Keresés

Részletes keresés

kisszszoros Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4108
Ha a paradicsom palánta kap egy fólia "búrát" mennyivel korábban lehet kiültetni az április 20-i időpontnál?
Előzmény: il1321 (4100)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4107
Ez is hatásos védekezés, én is alkalmaztam ezt. Beválik korai paradicsomnál, tök és uborka palántnál, korai paprikánál. Túl sokat ez sem véd, csak a közvetlen fagyhatást csökkenti, a hőmérséklet belül is lehül.
Előzmény: Matykoka (4106)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4106
Tavaly korán kiültettem még április végén és megúsztuk a fagyokat. Nekem valószínű kicsi palántáim lesznek, épp a nevelés módja miatt (elbliccelem a tűzdelést), de a paradicsomnál ez nem volt gond, mert nagyon gyorsan nő. Szóval ha piciket ültetek ki és éjszakára mindig befedem ásványvizes palackkal akkor szerintetek egy fagy esetén az megvédi a növénykét? Ugy gondoltam, hogy levágom a tetejét és rájuk nyomom éjszakára.
Előzmény: il1321 (4101)
miksza63 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4105

Szia!

A Péceli gazdaboltban nézted már?

Voltam bent hétvégén és a 30 féle vetőmagból kb 25 félét megkaptam náluk.

Előzmény: Rózsabarát (4096)
CBNora Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4104
Akkor úgy látszik, csak nálunk nem szeret. Nekünk a pici piros körte volt a legédesebb.
Előzmény: il1321 (4103)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4103
Ez érdekes, mert a Manót főleg Jutka miatt kell ültetnem, mert ő azért eszi magában, mert finom édes:)
Előzmény: CBNora (4102)
CBNora Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4102
Párszor próbáltam a Manót, de nekünk nem nagyon ízlett. Elég savanyú volt. Két éve egy Subarctic Maxi nevű fajtát ültettünk, ez jobb ízű volt, és szintén korai, bár kevesebbet termett. De a kezdeti időszakra megfelelt, aztán már úgyis jöttek a nagyok. Most kísérletezek 2 másik koraival, az egyik állítólag a burgonyavészre sem kényes. Mag azért van eltéve S.M-ból.
Előzmény: il1321 (4101)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4101
Korainak én a Manó nevűt szoktam ültetni, ez kis növésű, bokorparadicsom, hamar terem. A következőnek a Marmandot szoktam én is. Ezenkívül a Korall, Ace55, Lugas F1, és a San Marzanók. Ebben az évben újdonság az Apis. Meg persze a picikék, a Cherolla, a szendvics, a balkon, de ezek csak csemegék. Meg amit kaptam tavaly Nórától, és egy nénitől, ezek próbák.
Előzmény: Matykoka (4098)
il1321 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4100
A paradicsom kiültetésére két időpontot szoktak alkalmazni. Az első (feltéve, hogy rendelkezésre áll megfelelő fejlettségű palánt) április 20 környékén. Ekkor,lehet először ültetni, természetesen, ha az időjárás engedi, a palánták rendesen begyökeresednek, megerősödve átvészelik a május eleji lehülést. Kis területen lehet takarni. A 0 fok körüli hideget is kibírják, újrahajtanak, így kb 2 héttel hamarabb fordulnak termőre. A másik kiültetés a májusi fagyok utáni, ez teljes biztonságú. A május eleji kiültetés semmiképpen nem javasolt, mert az esetleges fagyokig a növények nem erősödnek meg annyira, hogy kibírják. Alkalmazható még a két időpont együttes használata, amikor a korábbi palántokat kiteszik, ebből hamarabb lesz termés, míg a nagyobbik részét a fagyok után, ez biztosítja a nyári, és befőző termést.
CBNora Creative Commons License 2008.02.20 0 0 4099
Biztos, hogy a fagyok után. Az angol időjárás hűvösebb, de nem is olyan szélsőségesen hideg. Ami az angoloknál télálló, az nálunk sokszor simán kifagy.
Matykoka Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4098
Köszi, engem az fogott meg, hogy a zacskóján is az van, hogy júliusban már terem. Tavaly alig bírtuk kivárni, hogy megérjenek a Marmande-ok, ugyhogy idén megpróbálkozom ezzel is.
Az angol időjárás, kissé hűvösebb mint a miénk, ugyhogy lehet, hogy jobban fogja birni a korábbi kiültetést? Vagy ezt is csak akkor ültessem ki mint a többi hazai fajtát? A májusi fagyok után?
Előzmény: il1321 (4086)
CBNora Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4097
Ismerősöktől kaptunk az Őrségből 2 fajtát, egyet Püspökladányből és Grazban vettünk a piacon. A gödöllői gazdaboltban szerintem nincs, még sose láttam.
Venni nem vehetsz tőlem, de ha eljössz érte, pár szemet kaphatsz. A Hatvani személyhez gyalog egész közel vagyunk. Sokat nem tudok adni, mert tényleg kevés van. Viszont ha nekem egyszer elfogy valamelyik, talán tudok visszakérni. Sajnos imádják a hagymalegyek.
Előzmény: Rózsabarát (4096)
Rózsabarát Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4096
Kedves CBNora!

Tényleg nagyon örülök, hogy van 4-féle salottahagymád is. Viszont nem tudom, hogy hol tudnék ilyet beszerezni. Valahol írtad, hogy neked sincs sok, tehát abban nem is reménykedem, hogy tőled vehetek, de akkor hol? Szívesen elmennék a híres-neves Gödöllői gazdaboltba is, hiszen Pécel nincs messze onnan. Kérlek segíts ebben!
Kaptam sárga paradicsom magot, végre! Nem is gondoltam volna , hogy pont a Baumaxban találok rá álmaim sárga paradicsomára, rögtön 3 féle is van nekik. Lehet, hogy nem túl nagy dolog, de nekem fontos, hiszen én csak hobbiból kertészkedem.
Előzmény: CBNora (3813)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4095

Igen-igen, és nagyon örültem is.

Köszi a répás infókat, most én is elvonulok eltenni magam holnapra, jóccakát!

Előzmény: il1321 (4093)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4094

Mostmár világos, mint a nap: akkor a karógyökerű a káposztarépa., a retek kinézetű meg a kerékrépa.

Bizony káposztarépát nem láttam akkor a boltban.

Előzmény: il1321 (4090)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4093
Éppen akartam kérdezni, hogy sikerült -e hozzájutni. Ezekszerint igen. Azért vehetsz kerekrépát is, ez főleg másodtermelésre kiváló, amikor szabadul fel helyed, julius végén, aug elején. Október, novemberig beérik.
Előzmény: katilan (4092)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4092

Értem, megvárom míg Nórának beérik egy 50 kilós zsáknyi magja és akkor majd kérincsélek belőle. :-))

Képzeld Nóra mertem írni bocskor ügyben és ha a posta is úgy akarja kapni fogok, nagyon kedves volt KTa, nem volt baj hogy az együttes íméljén kerestem meg.

Előzmény: il1321 (4088)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4091
Nem biztos, hogy újra kell vetni. Állítólag, most jó idő lesz egy ideig.
Előzmény: katilan (4089)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4090
Előzmény: katilan (4087)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4089

A fagyok előtti jó időben vetettem egy rövidke sor levélpetrezselymet, mert nem gondoltam volna hogy ilyen rém hideg lesz, és mivel mindig elmaradok az ilyen korai vetésekkel még örültem is, hogy most milyen szemfüles voltam....

Akkor valószínű újravetem majd, ha netán bekampecoltak volna a magocskák vagy alukálni akarnak még sokáig.

il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4088
NEM az. Ha visszakeresel, Nórával már tisztáztuk, hogy eltérő növények. A tarlórépa is káposztaféle, de nam azonos a káposztarépával. Én a tarlórépát szoktam vetni. Tényleg lehet enni retkként, A savanyítása pedig ugyanúgy történik, mint a káposztáé, az ételekbe, a savanyítottat teszik, míg rétesbe nyersen.
Előzmény: katilan (4087)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4087

Köszi Nóra és Il,

akkor olyan ízt lehet vele elérni mint a káposztáé?

Káposztás rétes k.répából, és káposztás bableves k.répával. :-))

Láttam vetőmagboltban kerékrépa, takarmányrépa néven, ez a latin neve alapján ugyanaz. Nagyon guszta volt a csomagoláson, olyan nagy világos retek formájú volt. Beleharapnivaló.

Előzmény: CBNora (4080)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4086

Nem ismerem ezt a fajtát, azonban rákerestem. Ez egy régi angol fajata, amely középnagyságú, elsősorban üvegházi termesztésre alkalmazták, de lehet szabadföldben. Tenyészideje 80 napos,közepes tenyészidejű. Szabadföldi kiültetéshez márciusban kel elvetni palántának a magokat, fél cm mélyen, keléséhez 18 fok kell. Nem determinált, ami azt jelenti, hogy folytonnövő, tehát kaccsozni kell, és az oldalhajtásokból legfeljebb 3-at meghagyni. Ennyit tudtam összeszedni.

Előzmény: Matykoka (4075)
jacsoj Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4085
Egy kicsit tolódik a jó idő jóslás, már vasárnap-hétfőre igér akár 18 fokot is.
Szerintem mindenképpen ajánlatos vetni borsót és zöldséget, mert amikor február végén hasonlóan el tudtam vetni a borsót, akkor május végére már termés lett. Most is várható utána egy felhősebb, esősebb időszak, és lehet, hogy húsvétig nem is lesz alkalmas idő a vetésre.
Előzmény: Zitka (4078)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4084
:-))) Köszi Il a szemléltető tanácsokat! Azt hiszem, hétvégén meg is próbálkozom vele, mert a paradicsomok elég szépen fejlődnek. A karalábét nem tűzdelem, mert nem olyan nagyon sűrű, a paprika meg még csak most keleget.
Nagyon jól jönne már egy fólia nekem is:-)))
Előzmény: il1321 (4074)
Zitka Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4083

Köszi :-), akkor nem sürgetem. A kertészkedési ambícióimat megpróbálom beltéri palántanevelésben kiélni. :-)))))   Úgyis mindig későn kapok észbe, hogy "jajj, már megint március van, és a paradicsommagok még mindig a zacskóban vannak".

Előzmény: il1321 (4081)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4082
Lereszelve ugyanúgy lehet savanyítani, mint a káposztát. Szintén zalai étel, a baboskáposzta, és a káposztás bableves. (ami nem ugyanaz, az előbbi húsos főétel, míg a második az leves)
Előzmény: katilan (4079)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4081
Szia! Elvileg akkor lehetne vetni petrezselymet, amikor a talajhőmérséklet elér az 5 fokot. Ilyenkor is elhúzódik a kelés, akár 5 hétre. Ezért kell sorjelző magvakat keverni a petrezselyem magvai közé. (répához is) Ha vársz vele, míg melegebb a talaj semmit nem veszítesz, mert hamarabb kel, Ha hideg a talaj, főleg ha nedves, akkor a mag lefekszik , "elkotlósodik", esetleg el is rothad. Nincs értelme erőltetni a korai vetést. Ha majd vettek, a gyökérzöldségek magjainak fontos a vetés talajának tömörítése. Ez lehet fával, hengerrel, gereblye fokával. A sorokba ritkásan vetett kapor segíti a répa kelését. Ha nem várható lehülés, néhány sor korai borsót meg lehet próbálni. Ha mégis hideg lesz, ezt a keveset lehet takarni.
Előzmény: Zitka (4078)
CBNora Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4080
Lehet úgy is, mint a retket, de meg is lehet főzni. Ahonnan kaptuk, ott rétest töltenek vele.
Remélem, idén tudok róla magot szedni, akkor megkóstolhatjátok. Most még nincs fölöslegben, nem kaptunk túl sokat. Ha idáig kibírták, akkor már magérlelésig a helyén hagyhatok pár tövet
Előzmény: katilan (4079)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4079

Mostmár nagyon izgatja  a fantáziámat ez a káposztarépa.

Úgy kell enni mint a retket?

Még mik a lehetőségek vele?

De jó nektek, hogy már veteményeztetek, ém márciusban kezdhetem leghamarabb, mert vagy csak meleg, nem kellően világos szoba van, vagy tök fűtetlen erkély.

Na nem baj, hamarosan elérkezik az én időm is!

Előzmény: CBNora (4077)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!