Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4179

Olyan kicsi a veteményes helye, hogy nem tartok szünetet a sorok közt, így minden sornál letaposom a következö helyét, amit aztán lehet újra fölkapálni

Ezt nem igazán értem, mármint a szünetet. Valahogy az elrendezéssel lehetne alakítani. mekkora mérete? nincs rajzod róla?

Amúgy én is négykézláb mászom fel az egészet. Vicces látvány lehet:)))

Előzmény: taormina1 (4177)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4178
Mondjátok már meg, mit csináljak a maradék borsóval? Kilehet még szárítani és jövöre újra fölhasználni? Vagy megegyem?
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4177
Én bizony négykézlábra ereszkedve vetek. Olyan kicsi a veteményes helye, hogy nem tartok szünetet a sorok közt, így minden sornál letaposom a következö helyét, amit aztán lehet újra fölkapálni:-(
Kapával húzok ugyan barázdát, de apró magvakat csak egy nagyon kevés földdel takarok be, így betemetés után is megmarad a barazda és gyüjti a vizet, hogy ne follyon szét. Én mindig tömörítek, a tenyerem élével, mert félek, hogy különben nem kel ki.
Előzmény: il1321 (4176)
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4176
Nem emlékszem a etrezselyemre. Ha van én is csak saját magot szoktam vetni. Estleg, ha levélnek kell, a sima metélő petrezselymet. Vetés után, én egy hengerrel régen is végigmentem a területen, még a dugdosott hagymán is. de mákon, aprómagon főleg. Aztmondták az öregek, hogy a tömörítés egy fél locsolás, és jobb kelés. Sorolóval húzok csíkot, de kapával áthúzom, abba szórom a magot, Sokat én sem variálok, hajolni meg nem akarok. A henger ebben is segít, mert csak behűzom a vetést. A föld olyan jó volt most,  hogy csak el kellett gereblyézni, semmi kapálás. Azért is igyekeztem vetni, mert félek, hogy a koratavaszi esők leverik, és csak áprilisban lehet újra vetni. A teteje jó poros, de alatta eléggé nedves.
Előzmény: Flanell (4175)
Flanell Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4175
Tavaly ajánlottál valami petrezselymet, amit nem bántanak a gombabetegségek.
Mi volt ez? Elfelejtettem.
Úgy jártam vele, hogy összesen a zacskó magból 5 szál kelt ki, kerülgettem is vagy 2 hónapig, aztán szép sorban, egyenként kirotáltam...
A mellette lévő sorban a saját mag természetesen úgy kelt, hogy ritkítani kellett.

Én nem szoktam tömöríteni a földet, legfeljebb ha nagyon hantos, szárazon darabos, akkor végigmegyek a soron. Ha szárazság van, és nem várható eső, akkor meg belocsolom.
De nálam a veteményezés is csak annyi, hogy a kapa hegyével húzok egy barázdát, kutyafuttában szórok bele valamennyi magot, bakanccsal behúzom visszafelé menet, és ennyi. 200 méter kettőnknek soha nem tart fél órát.
Előzmény: il1321 (4147)
Flanell Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4174
Á, nem szárad ki ilyenkor még olyan könnyen a föld. Alulról felázalog. Még a harmat is elég neki. Szombaton meg jön rá az eső.
Előzmény: taormina1 (4172)
Flanell Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4173
Azt hiszem, életemben először én is palántázni fogok hagymát.
Tavaly szétszóródott a fehér hagyma magja, kihajtott, és szépen áttelelt. Most már 10 centis, és 2 m2-en olyan sűrű, hogy kupadöntőt lehetne rajta játszani. Sajnálom kirotázni.

Ami meglepett, az az, hogy a fekete retek nem fagyott el, pedig biztos voltak ott -15-ök, huzamosabb ideig.
A zeller többsége is áttelelt.
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4172
Muszály (vagy mégis inkább muszáj) is volt kicsomagolnom a csapot, és föltenni a csövet, mert olyan száraz a föld, hogy megmakkannának a magok benne.
A belseje eddig még nedves volt, de most, hogy így megdolgoztam, elgereblyéztem, az is kiszáradt.
Előzmény: taormina1 (4171)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4171
Igen, már most aggasztó a szárazság, és nálam még mindig semmi intézkedés nem született a kiküszöbölésere. Se kutam, se ciszternám, de mág csak egy nyavalyás kerti vízórám sincs.
Előzmény: Flanell (4170)
Flanell Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4170
Ma én is elkezdtem a kertet. Ebben a jó időben nagyon szépen kialakult a föld, pedig az árnyékos helyeken még csak most olvad ki. De a napos kertben már szárazabb, mint máskor március közepén. Szépen porhanyósra lehetett rotázni a szántást.
Az egyéb munkák miatt csak 9 sor fokhagymát és 2 sor lilahagymát tudtunk elduggatni.
1 sor = 19 méter. Csütörtökön folytatni kellene a veteményezést, ha nem esik. A szombati eső jól jönne a magokra.
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4169
A lollo-t mi is megszerttük tavaly. Vasárnap vetettem el az ezévi adagot, a fejes salátával. Én is negyedkiló rajnait szórtam el. A karalábé, káposzta, kelkáposzta, karfiol magokból a koraiakat tegnap vetettem el ládába. Minegyikból 10 szemet. A többi jó lesz másodvetésnek, bár ezek inkább korai termesztésre való fajták. A maradék magokat elteszem jövőre. még jók lesznek. A zellert már el kellene vetni, mert soká kel, hosszú tenyészidejű. Én január közepén szoktam, de még sokat nem késtél. Ládába vetem, nem tűzdelem. A nagyját kiültetem, a maradékot odaadom valakinek, vagy egyszerűen kidobom. Répából Karotellát, Rekordot, és fertődi vöröset vetettem. Minden fajtát dughagymával választok el. (Védik egymást a hagyma és répalégytől)  Káposztaféléknél csak annyi palántát nevelj, amennyi korainak kell. A késeieket ráérsz szabadban előnevelni, elég neki e gy fél nm terület. Úgy veted oda, mintha ládába vetnéd. Nem szoktam a káposztaféléket tűzdelni, megy a helyére. Levélpetrezselymet is vetettem, van mindkétféle, de mi jobban szeretjük a hagyományos levelűt, mint a fodrosat. Vessél retket, szakaszosan, hetoói eltolással. Elég egy egy méteres sor egyszerre. Korai piros, Vajfej, majd a fehér Jégcsap. Mekkora az a reménytelenül kicsi kert? A borsót vesd el, majd a helyére lehet kiültetni a kései kelkáposztát, vöröskáposztát, lehet uborkát palántázni, cukkinit ültetni, téliretket, céklát vetni, ha leérik a borsó. 
Előzmény: taormina1 (4168)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4168
Azért nem volt semmi érzés a múltkoriban, febr. közepén mínusz három fokban azt mondja reggel a fiam, hogy ö olyan "Subwayes" szendvicset szeretne vinni az iskolába.
No és mi legyen benne? Hát sonka, sajt és -SALÁTA! Nosza kiügettem az üvegházba, fölszedtem néhány szál "Lollo biondát", akik remekül átteleltek, pedig néhányszor üvegesre voltak fagyva, és elkészült a Subway-szendvics; a tél közepén friss salátával.

Ma elvetettem a retket, (húsvéti rózsa, saját tavalyi fogás), salátát "Lollo rosso" és jégsaláta, fodros petrezselymet, répát (Zsebi féle csoda, és Nanti), és a borsót. Megint kiderült, milyen reménytelenül kevés helyem van: tavaly, amikor vetettem, arra jött egy öreg bácsi és azt mondta be kellett volna áztatni elötte a borsót. Nosza, az idén beáztattam: negyed kiló Rajnai törpét gondolkodás nélkül beöntöttem egy tál vízbe.
De sajnos a fele se fogyott el. Mit lehet ezzel tenni? Vissza lehet szárítani és jövöre fölhasználni? Meg lehet enni? Kell esetleg valakinek?

Mi az, amit már palántázni kell, nehogy megint mindennel elkéssek: paprika, paradicsom már kész, tervezek piros káposztat, karfiolt, pár szál zellert karalábét és padlizsánt. mit felejtettem ki?
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4167
Már el kellett vetnei a Padlizsánt? (Én minden évben probálom, mert nagyon szeretem, de sose ment semmire; tavaly az üvegházban volt, mindenféle nyavalyát kapott.)
Physalist magról vetitek? És hány év múlva terem?
Én tavaly kaptam egy nagy tövet, kiültettem, óriási lett, de csak néhány szem termést hozott. Összel visszavágtam, fölszedtem és óriási cserépbe ültetve telet az éppenhogycsak fagymentes, de világos teraszon; szemlátomást jól.
Előzmény: CBNora (4165)
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4166
Tényleg néztem, a sváb is azt írja, hogy meleg kell neki. Az is palántázza, majd üvegházban nevelgeti. április közepén, végén teszi ki. Nyomatják komposzttal, ami azért furcsa, mert a hagymafélék különösen alergiásak a tápanyagos földre, felfujja őket, a tárolás rovására megy. Ez tényleg versenyhagyma:))
Előzmény: CBNora (4164)
CBNora Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4165
Majd otthon megnézem, fel van írva minden. Talán pár nappal több kellett az idén, mint a földicseresznyének. Van 8 v. 9 padlizsán palántám, azt hiszem, több magoncot már nem ültetek el. Tegnapelőtt ültettem az utólsót. Földicseresznye is 9 van.
Előzmény: il1321 (4163)
CBNora Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4164

Először Ausztriában láttunk ilyen hagymát, egy bolt elé volt kirakva. Lenyűgöző volt. Kaptunk belőle postán egy kevés magot, egy részét pont le is pecsételték a borítékban, összetört. Lett belőle összesen 3 db. hagyma, az átlagnál valamivel nagyobb. Azt persze nem ettük meg, eltettem magnak. Aztán a magjával próbálkoztam, elő is nevelgettem, de nem lettek túl nagyok, viszont finom vastaghúsú, szaftos, eléggé édes hagymák voltak. Aztán az anyanövények kipusztultak, kifogytam a magból. Most próbálkozom ezzel a fajtával, nem szívesen adom fel, olyan gyönyörűek voltak annak idején azok a hagymák. Sok helyen írnak mindenféle versenyekről, az idézett két fajta szokott szerepelni, mint rekorder, így a cslaádban ráragadt a versenyhagyma név.

A magoncok most az üvegházban vannak ládában, éjszaka fagymentesen tartva, 3-4 fok szokott lenni.

Előzmény: il1321 (4162)
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4163
Nóra! 19-én vetettem el a földicseresznyét, kelnek. A padlizsánnak mennyi idő kell?
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4162
Én tényleg azt hittem elirtad (kétszer is:) Versenyhagyma, vereshagyma. De tényleg nagy. A bolond ánglius azt mondja, hogy edénybe kell előnevelni. ehhez nem tudok véleményt mondani. Ezzel a tenyészidőt hosszabbítja meg, bent előneveli, majd kiülteti. Ennek meleg kell. Amúgyis március előtt nem jó elvetni a hagymát. Ekkora hagymáhozj ó nagy darab szalonna kell:)
Előzmény: CBNora (4156)
CBNora Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4161

Nyáron nem szoktam használni, túl meleg. Be nem fülledne, annyit szellőzik, de melegebb van alatta, mint kint. Legalábbis úgy május felé ezt tapasztaltam, és leszedtem. Akkor már szükség esetén marad a szúnyodháló.

Üvegházra még nem próbáltam teríteni, ott lehet, hogy jó lenne árnyékolni.

Előzmény: kisszszoros (4160)
kisszszoros Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4160
Ahol először olvastam a fátyolfóliáról, ott azt javasolták, hogy a vetés előtt egy-két héttel legyen leterítve, mert akkor a vetésig 5-7 fokot emelkedik a talaj hőmérséklete, ami nem árt a magoknak.

Amit viszont nem írnak sehol, hogyan viselkedik nyáron a fólia? Befülled alatta a levegő, túlmelegszik és fokozottan gombásodik, vagy inkább árnyékol, és kevésbé melegszik?
Előzmény: CBNora (4159)
CBNora Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4159

Tele van a disznóólunk fátyolfólia hegyekkel, ezen a hülye hideg helyen, ahol lakunk, szinte nélkülözhetetlen. Nagyon jó, több réteggel már -6 fokot is sikerült kivédeni, egy réteg is számít pár fokot. Ősszel az edényes növényeket is ezzel takarom hideg éjszakák előtt, ha még korán van behordani. A versenyhagymákat is az alá szeretném tenni, a kukacosodást is kivédi. Tavasszal retket csak az alatt tudunk termeszteni, különben gusztustalanul kukacos. Napos időben is maradhat, szellőzik, de hideg éjszakákon jégkéreg lesz rajta és zár.

Előzmény: kisszszoros (4158)
kisszszoros Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4158
Próbáltad már a fátyolfóliás takarást? Állítólag az jelentősen javítja a talaj hőháztartását, én az idén próbálom ki, de itt Pesten most nincsenek fagyok sőt...
Előzmény: CBNora (4157)
CBNora Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4157

Tudod, nálunk most is -3 és az alatt reggelenként.

Előzmény: CBNora (4156)
CBNora Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4156
És szerinted nálunk mikor? És egyáltalán, szerinted érdemes már nálunk is bármit is vetni?
Előzmény: il1321 (4155)
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4155
Az angol biokertész filmen, Monty Don mutatta a hagyma palántázását. Ott valószínű időjárási okok miatt palántáról szaporítják. Vetés, majd tűzdelés. Szerintem nálunk simán lehet helybe vetni.
Előzmény: CBNora (4153)
il1321 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4154

Én a pórét simán elvetem ládába, nem túl sűrűn. Amikor kb 10 cm hosszúak akkor ültetem ki. A földben kapával húzok egy mélyebb barázdát, annak az aljára. Ahogy nó, úgy töltöm fek földdel. Javasolják az ültetés előtt a szárat kicsit visszavágni, én nem kínlódom vele. A póré fehár szárához vagy mélyen kell ültetni, vagy fwel kell tölteni. Néhány darab maradhat télire is, áttelel, ezeket ilyenkor lehet szedni, később magot termel.

Itt a kép alján, balról látszik néhány, febr-17-én.

Előzmény: Matykoka (4152)
CBNora Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4153

Hát tanácsot adni nem tudok, már többször próbálkoztam elég kevés sikerrel. Lett belőle hagyma, de semmi különös. Eddig úgy neveltem, mint a paradicsomot, előcsíráztatva aztán egyenként pohárban, nem jól fejlődtek. Most ládába vetettem, és onnan fogom szétültetni szabadföldbe fátyolfólia alá. Közbe egyszer pikírozni kéne pohárba, ezt valószínűleg kihagyom, mert nincs annyi időm, helyem és poharam. A maradék magot meg elvetem, gondolom kb. ugyanakkor, aztán majd meglátjuk, melyik lesz szebb. Ez a hagyma:

http://seeds.thompson-morgan.com/uk/de/product/510/1

Egy másik, hasonlóról ezt írják:

http://www.lla-imst.tsn.at/absolverein/sp_499/riesen.htm

Itt ugyan azt írják, hogy ne ne kapjon fagyot, de az én mostani fajtámnál októberi vetést is emlegetnek, akkor talán kibírja.

Előzmény: Matykoka (4152)
Matykoka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4152
Nóra a hagymát palántázni fogod? Azt hogy kell, tavaly a férjem a pórét helyre vetette és utána már nem palántáztuk, nem is lett szép. Te hogy csinálod?
Előzmény: CBNora (4148)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4151
Igen, de Borókával találkozom a héten, talán ezt is magával hozhatná, ha nem laktok túl messze egymástól.
Előzmény: Zitka (4149)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4150
Sziasztok!! Még sajna nem volt időm visszolvasni és újra bekapcsolódnia topicba, de a gyorskereső azt írta ki, idén még nem volt szó róla..
Azt szeretném megkérdezni, lehet-e már csinálni szerintetek a lemosó permetezést? ÉS a gyümölcsfákon kívül kell még valamire (rózsa pl..)?
A válaszokat előre is köszönöm! :D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!