíg kikelt.
Találtam fehér mustármagot közben egy bio üzletben. Hétfőn (11-én) ültettem el. Ez a kép ma készült. Ma reggel még csak egy kis szálat lehetett látni, amire hazaértem este, ez lett...Ha beválik vetek a kertbe előveteménynek.
Sziasztok! A poharakba vetett karalábé, paradicsomok és uborka kikeltek:-) A paprika még várat magára. Bár lehet, ennek nem kellene annyira örülnöm, mert mint felhomályosítottatok, kicsit elkapkodtam a dolgot:-) Mindegy, meglátjuk, mi lesz belőle. A palánták egyenlőre nem nyurgulnak, hála az utóbbi napok napos időjárásának. Sötétedés után egy erős lámpát is felkapcsolok felettük, hátha ez is ér valamit. Gombaölővel is belocsoltam őket, mert bár bolti virágföldet, érlelt marhatrágyát és tőzeget használatam, soha nem lehet tudni. A fóliasátor nekem is a terveim között szerepel, főleg azért, mert errefelé elég hűvös a klíma, de idén még biztosan nem lesz belőle semmi, annyi más tennivaló is van még.
Szerintem ide. Az ha jól emlékszem halódik. Itt meg többen vagyunk akik foglalkoznak ezzel, és vannak érdeklődők is. (Ittt semmi sem off, ami veteményes:))
Lassan (ha az időjárás engedi) indul nálunk a fóliasátor project. Gondoltam megörökítem az építés folyamatát és közzé teszem. Szerintetek ebbe a topicba tegyem, vagy a Fólia alatti zöldségtermesztésbe? (Vagy mindkét helyre?)