Keresés

Részletes keresés

katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4089

A fagyok előtti jó időben vetettem egy rövidke sor levélpetrezselymet, mert nem gondoltam volna hogy ilyen rém hideg lesz, és mivel mindig elmaradok az ilyen korai vetésekkel még örültem is, hogy most milyen szemfüles voltam....

Akkor valószínű újravetem majd, ha netán bekampecoltak volna a magocskák vagy alukálni akarnak még sokáig.

il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4088
NEM az. Ha visszakeresel, Nórával már tisztáztuk, hogy eltérő növények. A tarlórépa is káposztaféle, de nam azonos a káposztarépával. Én a tarlórépát szoktam vetni. Tényleg lehet enni retkként, A savanyítása pedig ugyanúgy történik, mint a káposztáé, az ételekbe, a savanyítottat teszik, míg rétesbe nyersen.
Előzmény: katilan (4087)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4087

Köszi Nóra és Il,

akkor olyan ízt lehet vele elérni mint a káposztáé?

Káposztás rétes k.répából, és káposztás bableves k.répával. :-))

Láttam vetőmagboltban kerékrépa, takarmányrépa néven, ez a latin neve alapján ugyanaz. Nagyon guszta volt a csomagoláson, olyan nagy világos retek formájú volt. Beleharapnivaló.

Előzmény: CBNora (4080)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4086

Nem ismerem ezt a fajtát, azonban rákerestem. Ez egy régi angol fajata, amely középnagyságú, elsősorban üvegházi termesztésre alkalmazták, de lehet szabadföldben. Tenyészideje 80 napos,közepes tenyészidejű. Szabadföldi kiültetéshez márciusban kel elvetni palántának a magokat, fél cm mélyen, keléséhez 18 fok kell. Nem determinált, ami azt jelenti, hogy folytonnövő, tehát kaccsozni kell, és az oldalhajtásokból legfeljebb 3-at meghagyni. Ennyit tudtam összeszedni.

Előzmény: Matykoka (4075)
jacsoj Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4085
Egy kicsit tolódik a jó idő jóslás, már vasárnap-hétfőre igér akár 18 fokot is.
Szerintem mindenképpen ajánlatos vetni borsót és zöldséget, mert amikor február végén hasonlóan el tudtam vetni a borsót, akkor május végére már termés lett. Most is várható utána egy felhősebb, esősebb időszak, és lehet, hogy húsvétig nem is lesz alkalmas idő a vetésre.
Előzmény: Zitka (4078)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4084
:-))) Köszi Il a szemléltető tanácsokat! Azt hiszem, hétvégén meg is próbálkozom vele, mert a paradicsomok elég szépen fejlődnek. A karalábét nem tűzdelem, mert nem olyan nagyon sűrű, a paprika meg még csak most keleget.
Nagyon jól jönne már egy fólia nekem is:-)))
Előzmény: il1321 (4074)
Zitka Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4083

Köszi :-), akkor nem sürgetem. A kertészkedési ambícióimat megpróbálom beltéri palántanevelésben kiélni. :-)))))   Úgyis mindig későn kapok észbe, hogy "jajj, már megint március van, és a paradicsommagok még mindig a zacskóban vannak".

Előzmény: il1321 (4081)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4082
Lereszelve ugyanúgy lehet savanyítani, mint a káposztát. Szintén zalai étel, a baboskáposzta, és a káposztás bableves. (ami nem ugyanaz, az előbbi húsos főétel, míg a második az leves)
Előzmény: katilan (4079)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4081
Szia! Elvileg akkor lehetne vetni petrezselymet, amikor a talajhőmérséklet elér az 5 fokot. Ilyenkor is elhúzódik a kelés, akár 5 hétre. Ezért kell sorjelző magvakat keverni a petrezselyem magvai közé. (répához is) Ha vársz vele, míg melegebb a talaj semmit nem veszítesz, mert hamarabb kel, Ha hideg a talaj, főleg ha nedves, akkor a mag lefekszik , "elkotlósodik", esetleg el is rothad. Nincs értelme erőltetni a korai vetést. Ha majd vettek, a gyökérzöldségek magjainak fontos a vetés talajának tömörítése. Ez lehet fával, hengerrel, gereblye fokával. A sorokba ritkásan vetett kapor segíti a répa kelését. Ha nem várható lehülés, néhány sor korai borsót meg lehet próbálni. Ha mégis hideg lesz, ezt a keveset lehet takarni.
Előzmény: Zitka (4078)
CBNora Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4080
Lehet úgy is, mint a retket, de meg is lehet főzni. Ahonnan kaptuk, ott rétest töltenek vele.
Remélem, idén tudok róla magot szedni, akkor megkóstolhatjátok. Most még nincs fölöslegben, nem kaptunk túl sokat. Ha idáig kibírták, akkor már magérlelésig a helyén hagyhatok pár tövet
Előzmény: katilan (4079)
katilan Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4079

Mostmár nagyon izgatja  a fantáziámat ez a káposztarépa.

Úgy kell enni mint a retket?

Még mik a lehetőségek vele?

De jó nektek, hogy már veteményeztetek, ém márciusban kezdhetem leghamarabb, mert vagy csak meleg, nem kellően világos szoba van, vagy tök fűtetlen erkély.

Na nem baj, hamarosan elérkezik az én időm is!

Előzmény: CBNora (4077)
Zitka Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4078

Sziasztok! Látom, már mindenki nagyon aktív. :-)

Szerintetek a hétvégén már lehet néhány sor borsót ültetni szabadföldbe? Meg esetleg petrezselyemmagot vetni? 16 fokot mondtak az előbb szombat-vasárnapra...  Esetleg a spenótot???

CBNora Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4077
Ma meg tudtam nézni, okozott-e károkat a 17,5 fok. Úgy tűnik, komolyat nem. A kelbimbókon a meghagyott bimbók jó állapotban vannak. A fátyolfóliával bebugyolált káposztarépáknak nem lett semmi baja. Biztos, hogy idén is vetek, jó, hogy kint lehet hagyni. Csak finomabb egy frissen kihúzott gyökér, mint egy pincében tárolt.
CBNora Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4076
Matykoka!
Ma átköltöztettem a Kobakokat az üvegházba. Napközben a szabadban voltak, árnyékos helyen. A szél eléggé lefektette őket, de bízom benne, hogy meg fognak erősödni.
Matykoka Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4075
Il, annyi mindenben otthon vagy, Moneymaker paradicsommal kapcsolatban van vmilyen tapasztalatod? Köszönöm.
Előzmény: il1321 (4074)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4074

Áttűzdelés képekben is III.:

Nem tömörítem, csak megrázogatom az edényt, hogy mindenhova menjen föld.

(ne felejtsük jelölni a fajtákat, mert később össze lehet keverni a rakosgatással)

Készen vagyok.

Nőjetek még. Ezek az üvegházba mennek ki, ha megfelelő lesz az idő.

de még addig várni kell.

Előzmény: il1321 (4073)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4073

Áttűzdelés képekben is II.:

Félig merítem az edényt földdel.

Ha nincs, vagy csak kevés föld van a gyökéren, így fogom meg.

Bele a pohárba.

Ha több a földje, vagy sejtes, kockás előnevelésű így fogom.

Ez nagyobb fajta, nagyobb edényt kap.

Előzmény: il1321 (4072)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4072

Áttűzdelés képekben is I.:

Előkészületek, minden kéznél van, csak a földet nem tettem az asztalra:)

Kiszedés így,

vagy így. Így egyben marad a kocka.

Mehetnek pohárba....

Előzmény: kétbalkéz (4065)
Vezso Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4071

Köszönöm mindketőtöknek, megpróbálom a fokhagymát, aztán, ha nem javul, akkor átültettem, esetleg tényleg leszedem a tetejét, bár abban nem nagyon bízom, mert tudtommal a gomba átsző mindent, ha nem is látszik

Lejtős a telkünk és ki van alakítva egy vízszintes rész, de nincs támfal. Ott nagyon finom morzsalékos, fekete föld pergett le. Abból szedtem, és abba ültettem.

A zsázsámmal is gond van, halnak el az egy hetes növénykék, pedig úgy ültettem, ahogy Bálint gazdától olvastam. Talán az lehet a gond, hogy másodszor is ugyan abba a földbe ültettem :(

CBNora Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4070
Kapirgáld meg egy kicsit. Nem hiszem, hogy a rebarbarának baja lesz, roppant szívós növény. Esetleg tarthatod kicsit kevésbé nedvesen, mire kibújik, elég mélyen van már a gyökere. Ne álljon alatta sokáig víz, akkor locsold, ha talajfelszín már nem nagyon nedves, pesze kiszáradni azért ne hagyd.
Előzmény: Vezso (4068)
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4069
Milyen volt a termesztő közeged? Honnan vettél földet? A talaj felszínének penészesedése ritkán fordul elő. Oka a talaj fertőzöttsége. Esetleg a benne található komposzt nem bomlott el teljesen, és ez okozza a gombapenész fertőzést. Ezek általában nem veszélyesek a növényre, csak rondák. Ezért ajánlatos vetés előtt fertőtleníteni a talajt. Erre különböző módszerek vannak, Gőzölés, melegítés, akár a Taormina által leírt "sütés". Mekkorák a növénykék, javaslom a magoncok átültetését másik talajba. addig, míg nem lehet őket megfogni, az öntözés visszafogását, esetleg egy fokhagymaleves, vagy rézhatóanyagú szerrel való beöntözést.
Előzmény: Vezso (4068)
Vezso Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4068
Ültettem rebarbarát cserépbe az ablakba. Most bújnak kifelé, de a talaj felszíne penészes. Mit csináljak vele. A földet a kertből hoztam be és alulról öntözöm. Állandóan nedves.
il1321 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 4067
Közben jutott eszembe: A káposztaféléket én nem szoktam tűzdelni. A palántanevelő ládába ritkán,(1-2 tőtávra) vetem, és onnan van kiültetve. Így, ha nem túl sűrű, a karalábét sem kell áttűzdelni. Földet legtöbbször sima virágföldet veszek, Ha van, (és nem felejtem el) szedek bele vakondtúrás földet, Kis rész perlitet, kovaföldet, homokkal lazítom, (ezek az összetevők összesen 1/3 arányúak a virágföldhöz viszonyítva) ebbe vetek. A tűzdeléshez virágföld homokkal és perlittel lazítva.
il1321 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 4066
Ha sűrűk a növényeid, azokat érdemes áttűzdelni. A kis magoncokat a levelüknél kell megfogni, ne sérüljön a szára. A föld lehet ugyanaz. Előkészíted az üres edényeket, egy edénybe a földet. Én ülve szoktam, de ez nem szabály.:) Egy rossz evő villával, késsel pálcikával, amivel kényelmes, alászursz függőlegesen a magoncnak, közben fogod a levelét. Az sem baj, ha több jön ki. Fogod a poharat, cserepet, félig bemeríted a földbe, hogy az edény oldalát takarja, belelógatod a növénykét, és a másik kezeddel földet teszel bele. Nyomkodni nem kell, csak megrázogatni a poharat. Azután tálcára rakod, kis kannával beöntözöd. Később már csak a tálcába kell a vizet tenni, a növénykéket legfeljebb kézi permetezővel frissíteni. Paprikát lehet kettesével, paradicsomot, káposztaféléket egyesével. Virágikatlehet többet, fűszernövényt somóban. Paprika, főleg paradicsom mehet mélyebben. Karalábé, saláta, zeller semmiképpen ne legyen mélyebben, úgy jó, ha billeg.
kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.18 0 0 4065
Köszi il a tanácsokat!

Képzeld, eddig egész szépek a paradicsom palántácskák, nem nyurgulnak, és szép vastag a száruk is. Mivel jóval több kelt ki, mint amire számítottam, én is át szeretném őket tűzdelni. Csak az a nagy kérdés, hogy hogyan? Mivel érdemes őket megfogni, hogy ne sérüljenek? Az új földnek is olyan legyen az összetétele, mint a réginek? A karalábékat is át kell tűzdelni? Mert amit tavaly tavasszal vettem a piacon, azok elég sűrűn összenőve voltak, úgy szedegettem szét őket.
Előzmény: il1321 (4064)
il1321 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 4064

Még valami: a növények elvetése előtt nagyon fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Aszerint válsszuk meg a megvásárolandó fajtát, hogy mikorra akarunk termést, (korai, közép, és kései, esetleg másodvetés). Tenyészidő szerint hosszú, közép és rövid. Mekkora hely áll rendelkezésünkre. Pl paprikánál, paradicsomnál a növény habitusa. Ezek mind erőssen befolyásolják a munka eredményét, mert a növények más gondozási, nevelési módszert kívánnak.

Paradicsomra ajánlom ezt az oldalt:

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/parad/index.htm

Más növényekre:

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/index.htm

És a szokásos, el nem maradható ajánlás:

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/index.html

Előzmény: il1321 (4061)
il1321 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 4063
Lehagytam a szöveget: Tetszetős tömegesen is. Vonza a rengeteg lepkét, méhet, ragadozó és békés poloskákat. Nekem a régi kertemben egy 10*5 m-es ágyás volt bevetve.
Előzmény: il1321 (4062)
il1321 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 4062
Előzmény: kétbalkéz (4055)
il1321 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 4061
Én mindenképpen áttűzdelném őket minél hamarabb, legalább 2 dl-es pohárba, egyesével. A kis sejtek szerintem paradicsomnak nem igazán alkalmasak, főleg kettesével. Nem igazán tud megfelelő gyökérzetet kinevelni. (Más növény számára sem ideális, de a tömegtermesztésben gazdaságos. Házikertben azonban  mindent meg lehet adni a növények fejlődéséhez, és ezek egyik legfontosabbika a hely a gyökér fejlődéséhez) Az átültetés során a szár jelentős része is földbe kerülhet. Ezen járulékos gyökerek fejlődnek. Tehetsz kis karót is, ahogy Nóra javsolta. JKét hónapig semmi esetre sem elég a sejt, a növény részére kicsi a térállás, fel fog teljesen nyurgulni, gyenge, áttetszősejtű lesz a szára, lombot alig nevel. A termesztő sejtet tűzdelésig lehet csak használni. Ha tömegtermelésre használják, akkor pedig jóval később vetnek, és a palánták megerősödése után, már ültetik is ki szabadba, de ez májusban van, ehhez március második felében vetnek. 
Előzmény: taormina1 (4059)
CBNora Creative Commons License 2008.02.17 0 0 4060
Azért csak vess másikat, attól még ezeket se kell kidobni. Mondjuk szúrjál melléjük fogpiszkálót, vagy vékony gallyat. Ha ilyen nyeszlettek, mindenképpen célszerű egyszer mélyebbre dugni, legalább eresztenek plusz gyökereket.
Mekkora az a kis sejt? Nekem a palánták egyesével vannak egy decis pohárban, kiültetésig egyszer még át lesznek ültetve félliteresbe.
Előzmény: taormina1 (4059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!