Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2011.02.17 0 0 185

Kérdezed, hogy "nincs-e valakinek esetleg mézédes fehér cseresznyéje?" Fehéret még nem láttam, de ha sárgára gondolsz, a napos oldalán piros bemosottsággal akkor van. A 152. hozzászólásban írtam: "Van egy sárga, napos oldalán cirmosan piros cseresznye fajtám. Elég nagy szemű, enyhén kesernyés."  Távol áll a mézédestől.

Előzmény: gyula_k (182)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 184

Ja igen, csak azért saját, mert venni nem nagyon lehet szilvatörzsűt.

Nálam tavaly a szilván kívül még jól bírta a belvizet a körte, meg az alma is valószínűleg, csak soha nem látott varasodás vitte le a leveleket, mert nem volt csónakom a permetezéshez.

Előzmény: tp329 (167)
Flanell Creative Commons License 2011.02.17 0 0 183

Amit Ali-bá írt, plusz: a kajszitörzs sérülés esetén nem növi be sebet, odvas lesz, vagy egyik oldalán végig nyitott lesz. Nekem is van egy öreg kajszim, fiatal korában nekiment a guta, a lomb 2/3-a leszáradt. Aztán sikerült megmenteni, pár év múlva teljesen szabályos formájú lett a koronája, de a törzs egyik oldala elhalt, végig kilátszik a belső, nem élő rész, amit most már támadnak a rovarok, gombák, rontva a fa statikáját.

Valahol olvastam, hogy a 100 éves kajszik mind koronamagasságba vannak oltva, a szilvatörzs minden tekintetben ellenállóbb.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (165)
gyula_k Creative Commons License 2011.02.17 0 0 182

Üdv mindenkinek!

Most találtam ezt az új topikot,s nagyon megörültem neki.Érdeklődni szeretnék,hogy nincs-e valakinek esetleg mézédes fehér cseresznyéje?Ezt még gyermek koromban kóstoltam,s azóta nem is láttam.Sajnos az a fa amiröl ettem,már rég kipusztult sajna,s régóta szeretnék ilyet szaporítani.A segítséget előre is köszönöm.

tp329 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 181

Nekem sem kell sok. Valamit kezdenem kell, a fáim fele kipusztult. Én csak saját (család) részére kertészkedem. Nekem eddig megfelelt a mandula is, de ha marad ez a víz, azt elfelejthetem. Nem is  foglalkoztam az alanykérdéssel de most a bogár a fülembe lett téve! Írtam Csarlinak a tájékoztatóért, mégis tanuljak valamit. De, ha át tudsz adni mondjuk 10 db-ot az az idén próbára jó lesz.  Át kell gondolnom az egész kertet.

Előzmény: Törölt nick (171)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.16 0 0 180

Ge. At. Cs. igazatok van!  Tulajdonképpen én is így vagyok vele, ma is meglocsoltam egy palántát trágyalével. :-))

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.16 0 0 179

Így van,és ebből a szempontból pl nem mindegy az ültetési anyag minősége,mert igaz,hogy pl a jó minőségű koronás oltvány drágább ,mint a kommersz suháng,de előbb terem és biztos behozza a különbözetet.Nekem ilyen a 2009 tavaszán ültetett Sylred kajszim,ami tavaly már termett.

...és így van,nagyon számít a korszerű alanyhasználat,ami nálunk nagyon elmaradott...sajnos.

Előzmény: Csarli1 (178)
Csarli1 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 178

Én 50 felett sem érek rá várni, ezért kezdtem el olyan alanyokat használni amin a nemes hároméves korában már terem.

Májusba hoztam az alanyt, átültettem, szeptemberbe beszemeztettem és októberbe helyére ültettem.

Előzmény: gergerg (176)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.16 0 0 177

Nem leszel,én 42 vagyok és végtelenül türelmetlen.Talán ha egy fa egy év alatt magból termő fává válna,akkor még csak-csak ....

Előzmény: gergerg (176)
gergerg Creative Commons License 2011.02.16 0 0 176

Ali-bá! Maga is volt 30 éves! Egy 30 éves embernek meg lehet azt magyarázni hogy " vársz egy-két évet" meg " nem szar ez hogy elkapkodjuk" ? Segítek, nem. Nekem most kell minden azonnal. :-) ilyen ez a filmes szakma....... :-) Majd néhány év múlva kicsit türelmesebb leszek. Most inkább szedek néhány koronásat is. :-) Van bőven.

Előzmény: Ali-bá (174)
alfi13 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 175

Ha már itt tartunk hogy készited ezeket az alanyokat mikor veted el a magokat?

Előzmény: Ali-bá (174)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.16 0 0 174

Semmi gond, megnő az. Vársz néhány évet és olthatod az ágaiba is. Nem kell elkapkodni. Én is most ültetettem 20-30 cm-es alanyokat a végleges helyükre.

Előzmény: gergerg (169)
sztubifer Creative Commons License 2011.02.16 0 0 173

Kedves cseresznye Barátok!

Három cseresznye fám volt: Germersdorfi, Van és Linda. Sajnos a Germersdorfi és a Van kipusztult (monília?). A Linda magában is mindig bőven terem. A környéken vannak cseresznye fák, gondolom ezért.

Tavaly előtt vettem egy Sunburst csemetét. Ez öntermékeny. Az idén várok tőle termést mutatóba.

Permetezni muszáj, másképp nem megy.

Látom, nem baj ha más gyümölcs fajta is szóba kerül itt. :)

Nálunk, régebben  a kajszi alanya a Kisnánai lószemű szilva volt (kötött talaj, magas talajvíz). Csakis ezen az alanyon tudta megérni a kajszi az öreg kort. Örömömre nőtt náhány sarj, az idén megpróbálom beszemezni őket.

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.16 0 0 172

Így igaz.Alig van olyan faiskola,amelyik magas szilvatörzsű kajszit csinál.Talán vmikor a debreceni Bellonékról olvastam ilyent,de nem jellemző sajnos.Ebben is volna mit tanulni a magyar előállítóknak,ráadásul ez nem is pénz kérdés...

Előzmény: tp329 (167)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.16 0 0 171

Nem nyulod le.Én ezt az alanyt mindenképpen szerettem volna kipróbálni,így én alapból bevállaltam az 1 tálcát / 60 db /,de igazából mind nem kell.Tehát -és ez másoknak is szól- akit érdekel max 30 db-ig tudok átadni /term azon az áron ahogy Csarli is hozza/ .Szívesen kipróbáltam volna más alanyokat is .de annyi helyem nincs,hogy mindegyikből bevállaljam a 60 db-os tételt, de sztem már ez is jó lesz :)

Előzmény: tp329 (161)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.16 0 0 170

Ne aggódj,én magas szilvatörzsre oltom a kajszit,elég az is,nem pepecselek az ágankénti oltással...azért minden kajszit nem üt meg a guta:)))

Előzmény: gergerg (169)
gergerg Creative Commons License 2011.02.16 0 0 169

Na most akkor mehetek vissza koronás mirabolánokért. Igazán köszönöm ! }:-{

Boldog tudatlanság......................de jó is volt................:-))

Előzmény: Ali-bá (168)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.16 0 0 168

Saját szemzés : az lesz amit oltottál.

Szilva alanynál jobb, ha az egész törzs szílva és nem kajszi.(Fagyállóság, kéregmoly, rákosodás.)

/Még jobb, ha az elágazott szilva ágaiba külön-külön oltjuk a kajszit, mert, ha az egyik ágat megüti a guta, azt levágva a többi megmarad. Persze igy több munka van az oltáskor./ 

tp329 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 167

Szerintem azért saját szemzés, mert nem nagyon tudsz magasan oltotthoz jutni másképp.

Úgy tudom, ha szilva az alany, és szilvából van a tözs is nevelve, akkor jobban ellenáll a betegségeknek

tp329 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 166

Gondolom, mindezt szilva alanyon javaslod!

Más választásom nem igen van, ha saját kajszit akarok.

Bevallom, a permetezés nem az erősségem, 135 km-ről nehéz akkor csinálni amikor kell, így aztán gyakorta elmarad.

Volt 2 gyökérsarjam vagy 20 éve egy kivágott szilvafáról, beszemeztem (alacsonyan) kajszival, az egyiket oda adtam a szomszédnak, még mindig megvan. Az enyém nem viselt el egy átültetést. Azóta azt lesem nála, hogy mikor hoz sarjat. Persze nem hoz.......

Előzmény: Flanell (164)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.02.16 0 0 165

Az ellenállóságot értem de a saját szemzés és a koronamagasságba mért jobb?

Előzmény: Flanell (164)
Flanell Creative Commons License 2011.02.16 0 0 164

Kajszinál talán a több permetezés segíthetne. Vagy ellenállóbb fajta.

És lehetőleg saját szemzés, koronamagasságba, a boltiakat lentre szemzik, hogy szebbek legyenek.

Csarli1 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 163

Ha valakit érdekelnek az alanyok küldjön emailt, hogy eltudjam küldeni az ár és fajtalistát

Csarli1 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 162

Az árakat emailban küldöm

tp329 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 161

Atifoci, Csarli1!

Egyszerre válaszolnék, ha megengeditek!

Mit szemeznék rá? Szilva, őszi, kajszi felkeltette a kíváncsiságom a közölt infók. Lejtős a telkem, a felső felén szépen díszlenek a 15-20 éves mandula alanyú őszik (saját szemzések), az alsó felén áll a víz, pusztul a meggy cseresznye, őszi magoncok. Szilva még úgy ahogy megvan.  Kajszi akár vett akár saját szemzés mire rendesen teremne kipusztul. Még nagyapám ültette, derékvastagságú diófa méretű kajszi gyerekkoromba permetezés metszés nélkül ontotta a gyümölcsöt ugyan itt.  Egy augusztusi vihar kicsavarta vagy 30 éve, azóta csak ültetés, kivágás, ültetés.

Írtam a beszerzésre: ha lehet!

Mondjuk még az árát sem tudom...

Természetesen senki növényét nem szeretném lenyúlni, de ha esetleg töben kérnénk, akkor többet is lehetne hozatni, persze akár leelőlegezve is. Hiszen ama koporsót sem őrizték inyen, ahogy mondani szokták.

Igazából a lehetőségek felől érdeklődnék!

Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.15 0 0 160

Ok,az viszont nem horribils ár.Egy oltványért 7 euró még egész elfogadható.A német,francia árakhoz képest egyenesen baráti :)

Előzmény: Csarli1 (158)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.15 0 0 159

Azt azért tudni kell,hogy Csarli kifejezetten az én kérésemre hozza ezt az alany-fajtát.Én is szívesen kipróbáltam volna több fajtát is,de mivel kisebb tételben nem árulnak azt a fajtát választottam ,ami az én igényeimnek legjobban megfelel.Ez azért lenne jó,mert törpésít és több fajnak is jó alanya.

Előzmény: tp329 (154)
Csarli1 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 158

A 7 Eurós árat oltványra értettem és nem az Olasz fákra.

Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.15 0 0 157

Hát annyiért már kész oltványt is lehet kapni ,nem ?

Előzmény: Csarli1 (155)
Csarli1 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 156

Mit akarsz rá szemezni?

Előzmény: tp329 (154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!