Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4012
"A gyökérzöldségek, és a hagyma nem terem jól trágyás földbe"

Ezt ugye úgy érted, hogy FRISSEN trágyázott földben?
Mert ha tápanyaghiányos a föld, akkor meg azért nem teremnek jól.
Előzmény: il1321 (3975)
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4011
:(( Ezzel a feltöltéssel van csak bajom. Az eredeti anyaggal nincs. Majd ebben az évben készítek felvételt a fényképezőm felvevőjével, azokat a filmeket fel lehet tölteni rendben, nem kell konvertálni.
Előzmény: Flanell (4010)
Flanell Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4010
Sajnos, nem.
Fotókkal elég sokmindent megcsinálok, de videóhoz nem értek.
Előzmény: il1321 (4008)
Flanell Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4009
Nekem a kertben nincs tyúkhúr, mert ősszel meg lett szántva, és szép fekete, de viszont a gyümölcsösben vastag szőnyegben áll. Aztán majd kétméterenként meg kell állni a rotációs kapával, mert feltekeredik. :(
Az ilyen nem évelőkre szerintem is kár a Glialka, nem is viszi ki rendesen, meg felesleges is a mérgezés. Akkor már ha nem bír vele nyáron az ember, akkor megelőzésképpen Stomp, vetés után, kelés előtt. De ez csak hosszú tenyészidejű növényekre.
Tavaly tavasszal a tyúkhúrral azt csináltam, hogy a nagyját kapával összehúztam, a maradékot meg beforgatta a rota.
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4008
Most láttam, hogy nem valami jók lettek a videók, miután a youtube is átkonvertálta. Valamilyen más formátumot keresek, mert max 100 MB a határ a feltöltésre. Amikor elkészítettem őket otthon jók voltak, itt meg szét van esve pixelekre, meg rossz az egész. Te nem értesz az ilyenhez?
Előzmény: Flanell (4006)
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4007
Még valamikor a telekkel vettem az elődjét. Aztán kb. 10 évvel ezelőtt egy légi permetezéskor nem zárták el a repülőn a vegyszertartályt, aztán abban a sávban kapott az összes fám. Következő évben kiszáradtak, az eper is. Levágtam tőből, majd örömmel vettem észre, hogy kihajtott, és ez azóta is meg van. Nagyon finom, lekvárt szoktam főzni belőle, enni, (meg mézes pálinkába is van eltéve:))
Előzmény: Flanell (4006)
Flanell Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4006
Honnan vetted ezt az eperfát? Nem valami árokpartról hazamentett fajtának tűnik...
Előzmény: il1321 (3994)
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4005
Az ágyás szélébe szoktam vetni egy rövid sort, így helyet sem vesz el a késői palántáktól. (meg nekem is parancsol itthon az asszony, és neki kell korai párolni és ropogtatni való:)))
Előzmény: Flanell (4002)
Flanell Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4004
Régebben már volt földicseresznyém, akkor ugyanúgy egy hét alatt kijött (szobában), mint a paradics.

Volt már tomatillo-d? A Terebess-kert oldalán azt írják, hogy nem öntermékeny, de nekem ez elég hihetetlennek tűnik.
Előzmény: CBNora (3972)
CBNora Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4003

Még korai kicsit a palántanevelés, ezek a paradicsompalánták próbacsíráztatásból keltek ki, csak sajnálom kidobni, hátha lesz belőle valami. Majdnem biztos, hogy kiültetésig 2x át kell majd ültetni. Nálunk hideg van, ma pl reggel 6-kor -10,3 fok volt.

A paprikamagokat február közepén egy 15 Wattos villanykörtével fűtött másolópapíros dobozban vizes papírban kicsíráztatom, és egyenként ültetem kis pohárkákba. Fűtött szobában, déli ablakban tartom őket, aztán mikor kinőtték a pohárkát, félliteres pohárba átültetem. A papardicsomnál hamarabb szokott lenni szedhető paprikánk, általában elég sok és szép.

Előzmény: Matykoka (3996)
Flanell Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4002
Érdemes az üvegházban répával foglalni a helyet? Vagy ki akarod palántázni? :)
Előzmény: il1321 (3971)
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4001

Bővebben, szakértőktől, a paprika palántanevelésről:

http://www.agraroldal.hu/paprika_cikk.html

Előzmény: il1321 (3999)
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4000
Előzmény: il1321 (3999)
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 3999
Ha kései szabadföldi paprika és paradicsom palántákat akarsz nevelni, melyeket főleg befőzésre, savanyításra használják, akkor te is nevelhetsz elő szabadban pqlántát. Ha nincs is melegágyad, akkor is lehet hasonlót készíteni, csak azt nem fűti a trágya. Késztesz egy keretet, elég egy kb 1*0,7m méretű. Az oldalkeret deszkából, téglából is lehet. Ebbe is március végén lehet vetni.  Ennek a földjét előkészítjük, jó morzsalékos, komposzttal, szárított trágyával bekeverve. Ebbe lehet vetni a palánták magjait sorba, egymástól kb 1 cm-re, miből mennyi kell. A tetejét üvegablakkal, keretre feszített duplafóliával lehet takarni. Ha már szépen kikeltek a palánták, melegben szellőztetni, vagy akár levenni is kell a tetejét. Az ilyen palántanevelőbe más március legelején lehet készíteni különféle káposztafélék, karalábé palántákat is.
il1321 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 3998
Ebben az időszakban a fóliába, üvegházba szánt palántákat szoktuk elvetni. A szabadföldi kiültetésre szánt paprika és paradicsom palánták magjait március első hetében szoktam elvetni. Először a magokat balkonládába vetem. Ha valamiből kevés kell, azt lehet egyből cserépbe, pohárba szemenként vetni. Azonban azt tapasztaltam, hogy a kétleveles korban áttűzdelt palánták erősebbek, életképesebbek. A vetés után a magok földjét nedvesen kell tartani, lehetőleg 18-20 fok közötti hőmérsékleten, kelésig üveggel, papírral lehet takarni is. Áttűzdelés után a nedvességet biztosítani kell, lehetőleg alulról öntözni a gombabetegségek ellen. (esetleg be lehet öntözni a talajt valamilyen réz készítménnyel)  A palánták növekedésével úgy lehet megelőzni a megnyúlást, hogy a palántokat nagyobb térállásra rakjuk szét, csökkentjük a hőmérsékletet és a vízadagot. Kiültetésig a paradicsommal nincs semmi baj ha megnyúlik, mert lehet mélyebben ültetni. Az sem baj, ha a palánt már virágos.
Matykoka Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3997
egyébként minden évben akad ismerősöm akit meg tudok örvendeztetni a felesleges Kobak salátapalántákkal.
Előzmény: CBNora (3993)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3996
Paradicsom palánta? Akkor én is vetek, azt hittem még korai.

A paprikát hogy szoktátok csinálni, én egyszer próbáltam, de nem akart megnőni (bent a házban), illetve tavaly nagyon kicsiket palántáztam ki (akkorára nőttek) és mire összekapták magukat alig volt idejük teremni, pedig nagyon szép első terméseket hoztak, sokkal szebbeket mint a vett palánták.
Idén mégegyszer megpróbálom. A paradicsomtól nem félek, mert az kb. 10 centis volt, mikor beültettem őket nyakig, igy lettek 5 centisek, a szomszéd néni meg sem ismerte, hogy mi az, aztán dunát lehetett volna rekeszteni augusztusban a terméssel.

Van valami trükk a paprikapalántákhoz? Anyuék mindig melegágyban csinálják, de nekem olyan nincs, illetve arra időm sem lenne, szóval marad az erkélyláda, hátha ...
Előzmény: CBNora (3993)
szazezer Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3995
Sziasztok, Tudna valaki eladni nekem mustár vetőmagot ? 5kg körül kellene. Köszi.
il1321 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3994

Szombaton én is kint voltam, de ma nem volt felénk kertes idő. Hideg volt, a napot is ellopták. Délutánra kicsit javult. De még igazából tél van. Aki akar mákot vetni, és nem ragad a földje, már lehet. Annak ez jó idő, a korai keléssel lekésik a máktokbarkók a petéző helyet.

Néhány videó mutatóba: 

Elkészült egy  összeállítás videófelvételeken a kert 2007-év első feléről.

Ezek vannak már feltöltve a YouTube-ra:

1. 2007 jan-ápr: http://uk.youtube.com/watch?v=5mubPX67-ms

2. 2007 Május:  http://uk.youtube.com/watch?v=-n9V4aCv2QY

3. 2007 jun:    http://uk.youtube.com/watch?v=GeXkH9k928w

Nem igazán lett tul jó, a többszörös konvertálás, hogy a méret kicsi legyen, nem tett jót. De így is látható a lényeg.

Előzmény: mmjutka (3987)
CBNora Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3993
Egy kicsi, egy közepes és egy jó hosszú láda. Szerintem 200-nál több csíranövény is van bennük, biztos, hogy túl sok, ha megmaradnak.
Ha nem nagy baj a megnyúlás, még várok pár napot, és a szobában hagyom őket, míg enyhül picit az idő. Aztán kiköltöztetem az üvegházba. Onnan napközben a szabadba kipakolni is egyszerű. Most emeleti ablakban vannak, párkányra nem tudom kirakni, naponta lecipelni nincs kedvem. Van pár paradicsom meg tomatillo palántám, azokat oda-vissza hurcolom, többet nem győzök.
Előzmény: Matykoka (3989)
Cserfi Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3992

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy tavaly a kukacok megették a fehérrépámát és a hagymámat, mivel lehetne védekezni ellene?

petra* Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3991
Találtam a fészerben sarabolót! Mindig is ott volt-csak sosem mutatkozott be :) Kenyérsütés után ressssszkessetek, gazok!
Előzmény: CBNora (3985)
il1321 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3990

Bizony, bizony, már a nagy Micimackó is megmondta, hogy nehéz testimunka a gondolkodás:))) A leveleskel tényleg jó, fóleg másodvetésnek. A mángold szárát, pedig olyan szépen meg lehet párolni, mint a spárgát, levelébe lehet tölteléket tenni, vagy főzeléknek, vagy.... na jó, megyek reggelizni:))

Előzmény: mmjutka (3987)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3989
CBNóra!

egyébként mekkora ládákkal ültettél? Nekem két ládám van, mert az első szerintem nem túl jól kelt a régi mag miatt, igy első ijedelmemben vetettem mégegy ládával. Közben az első ládában is besűrűsödtek, ugyhogy most kb. 200-ra becsülöm a palántáim számát.

Azt hiszem elég lesz :-)
Előzmény: CBNora (3966)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3988
Szia,
én mindennap kiteszem őket a levegőre, (ablakpárkány) este pedig beszedem. Volt már, hogy csak 1 fok volt és kint voltak, semmi bajuk sem lett. Sajnos nekem a télen szétszakadt a fóliám, igy oda nem tudom kitenni.
Nem baj, ha megnyúlnak, szerintem, ha nem is üvegházba, de mindenképpen tedd ki őket a napra minden nap, ott egy kicsit megerősödnek. Napközben nincsenek fagyok semmi bajuk nem lesz, nekem a kezdeti megnyúlást már kiheverték, elég pofásak kezdenek lenni. Éjszakára én még nem hagynám kint őket. Majd márciustól, akkor már szerintem nem is kell az üvegház, csak egy fedettebb, szélvédett hely. Egyik évben, nagyon megnyúltak, el is ment tőle a kedvem, kivittem a szerszámos elé a kisházba, és ott felejtettem, 1 hét múlva teljesen kikupálódtak. Nagy örömmel ültettem el őket, és nagyon finomak lettek.

Ami nagyon nyúlánk az a jégsaláta, de várok, hátha helyre jön, a biztonság kedvéért azért vetek újra. Sőt még tavaly elhatároztam, hogy júliusig minden hónapban vetek újra, hogy legyen mindig utánpótlás.

Vetettem a héten nyári lila és fehér karalébé magot, hogy legyen abból is palántám, mire lehet ültetni.
Előzmény: CBNora (3966)
mmjutka Creative Commons License 2008.02.10 0 0 3987

Huuuuuu- ez jó!

Egy csomó mindent végigolvastam, amit ajánlottál. Nagyon tetszik például, hogy pl. paradicsom mellé bazsalikomot teszel, üres helyre körömvirágot, stb. Büdöskét már én is raktam a sorok szélére védelemként 

A legkülönlegesebb zöldségfélém tavaly a leveleskel volt, ami nem fejesedik be, hanem szép nagy kelkáposzta leveleket növeszt, viszont jól bírja a telet, ma is szedtem belöle. Van még bimbóskel, teller, petrezselyem, mángold - vörös és zöld levelű - ezek is szépen átteleltek. Ebből már kiderült, hogy mis is kint voltunk ma a telken, férjem permetezett, én meg a füvet szépítgettem, meg sétáltam, és bámulásztam, persze azt mondtam, hogy most tervezem a kertet :-))

Gyönyörűen sütött a nap, elképsztően jó levegő volt.....

Előzmény: il1321 (3970)
CBNora Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3986
Én is húztam ma ki káposztarépát, nem lett baja a télen. A kelbimbó is bírja még. Most még egy darabig ki kell tartsanak, ma pl. -8,4 fok volt, és szerintem lesz még ennél hidegebb is.
Előzmény: il1321 (3984)
CBNora Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3985
Mikor még új volt a kert, én is rengeteget kínlódtam a tyúkhúrral. Rendes kapával próbálkoztam, akkor volt először a kezemben (2001-ben kezdtük a gazdálkodást). Elég idétlenül csapkodtam, és szépen beledolgoztam a talajba a tyúkhúrt, még mélyebben begyökeresedett, mint ahogy volt. Később vettünk mi is sarabolót, most már szinte csak azt használom, csak krumplitöltögetésre nem. A sarabolóval valamivel a talajfelszín alatt levágod a növényt. Az egynyáriak ettől általában ki is pusztulnak, nem baj, ha a gyökerül bent marad. Később meg, mikor kezd szőrősödni az ágyás a gyomoktól, végigkapirgálod vele a tajafelszínt. Alakformáláshoz nem az igazi, de hamar megvan és nem túl fárasztó.
Előzmény: petra* (3979)
il1321 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3984

Csak mutatóba egy mai kép:

A káposzták maradéka így telelt át. (Ma kelkáposzta főzelék volt az ebéd)

A kíváncsiságból kint hagyott kerekrépa is átvészelte a telet, fogyasztható.

petra* Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3983
Na akkor ezért tetszett ott a talaj a krumpliknak... Pedig ott némileg árnyékosabb- a telekhatároló ronda szürke fal miatt.
Előzmény: il1321 (3982)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!