Én nagyon igyekszem vegyszermentesen tartani a kertet, és bordóilé + kénnel szoktam lemosópermetezni (többet nem is igen permetezek), mert a flakonon rajta van a Biokultúra egyesület emlémája (tehát biokertben engedélyezett szer.)
Folytatás: ja és akkor ollóval levágom a felmagzott spenótot, hogy a gyökere benn maradjon a földben, mert valaki mondta, hogy az úgy tuti, és a levágott spenóttal meg mulcsozom a bab alját.
Én azt csinálom, hogy kitalálom, hogy lesz a cukkini, és mellé vetem a hamar letermő zöldségeket (saláta, retek, borsó), és akkor közé lehet palántázni a tökféléket, és mire megnőnek, addigra leterem mellette a többi, és annak a helyére nőhet, így nincs sosem üres terület.
Egy másik hasonló: a spenótot ősszel tél alá mindig oda vetem, ahova a következő évben a babot tervezem. Tavasszal a termő spenót sorközébe vetem a babot (hagymaduggatóval, lehet vigyorogni) és mire kikel a bab, le is termett a spenót.
Nekem éveken át mindig levitte a lisztharmat(?) a petrezselymet, amíg rá nem találtam a ROYAL SLUIS (magrovet) Gamma nevű petrezselymére. Azóta van.
Találtam azóta még egy lisztharmat rezisztens fajtát, a ZKI Hanacká nevű petrezselyme. Az is megmarad.
Nekem a petrezselyem gyökér sosem sikerül, már lemondtam róla, és nagyon szélesen vetem a magot egy 7-8 centis sávba, hogy sok levél legyen.
Ajánlom mindenkinek a sárgarépa magszalagokat (OBI, Tesco).
Tavaly végre termett használható méretű sárgarépám belőle. (Sosincs időm kiegyelni). Viszont nagyon rosszul kelt, így idén azt tervezem, hogy a szalagokat 5 centinként rakom majd egymás mellé. 3 szalag után egy sor dughagyma. Úgysem kapálom, hanem kézzel gyomlálom a répát. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle :)
Nem fontos. Arra voltam, hogy nekem kellene-e már bujnia, de ezek szerint nem. Amit küldtél paradicsomot, ugyanekkor vetettem, már 4 cm-esek. CSak azért kérdeztem ,mert én nem szokta csíráztatni. Na megyek én is az asszonyért. Sziasztok.
Vegyszermentes kertbe nyugodt szívvel tudom ajánlani továbbra is az említett két szert a mészkénlevet, és a Bordói levet, vagy Bordói port. Gyakorlatilag egyik sem méreg, a Biokontroll H-nál is engedélyezett kezelés. Biotermesztésben is alkalmazható A későbbiek során lisztharmatra a kén, peronoszpóra és egyéb betegségekre a bordói lé. Az általam alkalmazott arány 12 literes peretezőm van, ebbe lemosáskor 1 dl mészkénlé és ugyanennyi bordóilé. Később ennek a fele, kb 10 litehez.
Szerintem nyugodtan vesd el a borsót. Ha nem érik be akkorra, mire ki kell ültetni a palántákat, akkor legfeljebb zöldtrágyaként hasznosítottad. Takartad a talajt, a zöldjét levágás után vagy sortakarónak használod, vagy komposztnak. A gyökereket meg hagyd benne a földben, mert azok kötik meg a nitrogént. A fűben próbáld meg újra a cukkinit, tököt. Április első felében vesd el a magokat tövenként palántának az üvegházba edénybe, és úgy ültesd ki. Sikerülnie kell. A borsót meg így nem kell kidobnod, volt haszna, ha meg beérik főleg. Ekkora földben nem is kell vetésforgó, hisz szerintem egymást váltják benne a növények. Biztos nem teszel mindíg mindent ugyanarra a helyre. Tehát ezen ne problémázz. Ha üres helyed van, míg nem jön sorra valami, oda meg vessél mustárt, bármelyik ABC-ben a fűszereknél van, kb 70 ft egy zacskó, Ez is talajtakaró, zöldtrágya. Ha kikel, kb 20 cm magasan egyszerűen belekapálod a földbe. Az ágyás szélébe, hogy kéznél legyenkétoldalt vethetsz salátaféléket, retket.
Eddig csak olvasója voltam ennek a topicnak, mert általában minden kérdésemre találtam választ. Ez a lemosópermetezés engem is érdekelne. Az igazi az lenne, ha valami olyat tudnátok ajánlani, ami egy vegyszermentes kertben is elfogadható. Előre is köszönöm
Megpróbáltam lerajzolni, de az üvegház már nem fért ki. Lesz min mulatnotok ma este:-))) Tessék!A föltöltött kép túl nagy...stb. nem érdemes piszmogni vele, olyan, mint egy hároméves rajza.
Akkor még várok. A hagymáról tényleg rémlik, mintha olvastam volna, hogy a hidegtől magszárba megy, és 30 fokon kéne kezelni, hogy ne menjen. Padlizsán: február 2-án raktam vizes papírba kb. 18 fokos konyhába ,11-én beüzemeltem a fűtött dobozt a paprikáknak és tetejére raktam. 18-án ültettem el földbe az első magoncot, akkor már szabadon álltak a sziklevelei. Úgy emlékszem, tavaly lassabban ment, ha tudsz várni, meg tudom azt is nézni, de most ki kell menjek, mert Medvém már biztosan éhes vár.
Kb 2x10m az egész, de gondolkodok rajta, hogy a kert közepén levö semmire se jó füves területböl még föl kéne ásni egy darabot. Tavaly próbálkoztam vele, hogy a tökféléket a fübe ásott fészkekbe vetettem, de nem lett belölük semmi 1 tök se termett. Az az ergonomoiai problémám van, hogy nálam nem igazán müködik a vetésforgó. Az elsö generációs növények olyan soká fönt vannak, hogy nem marad elég idö a másodiknak ha meg hagyom "kibontakozni" öket, nyár közepén lekerülnek, de akkor már nem igazán lehet vetni semmit utána, öszig parlagon marad a föld. Ha tudnám, hogy a rajnai hamar lemegy, bevetném vele a maradék ágyást, de így félek, hogy nem lesz kész, mire megnönek a palánták, így inkább szabadon hagyok nekik egy kis helyet addig. A hagymavetésröl több sikertelen próbálkozás után az idén lemondtam. A dughagymákat meg fokhagymákat is akkorának szoktam kihúzni, amekkorát bedugtam:-(
Én is szoktam barázdát hagyni, és akkor tudom, hol a sor, és tényleg kevésbé szárad ki. Meg a tenyeremmel tömörítem, még vetés előtt főleg, hogy ne tűnjenek el a magok mélyen a rögök között. De mindent olyan széles ágyásokba vetek, aminek két oldalról elérem a közepét, köztük hagyok egy keskeny kis utat. Akkor nem taposok össze semmit, rendben is lehet tartani. A borsónak keress gyorsan helyet, vagy add oda a szomszédnak. Inkább ne edd meg, csávázott is lehet.
Ahogy szoktad írni, felétek lényegesebben hidegebb van. A velőborsó ráér márciusban, de a répa sem sürgős még. Ha nem használsz gyökérpetrezselymet, akkor a levél is elég cserépben. de ha többkell, azt egy szegélyhelyre, vagy ahol nincs útban el lehet vetni. Bár ha úgyis kike, akkor meg lesz. Ha hideg az idő, akkor meg hideg hatásra a hagyma felmagzik hamarabb. A borsót énis fóliával takartam, de ha elsz egy kis eső, akkor a zöldségféléket is letakarom legalább fátyollal. Én azért vetettem el a hét végén, mert hétköznap nem érek rá, ha elhalasztom , akkor meg lehet annyi eső is, hogy csak március végén tudom művelni a földet. Hétköznap legfeljebb 1 órám van csak. Padlizsán?
Akkor szerintetek vessem el én is most a sárgarépát, pasztinákot meg dugdossam be a hagymát? Nem árt annyi hideg, amennyi nálunk van? Vagy inkább még várjak? A velőborsóval mindenképpen várok, azt sárba is tudom vetni, petrezselymet meg cserépbe szoktam sima levélpetrezselymet és az út szélére eldugdosom. Meg magától is szokott kelni.
Olyan kicsi a veteményes helye, hogy nem tartok szünetet a sorok közt, így minden sornál letaposom a következö helyét, amit aztán lehet újra fölkapálni
Ezt nem igazán értem, mármint a szünetet. Valahogy az elrendezéssel lehetne alakítani. mekkora mérete? nincs rajzod róla?
Amúgy én is négykézláb mászom fel az egészet. Vicces látvány lehet:)))
Én bizony négykézlábra ereszkedve vetek. Olyan kicsi a veteményes helye, hogy nem tartok szünetet a sorok közt, így minden sornál letaposom a következö helyét, amit aztán lehet újra fölkapálni:-( Kapával húzok ugyan barázdát, de apró magvakat csak egy nagyon kevés földdel takarok be, így betemetés után is megmarad a barazda és gyüjti a vizet, hogy ne follyon szét. Én mindig tömörítek, a tenyerem élével, mert félek, hogy különben nem kel ki.
Nem emlékszem a etrezselyemre. Ha van én is csak saját magot szoktam vetni. Estleg, ha levélnek kell, a sima metélő petrezselymet. Vetés után, én egy hengerrel régen is végigmentem a területen, még a dugdosott hagymán is. de mákon, aprómagon főleg. Aztmondták az öregek, hogy a tömörítés egy fél locsolás, és jobb kelés. Sorolóval húzok csíkot, de kapával áthúzom, abba szórom a magot, Sokat én sem variálok, hajolni meg nem akarok. A henger ebben is segít, mert csak behűzom a vetést. A föld olyan jó volt most, hogy csak el kellett gereblyézni, semmi kapálás. Azért is igyekeztem vetni, mert félek, hogy a koratavaszi esők leverik, és csak áprilisban lehet újra vetni. A teteje jó poros, de alatta eléggé nedves.
Tavaly ajánlottál valami petrezselymet, amit nem bántanak a gombabetegségek. Mi volt ez? Elfelejtettem. Úgy jártam vele, hogy összesen a zacskó magból 5 szál kelt ki, kerülgettem is vagy 2 hónapig, aztán szép sorban, egyenként kirotáltam... A mellette lévő sorban a saját mag természetesen úgy kelt, hogy ritkítani kellett.
Én nem szoktam tömöríteni a földet, legfeljebb ha nagyon hantos, szárazon darabos, akkor végigmegyek a soron. Ha szárazság van, és nem várható eső, akkor meg belocsolom. De nálam a veteményezés is csak annyi, hogy a kapa hegyével húzok egy barázdát, kutyafuttában szórok bele valamennyi magot, bakanccsal behúzom visszafelé menet, és ennyi. 200 méter kettőnknek soha nem tart fél órát.
Azt hiszem, életemben először én is palántázni fogok hagymát. Tavaly szétszóródott a fehér hagyma magja, kihajtott, és szépen áttelelt. Most már 10 centis, és 2 m2-en olyan sűrű, hogy kupadöntőt lehetne rajta játszani. Sajnálom kirotázni.
Ami meglepett, az az, hogy a fekete retek nem fagyott el, pedig biztos voltak ott -15-ök, huzamosabb ideig. A zeller többsége is áttelelt.
Muszály (vagy mégis inkább muszáj) is volt kicsomagolnom a csapot, és föltenni a csövet, mert olyan száraz a föld, hogy megmakkannának a magok benne. A belseje eddig még nedves volt, de most, hogy így megdolgoztam, elgereblyéztem, az is kiszáradt.
Igen, már most aggasztó a szárazság, és nálam még mindig semmi intézkedés nem született a kiküszöbölésere. Se kutam, se ciszternám, de mág csak egy nyavalyás kerti vízórám sincs.
Ma én is elkezdtem a kertet. Ebben a jó időben nagyon szépen kialakult a föld, pedig az árnyékos helyeken még csak most olvad ki. De a napos kertben már szárazabb, mint máskor március közepén. Szépen porhanyósra lehetett rotázni a szántást. Az egyéb munkák miatt csak 9 sor fokhagymát és 2 sor lilahagymát tudtunk elduggatni. 1 sor = 19 méter. Csütörtökön folytatni kellene a veteményezést, ha nem esik. A szombati eső jól jönne a magokra.
A lollo-t mi is megszerttük tavaly. Vasárnap vetettem el az ezévi adagot, a fejes salátával. Én is negyedkiló rajnait szórtam el. A karalábé, káposzta, kelkáposzta, karfiol magokból a koraiakat tegnap vetettem el ládába. Minegyikból 10 szemet. A többi jó lesz másodvetésnek, bár ezek inkább korai termesztésre való fajták. A maradék magokat elteszem jövőre. még jók lesznek. A zellert már el kellene vetni, mert soká kel, hosszú tenyészidejű. Én január közepén szoktam, de még sokat nem késtél. Ládába vetem, nem tűzdelem. A nagyját kiültetem, a maradékot odaadom valakinek, vagy egyszerűen kidobom. Répából Karotellát, Rekordot, és fertődi vöröset vetettem. Minden fajtát dughagymával választok el. (Védik egymást a hagyma és répalégytől) Káposztaféléknél csak annyi palántát nevelj, amennyi korainak kell. A késeieket ráérsz szabadban előnevelni, elég neki e gy fél nm terület. Úgy veted oda, mintha ládába vetnéd. Nem szoktam a káposztaféléket tűzdelni, megy a helyére. Levélpetrezselymet is vetettem, van mindkétféle, de mi jobban szeretjük a hagyományos levelűt, mint a fodrosat. Vessél retket, szakaszosan, hetoói eltolással. Elég egy egy méteres sor egyszerre. Korai piros, Vajfej, majd a fehér Jégcsap. Mekkora az a reménytelenül kicsi kert? A borsót vesd el, majd a helyére lehet kiültetni a kései kelkáposztát, vöröskáposztát, lehet uborkát palántázni, cukkinit ültetni, téliretket, céklát vetni, ha leérik a borsó.