Az gáz, akkor el kell mennünk vásárolni mittomén első nap, aztán megveszünk mindent egész hétre (lásd soksok szesz:-)) nameg a RELAX kóla sem maradhat el!!:-))
Donovalyban tavaly már csak egy bolt volt, az ami a nagy parkolónál van, és az is valami rendkívül hülye nyitvatartással. Amikor mennél már nyitva, amikor nyitva akkor épp síelsz, vagy zuhanyzol. Szar ügy,de ez van.
Húúúú, nameg eszembe jutot, hogy ki kellene világítani a nagypályát, teljes hosszában, az lenne ám az eldorádó, kb 200-250Sk.-s jeggyel (este 19-22-ig) iszonyat királyság lenne:-)))
Meg jönnének rá az emberek ezerrel, legalábbis mi mennénk:-))
Bár a kis éjszakai pályán látottak alapján végülis lehet, hogy nem lennének túl sokan, namindegy, csak egy ötlet volt.
Télleg Erik(Tinky) emléxel arra a boltra, ami közelebb volt??Először ott vásároltunk, és egészen közel volt!Na ha nem jön be a templom felé csúszás, akkor oda járunk max.
Jajaj, a bolt (templom) feletti völgyben még láthatóak egy régi (vszínű csákányos) felvonó tartóoszlopainak romjai.
Erik, ne aggódj, lesíelünk mi a nova holá-ról a templom felé is, aztán vásárlás, és az út mellett vissza a panzióba (főleg ha lesz hó:-))))
Az jó ötlet valóban, hogy a 3-as ülő melletti nem megy fel a csúcsra, mert pl tavaly amikor általam soha nem látott módon leolvadt a hó, a fákig rendesen meg volt az alap, csak a legfelső szakaszon nem volt hó, ezért aztán nem indították el a felvonót, még akkor sem, amikor már esett 20cm, mert azt természetesen lefújta a szél. Remélem ilyen més rémálmomban sem jön elő még egyszer.
Dobré ráno prajem! A csákányosnál a Zahradite részen levőre gondolsz, ugye? Tudtommal máshol nincs.
Aztat nem tudod kedves bopat, hogy a Nova Hola-n a nagy parkoló felé nem akarnak egy felvonót csinálni, oda, ahol elvileg volt régen is egy. Jó lenne, mert akkor a Zorničkából nem kéne elzarándokolni a bóótba, hanem oda lehetne csusszanni.
Jelenleg nagyon jók a sielési viszonyok DONOVALYN, gyakorlatilag hétköznap nincs sorbanállás, hétvégén sem haladja meh a 10 percet.
PATTYSKI DONOVALY
www.ho.hu további infó
A Zornicka tényleg egy jó hely, mióta 2 éve kiadták egy hozzáértő társaságnak.
Az ellenségeskedésről csak annyit, itt élek már 4. éve, és még soha semmilyen konfliktusom nem volt senkivel.(előtte Pesten laktam, azaz oda való vagyok).
Tényleg csak a ''én vagyok itt a király Magyar, mindenki húzza meg magát '' tipusuaknak szokott baja lenni.
Az egyik ülőszékes felvonó a mostani mellett lesz, de nem megy fel a csúcsig, csak a látható oldal tetejére. Az ok - nagy szél esetén is működhessen a felvonó, legalább félútról.
A másikat elvileg a mostani csákányos felvonó helyére akarják, de az is lehet vhol máshol, mellette lesz.
Nyelvtudásról:
Donovalyban azért általában tudnak magyarul a felvonósok (ez a többi nagyobb helyre is áll)
Meg nem olyan nehéz Szlovákul sem kérni nem egy ördöngősség:-))
A Becherovkát, slivovicát meg úgyis megérttik:-))))
bopat! Adhatnál valami előzetes információt a Donovalyban két éven belül épülő új ülőliftekről, hol lesznek helyileg, és milyen típusúak lesznek? (Bár gyanítom, hogy az egyik "új" felvonó a régi háromszemélyes ülőlift felújítása lesz? Ráférne!!)
Mi a Zornicka panzióba szoktunk menni, szerintem tökéletes hely, jó a kaja, 15 méterre van a felvonó, és az éjszakai pálya is, a szállás is kényelmes, tiszta, stb.
Nasszóval, voltam én is már rengeteg überüber pályán, pályarendszeren, de valahogyan még soha, sehol nem sikerült olyan jól éreznem magamat, mint Donovalyban.
A rengeteg Magyar-Szlovák ellenségeskedés oedig legalább annyira köszönhető a Magyarok viselkedési moráljának, mint a Szlovákokénak.
Ékes bizonyíték erre, hogy 10 év síelés, és Szlovák sítábor alatt egyszer sem keveredtem konfliktusba, pedig semmi különöset nem csináltam, csak úgy viselkedtem, mint vendég, egy másik országban, nem pedig úgy, hogy "én vagyok itt a király Magyar, mindenki húzza meg magát (pláne, ha többen vagyunk)"
Az esetleges kötekedőkkel meg nem kell foglalkozni.
A közlekedésről annyit, hogy Pozsonyból Rózsahegyre vonattal (~250km) olcsóbb a jegy, mint Győrtől Pozsonyig (~70km), a Donovalyba vezető utat a kamionok általában "tisztán tartják", persze jó, ha van kéznél hólánc, mert nagyon durva idő is tud lenni.
Biztos vagyok abban, hogy egy baráti társaságban eltöltött hét (persze jó hóval) mindenkit meg tudna győzni, hogy azért ez egy kiváló hely.
Igaz, hogy ugyanennyiért mehetnék Ausztriába is, de az úgymond "nem az igazi":-))
A hóviszonyokról annyit, hogy 10év alatt tavaly fordult elő először, hogy nem volt jó hó donovalyban (persze amikor én mentem volna), dehát, ez bárhol előfordulhat) pl. mostanság az Olasz terepeken.
Ha már erre jársz, kedves bopat.
Szerinted mi kell kutyával együtt átlépni a határt?
Oltási könyv ok. Kell még valami?
(Szigorítás ügyhöz ugyan lehet valami köze valóban a státusztörvénynek, de ezt hagyjuk tényleg.)
"osztrák árakhoz - osztrák szolgáltatás, itt pedig szlovák árakhoz - szlovák szolgáltatás"
Az osztrák 380 ATS-es napijeggyel kb. 20-25 km-t tudok megtenni, a szlovák 350 SKK-essel pedig - sorban állás, megfelelő pályahossz, pályarendszerek hiánya miatt - jó ha 5-öt.
És az élménybeli különbségekről (változatos helyszínek, az "állásidőmet" én szabom meg stb.) még nem beszéltem.
Hidd el én nagyon sok ilyet ismerek, sőt.
Aki egyszer nálam volt az gyakran visszajár.
Még egyszer
Szlovákia, mint a többi keleti ország, alig 10 éve van a nyugati fejlődés útján.Tehát nem lehet azt elvárni tőlük, hogy egyből osztrák, vagy francia minőségű pályák, ill. szolgáltatások legyenek itt egyik napról a másikra.
Fejlesztések itt is vannak, (3 ratrak gép, műhó, új szállodák, illetve panziók, új liftek stb.)
Csak annyit akarok mondani, hogy osztrák árakhoz - osztrák szolgáltatás, itt pedig szlovák árakhoz - szlovák szolgáltatás.
Ami a legnagyobb baj, mint előbb is emlitették, a nyelvtudás. Szerintem ez nagyon nagy gond lesz itt még egy ideig.
Tehát:
Sorbanállás Dec.28-Jan.6 között, valamint februárban 2 hét
Teljesen új büfé épült a felvonók aljában, tehát a WC kérdés megoldódott,
Hotelportás WC kulcs - no comment
Jegyeladó - no comment, nálam beszélhetsz angolul, németül, görögül, no meg magyarul
Nem tudom melyik szállodában voltál, de bogarak nincsenek, 3 szálloda lett teljesen, vagy részben felújitva. Régiekbe pedig nem kell menni.
Utak RENDSZERESEN vannak takaritva, NAGY havazásnál előfordul kis gond, de ez máshol is (lásd Németország, stb)
HÓ - 15 hóágyú van, tehát ha hideg van akkor hó is van.(Ők sem istenek...)
Ennyi...
De azért szivesen látnálak, akár csak egy napra is itt nálunk, főéeg ha lenne olyan valaki veled aki nem tud sielni. Biztos megváltozna a véleményed, legalább részben...
Ezúton is Boldog Karácsonyt Neked!
Figyelj már, ezt ismered? Ezt itt? Azért kérdem, mert január végén oda mennénk 4-5 napra. Eddig az ismerőseim igen kellemesen csalódva már többedszerre voltak ott.
Én még sose síeltem, bár többször hívtak ide-oda, de lehet, hogy most megpróbálnám.
Ha van valami híred erről, megköszönném.
Donovaly alatt néhány km-re van.
Donovalyban síelni egyszer voltam, Szlovákiában meg elég sokszor sajnos. És mindig megbántam.
A tapasztalatok nem csak és kizárólag Donovaly alapján ilyenek, hanem az összes helyen ezt tapasztaltam.
A baráti társaság többi tagja is ezt mondja.
Nem ismerek olyan embert, aki nem "más megoldás nem lévén" megy Szlovákiába sielni.
"Egyszer voltam Donovalyban igaz már vagy 8 éve."
Hát azért egy alkalomból általánosítani, az se semmi.
De hogy a 8 évvel ezelőtti tapasztalaid most mit érnek, az is kérdéses.
Bopat: én egy rugalmas gondolkodásu kislány vagyok. Ha azt mondod, hogy nem kell már sorbaállni a felvonóknál, van WC minden felvonónál, nem kell morcos hotelportásoktól kuncsorogni jelbeszéddel a klotyókulcsot, a jegyeladó beszél annyira angolul/németül/franciául/svédül hogy jeggyel kapcsolatban lehessen tőle kérdezni, ha a szállodában nem mászkálnak bogarak, nem kell azon aggódnom, hogy leesik egy adag hó, és nem jutok haza, mert nem takaritják az utakat, ha nyugodt lélekkel előre lefoglalhatok egy szállást akár több hónapra, mert váratlan időjárási viszonyok közé is varázsolnak havat, és nem szivom meg, hogy pont nincs hó...
Sajnálom hogy ez a véleményed, de azóta sokat változott minden. Csak egy példa nálunk mindenki beszél valamennyire magyarul ( nálunk feltétel)
Tömeg pedig csak a csúcsszezonban van.
Egyszer voltam Donovalyban igaz már vagy 8 éve. De soha többet nem megyek. Sőt Szlovákiába sem.
Annyira nem olcsó, és ha már utazom, akkor sielni akarok, és nem sorbanállni, tülekedni, bunkó siliftesekkel veszekedni, semmilyen európai nyelvet nem beszélő pénztárosokkal, pultosokkal kommunikálni.
A levlistát azért megnézem, gondolom nem csak Szlovákiáról szól:)
Holnap, dec.21-én indul a nagyfelvonó (ülőszékes) DONOVALYN.
A tegnap és ma kb.15-20 cm friss hó esett, és jelenleg is havazik, úgyhogy minden együtt van egy jó sieléshez.
Ha valakit érdekelne itt egy levelező lista sielőknek
Ez a levelező lista azért jött létre, hogy információt cseréljünk síutakról, síterepekről, hóviszonyokról, síbörzékről, síeléssel kapcsolatos webhelyekről és tippeket adjunk egymásnak, hogy hova, mikor és kivel menjünk síelni. Ha érdekel,